Milyen teljesítményre képes az Oculus Quest?

  • Írta: zoenn
  • 2018. szeptember 29.
  • Hardver
Link másolása
A héten mutatkozott be a vezeték nélküli Oculus Quest, amihez már PC sem kell, ha játékokat akarunk futtatni. John Carmack szerint a VR-headset teljesítménye nagyjából a PS3 vagy az Xbox 360 erejéhez mérhető.

A Facebook tulajdonában lévő gyártó a héten leplezte le a vezeték nélküli Oculus Questet, amely - ellentétben a Rifttel - még egy bivalyerős PC meglétét sem követeli meg. John Carmack technikai vezető is színpadra lépett az Oculus Connect 5 nevű rendezvényen, hogy meséljen egy kicsit a VR-headset teljesítményéről.

A korábbi id Software-es fenegyerek szerint a nyers erő szempontjából az Oculus Quest nagyjából az előző generációs konzolokkal (PS3, Xbox 360) van párban. Persze ettől még nem úgy fognak kinézni a játékok, mint az említett masinákon.

Mégpedig azért, mert az Oculus Questnek gyakorlatilag kétszer kell az adott játékot renderelnie. Továbbá a fejlesztőknek minimum 72 fps-t kell kicsikarniuk belőle, hogy a folyamatos mozgás érzete meglegyen. Míg az Xbox 360-nak vagy a PS3-nak 1280×720-as felbontásban elég volt 30 fps-ben is futtatni a játékokat, addig a VR-szemüvegnek kétszer kell megbirkóznia az 1280×1280-as felbontással 72 fps mellett, 4XMSAA-val (ami nyolc és félszer annyi pixelt jelent, mint egy előző generációs játéknál). Így értelemszerűen a grafika nem lesz olyan látványos rajta, mint az említett konzolokon.

Szerencsére az Oculus Quest sokkal több és részletesebb textúrát tárolhat a memóriájában, így azért még mindig látványos végeredményt kapunk.

30.
30.
user101
Mikor fogják már ezek az idióták felfogni, hogy a vr-nek ebben a formában nincs jövője, akármilyen vasat is tesznek alá. Ez egy halott technológia, egy zsákutca...

Nem fogok a fejemen egy idióta sz@rral a szemeimtől pár centire vibráló kamu 3d-s képet bámulni !!!

Sokkal inkább látom a jövőt egy olyan megjelenítőben ( minitor, projektor ) ami valós térhatást képes produkálni, nem ilyen kamu 3d-t mint a mai tv-k... NUTS!
24.
24.
szinkron
#23: Elmondom miért nem ez a jövő. Azért mert teljesen természetellenes, hogy egy a szemedtől pár milliméterre lévő kijelzőre meredsz. És ezért lesz a jövő a mixed reality, mert a VR simán tönkre fogja vágni az emberek szemét. Ehhez kell majd 10 év és világos lesz.
23.
23.
Josi21
Vr nem csak a játékok világában terjeszkedik. Van 1000 más terület, ez a jövő ! Még mindig gyerekcipőben jár, de, ha benneteket ennyire zavar a tech fejlődése írhatunk egymásnak levélben, estleg póstagalamb... Milyen jó lenne.
21.
21.
szinkron
#18: Ez az ember valószínűleg mindannyiunkat el tudna kápráztatni a technikai tudásával, de relatíve a mai high end programozókhoz képest már fogatlan oroszlán. Nekem meggyőződésem hogy a facebook ugyanolyan ostoba döntést hozott ezzel a VR baromsággal, mint a google a googla glassal (az totális bukás lett) Attól, hogy milliárdos techcég még lehet nagyon ostoba döntéseket hozni. A facebook azzal akarja eladni a VR-t, hogy a haverok rajzfilm karikatúra avatarjaval ülhetsz egy asztalhoz és úgy dumálhatsz. Teljesen életszerűtlen a felhasználókat valóban kétbited idiótának néző koncepció. Sokkal izgalmasabb az AR vagy mixed reality.
18.
18.
TheBate
Aki Ford T Modelt vett, az is egy barom, mert nem vart? Vagy akinek volt taska meretu mobiltelefonja? Ne legyetek mar ennyire ketbitesek, az Isten szerelmere! Amugy meg aki mar hallott olyan eloadast tole, ahol melyebben belemegy a tech temakba, annak nyilvanvalo, hogy kurva okos az arc. Meg a FB sem venne fel egy idiotat Oculus tech leadnek, de ti itt ugyis jobban tudjatok, hogy mukodik az uzleti vilag...
17.
17.
crytek
Kíváncsi vagyok mikor lesznek majd 4k 120hzes vr szemcsik.....
11.
11.
Heldengeist
#2: Szerintem kevered Romeróval, aki onnantól kezdve nem semmit, hogy kirakták az id-től. Carmack alatt meg azért mégis csak aranykorát élte a stúdió.
6.
6.
Fata Morgana
#2: Már bocs de mi van??
Szerintem szeretnél fele olyan okos lenni mint, John Carmack, pont őt nem kellene ócsárolni ugyan is nincs miért.
5.
5.
McDuff
Nem vágom ennek a cuccnak kicsoda a célközönsége...
4.
4.
ollie92
#3: Azt, hogy Zoenn csak elírta.

Persze ettől még NEM fognak úgy kinézni a játékok, mint az említett masinákon
3.
3.
szinkron
"Persze ettől még fognak úgy kinézni a játékok, mint az említett masinákon. " Ez meg mit jelent?
2.
2.
szinkron
Fenegyerek? Ez a legnagyobb kamuarc a játékiparban. a Múltjából él, a jelene nulla.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...