Összehasonlító videón a TAA és a DLSS

  • Írta: sirdani
  • 2019. február 9.
  • Videó
Az Nvidia RTX-kártyáinak bemutatása óta rendkívül felkapott téma lett a valós idejű sugárkövetés mellett a vadonatúj DLSS vonalsimítási eljárás, melyet a 3DMark legújabb tesztjében végre már akció közben is megfigyelhetünk.

Egészen pontosan a 3DMark Port Royal tesztben, mellyel kapcsolatban a készítők a mai napon egy új videót tettek közzé, amin az igencsak nagy népszerűségnek örvendő TAA vonalsimítást vetették össze a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló DLSS technológiával.


Az eljárás lényege, hogy a vonalsimítási feladatokba a kártyák RT-magjai is képesek besegíteni, így jóval nagyobb teljesítmény elérésére lehetnek képesek közel azonos minőségű grafikai megjelenítés mellett. Az Nvidia pár nappal korábban bemutatott videóján ugyanezen a teszt során akár 50 százalékos gyorsulást is képesek voltak elérni egy RTX 2080 Ti kártyával 1440p-s felbontáson, ami meglehetősen impozáns eredmény, ráadásul a tesztelők szerint a DLSS segítségével a kép sokkalta részletgazdagabb és élesebb marad a TAA vonalsimításával szemben.   

21.
hajbel
#1: Ez aztán értelmes hozzászólás volt. Majd ha a digital foundry vagy hw unboxed, gamers nexus stb. áll elő hasonló véleménnyel, akkor készpénznek veszem. A hasonló tech oldalak véleménye, hogy jelenlegi formájában sem a ray tracing, sem a dlss-nek semmi értelme. Persze lehet, hogy mindkettőből lesz majd jobban optimalizált verzió a jövőben. Ez nem az én véleményem. Persze nyilván az nvidia reklámvideója mérvadó és a hardware unboxed idióta.
https://www.youtube.com/watch?v=nS58xlzZsLI
Lefordítom, ha nem értesz angolul: A DLSS 4K-ban FF XV-ben, (ami nem techdemó) egy 1800p TNAA-nak felel meg látványban és teljesítményben is pont az 1440p és a 4K között van.
20.
Ultimate
#18: Nem is multira van, ott pc-n amúgy is szinte mindenki grafikát butít a jobb framerate, jobb látásviszonyok kedvéért.
19.
Ultimate
#17: 16-os komment amúgy benne van a minimum fps is, igen leesett 53-ra néha. Mégegyszer, ez a patch elötti állapot. Patch óta több mint 50%-ot nőtt a sebesség.
Elötte sem volt "kb jatszhatatlan" azóta meg pláne nem.
18.
Kawada
#17: Eleve nem állnék olyannal szóba, aki BF5 multiplayert ray tracinggel játszik... :)
17.
delphijos
#15: Lehet hogy rossz a szemem, vagy a videóval van valami de nekem ez baromi "darabosnak" tűnik. Egyáltalán nincs az "smooth" érzésem amit azért 60fps-nél éreznem kéne.
16.
Ultimate
#15: És halkan jegyzem meg, ez a dxr patch elötti állapot. Azóta több mint 50%-ot gyorsult a játékdxr-el...
15.
Ultimate
#8: Egyszer megélnénk hogy nem hordasz össze baromságot amit a szokásos "nvidiám van" szöveggel szeretnél hitelessé tenni..
Íme. Jó játszhatatlan.. :D
https://youtu.be/upQ1xxnKqr8
14.
VerIstvan
Amugy 50 colon 4k-n megnezve nekem hatarozottan az jon le, hogy a kep ket fele meg csak nem is ugyanugy van tomoritve.
Total maskep kockazik a tomorites.
De lehet nem igy van csak gyanus.
13.
VerIstvan
#5: Vicces, hogy egy olyan featuret aminek az a lenyege, hogy ne barmolja szet a kepet mikozben megszunteti az aliasing-et, egy romma tomiritett videon kell bamulni. Ami alapbol megteszi azt csak 20* rosszabbul mint a legotvarabb aa utoeffekt.
Ha ez meggyozesre keszult video akkor
a video alapja semmi letjogosultsaga nincs ennek a cuccnak
11.
VerIstvan
#5: De van kulonbseg.
Csak sokszor kell elolvasd a marketing anyagot es egy par orat mantrazni kell is azt.
A lenyeg hogy tudd melyik kep melyik es ha jol atradiroztad az agyad elotte sokkal jobnnak fogod erezni az uj parasztvakitast.
Vagod?
10.
bitbandita
Érthető, hogy az átlagfelhasználók morognak, mert alig látnak érdemi változást, amiért ráadásul durván zsebbe is kell nyúlni. Nem a kártyagyártók faszságait akarom megvédeni, de azz azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a technológia elért egy olyan szintre, ahonnan a kisebb előrelépések is hatványozottan nagyobb számítási kapacitást igényelnek. Minél jobban közeledünk a valósidejű fotorealisztikus megjelenítéshez, úgy jelentenek egyre nagyobb kihívást az egyre kisebb különbségek. És ezek az egyenként, önmagukban nem látványos különbségektől lesz majd olyan, mint a valóságos. Az persze sokkal látványosabb, amikor pl egy szobrot 3000 helyett 30000 ponttal ábrázolunk, hatalmas a különbség, mint az, hogy milyen élsimítás van rajta, vagy hogy az árnyékoknál hogy szóródik a fény. A probléma ott van, hogy a hardware gyártó rögtön pénzre akarja váltani, minél nagyobb profittal. Azt is meg lehet érteni, csak általában ilyenkor basszák el, mert itt jön a képbe a mohóság, ill. a befektetők, részvényesek elvárásai és a realitás közötti különbségből adódó feszültség.
9.
Kawada
#8: Az a lényege, hogy 4k-s felbontásban ha bekapcsolja a "paraszt" az AA-t, akkor az fps-e leesik 40-45-re, míg a dlss megoldással ez mondjuk marad 60-70 fps-en. A mögöttes technológiát nem értem, ennyire nem néztem utána. :) De ez is olyan, hogy kb. a 2080 és a 2080 TI-nél van értelme. Már amennyi... :)
8.
logic5
#7: De 4K-nál, meg minek???? Ismét öngól... Az nvidija így próbálja eladni a szarjait, mert érdemi előrelépés nincs. Ray Tracing? Nézzük már meg jobban, hogy kb a 2080Ti is úgy belassul tőle, hogy kb játszhatatlan a játék. (BF5 és társai)... Kellet egy ficsőr, amit lenyomnak a sok fanatik torkán. Nekem is envidijám van, tény, hogy jó, hát de na...
7.
Kawada
A DLSS egy rettenetesen réteg dolog. Prémium fícsör, ha úgy tetszik. Eleve csak 4k-n működik (tudtommal), és ott azért sokat tud számítani, hogy max élsimításokkal mondjuk nem feleződik le a teljesítmény, azonos/kicsit jobb hatás mellett sem. Mondjuk engem nem fog érinteni mert se az RTX sorozat, se a 4k nem hozott lázba, de maga a dlss ötlete nem rossz, és ha nem csak 4k-n lenne elérhető, akkor szerintem mindenki imádná és nagyon hasznos lenne pl. VR játékoknál, ahol jelentős "AA javulást" lehetne elérni relatíve kicsi erőforrás árán.

A többiben egyetértek. Én is örülnék ha fizikára, játékmechanikára, AI-ra fordítanák az extra teljesítményt/energiát.

patka21991: a grafikai "hiányosságokat" könnyebben tudta az ember agya kompenzálni. A régi játékokat akkor pont olyan szépnek láttuk mint ma, a különbség az, hogy a kezdetlegesebb grafikák esetében az agyban lezajló folyamat jobban hasonlított az olvasáshoz, mivel sok mindent mi magunk "képzeltünk hozzá"... Tomb Raider 1 pl... a 3szög ciciket mi úgy éltük akkor meg, hogy "hűűűűhaa!". A fizikával ez nem működik. Ott nem tudjuk elképzelni, hogy a ház összedől, ha nem dől össze... :)
6.
TheFlash
úgy látom az embereknek már kurvára elege van a bullshitekből :D Kit érdekel a grafika? Először normális játékokat gyártsanak, mert már ott tartok hogy a 20 éves Resident Evil 2-t próbáltam ki életemben először, és 1000x jobban élveztem mint akármelyik mai futószalagon gyártott AAA fost :D
5.
Nyarlako
#4: Amúgy kövezzenek meg de lehet én vagyok vak de sokszor nem látom az eltérést mondjuk a 2x AA meg a 16x AA és tesztalláció meg franc tudja mik közt sem.
4.
patka21991
Ja, emlékszem a haverokkal a suliban arról beszélgettünk régen, h hű de kafa a San Andreas és 10 év múlva majd öröm lesz földig rombolni a várost, meg ha neki száguldunk egy kirakatnak, akkor nem pattanunk le róla... nem a szebb grafikára vágytunk, mert akkoriban az is szép volt.
3.
Zarache
#2: Fizikat nagyon hatterbe szoritottak pedig olyan 2005 kornyken arra ment ra mindenki meg a rombolhato kornyezetre. :(
A Ray Tracing magok helyett inkabb a physic-nek kene extra mag a DLSS melle mert a RT meg raer.
2.
Nyarlako
Ez mind nagyon szép és jó, csak már játékmenetben is kellene fejlödni nem csak effektekben. Esküszöm a fizika is sokszor rosszabb mint 10 éve.
1.
Ultimate
Majd jön hajbel ide meg prohardverre hogy leírja szart semér és csak egy 1800p taa a dlss.. :D
Failed megint az idiótája...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...