Megint változik a Steam értékelési rendszere

  • Írta: fojesz
  • 2019. március 18.
  • Hír
Link másolása
Ismét belenyúl a Valve a Steam felhasználói értékeléseibe, a célja pedig az, hogy elejét vegye a review bombinggal kapcsolatos anomáliáknak. Lássuk részletesen, hogyan működik az új rendszer!

A review bombingra nincs jól csengő magyar fordítás (bár a Valve fordítócsapata megpróbálkozott az "értékelésbombázással"), a jelenséggel biztosan találkoztatok már: a Steam esetében ez azt jelenti például, hogy játékosok tömege támadja meg egy adott cím adatlapját egy-egy negatív értékeléssel nagyon rövid időn belül, mindezt pedig azért teszi, hogy mesterségesen tolja negatív irányba a játék összértékelését.

A review bombing tipikusan a fejlesztők és kiadók megbüntetését célozza, önmagában ritkán függ össze a játék tényleges minőségével. Jó példa erre a Metro 2033 Redux esete: miután a Deep Silver bejelentette, hogy a Metro Exodus PC-s változata Epic Games Store-exkluzív lesz, tömegesen érkeztek a negatív értékelések a Metro 2033 Reduxra, holott nyilvánvaló, hogy az nem lesz jobb vagy rosszabb játék attól, hogy a folytatása egy másik platformon jelenik meg a kiadó üzleti döntése miatt.

A Valve a témában írt blogbejegyzésében kifejti, hogy folyamatosan monitorozzák a felhasználói értékelésekkel kapcsolatos visszajelzéseket, és teljesen egyértelmű számukra, hogy azok fontosak a játékosoknak. Azt is leszögezik, hogy ezt a fejlesztők is megértik, elvárják ugyanakkor, hogy a rendszer fair módon üzemeljen. Ezért döntött úgy a Valve, hogy belenyúl az értékelésekbe, és megpróbálja felvenni a harcot a review bombinggal.

A jövőben a Steam olyan elemzőalgoritmusokat használ majd, amelyek valós időben képesek azonosítani, ha egy játék értékelésénél rendellenes jelenség történik. A rendszer önmagában nem tudja megállapítani, hogy ennek mi az oka, azt látja legfeljebb, hogy nagyon rövid időn belül nagyon sok negatív értékelés érkezett a játékra. A Valve ezért a hús-vér embereket sem hagyja ki a vizsgálatból: ha a Steam anomáliát észlel, riasztja a cég moderátorcsapatát, akik megnézik, hogy valóban review bombingról van-e szó.

Fontos leszögezni, hogy a Valve nem a negatív értékeléseket akarja visszaszorítani, hanem az off-topic bombázásnak (tessék, leírtam!) szeretne véget vetni. Off-topicnak minősül szerinte minden olyan értékelés, aminek a tartalma nem függ össze a játék tényleges minőségével (vagyis azzal, hogy "a későbbi vásárlók mennyire lesznek elégedettek a vétellel"), ennek megfelelően kiszűrésre kerülnének a Metróéhoz hasonló esetek, de ide sorolhatók a másolásvédelmekkel és az EULA-kkal kapcsolatos kritikák is, mondván azok nem képezik szerves részét a játékoknak, és az átlagos játékost amúgy sem érdeklik az ilyesmik. 

De mi történik akkor, ha a Valve moderátorcsapata is anomáliát észlel? Nos, ilyenkor minden olyan értékelést kivonnak "a nagy átlagból", ami az anomália idején érkezett. Egy értékelés sem tűnik el, de az összesítésbe nem fognak beleszámítani, rossz hír viszont, hogy ebben az időszakban a szabályoknak megfelelő kritikáknak is reszeltek. 

Hogy mennyire lesz működőképes a rendszer, azt majd az idő eldönti, a Valve mindenesetre megjegyezte: a változtatásokat bárki kapcsolhatja, így eredeti formájában is láthatja az összpontszámot.

8.
8.
user101
Teszek magasról rá. Már rég megtanultam, hogy semmit nem ér az értékelés sem itt, sem máshol. Az "influencerek" is mind zsebbe vannak, szóval kampec. Meg kell nézni, ha tetszik, megveszem, ha nem visszakérem az árát. Ha már nem tudom, így jártam.

Felőlem ki is kapcsolhatják a pics@ba! :)
6.
6.
markoci555
a legtöbben nem fogják átkapcsolni, így a steam eléri azt amit akartak, és elvesztik a játékosok ezt a "kifejezési formát" (gondolom alapbeállításként az lesz ami most lett behozva)
lehet máshol is szomorkodni meg anyjap*****ni, de ezzel azért egy kicsit legalább oda is tudtak szúrni

magam részéről meg totál nem érdekelnek az értékelések amíg ilyen rossz az egész rendszere, plusz amúgy is brutálisan ritkán látok értelmes írást (annak is valszeg az a vége hogy úgy is emberfüggő kinek fog bejönni és kinek nem), és az össz statisztika sem mond sokat számomra
4.
4.
mestermagyar
#2: Igen, mi értelme egyáltalán annak hogy élünk?
3.
3.
Csoki80
Nehogy sérelem érje a szegény kiadókat... De tényleg az lenne a jó ha külön lehetne értékelni őket. Attól még néha lehet jó játéka bárkinek, de látják, hogy általában g*** így nem rendelnének elő a sima halandók, csak teszt után tőlük...
2.
2.
taylor4485
#1: Már hogy lenne "vásárló-barátibb"? Ha egy kiadó értékelése jó, attól még dobhatnak a piacra sz*r játékot és fordítva.
1.
1.
mestermagyar
Egy vásárló-barátibb lépés az lenne ha a cégeket/fejlesztőket lehetne értékelni mintinkább a játékokat.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...