Alaposan betett a fejlesztőknek a Steam Grand Prix

  • Írta: fojesz
  • 2019. június 28.
  • Hír
Ahogy arról beszámoltunk, a napokban elrajtolt az idei Steam Summer Sale, és vele együtt egy új metajátékot is indított a Valve. A Steam Grand Prix szabályrendszere azonban kifejezetten összetett és félreérthető, aminek a fejlesztők itták meg a levét.

Az idei Steam Summer Sale metajátéka valóban ötletes, de a viszonylag összetett szabályrendszere miatt elég sok félreértés terjedt el róla, amit a Valve is kénytelen volt elismerni: a Steam üzemeltetője a minap közzétett egy blogposztot, amiben elnézést kért a kellemetlenségekért, emellett több változtatást is eszközölt, hogy egyértelműbbé és kiegyensúlyozottabbá váljon a játék.

A szabályok közül különösen az okozott nagy problémát, amely lehetővé teszi, hogy a verseny első három csapatából véletlenszerűen kiválasztott játékosok minden nap megnyerjék "a legjobban vágyott" játékot kívánságlistájukról. Miután a Grand Prix elrajtolt, a független játékfejlesztők arról kezdtek el panaszkodni, hogy a játékosok tömegesen húzták ki a kívánságlistájukról a játékukat, méghozzá valószínűleg a Steam leírásának félreértése miatt.

Sokan ugyanis úgy értelmezték a játékszabályokat, hogy a Valve bármelyik játékot kisorsolhatja a kívánságlistájukról, ebből pedig nyilvánvalóan az következik, hogy lehúzták arról a kevésbé érdekes címeket, mert így nőhet a valószínűsége annak, hogy valamelyik kedvencüket fogják behúzni, ha esetleg bekerülnek a nyertesek közé. Ezzel szemben a sorsolás nem így történik: a nyertesek azt a játékot kapják meg, amely a kívánságlistájuk első helyén szerepel, és bár ezt a Valve is leírja az apró betűs részben, ezt nem sokan olvasták el.

A kisebb fejlesztőknek mindez nagy érvágás, a Steamen a kívánságlista ugyanis egy rendkívül hasznos eszköz, hiszen egyfelől sokan a listájukat követve vásárolnak, másrészt a funkció arra is alkalmas, hogy előrejelezze, milyen eladásokra számíthatnak a készítők a rajtot követően. A Gamasutra egy 2018-as elemzése szerint a kívánságlisták 10 százalékos konverziós rátával működnek, az így született vásárlások pedig az első heti összeladások 20 százalékát teszik ki: vagyis 1000 wishlistelésből 100 vásárlással végződik jó eséllyel, ebből pedig kiszámolható, hogy az első héten 500 példány talál majd gazdára az adott játékból.

Ha ez nem is jelenti azt, hogy egy-egy törlés valóban egy elbukott eladást jelent, egyértelmű, hogy a Steam Grand Prix alaposan betett a fejlesztőknek, nem véletlen, hogy a Valve külön is kitért erre az említett blogposztban. Az érintett csapatok szerint a nagy leárazások előtt eddig is jellemző volt, hogy a játékosok kidobálták a kevésbé érdekes címeket a listájukról, ilyen mértékű tisztogatást viszont még nem láttak. Kérdés persze, hogy a cég felhívása után hány wishlistet kapnak vissza.

8.
8.
user101
Emút nyóc év! Aztat az tehet ró-la!

Ja és mocskos kínai bóhapiac, epiksztór! De tényleg. ők degeljenek mán meg ! :)
6.
6.
markoci555
2 napon keresztül érthetetlenül volt leírva és csak saját tapasztalat vagy mások elmondása alapján lehetett felfogni valamit az egészből
3. napra sikerült összeszedniük magukat és normális leírást csinálni, hozzáadva a fontos adatokat

a kívánságlista nem az ő hibájuk, hanem a hülyéké, minden más az ő saruk
pl a bugok, mínusz pontok normális embereknek, akik pénzt költöttek, hackelt steam szintek amik ki se férnek

szerintem az eddigi legrosszabb event, sokan erre azt mondják, volt már rosszabb pl űrlényes tavaly, de még abban is több interaktivitás volt...
5.
5.
simi
#4: én mondjuk megértettem a szabályokat, de ettől függetlenül végignéztem mi van a wishlist-en és kivettem ami már nem érdekelt igazán. lehet hogy mások is így voltak vele,

példát kéne venni más oldalakról és kivenni a kívánságlistát a steam-ből
káros funkció, csak úgy mint a bevásárlókosár.
4.
4.
SLi
De hát nem úgy volt hogy a steam felhasználói értelmes és öntudatos fogyasztók, aki meg fel meri telepíteni az epic store-t az meg kínai bot?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...