E3 2019: Shenmue III - csalódottak a támogatók

  • Írta: sirdani
  • 2019. június 11.
  • Hír
Link másolása
Ennek legfőbb oka pedig nem más, mint a váratlanul felbukkanó Epic Games Store-exkluzivitás. Az eredetileg steames kulcsért fizető Kickstarter-támogatóktól ráadásul a visszatérítési lehetőséget is megtagadták.

A tegnapi napon a PC Gaming Show keretein belül látványos gameplay trailert kapott a Shenmue III, illetve kiderült, hogy a játék PC-s verziója kizárólag az Epic Games Store-ból lesz elérhető. A Shenmue III esetében ugyanakkor ez a kijelentés közel sem kezelhető félvállról.

A játék ugyanis még a PlayStation 2015-ös E3-konferenciája során került bemutatásra, mint kickstarteres projekt, mely az emberek millióit elérő leleplezés miatt alig 9 óra alatt elérte az előre kitűzött 2 millió dolláros célt, és végül egy minden korábbi rekordot megdöntő 6 333 296 dolláros eredménnyel zárta a kampányt. A támogatók számára pedig két lehetőség volt adott; vagy a PlayStation 4-re érkező átiratot jegyeztették maguknak elő, vagy pedig a PC-s verziót, mely esetében kizárólag a Steamet tüntették fel támogatott platformként.

Időközben azonban berobbant a viszonylag agresszív üzletpolitikát alkalmazó Epic Games Store, melynek vezetősége rengeteg játékkal kötött időleges vagy végleges exkluzív forgalmazói megállapodást. Az új fejlemények szerint ezen címek táborát erősíti a Shenmue III is. Az utóbbi időszakban bevett szokássá vált, hogy ilyen esetekben a steames előrendelők a játék kulcsát a Steamen válthatják be, ám a megjelenés után kizárólag az Epic Games Store-ból lehet megvenni a játékot - még ha csak időlegesen is. Konkrétan ez történt például az Anno 1800 esetében is.

A Shenmue III kapcsán azonban semmiféle ilyen átmenetről nem beszélhetünk, a játék kizárólag az Epic Games Store-ból lesz elérhető, így a PC-s előrendelők is epices verzióban kapják majd meg a játékot. Rengeteg támogatónak nem tetszett a hír, éppen ezért úgy döntöttek, hogy az exkluzivitás miatt visszakérik a támogatás összegét. A Shenmue III csapata azonban a platformváltás miatti összes visszatérítési kérvényt elutasította, így jelenleg akadnak olyan támogatók is, akik már több mint négy éve fizettek a játék steames verziójáért, ám most a megállapodás egyoldalú módosítása miatt az Epic boltjára lesznek kényszerítve.

Tovább rontja a helyzetet a játék kiadásáért felelő Deep Silver egyik hivatalos tweetje, mely szerint a PC-s verziók dobozos kiszerelésében is a játék telepítésére alkalmas DVD helyett csupán egy Epic Games Store-ban beváltható kódot kapunk. Kíváncsian várjuk az ügy kapcsán a fejleményeket, de egyelőre úgy néz ki, hogy a támogatók semmilyen kompenzációra sem számíthatnak.

A Shenmue III a jelenlegi felállás szerint 2019. november 19-től lesz elérhető PlayStation 4-en és PC-n, az Epic Games Store kínálatában.

26.
26.
krami
Deep Silver:

"Dear Shenmue Fans,

We see your concerns regarding the latest announcements; your feedback and comments are being taken into consideration.

Having said that, please remember to criticise ideas, not people. Avoid name-calling, ad hominem attacks, responding to a post’s tone instead of its actual content.

As a final note: remember that piracy is illegal and we do not tolerate any mention of such actions on these forums.

Thank you."
23.
23.
Turley
#20: Mondjuk ezt nemtudom honnan szetted, kifejezetten változatosak a bérlábak a szakmában, főleg Budapesten
18.
18.
Tokodboy
#13: Epicnek ehhez mi köze? Csak a fejlesztők hibája hogy belementek. Az meg már szánalmas hogy sírtok az epic store telepítése miatt közben meg ki tudja milyen vírussal meg zsaroloprogrammal teli szar crackelt fileokat meg exeket szemrebbenes nélkül telepítettek... aki játszani akar vele az fog. Egyébként meg biztos kickstarteren is le volt írva higy a változtatás jógát fenntartják innentől kezdve meg kar pattogni, teljesen igazuk van.
17.
17.
crytek
#7: "kedvezőbb a fejlesztőknek" AHA a nagy lompost azt.. Ha kedvezőbb lenne már rég menne az arcozás a steam szemen köpése az eladási adatokkal.
De mit látunk?

Volt a Metro Exodus arcozos (ami ha bármire jön akkor is több fogy ennyivel mint a régiből) hogy juj de sok fogyott.. De érdekes ha annyira jó lenne a Deep Silverecskének ott az Outward ami egy időbe jött steam-re is és erre a fosra is.. Nos ott miért nem látunk eladási számokat?

Ez egy hányadék egy fertő...pénzzel akarják megvenni az embereket lásd pl az mostani nyári akció is... Ubi kb 3 év múlva vagy akkor se fogja 5 euroért adni a wildlandset meg a Primalt ezek meg 5-ért adják a különbözetet csengetik ubinak... Már hetire módosították az ingyen játékok adását... lassan napi lesz mert a kutya nem akar csatlakozni ezekhez még az ingyen szarokért sem...

Csak az a baj hogy a sok ellendrukker ellen még több hülye van és nem lehet bedönteni ezt a foshalmazt

15.
15.
Tokodboy
Mit csodálkoznak rajta amimor unreal enginet hasznal......
13.
13.
zsocc-nrg
#9: Az hogy mondjuk az Epic teljesen figyelmen kívül hagyja pl a Kickstarteres játékoknál is hogy alapjába véve melyik store-ba is lett beígérve a játék és pofátlanul kikunyerálja magának hogy csak azért is exkluzívvá tegyék. Folyamatosan telibe van szarva az hogy a PC-s játékosok mit akarnak (nem véletlenül megy folyton a szájtépés és reviewbombing), hogy az exkluzivosdi bullshit amúgy rohadtul nem PC-re való, hogy a store-juk egy rakás szar a Steam-hez képest, hogy közutálat tárgyává válnak mind ők mind a velük lepaktálók (de legalább jól megélnek majd az Epic pénzéből mert a rajongók szerintem kevésbé lesznek hajlandók megvenni a játékaikat), csak az a lényeg hogy nehogy felkerüljön a Steam-re ezzel kizárva több százezer (vagy millió) játékost akik mondjuk nem akarnak asszisztálni ehhez. Fasza kis keresztesháború ez az Epic részéről egy olyan óriáscég ellen amely amúgy feleslegesnek tartja hogy fellépjen ez ellen sőt még szóra se méltatja
9.
9.
SLi
#8: Mondjuk most ebben a konkrét esetben mi rosszat tett az Epic? Tett nekik egy jobb ajánlatot?
A fejlesztők voltak gátlástalanok és elfogadták ezekkel a feltételekkel
8.
8.
zsocc-nrg
Jó lenne ha végre valaki letörné a szarvát az Epic-nek. Nagy a pofájuk és azt hiszik ők szarták a spanyolviaszt most hogy a Fortnite-tal megszedték magukat... Ezek a pénzhajhász kiadók/fejlesztők meg még közre is működnek...
7.
7.
SLi
Alapvetően semmi bajom az epic store-al, kedvezőbb a fejlesztőknek, teljesen megértem aki oda viszi a játékát, nevetségesnek tartom a valve által agymosott neckbeard tombolást a store kapcsán, de ez konkrétan mindennek a legalja, tudom nem számít sehova de ezek után eszemben sincs megvenni a játékot pedig nagyon vártam, ilyen szinten kihasználni és átverni a közösséget ami életben tartotta a játékot nagyon komoly aljasság.
5.
5.
kirschakos
Azért a pofátlanságnak is van határa. Jó lenne már, ha az emberek kicsit visszaütnének ennek az Epic Store-nak. Csak hogy kicsit legyenek már bekorlátozva.
4.
4.
crytek
Steamen a 2020as év valami eszméletlen kegyetlen nonplusszüber lesz..a valve fejesek fetrenghetnek a röhögéstől.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...