Szembeszáll a Steammel az Epic Games

  • Írta: fojesz
  • 2018. december 5.
  • Bejelentés
Link másolása
A Fortnite-ot is jegyző Epic Games bejelentette, hogy saját digitális játékboltot indít hamarosan, melynek első számú fegyverténye az lesz, hogy lényegesen kisebb jutalékot csíp le magának az eladások után, mint a Steam.

Saját játékboltot indít az Epic, amelynek Epic Games Store lesz a neve. Habár az új digitális üzletről még kevés konkrétum látott napvilágot, az biztos, hogy az első számú fegyverténye az lesz, hogy lényegesen barátságosabban bánik majd a fejlesztőkkel, mint a konkurens Steam.

A Valve ugyanis alapértelmezetten minden egyes eladás után a bevétel 30 százalékát teszi zsebre jutalékul, ami érthető módon terhes a kiadóknak és a játékfejlesztőknek. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a Valve a rosszfiú, hiszen a bűvös 30 százalék lényegében egy standard, a videojáték-ipartól függetlenül minden internetes szolgáltató és boltos ennyivel vámolja a platformján történt vásárlásokat.

Habár a Valve épp a napokban változtatott az üzletpolitikáján, és döntött úgy, hogy bizonyos bevételi szint felett csökkenti a jutalékát, a húzás nem váltott ki egyöntetű lelkesedést a fejlesztőközösségből: miután a cég 10, illetve 50 millió dollár bevétel felett hajlandó lejjebb adni az igényeiből, a stúdiók joggal rótták fel neki, hogy a bejelentéssel elsősorban a nagyobb kiadóknak szeretne kedvezni, akik közül egyébként sokan már saját platformot üzemeltetnek. (Ennek fényében válik ugye érthetővé, hogy miért létezik az Origin vagy a Uplay, vagy miért Battle.net-exkluzív az új Call of Duty.)

Az Epic Games, amely egyébként szintén a vaskos jutalék miatt kerülte meg a Fortnite-tal az Android alkalmazásboltját, ezzel szemben a fenti ábrán látható jutalékrendszert alkalmazza majd: mindentől függetlenül mindössze 12 százalékot kér az eladások után, ráadásul az Unreal Engine 4 hajtotta játékok esetében még a motorhoz kapcsolódó licencdíjakról is lemond.

A cég szerint az Epic Games Store hamarosan elrajtol, kezdetben egy adag kézzel válogatott windowsos és maces játék vásárolható majd meg rajta keresztül, 2019-ben pedig jöhetnek az újabb címek és "az újabb nyílt platformok". Az Eurogamernek adott interjúban a vállalat megerősítette, hogy a balhéik ellenére a PUBG-t szívesen látják az üzletben, illetve azt is egyértelművé tették, hogy a felnőtteknek szóló tartalmakat leszámítva nem készülnek majd különösebb moderációra a boltba kerülő játékok kapcsán.

Az Epic emellett a Support-A-Creator programot is csatasorba állítja: a kezdeményezésen keresztül a fejlesztők több mint 10 ezer youtubert és streamert érhetnek el, akik jutalékért cserébe népszerűsíthetik a játékaikat. A fejlesztők maguk szabják meg, hogy mennyi pénzt áldoznak erre, de az első 5 százalékot az első 24 hónapban az Epic állja.

Már csak az a kérdés, hogy mindez elég lesz-e a piacon lényegében monopóliummal rendelkező Steam ellen?

19.
19.
delphijos
#12: Gondolom ha valamivel üzletelnél, és közvetlenül a végfelhasználóknak is árulhatnád a putyerkádat, te DIREKT keresnél egy közvetítőt, aki levesz 30%-ot, hogy lássa mindenki hogy mekkora menő vagy, ez is belefér...
18.
18.
Ooorky
#15: GMG-t bírom, náluk vettem a Kingdom Come-ot, erre a DLC-khez megjelenéskor küldenek -25%-os VIP kuponokat :D
16.
16.
Lorthirash
Nincs esély steammel szemben.
15.
15.
#10: De kit erdekel mennyit ker ha alkeyshopban megnezem a legolcsobbat vagy fanaticalon/greenmanrn elorendelem steamre olcsobban?
14.
14.
Dogoljon meg az epic, toluk soha nem veszek semnit, ugyis bezarjak majd a store-t is es szarnak a fejunkre, mocsok kurva banda lett.
13.
13.
Szálljon szembe a steam-el. Sok sikert. :)
12.
12.
Batman
Cigányok! Az iOS-t nem tudták megkerülni mint az Google Playt, de remélem azt a vonalat is befoltozza a google. Sóher banda.
10.
10.
ollie92
Végre, a steam pofátlnaul nagy összeget kér és ül a babérjain. Bár mi, játékosok baszunk rá, mivel 5 launcherrel kell a játékokat indítani, de így a valve visszavesz az arcából legalább, mát ott is tárgyalnak az új százalék elosztáson.
9.
9.
Kelan
Mint felhasználó, nekem tök mind1.
Amúgy is fenn van minden launcher a gépen, azokban pedig a magvásárolt játékok. Sztm. semmilyen menedzselés nem kell hozzá, csak használom.
Persze ha valaki minden héten újra telepíti a gépét (vagy a launchereket), akkor tényleg kényelmetlen lehet. Csak annak nincs értelme.
5.
5.
Anti4730
En sose ertettem miert olyan nagy dolog megnyitni egy launchert, hogy sokan ki vannak akadva amiatt hogy mennyi van. Ember ket plusz kattintas es meg is van nyitva a jatek nem mindegy akkor hany launcher van a gepen?!
3.
3.
PaprikaJancsi
#1: Már most is külön launcher-e van. Amúgy csicska egy cég, csinálnak egy középszar, de népszerű játékot, és úgy el vannak szállva maguktól. Undorítóak.
2.
2.
crytek
#1: Steam lefedi az ubisoftot igy azzal nem kell fogalkoznod..
Bethesda... Ha ilyen fallout 76okkal fognak haknizni az is kukázható..
Origins is csak akkor kell ha szereted a bfeket meg a nfseket.
Szóval a steam elég egyedúralkodo..
Battle net még ott lehet aki kedveli az ottani játékokat.
1.
1.
AbsurdShark
Gratulálok! Nem volt elég így sem a PC-s launcherekből (Steam, Origins, Bethesda, Ubisoft, meg még ki tutdja hány), még szükség van külön EPIC Games launcherre is. Ez volt az egyik fő ok amiért konzolra költöztem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...