E3 2019: Így áll most az Atari VCS

  • Írta: sirdani
  • 2019. június 11.
  • Hardver
Link másolása
Kezd összeállni a sok-sok részlet az Atari régóta készülő konzolja körül; több kiszerelésben, változatos kiegészítőkkel, 4K- és HDR-támogatással és 250 dolláros kezdőárral érkezik decemberben az Atari VCS.

Az Atari VCS - korábbi nevén Ataribox - még a 2017-es E3 során mutatkozott be, hogy aztán egy Indiegogo-kampánnyal folytassa a karrierjét. Az Atarinak több mint 11 600 támogatóval végül sikerült elérnie a 3 millió dolláros célt, és egyértelművé vált, hogy a legendás Atari 2600 mögött álló vállalat igenis visszatér a konzolok piacára.

Mivel azonban a megjelenést többször is elcsúsztatták, időközben a fejlesztők úgy döntöttek, hogy változtatnak a hardveren, és újabb technológiát vetnek be a hatékonyabb működés érdekében. Így azt már biztosan lehet tudni, hogy egy 14 nanométeren gyártott Ryzen APU adja majd a gép lelkét két Zen-maggal és egy speciális Vega jelölésű videokártyával. A márciusi hivatalos közlemény szerint „ez a processzor váltja a 2017-ben eredetileg kiválasztott Bristol Ridge-családba tartozó modellt az Atari VCS-ben. Az AMD vadonatúj Ryzen-chipjei sokkalta gyorsabbak, hűvösebbek és hatékonyabbak, így lehetővé teszik, hogy a VCS kihasználhassa az AMD egyszerűbb és hatékonyabb energiagazdálkodási és termikus megoldásának előnyeit.”

A retrokonzol néhány AAA-kategóriás indie játék mellett több mint 100 klasszikus otthoni és játéktermi címet tud majd futtatni a megjelenés időpontjában, melyek száma a későbbiekben jelentősben bővülni fog. A látvány tekintetében próbálják követni a mai kor elvárásait, ugyanis a gép képes lesz kezelni a 4K-s felbontást és a másodpercenkénti 60 képkockát is, mindezt HDR-megjelenítéssel. Éppen ezen tulajdonságok miatt elsőrangú eszköz lesz azok számára is, akik egyfajta multimédiás PC-re vágynak.

Számukra egyébként lehetőség lesz a Sandbox Mode bekapcsolására is. Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a gépen alapból létezik az Atari World operációs rendszer, amiben egy biztonságos online boltot kapunk ellenőrzött applikációkkal, és az onnan letöltött alkotásokat lesz lehetőségünk benne elindítani. A fejlesztők felfogása szerint azonban itt az ideje a konzolok demokratizálásának, éppen ezért megpróbálnak aktívan harcolni ezen bezártság és korlátozottság ellen, mely küzdelem a Sandbox Mode-ban csúcsosodik ki. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az eszköz az Atari előre elkészített operációs rendszere helyett egy másodlagos rendszert futtassunk, így a bootolásra alkalmas megfelelő eszközzel nem csak a Linux, de még a legújabb Windows, SteamOS vagy ChromeOS is indítható lesz.

Az Atari VCS 32 GB-os belső tárolóval indul hódító útjára, melyet a négy darab (kettő elől, kettő hátul) USB 3.1-es csatlakozójával nyilván tovább bővíthetünk. A gép Atari VCS 400 néven 4 GB, Atari VCS 800 címkével pedig 8 GB RAM társaságban lesz megvásárolható. A hálózati lehetőségek kapcsán pedig lesz 802.11n-es WiFi, Bluetooth 4.0, GbE LAN-port és természetesen a képernyő számára a HDMI 2.0-s port sem maradhat el.

Perifériák tekintetében lesz egy klasszikus joystick, illetve egy modern kontroller is, szóval mindenki megtalálhatja majd a neki fekvő stílust. És akkor az árak! Az Atari CS 400 jelenleg újból megnyitott előrendelés során 249,99 dolláros áron érhető el, melyhez azonban szükségünk lesz vagy egy joystickra 49,99 dollárért, vagy pedig a hivatalos kontrollerre 59,99 dollárért. A legdrágább pack az Atari VCS 800 all-in bundle, melyben a gyorsabb gép mellé mindkét perifériát megkapjuk 389,99 dolláros áron.

Azok a vásárlók, akik még az eredeti Indiegogo-kampány során támogatták a projektet, már decemberben megkaparinthatják a konzolt, míg a mostani, új előrendelőknek 2020 márciusáig kell várniuk a kiszállításra. Az előrendeléshez és a további sok-sok képhez pedig az alábbi oldalra célszerű ellátogatni.

7.
7.
user101
Nekem ez egy rossz viccnek tűnik, vagy még inkább egy pofátlan lehúzásnak.
5.
5.
Gaboo77
Most néztem, 389,9$! Drágább mint jelenleg egy Xbox One X. Folyamatos halasztgatás mellet. Ugyan ne vicceskedjenek már... Ez a konzolok Crackdown 3-a!
Ez már csak azért jelenik meg, mert startupként indult és vissza kellene adni a pénzt. Így buknak talán a legkevesebbet. Kár érte, kihagyott ziccer, mert sokáig tököltek.
3.
3.
gorbesz
Atyaeg milyen reg volt a 90es evek elejen amikor unokabatyamnal talalkoztam ezzel a konzollal. Poccintgetve a mikrokapcsolot valtott a jatekok kozott. Kedvencem az volt amikor egy repulovel kellett tangolgatni anyahajokon majd menni tovabb loni. Joystickok nem birtak sokaig meg volt hogy a CRT TVn a freki is elmaszott. Lehet gagyiAtarija volt? :))) Mint a piacos gagyiNintendo 5000ert :)
1.
1.
Gaboo77
Hát én ezt az ezközt még mindig nem értem. Nem látom a célcsoportot.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...