HWSW: Hatalmas ugrást hozhat a DDR5 memória

  • Írta: Shifty
  • 2019. január 30.
  • Hardver
Hamarosan bemutatkoznak a legújabb modulok, és ha hinni lehet a Hynixnek, akkor a DDR5 szabvány jóvoltából akár több mint duplájára nőhet majd a sávszélesség. Első hallásra ez elég komoly ugrásnak ígérkezik.

A jövő évre datált DDR5-ös memóriáról beszélt az SK Hynix kutatásaiért felelős szakembere. Kim Dong-Kyun szerint a szabványra épülő első modulok 5200 MHz-es effektív órajellel érkezhetnek, amely közel kétszeres sávszélességnek felel meg a jelenleg elterjedt DDR4-2666 memóriákhoz képest. Ez modulonként igen magas, másodpercenként 41,6 GB/s-os sávszélességet jelentene, ami a sztenderd kétcsatornás PC-s platformok esetében ennek dupláját, azaz 83,2 GB/s-os csúcsértéket eredményezne.

Amennyiben igaznak bizonyul a memóriagyártó állítása, úgy a korábban vártnál helyből nagyobb gyorsulást okozna a DDR5. A DDR3-as szabvány 1066 MHZ-es termékek formájában került piacra, az ezt követő DDR4 pedig a kialakult trendnek megfelelően erre épp ráduplázott a maga 2133-as effektív órajelével. Ez alapján első lépésben 4266 MHz-es DDR5-modulokra lehetett számítani, ám az SK Hynix a jelek szerint ennél nagyjából közel 22 százalékkal gyorsabb DIMM-ekkel nyithatja majd az új memóriaszabványt.

Ha érdekelnek a további részletek, látogass el a HWSW oldalára, és olvasd el a teljes cikket!

31.
GAMEROD
#30: Ezt én is így csináltam, de már ez se nagyon éri meg, kapnék egy 3 gigás videokártyát a mostani 4 gigás helyett ha nem akarom jóval túllépni a keretet. Lehet hogy erősebb a gpu, csak a kevés vram miatt ismét előficcennek a textúrahibák mint a régi szép időkben.
30.
RebornSoul
#29: Meg én inkább úgy vagyok vele, hogy költök évente pár tízezret és folyamatosan szinten tartom a gépemet, minthogy költsek 5-7 évente 200-300 ezret például, és az addig eltelő idő nagy részében ne tudjam már igazán kiélvezni a gépemet.
27.
Ultimate
#25: Pedig jogos a felvetés mi a fenéért kellene bármit is évente cserélgetni hacsak nem alapból szart raktál be. Ez a megunja a pc-t és konzolr vált dolog pedig azért nem állja meg a helyét mert ahogy a pc úgy a konzol is avul. Minél több éves annál lejjebb csúszik grafikában. Ahogyan a konzolon a gyártók megteszik a szükséges kompromisszumokat hogy fusson a játék úgy pc-n megteheted te is. Világ legnagyobb f*szsága érv hogy pc-t kell fejlesztgetni,nem nem kell.Annyira nem hogy a jelenlegi konzolgenerációnál öregebb pc is jobban ki tudja tolni magából a játékokat mint ez a konzolgen.
26.
Nyarlako
#25: Nem vettem be a gyógyszereimet.
25.
RebornSoul
#21: Te mégis mi a jó istenért vagy ennyire ideges?
24.
Nyarlako
#23: Na meg teljesen ki vagy szolgáltatva a szolgáltatónak, és egy ilyen rendszerben egész biztos arra menni a biznisz hogy a bekerülö játekok barebone státuszban legyenek amikre venned kell egy rakad dlc hozzáférést és f2p mobiljátekokat megszégyenítö mikrotranzakciók.
Sokan azt látják csak hogy olcsóbbnak tünik de ez olyan mint a szerzödés az ördöggel, a lényeg az apróbetüs részben van.
23.
Ultimate
#18: Mhm...
Teszem azt 3 éve megvetted a 980ti-t. Lévén azt mondod egy jóra való gamer 2-3 évente kártyát cserél akkor legyen az a csere most idén. A 980ti 80-90k környéként elad. Ráfizetsz 150k-t és van egy 2080-ad ami tovább szolgál téged jóideig fullon ahogy azt kell. Azzal játszol amivel akarsz, ami megvan. 3 évig más nem kell maximum játékokra költesz vagy EA ACCESS szintű szolgáltatásra.

VS

Van egy valamilyen kisgéped. Megtetszik XY játék nosza befizetsz A stream szolgáltatásra 1 évre 80-100 dolcsit (ennyi 1 évre alsóhagon lesz), cserébe játszhatsz bármelyik játékukkal ... Az 3 évre legyen 240-300 dolcsi. Csakhogy nem minden játék jelenik meg ennél a stream szolgáltatónál,így hát lévén B szolgáltatónál is tetszenek a játékok nosza befizetsz oda is hasonló áron 3 évig. 480-600 dolcsi. Csakhogy közben egyik játékfejlesztő kitalálja hogy a saját játékokat saját stream szolgáltatónál akarja, te nem akarsz lemaradni, igaz ezek csak saját játékok legyen 50 dolcsi egy évre (ez is könyvelhetően drágább lesz) vagyis 150 dolcsi 3 évre. Elköltöttél 630-700 dolcsit bérlésre ami ráadásul szarabb minőségben prezentálja a játékot mintha otthon nyomnád saját hardveren és ha te úgy döntesz hogy késöbb is játszani akarsz ezekkel a cuccokkal fizethetsz méég méég méég.

Mikor a netflixhez hasonlóan elkezdik még az árakat is emelni mert megtehetik, szuper lesz. Marhára jobban jártál. Gyakorlatilag el fog az egész jutni oda hogy te drágábban játszhatsz szarabb minőségben mintha összeraknál egy gépet és 2-3 évente vga-t cserélnél.

Kurva nagy kánaán.
22.
GAMEROD
#20: Nekem a 6 éves AMD Fxel is fut minden rendesen, max vga-t cseréltem 560ti ről 960-ra. Nem maradtam le semmiről, csak a 4k-ról, de az még ráér. 300 fps se létszükséglet, elég a 30-60.
21.
Nyarlako
#20: Te mi a jó istent cserélnél benne évente? Egy rendes vga évekig kiszolgál, processzor szintén nem olyan dolog amit gyakran kéne cserélni. Mobo, táp, ssd, hdd, ram meg föleg nem.
19.
GAMEROD
Nekem kimaradt a ddr4, látható volt hogy átugorható generáció tokkal vonóval. DDR5 ben már több fantázia van.
16.
szinkron
#4: Szerintem, amit sok ember fizet az kevesebbe kerül egy embernek. mert ugye a tömegközlekedést is az emberek fizetik, de nem egy busz áráért.
14.
Fata Morgana
Egy kis kiegészítés a cikkhez ha valakit érdekel.

"A vállalat számos technológián dolgozik, ami felgyorsítja majd a DDR5-ös chipeket. Kitért továbbá arra is a szakértő, hogy már a DDR6-os memóriaszabványon is folyik a munka, a cél pedig az, hogy a DDR5-höz képest a sávszélességet és a sűrűséget is megduplázzák. Mindennek az eredményeit nem csak a PC-s ipar, hanem a mobilpiac és a robotautók szektora is élvezheti majd. "
12.
Neo1989
Igaz h csak most tértem át a 4-re de felelem jöhet. Ha jól sejtem ebben a legkisebb egység már a 64 GB lesz.
11.
Lorthirash
#9: És ha így halad tovább a ryzen széria esélyes hogy a Ryzent fogom választani.
10.
Nyarlako
#7: Legyen 20-30€. De az csak egy kiado szolgáltatása, mindenhol lesznek exkluzivok és hopp, máris eljutunk a havi 100€ra. Valamint egy ilyen modellben meg pofatlanabbul építenek bele a további monetizalast. De biztos jo dolog mindez csak én vagyok maradi őskövület.
9.
Lorthirash
Majd ekkor fogom leváltani a 6-7 éve használt 3770k-t
8.
Ooorky
#7: Nem értem az ódzkodókat, már 10 évvel ezelőtt is bőven játszhatóak voltak a stream-elt játékok a megboldogult OnLive platformon, ott asszem 20$ volt a havidíj.
7.
crytek
#4: Lehet osztani szórozni nyugodtam neked is van calculátor a gépeden. Havi 20-30$ és majd minden létező cuccal tudsz játszani ami elérhető az adott stream szolgáltatónál... Nos ha 30-al számolok egy évre ~103k 2 évre ~206k ez a 206 k 1 db jó VGA ára és még nem vetted meg azt a többszáz game-et amit a felhőben lehet majd tolni a havidíjért... Kegyetlenül megérik ezek a dolgok... Most pl az EA adja 1 hónapra az access-t 1 euroért ~ 160 játékot lehet tolni
6.
Ooorky
Az új technológia gyorsabb lehet, mint a régi.
Wow.
5.
RebornSoul
#2: Dehogynem, minden modern PC-ben már DDR4-es RAM van, beleértve a belépő szintű gépeket is. Én nekem már a 3 évvel ezelőtt összerakott buildemben is az volt, mert előre gondolkodtam. A Ryzen prociknál alapból elvárás a 3000-3200MHz, meg a játékok is olyan 3200MHz-ig profitálnak a nagyobb órajelből, és ez egyre csak feljebb tolódik, szóval van értelme a gyorsabb kiteknek.
4.
Nyarlako
#3: Mert ami hardver ahhoz kell szerinted kikkel fogják kifizettetni?
3.
szinkron
Addig tornásszák fel az árat a hardvergyártók, hogy tényleg csak a stream marad.
2.
Nyarlako
Még ddr4re se tértek áz sokan erre jon az 5, oké.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...