Mikor legális egy emulátor használata?

  • Írta: fojesz
  • 2006. november 27.
  • Érdekesség
Link másolása
Bár eleddig nem igen terjedt el a különféle emulátorok használata, hiszen több tízéves játékokon kívül nem sikerült még például PC-n tökéletesen futtatni konzolos programokat.
Bár eleddig nem igen terjedt el a különféle emulátorok használata, hiszen több tízéves játékokon kívül nem sikerült még például PC-n tökéletesen futtatni konzolos programokat.


Nem beszélve arról, hogy elviekben ezek a programok illegálisak nagyrészt, bár volt példa anno rá, hogy megvásárolhattuk az emulátort törvényes szoftverként, így a játékokat is legálisan, nem jogsértő módon futtathattuk. Mivel az egy éve megjelent X360, illetve a nemrégen boltokba került Wii és PS3 is tartalmaz különféle emuláló alkalmazásokat, megkérdeztük a hozzáértő szakembereket a témáról, mely eléggé megkavart minket. A US Copyright Office legújabb leveléből a következő érdekességeket tudtuk meg:

"A felhasználó jogosult emulátorok használatára, ha olyan szoftvert kíván futtatni (mely természetesen meg lett vásárolva - szerk.), mely hivatalosan már nem megvásárolható gépen (például Commodore, Amiga) lenne elindítható. Ily módon legális az is, hogy az újgenerációs konzolok emulátorokat használnak, biztosítva ezzel a régi játékok futtatását."

16.
16.
dilisdani
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy ha a ps2-es játék nem cd hanem a számítógépen van akkor a játék mappájában melyik fájlt kell elindítani vagy mit kell elindítani? Az emut már beálítottam. Ha valaki tudja írjon ide. Előre is kössz valakinek.
15.
15.
Adam9212
igen, erre én is kíváncsi lennék :)
14.
14.
Adam9212
hy: nem akarsz felregisztrálni? vagy veygél fel MSNre légyszi!



bodaiadam12@freemail.hu
13.
13.
dareal
jigsaw: emulált ps2-n :)

elnézést, rossz poén. egy mai felső középkategóriás ill alsóbb felső kategóriás gép elegendő.
12.
12.
dareal
nem kell megadnod magad, nem támadlak :) csak szeretem a pontos híreket, oszt nem akarom hogy blikk stílus legyen gk-ból is :)



itt az ms virtualizációval fogalkozó oldala:



http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/virtual/default.mspx


illetve ajánlom ezt az oldalt, ami túlképp átveszi a virtualizáció múltját, jelenét (asszem még a jövőt is :))



http://www.kernelthread.com/publications/virtualization/
11.
11.
dareal
amigát úgy tudom hogy németországban és amerikában (esetleg még máshol is) a mai napig vehetsz. lehet már nem, de szinte biztos vagyok benne hogy igen. sőt, még külön hw-t is gyártanak hozzá, ill rendszereket. tudtad, hogy nasanál mai napig futnak amiga 5000 gépek? :) komoly feladatra, nem a titkárnőnek :)



amúgy az amiga, commodore stb is pc, hisz pc=personal computer. amire te gondolsz az az ibm at(x) kompatibilitis pc. az amiga meg amiga pc stb :) semmi kacifántosság nincs a pc-ben, minden olyan számítógép ami otthoni, személyes felhasználásra készült (oszt persze az már más kérdés hogy akár egy szervergép is lehet az).



egy a lényeg, BIZTOS nem illegális ilyen emulátort futtatni, AMENNYIBEN a rajta futó rendszer legális.



hiszen miről is van szó:



emulálsz magadnak egy gépet, azaz lesz egy virtuális gép. arra tehetsz rendszert, de ahhoz már külön licensz kell (amennyiben licensz vásárlását igényli). szerinted apple adná gyárilag macosx-hez parallelt ha ez illegális lenne? microsoft megvette volna több millió dollárért a nemtom melyik hw emut, hogy kiadja ezt ms vpc néven és hogy ő is kivegye a részét a piacból? ugye, hogy nem :)



még1x írom, aki nyilatkozott, nem tudta hogy miről ír konkrétan :)



ha már témánál vagyunk: wine ugye elégg szúrja a szemét a ms-nek, mivel ilyen hw emuláló szoftver nélkül is képes win32 progikat futtatni, tegyük hozzá hogy akár jobban is (gondolok itt arra, hogy directx9.0c apira fejlesztett játékok is mennek (sajnos nem mind)). pereskedtek már valaha? nem, hisz nem sért jogot az emuláció.



10.
10.
fojesz
*Amiga, commodre: számítógépek ugyan, de nem PCk.
9.
9.
fojesz
Gyáááá... itt van a kutya elásva. Ki mondta, hogy PC-ről van szó? PC-t szerezhetsz hivatalos gyártóktól, míg Commodoret és Amigát (ezek nem egyenlőek a PC-vel én úgy tudom.) már nem igen.



Másfelől: "hiszen a gépre is vonatkoznak jogok, MINT egy szoftverre, vagy más szellemi termékre" Senki nem mondta h szellemi termék (és ismétlem, nem pcről van szó) csak hasonlóan azokhoz erre is vonatkoznak különféle megsérthetetlen törvények, a névre pedig szintén.
8.
8.
dareal
télleg kéne egy szerk gomb :) ha belegondolsz, ms is szépen csinált egy úgy ahogy működő dos emu-t cmd.exe néven, igaz nem teljes, nem is kell hogy az legyen. maga az emuláció amúgy addig nem szabálysértő, amíg eredeti kódot nem tartalmaz. azzal sértesz jogot, ha az emuláció révén illegálisan futtatsz egy rendszert. ezért nem szüntetik meg pl psxemukat stb, maga a program nem illegális. ha rom-ot is csomagolnának mellé, akkor már az lenne.



eléggé érdekel a téma, relatíve jártas is vagyok benne. nem véletlen, az egyik legjobban várt emu dp tagja vagyok ;)
7.
7.
dareal
pc-re jogok? milyen jogok? amúgy amigát is vehetsz a mai napig, igaz nem itthon. mivel maga a pc sem egy konkrét vlmi, nehéz is lenne adott termékre jogot szabni, mivel nem egy fix vlmi :)

a pc meg totál nem szellemi termék, ahhoz max szabadalmak köthetőek :)



amúgy annyit az egészről hogy a hw virtualizáció kb '60-as évektől egy közkedvelt dolog (igen, kb akkor kezdődött az egész) ami igazából mostanában kezd igazán kibontakozni és közkedvelt lenni. ms is támogatja elég rendesen, sőt elég sokan azon dolgoznak hogy ezen emuláció ne 3rd party szoftverrel menjen hanem kernelből. ezt figyelembevéve a szakértő akit kérdeztetek nem tudta, hogy miről is beszél :)

olyan perről szerintem nem fogunk hallani, hogy vlki hw virtualizáció miatt pereskedne. ms már rég megtette volna, de nem, ők is beszálltak a piacra ;)
6.
6.
fojesz
Nem egészen értem már a problémádat. :) Ez a mondat csupán annyiban kapcsolódik ide, hogy kifejezi: az emuláció csak akkor legális, ha a gép nem vásárolható meg hivatalosan, boltban, egyenesen a gyártótól származtatva. Másként (ha a gépet még gyártják és aktívan terjesztik) mindez illegális, hiszen a gépre is vonatkoznak jogok, mint egy szoftverre, vagy más szellemi termékre.
5.
5.
dareal
mely hivatalosan már nem megvásárolható gépen (például Commodore, Amiga) lenne elindítható.



viszont így már nem él :)



úgy fogalmaznék, hogy a kieggel helyesebb lett, de még így sem fedi a valóságot ;)
3.
3.
dareal
bakker, kérek egy szerkeszt gombot :) maga az emulátor SOHA nem volt illegális, a kérdés az volt hogy az emulációval sértettél-e törvényt. pl lehet psx emut terjeszteni a neten, de magát a psx romot már nem! ez a lényeg, hogy maga a szoftver legyen legális (psx rom is szoftver ugye).
3.
3.
fojesz
Szerinted az idézett szöveg viccből lett kiegészítve?



"(mely természetesen meg lett vásárolva - szerk.)"
2.
2.
dareal
ja még vlmi. nagy tévedés és butaság ez az idézett szöveg, mivel pl hiába van UAE (amiga emulátor), illegális rajta a warezolt amiga os-t futtatni. amint megvan egy eredeti amiga os már jogosan használható emulátoron is. szerintem annyi csak a lényeg, hogy az emulátorra szánt operációs rendszernek is rendelkezz a licenszével. miért? mivel túlképp az is egy számítógépen fut, más kérdés hogy az csak virtuális gép. ha nem így lenne, szerintetek nem perelte volna már az ms vmware-t és a többi hw emu gyártót? sőt, még maga is vett egyett és ms virtual pc néven árusítja ;)
1.
1.
dareal
szerintem ez így nem igaz. elég a vmware-re, bochs-ra, parallel desktopra, ms virtual pc-re. mindegyik ugye egy számítógép emulátor ami az adott emulált hardveren futtatható rendszereket teszi telepíthetővé. külön licenszel pl lehet win-t futtatni egy ilyen hw emulátoron, vagy egyéb rendszereket. ms is gyártja a saját emuját, szóval szerintem ebből semmi botrány nem lesz :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...