A japán Microsoftnak bejött a négynapos munkahét

  • Írta: szlav
  • 2019. november 5.
  • Biznisz
Link másolása
A Microsoft az utóbbi időben a négynapos munkahetet tesztelte a japán irodáiban, a kísérletet pedig abszolút sikernek könyvelték el. A háromnapos hétvégére engedett alkalmazottak 40 százalékkal jobban teljesítettek.

Sokan kacérkodtak már a négynapos munkahét ötletével, de csak kevesen vállalják be, hogy fejest is ugorjanak bele. A Microsoft japán kirendeltségénél mégis adtak egy esélyt ennek, rendszeresítették a háromnapos hosszúhétvégét, a kapott eredmények pedig meglepően biztató képet festenek.

A The Guardian beszámolója szerint, talán nem túl meglepő módon, az alkalmazottak általánosságban boldogabbnak vallották magukat, 92 százalékuk az újonnan bevezetett rendszert preferálta a hagyományos, ötnapos felálláshoz képest.

Ennél érdekesebb azonban, hogy radikálisan nőtt az effektív produktivitás: akár 40 százalékkal hatékonyabb munkát végeztek a heti háromnapos pihenőre küldött dolgozók. Összességében az egy héten elvégzendő feladatok mennyisége nem csökkent, tehát intenzívebb munka várt a Microsoft dolgozóira, mégis sikerrel vették a kihívásokat annak ellenére, hogy 20 százalékkal kevesebb időt töltöttek az irodában.

A rendszer hatékonysága mellett szól továbbá az is, hogy az alkalmazottak jóval kevesebb szabadnapot kértek ki, a négynapos hét során kevesebb papírt nyomtattak, az irodák kevesebb áramot használtak, és persze a gépkocsival utazók heti benzinfogyasztása is csökkent.

20.
20.
user101
Akkor én szégyelljem magam, hogy szeretek bejönni és egész nap a Visual Studióval birkózni ? :) Nem-nem! Nem akarok 4 napos munkahetet, mit fogok csinálni amikor a gyerek 5 napot van iskolába, a nejem túlórázik ? Persze, majd nekiállok megint hobbiból játékokat írni ? :)
19.
19.
crytek
Itt a gyárakban ez kivitelezhetetlen. És nem a 4 napos munkahét hanem a sima szabadhétvégék is.. Az ünnep is vajon mi... De szó se róla csengetnek is szépen
16.
16.
Hát persze, hogy bejött, nekem is bejönne. Hát de ők sem fogják azt üzenni a főnöknek, hogy figyelj, szar a 4 napos meló, inkább 5-öt akarunk :)

Ha egy japán iroda lennék, én is pont ezt tettem volna.
13.
13.
sloth
itthon is van ilyen pl. ikeánál, bár csak nyárra mentem dolgozni, nekem is jobban bejött, azt hogy jobban teljesítettem volna viszont nem tudom megmondani
12.
12.
Dízel
Ilyen nalunk azert nem johet letre, mert nekunk benn kell lennunk, ha a fonoknek nincs kedve dolgozni, akkor legyen kire atpasszolni a munkat... persze... majd melyik fonok csinal maganak azert plusz munkat hogy a hulye alkalmazott csak 4 napot dolgozhasson... ezek igy allnak hozza.
11.
11.
Ooorky
#7: Japánoknál megszokott a köz érdekében végzett túlóra, így megoldható 4 nap alatt a 40 óra munka.
10.
10.
SLi
Angliában a Labour ha nyer 10 éven belül bevezetné ugyanezt
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/labour-conference-32-hour-working-week-john-mcdonnell-corbyn-a9116581.html
8.
8.
north
Milyen maradiak ezek a Japánok!
Én már 2 éve 4 napot dolgozok egy héten..........Igaz 48 órát xD
7.
7.
ZeDi
#6: Én ennek csak örülnék itt is de szerintem az itthoni gondolkodás a munkáltatók részéről még nem érett meg erre. (biztos vannak kivételek de nem sok)
3.
3.
ZeDi
Ha ugyan azt a munkát elvégzik 4 nap alatt miért kapnának kevesebbet?
1.
1.
remélhetőleg ebből több kísérlet, alkalmazás és végül valóság lesz
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...