E3 2018: PlayStation 5 - az AMD adja a gép lelkét

  • Írta: Shifty
  • 2018. június 16.
  • Pletyka
Link másolása
A Forbes beszámolója szerint a komoly politikai belharcoktól szenvedő AMD a következő konzolgenerációt sem fogja kihagyni, így a Microsoft mellett a Sonynak is ők szállítják majd a PS5 lelkét adó GPU-t és CPU-t.

Az idei E3 előtt már többször szóba került a generációváltás, és amíg a Microsoft a konferenciáján hivatalosan is megerősítette, hogy már gőzerővel dolgoznak az új Xbox konzolokon, addig a Sony a piaci előnyére építve egyelőre inkább nem rukkolt elő semmi hivatalos információval, helyette azokra a játékokra helyezte a hangsúlyt, amelyeket ebben a generációban még biztosan piacra szeretne dobni.

Ennek ellenére nyílt titok, hogy már készül a PlayStation 5, amiről most iparági források állítják, hogy a konzolpiacon aktív szereplőként jelenlévő AMD szállítja majd a géphez a processzort és a GPU-t is. Előbbi az asztali Ryzen-lapkák alapjának számító Zen architektúrára épít, amihez a kifejezetten a Sony igényeit figyelembe vevő, következő generációs Navi-technológia társulna. A források szerint az AMD teljesen rápörgött a fejlesztésre, így mérnökei többsége már ezen a projekten dolgozik, ezzel teljesen háttérbe szorítva a high-end piacnak tekinthető PC-s szegmenst, vagyis az RX Vega projekt lett a szenvedő fél.

Ha kicsit jobban beleássuk magunkat az AMD-nél zajló politikai csatározásokba, akkor kirajzolódik, hogy miért is áldozza fel a PC-s piacot a cég, ezzel gyakorlatilag teljesen átengedve a terepet az NVIDIA-nak, aki pedig köszöni szépen, évről évre nyereséges negyedéveket zár.

131.
131.
kergabi83
Gusztustalan az, ha én fizetek egy kiadónak, hogy a játékuk csak az én platformomon legyen játszható. Ha csak ideiglenesen is. Phil! Halottál már ilyen bunkóságot? :D :D
130.
130.
kamgecam
#129: Mégcsalk nem is bevett gyakorlat hanem logikus ok-okozati összefüggés, ésszerűség.
128.
128.
kamgecam
#127: Az a baj hogy sokan nem látnak rá hogy működött mindig is a játékipar, ezért félreértik a dolgot a belső fejlesztésű címekkel kapcsolatban. Megértem Mirrort mert azt gondolja hogy az exkluzívitás egyenlő a kirekesztéssel, hogy csak egy platformon elérhető egy egy játék, a sony vagy a nintendo konzolján. Hogy ez gusztustalan húzás-e vagy ésszerű üzletpolitika azt döntse el mindenki maga. Mirror jószívűségből és a többi játékos iránti eggyüttérzésből gondolja amit gondol az exekkel kapcsolatban és ez szimpatikus számomra de attól még ez naív és egysíkú ítélet. Az exkluzívok nem azért fontosak és értékesek mert csak egy bizonyos platformon lehet játszani őket, legyen az switch vagy sony(érdekes a nintendot senki sem szidja az exkluzív címei miatt..) hanem azért mert akármilyen pénzéhes és "gusztustalan" is a sony, nintendo, akárcsak a többi cég...Kiadóként rengetegett tesznek hogy jól tartsák a belső fejlesztő studióit, a kreatív szabadság megadásával (ezen a téren a sonyt dicséri a legtöbb fejlesztő) és anyagi támogatással. Ezért születhetnek olyan játékok amik nélkűl szegényebbek lennénk amik egyébként nem jöhettek volna létre és nem olyan minőségben ha nem áll mögöttük egy pénzes és műkedvelő szponzor aki támogatást biztosít. Lehet hogy ez a műkedvelő szponzor a saját galériájában akarja kiállítani ezeket a műalkotásokat és minden joga megvan hozzá. Elég furcsán néznének az emberek ha valaki a szemére hányná ennek a szponzornak és gusztustalannak tartaná hogy a konkurencia galériájában nem állítja ki a műalkotásait, amit anyagilag támogatott szegény pára. Persze puszta szívjóságból megtehetné (ahelyet hogy finoman megkérné a konkurenciát hogy állítsa ki a saját műalkotásait ha már olyan gyönyörű és tágas galériája van és az övét hagyják békén köszöni szépen jól érzik magukat ott ahol vannak...) de ez nem a jótékonykodás helye hanem a versenyszellemé. Mert anélkül homogén, kihívás nélküli és unalmas lenne minden és minden játék. Ezért aki exkluzív ellenes mégha tudatlanságból is, játék ellenes és a saját hobbija ellen rúgkapál a saját hobbiját akarja kiüresíteni és szegényebbé tenni. Hála a Jó Istennek, (ezúton is köszönöm a hobbimat Uram) az exkluzívok és a belső fejlesztő stúdiók nem mennek sehova és pár év múlva már csalk nevetni fogunk azon a jóindulatú de furcsa figurán aki meg volt sértődve amiért a konkurens galériájában nem állították ki azokat a műalkotásokat amit a sony birtokol és ezért lebirkázott mindenkit. Kalap kabát Uraim, további jó játékot! :o)
124.
124.
Yanez
#122: Helyes meglátás.
120.
120.
CitromH
#101: Igazad lehet, jogos. Sajnos a kontroller miatt kimaradok ezekből. Legalább nem kockulok annyit :)
118.
118.
kamgecam
#114: Milyen fanboy szöveget nyomtam? Nem inkább az a fanboyizmus hogy az insomaniac halálos fenyegetéseket kap amiért nem lesz multiplatform a játék? Ez így működik, a sony támogatja őket. Ahelyett hogy örülnénk hogy végre jön egyáltalán egy normális pókember játék, a sok hülye aki fikarcnyit sem ért a játékiparhoz szidja a sonyt amiért más platformra nem jön. Mintha azért lennél felháborodva hogy a burger kingben nem árulnának bic macet mert a gonosz mc donalds lefoglalta és letiltotta őket. Saját befektetés. SAJÁT TERMÉK. Nem fogják máshol osztogatni csak a saját standjuknál.
117.
117.
kamgecam
#111: Tyű de eredeti vagy. Egyébként ez tényleg jó én is szoktam használni ezt a gifet, ebben legalább jó ízlésed van.
115.
115.
kamgecam
#113: Látod, látod együtt sírunk hát! ;)
114.
114.
Mr.Dead
#109: Spiderman cikk alatt sem toltál fanboy szöveget, csak elmondtad a véleményed mi?
113.
113.
Ooorky
#109: És kikérem magamnak a konzolhater elnevezést, NES-es gyűjteményem lassan, de biztosan növekszik már 18 éve!
112.
112.
Ooorky
#109: Ez jó volt :D
Ilyenek miatt éri meg munka közben feljönni trollkodni. Imádom a fanboy könnyeket.
108.
108.
kamgecam
#105: A 101es kommentemben mi az agymenés? Valóban a hülyeségre szélsőségessen reagálok de degradálni az értelmi képességemet ahhoz aztán kell IQ mi? Taps.
103.
103.
Max3000
#101: "vagy nagyon erős történettel rendelkező rpg"

Neked is írom,szövegértelmezés.
101.
101.
kamgecam
#99: Egyébként nagyjábol (bocsi a rövi o-ért de a laptopomon elcsesződött a hosszú oooo :D) egyetértek veled, egyetlen dolog amivel nem értek egyet az inkább az a szubjektív véleményed hogy míg szereted az erős történettel rendelkező játékokat addig azt gondolod hogy a "konzolos" játékokkal szénné unnád magadat, holott pont nagyon sok az erős sztorival, jo narratívával rendelkező ps játék. Hülyeség hogy címkézünk hogy konzolos illetve pécés játék. Vannak jo és vannak rossz játékok. Period. Ez talán ilyen előítélet a pécéseknél hogy a bekategorizálják a konzoljátékokat és egyenlővé teszik őket a faék egyszerű buta játékokkal holott (pedagogusként és családapaként is) a legérettebb játékokat a sony szállította számomra eddig. De ha ebben nem is értünk egyet abban talán egyetérthetünk hogy mindkét platformra legyen az pécé vagy ps4 egyaránt vannak mesterművek és rossz játékok.
99.
99.
CitromH
#80: WARNING! SZEMÉLYES VÉLEMÉNY! WARNING!

Sok PCsnek van konzolja egyébként. Az egyik vas erre jó, a másik meg másra való. Én már nem akarok foglalkozni a joy miatt konzollal, így nem veszek. Az általad felsorolt játékok biztos jók, de szerintem szénné unnám magam rajtuk. Egy játék nekem legyen vagy stratégiai, vagy multiplayer shooter, vagy nagyon erős történettel rendelkező rpg(pl: witcher, vagy wasteland 2).

Ha valami mégis nagyon érdekel, akkor szerzek egy PS4et kölcsön és foglalkozok vele. Ez eddig kimerült a final fantasyban. Egész egyszerűen, mert a joy és a grafika(általában) nem üti meg azt a szintet amit elvárnék. Pedig próbáltam, de hát... :) A konzolos játékok stílusai nem nekem valók, ha viszont mégis, akkor meg a joy miatt felejtős. Szóval nem azért, mert "túl kifinomult az ízlésem", hanem egyszerűen nem ér nekem annyit, hogy foglalkozzak vele. Joystickkal is lehet autót vezetni, de a kormány azért jobb. Egyébként PCn próbáltam a Zeldát, és az meg ott nem jött át. Hiába a jobb grafika(lehet egy csomó grafikai megoldást aktivizálni, illetve a felbontás és fps is jobb), az pont az a kategória, ahol egy joy sokkal jobb lenne.

Természetesen vannak kivételek. Pl a witcher 3 szerintem PSen is hozza a HIGH PCs beállításokat(szubjektív vélemény). Jó persze a felbontás nem az igazi, az fps nem az igazi, de élvezhető, és szép. Csak gratulálni tudok ezért a profi munkáért a fejlesztőknek. Bethesda példát vehetett volna tőlük, és akkor a Fallout4 textúrái nem úgy néznének ki mint amit frissen lehánytak. És igen, PC Ultra beállítások mellett is pont ugyanolyan szutyok az egész.
97.
97.
kergabi83
Irgalmatlan baromság ez a pc exclusiv vita! Ugyan kinek állna érdekében pc exclusivot fejleszteni? Mi értelme lenne, ha a pc nem egy gyártóhoz kötött platform. :D
Ha a Sony vagy bárki más exet csináltat (jo drágán), azt azért teszi hogy eladja vele a dobozt. És jól is csinálja amit csinál.
Ha van bármi ami nem játszható konzolon csak pc-n, annak megvan az oka. Pl nem látott benne senki üzleti potenciált, vagy nincs akkora játékosbázisa, vagy nincs megfelelő irányitás vagy bármi más. Ez a világon semmit nem von le az értékéből.
Egyenlőre ha valaki Sony exekkel akar játszani, ps4et kell vennie. De ennek semmi köze a pc gaminghez.
85.
85.
kamgecam
#71: Bármelyik ps4 pro enchanced játékot a ks 9000 HDR tévémen odaállíthatod a pécés játékok mellé, az exkluzív címek meg überelik is. Mondj egy pc címet ami szebb, részlet gazdagabb mint egy HZD, Uc4, Uc LL, Infamous SS HDRben verhetetlen a God of War-ol, Detroit-ról nem is beszéltünk, a nem sokára megjelenő Pókember, Ghost of Tsushima, TLoU2 meg egyenessen alázni fog. Nem kell a dumád, sorolj fel legalább ennyi pécés játékot ami olyan részletgazdag mint ezek. Ez a kis "szar" ps4 azért tud valamit. Mielőtt még nekem esel, nekem is van összehasonlítási alapom és sosem jutott eszembe hogy a grafika miatt panaszkodjak, sőt!! Viszont fps szinten már vannak problémáim a ps4el. Abban van hova fejlődni!!!Ezt aláírom. Nekem az is elég ha kövi genbeben marad a látvány de a 60 fps alap lesz. Ettől függetlenül a ps4 a játékok és látvány terén büntet.
81.
81.
Max3000
#80: 79


Élő példa merre tart a mai gondolkodás a valódi élet helyett.
80.
80.
kamgecam
#76: Calm yourself BOI! Itt egy ps cikk és vergődsz hogy a grafika szebb pécén. Ki tagadta ezt? Aztán felhozzák hogy milyen faszák lettek a ps4 exkluzív címek, erre szerinted százalékban sem mérhetők a pécés játékokhoz képes... Wtf??? És még azt hiszed Tucon nevetünk?...Húzd már ki a fejed a seggedből és nézz tükörbe haver. Én elhiszem hogy sok pécést nem érdekelnek a ps játékok mert olyan kifinomult az ízlésük hogy a TLoU, Hzd, Bloodborne, Persona 5, Nioh, Ratchet and Clank, Detroit, The Last Guardian, Heavy Rain, Shadow of the Collosus, GoW, Yakuza 0, Uncharted 4, Uncharted The Lost Legacy, GtS, Spider-Man, Death Stranding, Ghost of Tsushima, Dreams, TLoU2 semmit sem jelent nekik és egyiket sem próbálnák ki. Értem én hogy a pécések többsége rts-el vagy Heros-al, Heartstone-al esetleg Civilization-al játszik a középkategoriás gépén. Csak azt nem értem hogy ezt miért kell bizonygatnod egy ps-el kapcsolatos hír alatt? Kit akarsz megyőzni, minket vagy magadat...?
71.
71.
CitromH
#69: "Ezért mondom én is,hogy oda merném állítani bármelyik pc-játék mellé ezt a hármat!!!"

Örülök, hogy van 3 játék, ami jól néz ki. ;) Nekem a FF is jól nézett ki, nem is vártam többet egy konzoltól. Egyébként láttam a last of ust, az Unchartedet, és a Horizont is. A god of war kimaradt. 55" HDR 4k tvm van. Csak picit volt olcsóbb mint a PCm, vagyis nem szar. Van összehasonlítási alapom köszi. A grafika elmegy. Sőt jó is. De van jó. Van jobb. Van legjobb. Érted?
70.
70.
CitromH
#69: "Láttál te már Pro + 4K ban egy Horizon Zero Dawn,God of War vagy Uncharted The Lost Legacy-t?"

Szerintem ilyet még senki a világon nem látott. :D
69.
69.
Marcus88
#67: Szerintem meg igazán jól beszél és te vagy eltévedve!
Láttál te már Pro + 4K ban egy Horizon Zero Dawn,God of War vagy Uncharted The Lost Legacy-t?
Állsz a tv előtt és nem hiszed el,hogy ebből a kis ps4 ből ezt tudták kihozni.
Sokkal könnyebb rá fejlesztetni és megtévesztő,hogy milyen cucc van benne,mert azt mondod rá,hogy közepes PC.
A lószart,csak tudni kell rá fejleszteni és igen a Naughty a Guerilla és a Santa Monica tud.
Ezért mondom én is,hogy oda merném állítani bármelyik pc-játék mellé ezt a hármat!!!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...