Túlságosan is hasonló a PS5 és az Xbox Scarlett?

  • Írta: sirdani
  • 2019. június 21.
  • Hardver
Legalábbis erre a következtetésre jutott a PlatinumGames alapítója, Atsushi Inaba, aki szerint a két új konzol architektúrája még a PlayStation 4 és az Xbox One párosához képest is jobban fog hasonlítani egymásra.

Mind a következő PlayStation, mind pedig a magányosan érkező Xbox Scarlettről már meglehetősen sok információ látott napvilágot a sajtóban, a fejlesztők pedig még ennél is nagyobb betekintést kaptak az új masinák szívébe.

Az E3 során kiderült, hogy közülük sokan vannak, akiket ámulatba ejtett a következő generációban rejlő számtalan lehetőség, ám Atsushi Inaba pont a lelkesedési spektrum másik oldalát képviseli. Meglátása szerint a két next-gen konzol „őszintén szólva még az előző generációhoz képest is jobban hasonlít egymásra. Ha engem kérdeztek, semmi sincs bennük, ami felkavarná az állóvizet, vagy szuper innovatív lenne. A játékos hardvereknek az egyénileg gyártott chipekről kellene szólniuk, amelyeket nem találhatsz meg a PC-dben. Most viszont azt látjuk, hogy csak összedobnak pár olyan cuccot, ami már korábban is elérhető volt.”

„Nehéz lelkesedni olyan dolgok iránt, melyek már eddig is léteztek, csak korábban bizonyos mértékben elzárkóztak a használatuktól. Éppen ezért számomra az olyan dolgok jelzik az innovációt, mint a felhőalapú platformok - ezek olyan platformok, melyek nem csak érdekelnek, de úgy is érzem, hogy e téren sokkalta több technológiai áttöréssel találkozhatunk.”

Az Inaba által megfogalmazott jelenség mögött egyébként tényleg megfigyelhető, hogy mind a két gyártó nagyjából azonos AMD-összetevőket vet majd be, és az új PlayStation, valamint a Scarlett esetében is az egyik legnagyobb marketinges reklámfogás az SSD-k által garantált gyorsulás.

95.
frankdelgado
#91: Pron toltam a god of war, de bem fostam le a bokàm örömömben a grafikàt làtvàn...
85.
Nyarlako
360at meg anno így vettem hogy melle Fable 2, Ninja gaiden 2, aztán Halo 3 és Gears 1-2. Ezek nekem eladtak a gépet, ez hiányzik most a Oneból.
84.
Nyarlako
#83: Igen, de a Jasper is kávédaráló volt.
83.
grindcore
#70: RRoD kb a Falconossal volt az elejen utana semmi baja nem volt mar a Jasper alaplaposoknak sok-sok evig.
82.
Duken
#58: Irdatlan butaságokat beszélsz. Mintha egy 13 éves gyerek próbálna úgy beszélni mint egy felnőtt. Mulatságos.
81.
Kawada
#58: Pedig nagyon jó lenne a később emlegetett linkeket elkezdenéd betolni, mert aránylag érdekel a téma, követem a híeket, és így mondom, hogy ennyi hülyeséget nagyon rég nem olvastam... De mindenképp megkérdőjelezhető úgy, hogy a microsoft részéről egyedüli konkrét dolog amit tudunk, az mondjuk a játékos divízió bevétele. De ÉN SPECIEL profitról nem tudok... Megy a maszatolás a 64 millió felhasználóval, de fing sincs arról, hogy mennyire éri meg a game pass, milyen pénzek mozognak, stb. Ne essék félreértés, tuti megéri. De még mondjuk azt tudni lehet, hogy a Playstation 2018-ban majdnem 3 milliárd USD PROFITOT termelt, addig Micro részről annyit lehet tudni (én legalábbis ilyesmiket találtam csak), hogy 11,5 milliárd körüli volt a BEVÉTEL...

Na most nyilván én leszek a fanboj, amiért szemet szúr, hogy konkrét adatokkal rendelkező cégről (vagy egy részéről, pl. "veszteséges exek") állítasz feltételezhetően rosszabbat, míg egy konkrét számokkal nem rendelkező személy esetében bocsátkozol optimista becslésekbe... :)

De alapvetően gazdasági szemszögből is vannak... hogy is mondjam... érdekes logikai következtetéseid. Pl. a 20 millió legyártása és eladása-e a jobb, vagy 60-é... :) Számoljuk ha gondolod ki. Ezeknek a konzoloknak van kutatátási, fejlesztési költsége, le kell gyártani sok esetben egyedi gyártósorokat, stb. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy az első 20 milliót simán veszteséggel árulod... míg ha a másik esetében a csak 4 db-ot eladott a másik 40 millióból, amin volt 1 dollár haszna, akkor az pont 1 dollár haszonnal több, mint amit a másik nem tudott elkönyvelni. Plusz van 40 millióval több ember, aki arra a konzolra vesz egyéb játékot is (hogy kerüljük az ex témát...), amik után royalty jár a konzol holdernek. Tehát ha épp hátradől és nem csinál semmit, a passzív jövedelme is nagyobb, ami csak abból jön, hogy a Csincsilla Vision eladott 2 játékot, arra a konzolra... Illetve. Nem tudom te vala dolgoztál-e beszállókkal, de biztos lehetsz benne, hogy nagyon más ajánlatokat kapsz, ha egy akármilyen alkatrészből te mondjuk nem 40-et rendelsz, hanem 120-at. De ez a 60 millióhoz 10 millió előfizetés, és a 20 millióhoz 40 is érdekes...

Abban, hogy sok szempontból fölösleges az összehasonlítás,és hogy más utakon jár, abban nincs vita. Viszont azt merem állítani, hogy ez az irány nem tudatos terzvezés a MS részérőla a generáció kezdetétől, hanem inkább krízismenedzsment eredménye. Elbaszták... És ez a lehetőség maradt nekik. A Game pass, a backward, a szolgáltatások nem komoly fegyvertény, hanem mindene amilye van (game divízió szempontjából). És magamból és a környezetemből kiindulva, a célcsoport is más. Bár engem itt sokan valószínű ps fanbojnak tartanak, én inkább azt mondom, hogy játékfanboj vagyok. A lehető legtöbb és legjobb játékot akarom elérni. Ebben számomra a box nem opció. És a gamepass is legfeljebb akciós hónapokban, 1-1 előfizetésre, amikor pár kimaradt címet pótolok... És amíg mondjuk a PS-re évente elköltöm a konzol árát mégegyszer, a MS-nál otthagyok 5 dollárt.
80.
Fata Morgana
#69: Te komolyan azt hiszed hogy takaróznom kellene valami miatt is??
Talán egyforma minden ember, az igényeiket tekintve?
Gondolom az a baj hogy nem illek a mások által elfogadott és kórusban bégetett "kényelmi zónába" engem nem zavar de téged láthatólag annál jobban, próbáld elfogadni hogy ilyen ember emberek is vannak.
Nem tettem megjegyzést arra sem hogy pár élettelen ember aki egész nap itt lóg és bizonygatja hogy van élete meg barátai (amit erősen kétlek) ennyit annyit játszik mégis hogy mikor a nap csak 24 órából áll abból 12+ órát itt tölt az oldalon, na mindegy nincs rád több időm örülök hogy ilyen intelligens ember vagy szia!
76.
Neotechtr
#72: Erről elképesztő dolgokat olvastam. Meg valaki itt GK-n kommentelte, hogy az EA a DICE-tól béreli kvázi a saját Frostbyte engine-jét és hatalmas pénzeket írogatnak le belőle. Abszolút durva. A 25 centtel még sokat is mondtál szerintem.
75.
Obi Wan Kenobi
https://napidroid.hu/sony-megoldotta-nem-lesz-tobbe-veszteseges-mobilreszleg/

Ott van egy valósnak tűnő diagram.
74.
Ps fanboy
#72: Az is lehet, de ha így is van, remélem nem buknak le addig amíg a Last of Us-t kiadják. :D
73.
Obi Wan Kenobi
#72: Volt egy vagy kettő részleg ami veszteséges volt, a telefon leginkább, de a félvezető, tv, kamera nyereséges. Úgy nyírják ki a minuszt a könyvelésben hogy összevonják a mobilrészleget valamelyik jól menő részleggel (nem a Playstationnel).
72.
Nyarlako
#71: Inkább azt hallani hogy több üzletáguk is veszteséges.
De ki tudja ebböl is mi igaz, ezek a mamutcégek az anyjukat is megbasznák a ravatalon 25 centért szóval az is lehet így bújnak ki az adó alól könyvelési trükkökkel.
71.
Ps fanboy
#58: Egyáltalán hány gamepass előfizető van? Mert te biztos tudod, ahogy látom felvilágosult vagy. Megosztanád velem, mert én nem tudom? Aztán akkor majd lehet számolgatni, hogy mi merre. Azt meg pláne nem tudom, hogy honnan veszed, hogy az exek nem termelnek profitot. Például ha láttad a GoW ról szoló dokufilmet, akkor láthattad, hogy egy komplett hangárt vásároltak a Santa Monica stúdiónak, amit be is rendeztek nekik, csakhogy kényelmesebb és összehangoltabb körülmények között tudjanak dolgozni. Ez, meg az, hogy folyamatosan dolgoznak a fejlesztőcsapataik különböző exkluzív címeken, nekem baromira nem azt sugallja, hogy az exek veszteségessek lennének. Azt meg nem tudom végiggondolva e valaha, de ha a gamepass olyan nagy biznisz lenne, akkor pont a Sonynak lenne a legnagyobb potenciálja egy gamepass jellegű dologban a maga cirka százmilliós bázisával, mégsem teszik. Vajon miért? Ez a nagy kérdés. Részemről azért mert szerintem szarnak rá, minek adják alább, rendszerint azok szoktak olcsóbban adni valamit, akitől nem veszik meg teljes áron. Egyébként az én számításaim szerint hozzávetőleg simán keresnek kétszáz-kétszázötven milliót egy-egy exkluzív címen tízmilliós eladásnál, ami rendszerint össze is jön nekik. És akkor még ott van az is, hogy ezek megdobják a gépeladásokat, amit sokan lekicsinyelnek, de azért nem rossz pénz az, főleg annak fényében, hogy egy idő után már nem tudják olyan olcsón adni a gépeket, hogy ne keressenek rajtuk. És ezek ugye mégtöbb potenciális vásárlót jelentenek, akikre rásózhatják a Ps pluszt, ami szintén nem rossz pénz nekik százmillió játékos mellet. Szóval nem hiszem, hogy nagyon félteni kéne a Sonyt, meg az utat, amin járnak. Persze a rossz nyelvek szeretnék elhitettni, hogy így veszteségessek meg úgy veszteségessek, csakhogy a tények kurvár@ nem ezt mutatják.
70.
Nyarlako
#66: Másodrészt nagyon jó konzolokat tudnak összedobni, (lásd X360)

Gyülöltem a 360 turbinahangját, ha meg lemezröl ment valami olyan volt mint a mákdaráló. Plusz RRoD.

69.
Nyarlako
#67: Azt nem mondtam, de ezzel takarózni azt bizonygatva nem a játékfelhozatal a döntö hát na.
68.
Fata Morgana
#67: Azok a TV appok még mindig nem az igaziak főleg a távirányítóval való gépelés szempontjából sem.
67.
Fata Morgana
#62: Már bocs de miért ne használhatnám ezekre is a konzolt?
Szentségtörés lenne??
"A korlátokat..." (hagy ne ismételjem önmagam)
Mondjuk úgy hogy kihasználom maximálisan a konzol adta lehetőségeket.
Tudod amit írsz olyan mintha valaki venne egy autót és mondjuk a hifi-t nem használná sem a klímát vagy egyéb funkcióit, vagy mondjuk minek rükverc mikor meg is lehet fordulni, szóval nettó baromság.
66.
Ps fanboy
#54: Én nem temetem az Ms-t, egyrészt azért mert vannak jó játékaik, Forza, GoW, Halo, ezekben a címekben bőven van még potenciál. Másodrészt nagyon jó konzolokat tudnak összedobni, (lásd X360 vagy One X) és ez szerintem a jövőben sem fog változni. Harmadrészt az, amit az X360 as korszakban elértek, az megsüvegelendő, és azzal végleg be is bizonyították, hogy van helyük a konzol piacon. Én csak a saját ízlésedből indultam ki, engem pedig a gamepassal vagy a live al nem lehet levenni a lábamról. És ezzel vagyunk így még páran, és azt veszem-vesszük észre, hogy a mi ízlésünkre szarik az Ms. Leegyszerűsitve, nekünk systemseller címek kellenének, lehetőleg új IP is, brutális büdzsével, minden, ami a csövön kifér (nem kell, hogy gamepassos legyen) . És akkor azt látnánk, hogy igen, az Ms próbál a mi kedvünkben is járni, annak érdekében, hogy megvegyük a gépüket. De ők ezt nem így látják. Ők szolgáltatásokban gondolkodnak, ezt az utat választották, nyilvánvalóvá is tették, tehát nem ugathat rájuk senki mivel nem árulnak zsákbamacskát, csak így nekem ők kiestek a kosárból, ennyi. De hangsúlyozom nem temetem az Ms-t, van helyük a piacon, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a negyven milliós játékosbázis.
64.
Nyarlako
#63: Pedig azon vannak. Lehet mondani hogy az a szemét weeb réteg nem számít, de jön még kutyára úthenger.
63.
Ps fanboy
#51: Egyetértek, jó lenne ha a Sonyt kicsit megpróbálnák megszorongatni, jót tenne a rivalizálás. Nem mintha attól félnék, hogy a Sony elkényelmesedik, mert azt azért nem tehetik meg, ha nem akarják, hogy jó páran lemorzsolodjanak a nehezen összeszedett játékosbazisukból, azt meg csak nem szeretnék. Na de hogy megeröltettni ők sem fogják magukat az tuti. Szállítani fogják azt az évi két exet, azt ennyi. Minek törjék magukat. Mindegy, ha a jó oldalát nézem legalább megmarad a pénzem. De azért eltudnák viselni több játékot is annál az évi két játéknál, leszámítva azt a pár multiplatform címet, ami érdekel, csak abból meg sajnos még kevesebb van.
62.
Nyarlako
#56: Ezeket az appokat elérni bármelyik tévén ami nem ezer éves, konzol se kell.
61.
Neotechtr
#59: Hát első percben elkezdtem idetúrni a vonatkozó linkeket, a másodikban inkább elkezdtem volna elmagyarázni, de aztán végül sóhajtottam egyet. Megelégszem a gtfo megoldással XD. Viszont te már ezt másodszorra kérdezed tőlem, ha érdekel a téma és rá akarsz döbbenni, javaslom, hogy keresd ki az ide vonatkozó videókat és cikkeket, meg számításokat. Marketing-be lehet őket elírni.
60.
Neotechtr
#55: Hozzáteszem, hogy szerintem is garantált, hogy az új generációban is sokkal több PS fogy majd, mint Box, ezzel nincs is több kérdésem. De a végén nem a Sony megoldása lesz a hosszú távon fenntartható. Kell az a fix előfizetés a digitális játékokkal, de nem olyanokkal, amit a Sony ad. Meg kellenének az exek is az előfizetésbe, de azt meg nem tehetik meg.
59.
Nyarlako
#58: Te honnan veszed hogy veszteségesek az exek?
Source or gtfo.
58.
Neotechtr
#54: Így van, ezt hasonlóan látom, Ha totál egy dimenzióból vizsgáljuk a dolgot, mármint csak a Sony és az exkluzív játékok irányából, akkor persze van igazság abban, amit a fanboy mond. Ettől lesznek eladások és rajongók is. De ettől a dolog még abszolút nem egy dimenziós, Teljesen más a hozzáállása és az üzleti elképzelése a két cégnek. Mindezt úgy, hogy a Sony kénytelen a veszteséges exkluzívokba irgalmatlan pénzeket és időt beleölni, hogy fennmaradjon a piaci szelete, míg a MS ezen úgymond túllépett.

Persze sok Xbox-os elmehetett PS-re, de cserébe csak a PC-s gamepass-el többet lehet kaszálni, mint az egész PSN. És a végén mindig a nyereség számít. Hiába, egy adott random PS játékos, aki szerint minden ex egy külön csoda úgy gondolja, hogy a MS hülye és ő jobban tudja, ez nem így van. Azt kell észre venni, hogy MS fronton a crossplay, a visszafele komp, a szolgáltatások ára és minősége mind nagy fegyvertény a Sony-val szemben, hiába hajtogatják valakik, hogy pl ex cím, ami két hét alatt feledésbe merült, jobb volt, mint bármelyik más, ami két hét alatt feledésbe merült.

Most ott a Xbox Gamepass Ultimate, vagy mi a bánat is, havi 14.99-ért. Benne van az Xbox Live Gold, az Xbox Game Pass és a PC Game Pass is. Az a temérdek X1 és X360 játék mind játszható és jönnek bele a legújabbak is... De ha csak a PC-s Pass-t nézzük, ami havi 4€. Ugyan úgy jön bele az MS konfon bemutatott játékok 90%-a. Lehet, hogy az ember nem adna pénzt külön ilyen-olyan művészi platformerekért, de azoknak pl a 100%-a jön Pass-be külön díjazás nélkül. De jön bele az összes Halo (új is), Gears (új is), meg minden bánat és már most olyanok vannak benne, mint az új Metro, Wolfenstein 2, Marvel vs Capcom 3, ARK, Sea of Thieves, Titan Quest, Tomb Raider... Jön az összes AOE, Torment: ToN, Wasteland 3, Flight Simulator, hát de csak nem sorolom fel mind a sokat...

Ja... és akkor ezek nem Sony exkluzív játékok és az a baj valakiknek? És ezzel fog a MS a földbe beleállni valakik szerint? Meg kevés konzolt eladni? Akkor számoljunk már, mi az olcsóbb egy cégnek: ha le kell gyártania 60 millió gépet, vagy ha le kell gyártania 20 milliót? És hogy jön ki jobban? Ha 60 millió géphez van 10 milla fix előfizetése, vagy ha 20 millióhoz van 40 millió fix előfizetése?

TL;DR
Amit most írtam, amúgy nem hittérítés akar lenni, úgyis mindenki magának tudja, hogy mi válik be neki. De egy adott játékos nem tudja mi és mennyi pénzek mennek a háttérben. Ennek a biznisznek a jövője nem abban van, hogy használtan veszek egy ex játékot és 1000Ft veszteséggel, vagy nyereséggel tovább adom.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...