HWSW: Kirakattermék lesz a Radeon VII?

  • Írta: Shifty
  • 2019. február 7.
  • Hardver
Link másolása
Nagyon úgy néz ki, hogy az egy hónappal ezelőtt bemutatott Radeon VII meglehetősen szűkös készlettel debütál. Angliába összesen nagyjából 100, a többi nyugati országban alig két tucat darab kártyával várja a piaci rajtot a Radeon VII.

Az előzetesen vártnál is sokkal szerényebb raktárkészlettel kerül ma piacra az egy hónapja bejelentett Radeon VII. Egybehangzó hírek szerint az Egyesült Királyságban mindössze nagyjából 100 darab, Franciaországban és Spanyolországban pedig még ennél is kevesebb, csupán 20-20 kártya kerülhet fel a polcokra. A megmosolyogtató mennyiség várhatóan percek alatt elfogy majd, így valószínűleg hiánycikk lesz egy darabig a termék. A néhány darab kártyát bruttó 740 euró környékére árazták, ami idehaza nagyjából bruttó 240 ezer forintot jelentene. Arról egyelőre nincs információ, hogy hazánkba érkezik-e egyáltalán kártya, de a nyugati szállítmány alapján nem érdemes sok jóra számítani.

A szokatlanul szerény mennyiség hátterében elsősorban a Vega 20 GPU állhat. A nagyvállalati piacra tervezett lapka nem csak a piac első 7 nanométeres GPU-ja, hanem a TSMC csíkszélességén az eddig legyártott messze legnagyobb chipdizájn is. A Vega 20 megszületéséig az új iPadekben teljesítő Apple A12 számított a 7 nanométeres csúcsnak a maga 122 mm2-es területével. Ennél az AMD GPU-ja 2,7-szer nagyobb (331 mm2), amely egy ilyen, viszonylag fiatal technológiánál sok hibás lapkát, na meg rendkívül magas gyártási költségeket jelenthet. Nem is csoda, hogy a Radeon VII-re felkerült verzióban négy darab CU-t (Compute Unit) letiltott az AMD, amely a 14 nanométeres Vega 10-hez mérten kevesebb, 3840 darab aktív végrehajtóegységet eredményezett.

Ha érdekelnek a további részletek, látogass el a HWSW oldalára, és olvasd el a teljes cikket!

13.
13.
Back2U
#9: Kicsit olvass utána miért drága az Intel, és rájössz hogy nem olyan fenékig tejföl mint gondolnád, és nem azért drágítottak mert huhu, az amd szar.
11.
11.
almaspite
#9: Szerintem a ryzen 9 3850X-ben nagyon szép teljesítmény van 140.000 ft-ért. Persze erre a magyarok még rá teszik a saját árcédulájukat.
9.
9.
ollie92
#7: Pontosan, annyira nem tudnak elhelyezkedni a piacon, hogy az intel simán felhúzta az árait, mert a játékosok még mindig inkább azt veszik. Játszásra intel+nvidia még mindig.
7.
7.
watto
#6: Végtelenül buta vagy, de legalább ideböfögtél valamit.
Az Intel drágulás után ár érték arányban sokkal jobban megéri most AMD-t venni. 80 ezres Intel CPU egy 60k-s AMD-vel van párban.
6.
6.
ollie92
Egy újabb szar AMD termék, meg sem lepődik már az ember.
3.
3.
markoci555
és megéri nekik legyártani ekkora mennyiséget?
2.
2.
Extol
Ez egy tipikus promótermék, presztízsberuházóknak. Vannak ilyen limitált termékek, nem fogok könnyeket hullatni érte
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...