A Facebook lelőtte az Oculus Rift 2 fejlesztését

  • Írta: Shifty
  • 2018. október 23.
  • Hardver
Link másolása
Először a TechCrunch írta meg, hogy lelépett az Oculus társalapítója, Brendan Iribe, miután a Facebook állítólag törölte az Oculus Rift következő generációjának fejlesztését.

A TechChrunch értesülései szerint egy ideje már készült a Facebooknál az Oculus Rift második generációja, ami az elődhöz hasonlóan megkövetelte volna egy komolyabb számítógép meglétét. A Facebook vezetősége azonban nemrég törölte a fejlesztést, aminek következményeként az Oculus társalapítója, Brendan Iribe úgy döntött, elhagyja a fedélzetet.

A TechChrunch úgy tudja, a Facebook döntésének hátterében az állhat, hogy szeretnék még szélesebb körben elérhetővé tenni az Oculust, így jó eséllyel az Oculus Quest lesz az új irány, ami ugye jelenleg PC nélkül, önmagában is képes játékokat futtatni.

A Facebook még 2014-ben vásárolta fel az eredetileg Kickstarter-projektként indult Oculust, közel 2 milliárd dollárért. A felvásárlás után Iribe lemondott, mint CEO, hogy aztán a PC VR-részleg vezetőjeként folytassa munkáját.

60.
60.
kergabi83
#31: Nem lehet überelni a szemüveget! Talán csak egy még jobb szemüveggel...
59.
59.
delphijos
#57: Ezért érdemes volt újra regisztrálni. Hogy megmond ISMÉT hogy igazad van.
58.
58.
abydos
#56: Most idekeveredtem mert linkelték a cikket, de egy pár hónapja ezek miatt töröltem a magyar gémer híroldalakat, mert a pletykákat és a meg nem erősített híreket terjesztik tonna számra (vagyis a hülyeséget) és nem tudom már szűrni mi igaz, mi nem, inkább bekövettem pár külföldit, akik még csak nem is vírusszerűen egymástól lopják a híreket. De ha tudsz megbízható magyar oldalt, amit érdemes olvasnom, kérlek írd le a nevét, mert ezt már nem tekintem annak.
57.
57.
Táltos23
#55: Ha nem törölték volna a felhasználót ,akkor minta lehetett volna a VR dolgok pozitívuma felé, de én igazat adok neki hogy aki nem ért hozzá,illetve nincs benne tapasztalata, ne szóljon hozzá! Az meg hogy törlik a hozzaszólásait,igazat adnak neki
56.
56.
Táltos23
Ha jól tudom ezt a hírt már meg is cáfolták! Csak úgy mondom,vitázni nem akarok
47.
47.
zoli3348
#46: A mobil telefonokat ne vegyük VR kategóriába, tudom, hogy vannak kiegészítők amivel ki lehet csikarni valamit belőlük, nekem is S7 van és egy Gear VR hozzá, azzal kezdtem a VR-t de ahhoz képest, hogy a mobilos VR kategória királya (később az Oculus GO), nem sokra használható. Senkinek sincs még csak hasonló hardvere sem ami a nyomába élne a Quest pozicionáló és kontroller követő technológiájának.
Hogy a Beat Saber és a VR social appok eladják e az eszközt? Hát nem is tudom, kérdezd meg a Nintendó - Zelda rajongókat. Hányan is vannak? Ja, nem kevesen. De 50 címmel fog kijönni a cucc, nem kell aggódni.
A kérdésedre válaszolva: igen, komolyan gondoltam (attól, hogy valami nem egyezik a te gondolkodásoddal képzeld még komoly is lehet - hoppá!) Sok--sok elégedett ember lesz a Questtel.Ha Te nem leszel köztük csak azt jelenti, hogy nem tudsz egy különleges élménynek a része lenni, semmi baj ki fogja bírni a világ :D
46.
46.
delphijos
#44: "Olyan 10-15 percre kikapcsoló játékok mint pl. a Beat Saber, a social appok pl. Facebook spaces fogják igazán népszerűvé tenni, mert az előbbi olyan játék élményt nyújt amit semmi más PC, konzol stb nem, a kapcsolatartás, beszélgetés pedig több szintet lép egyszerre feljebb a jelenlegi chat, skype vagy egyéb kommunikációhoz képest."

Ugye Te sem gondolod komolyan hogy aki ezért kiad majd 400 dollárt az majd ezeket fogja várni ? És ettől elégedett lesz ?

Továbbá a "minden át lesz portolva" dologgal kapcsolatban is elég szkeptikus vagyok. A PUBG mobilos verziója sem valami szemet gyönyörködtető, de mindez VR-ban, egy SD 835-el, még ennél is gyengébb lesz. Félreértés ne essék, biztos "jópofa" meg "buli", de 400 dollárért ilyen minőség nem hiszem hogy hatalmas tömegeket fog a VR oldalára állítani. Ráadásul ezt a gyengébb minőséget még alacsonyabb frissitéssel tudja csak... És ne felejtsük el, hogy a potenciális vásárlók nagy valószínűséggel lehet hogy már rendelkeznek valami normális hardverrel ( persze nem feltélten VR-hez való, de akkor is ) és ezt pluszban megvetetik majd az emberekkel. Ettől sem biztos hogy vonzó alternatíva lenne. Ha van teszem azt egy S8-am, nem biztos hogy annyira bejönne hogy az ár egy része ugyanaz a hardver amivel már rendelkezem.... Persze, lehet más másképp gondolkodik, de ez az ami az "egybekütyüknél" előny, de ugyanakkor hátrány is.
44.
44.
zoli3348
#42: Nekünk akik az újabb erősebb Riftet várjuk valóban nem a jó irány de én nem aggódok a Quest népszerűsége miatt. Az eddigi ismereteink alapján a lehető legközelebb fog állni a PC-s Rift nyújtotta élményhez. A kontrollerek adják a VR élmény elég nagy részét és a Questben ez meg is lesz. Akit zavart a kábel annak az is egy plusz, hogy már nincs. A hordozhatóság és, hogy csak le lehet tenni a dohányzóasztalra és 10 mp alatt újra bent lehetünk vele a VR világban az is nagyot dob rajta. A jelenleg legnépszerűbb VR játékok meglesznek rá vagy átportolva vagy akár egy gyengébb verzióban megírva (mint pl. a PUBG - és annak mobil változata - nem VR cím egyik sem persze, csak példa). Olyan 10-15 percre kikapcsoló játékok mint pl. a Beat Saber, a social appok pl. Facebook spaces fogják igazán népszerűvé tenni, mert az előbbi olyan játék élményt nyújt amit semmi más PC, konzol stb nem, a kapcsolatartás, beszélgetés pedig több szintet lép egyszerre feljebb a jelenlegi chat, skype vagy egyéb kommunikációhoz képest.
42.
42.
delphijos
Azért én nem vagyok benne biztos hogy ez az - PC nélküli VR - lenne a jó irány a terjesztésben. Persze, olcsóbb lesz , de cserébe meg még kevesebb - és gyengébb minőségű - tartalom lesz hozzá. Azért egy Snapdragon 835-el nem fog szédülni az ember a hatalmas sebességtől. Én kicsit úgy érzem hogy ezzel inkább még több csalódott embert fognak csak "toborozni". Akik nem engedhetnek meg most egy Rift-et, majd azt hiszik hogy na most majd jön a kánaán, és aztán majd nagy csalódás éri őket...
41.
41.
Grabowsky30+
#40: Ez most arra akart vonatkozni ez a "kp-ra Toyota Yaris", hogy te nem szarral gurítasz? :D .. és te kérdőjelezed meg az én intelligenciámat? Szánalmas vagy! Na én befejeztem veled, további szép akármit!
40.
40.
Fata Morgana
#34: Nem rinyáltam elmebajnok csak leírtam, azt ami miatt nem kapkodják cuccot és el sem fog terjedni és ez az ára olvasd el amit írtam és mond meg hol a rinya benne.
Most vettem pár hónapja kp-ra egy Toyota Yarist de félkész fosért nem fogok fél millát kiadni.

Szerintem eleve hamvába holt terv ez a VR dolog mert bezárja a felhasználót egy "búvárszemüvegbe".
Az AR az igen még jelen állapotában is ütős a cucc de a VR a halálra van ítélve.
37.
37.
Grabowsky30+
#32: A szemüveg már majdnem ennyi, Fullos Pc soha nem volt 100ezerért, nagyjából 5-10 évvel ezelőttig 300kiló volt egy mindenkori fullos pc, most már sajnos valamivel több! Ebből hozzászólásodból most megint az jött le, hogy neked nem VR-al van bajod hanem azzal, hogy sajnálod vagy nincs rá pénzed és akinek van az rohadjon meg!
35.
35.
Fata Morgana
#31: Sosem voltam irigy nem erre neveltek mindig megosztottam a kajámat is szegényebb emberekkel.
Amúgy ilyet benyögni az mindennek az alja szerinte, de te ezt nem értheted meg.
34.
34.
Kago_Akira
#32: Nem egészen értem a VR-nak mi köze van ahhoz hogy mennyibe kerül a cucc és hozzá egy gép? Tessék már elfelejteni hogy mindenhez jogod van... Pereld már be a Ferrarit hogy cseszi itt a 100milás autóit a váci utcán elötted. Drága és ez van. Majd lesz olcsóbb Én sem rinyálok Musknak hogy hallod árazd már le az ürutad mert szeretnék 2 hétre kimenni az ISS-re.

Én több lánnyal is kipróbáltattam a beat sabert és egy sem rinyált mint ti itt. Ped az aquaparkban nem mernek lemenni egy fedett csúszdán sem... tehát mitől leszel rosszúl? Attól hogy az agyadat megzavarja a kép. Most mint csináljon a vive? Programozza át az agyad, vagy itasson veled két pálinkát? Nem. Ehhez neked kell hozzá szoktatnod magad mint a legtöbb embernek a repüléshez.
33.
33.
Grabowsky30+
#30: Na látod nekem olyan tériszonyom van, hogy a 4es létrán remeg a lábam! Bár nem tudom ez hogy jött ide. :D :D Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem a magyar átlag pénztárcához tervezték. Egyáltalán nem ordibálok, csak próbálom elmagyarázni neked, hogy tapasztalat hiányában nagyon el vagy tájolva az egész VR "világról" Abban egyet értek és ezt le is írtam, hogy a próbálkozások ellenére ez nem jó minden játék tipushoz sőt én személy szerint szinte csak szimulátorhoz használom, de ahhoz nagyon jó! Aki mondjuk főleg fps tps játékokkal játszik és autós repülös szimulátorokat egyáltalán nem kedveli (ami már eleve egy réget játék) annak szerintem sincs semmi értelme VR szemüvegre beruházni, és innen nézve valóban nem az átlag gamerek játékszere. Azt viszont nem tudom miért kell átmenni egyből személyeskedésbe, ki milyen intelligens erre mi szükség?
32.
32.
Fata Morgana
#30: UI.
Majd ha 100ezerbe lesz fullos PC ami kell hozzá és ugyan ennyibe fáj egy szemüveg akkor én leszek az első aki beruház rá ezt nyugodtan elhiheted.
Na pá részemről ennyi.
31.
31.
Grabowsky30+
Még egy gondolat arról, hogy mit is tud az Oculus rift. Assetto Corsa-t nyomom benne főleg. A régebbi 3monitoros köreimet tizedekkel javítottam meg mióta oculusban játszom. Nem lehet egy lapon említeni a két élmény között a különbséget!
Én elhiszem, hogy valakinek nem jön be, de a legtöbb fanyalgóból csak az irigység beszél, mert neki nincs elég lóvéja erre és jó magyar szokás szerint dögöljön meg a szomszéd lova is!
30.
30.
Fata Morgana
#25: Napi szinten vezetek 30éve pár évet buszoztam is mivel vidéken élek de Bp-en van a munkahelyem, a szédülésről meg annyit hogy ipari alpinista képzésem is van nem szarok be 2méter felett sem.
Azon amit puffogtatsz már régen túl vagyunk.
Nem az átlag embernek tervezték ezt a cuccot így áll a jelenlegi téma.
A tapasztalatod meg lehet hogy több, de intelligencia híján csak ordibálsz és figyelmen kívül hagyod amit lentebb írtam ez nem az átlag gamer-ek játékszere.
25.
25.
Grabowsky30+
#8: Nekem saját tapasztalatom van nem statisztikák, ember! Neked van 2 éves tapasztalatod az oculusról? Ennek hiányában elég nehéz eszmét cserélni a témában! A rosszul lét ahogy Norb666 is leírja az ismeretlen nehezen feldogozása, miatt van. Vicces, de tényleg ez a helyzet. Olvass utána! A szemed mást lát, mint amit a tested vár és mivel nem kapja meg azt hiszi, hogy halucinálsz ezért meg akar hányatni, ennyi a nagy rosszul lét oka, de másodszorra vagy harmadszorra ezt már tudja a tested, hogy csak átverés és nincs rosszul lét. Viszont igenis van köze annak, akik a kocsiban szarul vannak és gyengébb a gyomruk azok rosszabbul viselik a VR élményt ezt is tapasztalatból mondom és nem csak a hasamra ütök ahogy te!
8.
8.
Fata Morgana
#6: Nem hinném hogy túl van lihegve, inkább el akarják "bagatellizálni" ezt az igen is valós problémát.
Pár hete a GS olvastam egy cikket, és abban pont a fejlesztők mondták hogy "ráfekszenek" erre a problémára, mert több embert érint mint gondolták volna.
Volt valami statisztika hogy kb. minden 3-5 embernél mutatkoznak ezek a gondok az 100-ból 30-50 ember ami nem kevés.
Nincs köze azokhoz amit írtál, buszon háttal ülés meg autózás, itt az nagy gond hogy ez a cucc az agyadat szeretné becsapni a szemeiden keresztül és ezt nem mindig tudja az emberi agy feldolgozni.
Azt írják hogy meg lehet szokni de, a rosszullét még egy óra múlva is jelen van és aki nyomott tőle földig érő nagy Ő-t és utána 1 órát "vajúdott" nos azt nehezen lehet rábeszélni még 1-2 próbára.
7.
7.
logic5
#6: Én Project Cars 2-vel próbáltam, és érdekes, de rosszul lettem. És képzeld, nálunk is nagyon sokan rosszul lettek!
6.
6.
Grabowsky30+
#3: Szerintem ezt túl liheged kicsit! Egyáltalán nem jelentkezik ez 90%ánál az embereknek. Rendelkezem egy cv1-el, nálam legalább 30 ember próbálta ki különféle alkalmazásokkal és ebből 3-4 volt szarul, de ha rá tudtam venni őket, hogy vegyék még fel második alkalommal már semmi bajuk nem volt! Azok vannak tőle általában szarul akik nem bírják az autózást sem meg nem tudnak buszon háttal ülni stb, de a nagy átlagnak semmi baja tőle! Általában az olyanok fikázzák akiknek közük nincs hozzá 1x próbálta 3percig a plázában. Kétségtelen ez nem jó minden játék típushoz én sem használom, csak szinte szimulátorokhoz, meg 1-2 poén játékhoz, sajnos a játék felhozatal számomra nagyon gyenge és én főleg ebben látom a "vesztét". Amilyen játéktipusokat erőltetnek a vr-ban azokkal egyébként sem játszottam és nem kötnek le 3dben sem túl sokáig. Egy autószimulátor vagy egy repülő egészen más élmény VRban, mint egy monitoron! Persze akit meg a szimulátorozás nem érdekel annak felesleges a vr.
5.
5.
semike
Szerintem tiszta baromsag a fejem egy kockaval jatszani amitol egy ido utan okadik az ember....en maradok a fotel,kontroller verzional.
Bar hanyni idonkent igy is lehet. :)))
4.
4.
logic5
#3: +1

ENNYI! Én személy szerint 30 másodpercet, azaz FÉL percet bírtam, utána jött a róka a szőnyegre. A barátaim közül, akik próbálták (nem kevesen), azok közül 2 ember nem lett rosszul egyből, csak kb 20 perc után. Egy hulladék sajnos, ez a technológia nincs kiforrva.
3.
3.
#1: Nem az iranyitassal van gond es meg ertelmezheto jatekok is vannak.
A rosszullettel nem lehet mit kezdeni ami az emberek 90%-anal jelentkezik az elso komoly fordulas-mozgas utan.
Es meg akinel elsore nincs is gond azoknal is joreszt fel ora utan jon a rosszulet ha nem figyel akkor az okadas.
Nem mukodik ez.
El kell engedni a picsaba mint a 3d tv-t.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...