Összehasonlító videón a TAA és a DLSS

  • Írta: sirdani
  • 2019. február 9.
  • Videó
Az Nvidia RTX-kártyáinak bemutatása óta rendkívül felkapott téma lett a valós idejű sugárkövetés mellett a vadonatúj DLSS vonalsimítási eljárás, melyet a 3DMark legújabb tesztjében végre már akció közben is megfigyelhetünk.

Egészen pontosan a 3DMark Port Royal tesztben, mellyel kapcsolatban a készítők a mai napon egy új videót tettek közzé, amin az igencsak nagy népszerűségnek örvendő TAA vonalsimítást vetették össze a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló DLSS technológiával.


Az eljárás lényege, hogy a vonalsimítási feladatokba a kártyák RT-magjai is képesek besegíteni, így jóval nagyobb teljesítmény elérésére lehetnek képesek közel azonos minőségű grafikai megjelenítés mellett. Az Nvidia pár nappal korábban bemutatott videóján ugyanezen a teszt során akár 50 százalékos gyorsulást is képesek voltak elérni egy RTX 2080 Ti kártyával 1440p-s felbontáson, ami meglehetősen impozáns eredmény, ráadásul a tesztelők szerint a DLSS segítségével a kép sokkalta részletgazdagabb és élesebb marad a TAA vonalsimításával szemben.   

Ezek is érdekelhetnek

21.
hajbel
#1: Ez aztán értelmes hozzászólás volt. Majd ha a digital foundry vagy hw unboxed, gamers nexus stb. áll elő hasonló véleménnyel, akkor készpénznek veszem. A hasonló tech oldalak véleménye, hogy jelenlegi formájában sem a ray tracing, sem a dlss-nek semmi értelme. Persze lehet, hogy mindkettőből lesz majd jobban optimalizált verzió a jövőben. Ez nem az én véleményem. Persze nyilván az nvidia reklámvideója mérvadó és a hardware unboxed idióta.
https://www.youtube.com/watch?v=nS58xlzZsLI
Lefordítom, ha nem értesz angolul: A DLSS 4K-ban FF XV-ben, (ami nem techdemó) egy 1800p TNAA-nak felel meg látványban és teljesítményben is pont az 1440p és a 4K között van.
20.
Ultimate
#18: Nem is multira van, ott pc-n amúgy is szinte mindenki grafikát butít a jobb framerate, jobb látásviszonyok kedvéért.
19.
Ultimate
#17: 16-os komment amúgy benne van a minimum fps is, igen leesett 53-ra néha. Mégegyszer, ez a patch elötti állapot. Patch óta több mint 50%-ot nőtt a sebesség.
Elötte sem volt "kb jatszhatatlan" azóta meg pláne nem.
18.
Kawada
#17: Eleve nem állnék olyannal szóba, aki BF5 multiplayert ray tracinggel játszik... :)
17.
delphijos
#15: Lehet hogy rossz a szemem, vagy a videóval van valami de nekem ez baromi "darabosnak" tűnik. Egyáltalán nincs az "smooth" érzésem amit azért 60fps-nél éreznem kéne.
16.
Ultimate
#15: És halkan jegyzem meg, ez a dxr patch elötti állapot. Azóta több mint 50%-ot gyorsult a játékdxr-el...
15.
Ultimate
#8: Egyszer megélnénk hogy nem hordasz össze baromságot amit a szokásos "nvidiám van" szöveggel szeretnél hitelessé tenni..
Íme. Jó játszhatatlan.. :D
https://youtu.be/upQ1xxnKqr8
10.
bitbandita
Érthető, hogy az átlagfelhasználók morognak, mert alig látnak érdemi változást, amiért ráadásul durván zsebbe is kell nyúlni. Nem a kártyagyártók faszságait akarom megvédeni, de azz azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a technológia elért egy olyan szintre, ahonnan a kisebb előrelépések is hatványozottan nagyobb számítási kapacitást igényelnek. Minél jobban közeledünk a valósidejű fotorealisztikus megjelenítéshez, úgy jelentenek egyre nagyobb kihívást az egyre kisebb különbségek. És ezek az egyenként, önmagukban nem látványos különbségektől lesz majd olyan, mint a valóságos. Az persze sokkal látványosabb, amikor pl egy szobrot 3000 helyett 30000 ponttal ábrázolunk, hatalmas a különbség, mint az, hogy milyen élsimítás van rajta, vagy hogy az árnyékoknál hogy szóródik a fény. A probléma ott van, hogy a hardware gyártó rögtön pénzre akarja váltani, minél nagyobb profittal. Azt is meg lehet érteni, csak általában ilyenkor basszák el, mert itt jön a képbe a mohóság, ill. a befektetők, részvényesek elvárásai és a realitás közötti különbségből adódó feszültség.
9.
Kawada
#8: Az a lényege, hogy 4k-s felbontásban ha bekapcsolja a "paraszt" az AA-t, akkor az fps-e leesik 40-45-re, míg a dlss megoldással ez mondjuk marad 60-70 fps-en. A mögöttes technológiát nem értem, ennyire nem néztem utána. :) De ez is olyan, hogy kb. a 2080 és a 2080 TI-nél van értelme. Már amennyi... :)
8.
logic5
#7: De 4K-nál, meg minek???? Ismét öngól... Az nvidija így próbálja eladni a szarjait, mert érdemi előrelépés nincs. Ray Tracing? Nézzük már meg jobban, hogy kb a 2080Ti is úgy belassul tőle, hogy kb játszhatatlan a játék. (BF5 és társai)... Kellet egy ficsőr, amit lenyomnak a sok fanatik torkán. Nekem is envidijám van, tény, hogy jó, hát de na...
7.
Kawada
A DLSS egy rettenetesen réteg dolog. Prémium fícsör, ha úgy tetszik. Eleve csak 4k-n működik (tudtommal), és ott azért sokat tud számítani, hogy max élsimításokkal mondjuk nem feleződik le a teljesítmény, azonos/kicsit jobb hatás mellett sem. Mondjuk engem nem fog érinteni mert se az RTX sorozat, se a 4k nem hozott lázba, de maga a dlss ötlete nem rossz, és ha nem csak 4k-n lenne elérhető, akkor szerintem mindenki imádná és nagyon hasznos lenne pl. VR játékoknál, ahol jelentős "AA javulást" lehetne elérni relatíve kicsi erőforrás árán.

A többiben egyetértek. Én is örülnék ha fizikára, játékmechanikára, AI-ra fordítanák az extra teljesítményt/energiát.

patka21991: a grafikai "hiányosságokat" könnyebben tudta az ember agya kompenzálni. A régi játékokat akkor pont olyan szépnek láttuk mint ma, a különbség az, hogy a kezdetlegesebb grafikák esetében az agyban lezajló folyamat jobban hasonlított az olvasáshoz, mivel sok mindent mi magunk "képzeltünk hozzá"... Tomb Raider 1 pl... a 3szög ciciket mi úgy éltük akkor meg, hogy "hűűűűhaa!". A fizikával ez nem működik. Ott nem tudjuk elképzelni, hogy a ház összedől, ha nem dől össze... :)
6.
TheFlash
úgy látom az embereknek már kurvára elege van a bullshitekből :D Kit érdekel a grafika? Először normális játékokat gyártsanak, mert már ott tartok hogy a 20 éves Resident Evil 2-t próbáltam ki életemben először, és 1000x jobban élveztem mint akármelyik mai futószalagon gyártott AAA fost :D
5.
Nyarlako
#4: Amúgy kövezzenek meg de lehet én vagyok vak de sokszor nem látom az eltérést mondjuk a 2x AA meg a 16x AA és tesztalláció meg franc tudja mik közt sem.
4.
patka21991
Ja, emlékszem a haverokkal a suliban arról beszélgettünk régen, h hű de kafa a San Andreas és 10 év múlva majd öröm lesz földig rombolni a várost, meg ha neki száguldunk egy kirakatnak, akkor nem pattanunk le róla... nem a szebb grafikára vágytunk, mert akkoriban az is szép volt.
3.
Zarache
#2: Fizikat nagyon hatterbe szoritottak pedig olyan 2005 kornyken arra ment ra mindenki meg a rombolhato kornyezetre. :(
A Ray Tracing magok helyett inkabb a physic-nek kene extra mag a DLSS melle mert a RT meg raer.
2.
Nyarlako
Ez mind nagyon szép és jó, csak már játékmenetben is kellene fejlödni nem csak effektekben. Esküszöm a fizika is sokszor rosszabb mint 10 éve.
1.
Ultimate
Majd jön hajbel ide meg prohardverre hogy leírja szart semér és csak egy 1800p taa a dlss.. :D
Failed megint az idiótája...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...