Felhasználói kereszttűz alatt a Stadia

  • Írta: szlav
  • 2019. november 25.
  • Hír
Döcögős rajtot vett a Google videojátékos streamingszolgáltatása, a Stadia. Meglepő módon elsősorban nem az ilyenkor várható input lag miatt háborognak a felhasználók, hanem más technikai hibák és a be nem teljesített ígéretek miatt.

Néhány külföldi országban már hivatalosan is szárnyra kelt a Google Stadia, de az eddigi visszajelzések eléggé felemás képet festenek. Habár számos felhasználó tökéletesen meg van elégedve a platformmal, egy jókora tábor mégis több fronton elégedetlenkedik a teljesítményével. Mindezt a 9to5Google beszámolója írja körül a legjobban.

A magazin gyakorlatilag hazugsággal vádolja az óriásvállalatot, hiszen a Stadia első bemutatóján 4K-s képminőséget és 60 fps-es sebességet ígértek. Habár ezt a teljesítményt csupán a drágább Stadia Pro-előfizetéssel érhetik el a felhasználók, az adatok sok esetben így is csalókák. A Google alelnöke, Phil Harrison korábban ismét megerősítette, hogy a Stadia kivétel nélkül minden játékot 4K-s felbontásban streamel majd a megjelenéskor, ez azonban téves információnak bizonyult. 

A szolgáltatás egyik zászlóshajójául szolgáló Destiny 2 például mindössze 1080p-s felbontást renderel, amit aztán a Stadia rendszere felskáláz, a végeredmény azonban még így sem éri el a 4K-s minőséget. A Digital Foundry tesztjei szerint a Red Dead Redemption 2 is 1080p-s vagy 1440p-s felbontáson fut (a használt sávszélességtől függően), amit aztán a Chromecast Ultra nyújt szét 4K-ra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Stadiát a PlayStation 4 Pro is lekörözi a nyers felbontás tekintetében.

Azonban még mielőtt bekészítenénk a vasvillát, fussunk át a Google válaszán, a vállalat ugyanis egy levélben reagált a fenti észrevételekre. Elárulták, hogy a Stadia márpedig 4K-s felbontással és 60 fps-es teljesítménnyel sugároz egészen a szerverparkban dolgozó GPU-któl a Chromecast Ultráig, így a minőségbeli hiányosságokat nem a hardverben, hanem magukban a játékokban kell keresni. A levélben utalást tettek arra, hogy az egyéni játékfejlesztőkre bízzák azt, hogy a célzott minőséget miképp érik el a platformon, ezek szerint tehát a Rockstar és a Bungie lehet felelős a felskálázásért.

Bárhogy is legyen, azt azonban a Google sem tagadhatja, hogy magának a hardvernek is megvannak a maga defektjei. A VG247 több esetet is összegyűjtött, amelyek a Chromecast Ultra túlmelegedéséről számolnak be a Stadia használata közben. A felhasználók szerint az aprócska korong néhány esetben képes úgy felhevülni, hogy az a rendszer teljes leállásához és újraindulásához vezet játék közben.

Ezek is érdekelhetnek

51.
Visi
https://wccftech.com/stadia-pro-games-december-2019-tomb-raider/
50.
Neo1989
" ha erre állna rá a játékipar nagy hányada" Aha, egy szolgáltatás létjogosultságát mindig is a fogyasztok döntötték el (mert ők fizetnek). Nem pedig a gyártok. Ez pedig még mindig egy szolgáltatás.
49.
DeKor
#42: Uram! Atyám! Te! Jó! Isten!!!
Ezt most valami elcseszett viccnek szántad? Hogy érted azt, hogy miért bántja a warez? Te tudod egyáltalán, hogy mi az a warez? Ekkora marhaságot meddig tart kitalálni? Csak nézek, komolyan mondom, amikor elolvastam a "hozzászólásodat, egy ideig nem is tudtam megszólalni. Ez viccnek béna, de ha komoly, akkor.... nem is mondok inkább semmit.
Az meg a másik hihetetlenül nagy marhaság, hogy egy szoftver előállítási költsége a fele a végső felhasználói árnak. De most komolyan, volt már olyan, hogy megálltál egy tizedmásodpercre gondolkodni, mielőtt megszólalsz, vagy csak ontod magadból az ostobaságokat? Egy szoftver előállítási költsége több tízmillió dollárra szokott rúgni! Te mikor vettél utoljára 100 millió dollár feletti szoftvert? A szoftverek előállítása és a végső ára köszönőviszonyban sincsenek egymással, a bekerülési költség elenyésző töredékét fizeted ki érte. Hogyan jutott eszedbe ekkora hülyeség, de most komolyan?
48.
Jhonyy
47.
delphijos
Én megint csak azt mondom hogy még csak nem is a minőség a "lényeg", szerintem lenne olyan réteg akinek ez elég. Mindíg hangsúlyozom, nem azt mondom hogy ez mindenkinek való / jó. A fő gond ez a modell, hogy vedd meg mellé teljes áron a játékot... Az a casual aki heti pár órát játszana, szerintem fizetne ezért valami havidíjat, úgy hogy egy GP szerű játék könyvtárból válogat. De az a réteg szerintem elég vékony aki sajnál / nem tud / nem akar saját hw-t venni, de itt venne teljes áron játékokat.... és PLUSZ fizetné a havidíjat....
46.
Nyarlako
#44: Az ingyenes részbe meg ha befutna hamar megjelennének a reklámbeszúrások mint YouTube-on.
45.
hajbel
#43: Erre van valami forrás vagy statisztika?
44.
hajbel
#39: Ha felülsz a streaming vonatra már nincs visszaút, benne ragadtál. Eldöntötted, hogy nem veszel hardwaret. Onnantól választhatsz, hogy vagy bukod az összes játékodat és a pénzt, amit beleöltél és váltasz hardware építésre, vagy szépen kicsengeted a google által diktált árakat. Ezzel vissza lehet és vissza is fognak élni, mert nyilván azok, akik benne ragadtak nem akarnak elbukni mindent, ezért kifizetik a magasabb árakat. Új felhasználókat pedig szereznek a végeláthatlan reklámfelülettel és forrással, valamint új felhasználóknak szóló akciókkal.
43.
MűszálasLőrinc
#39: Hát pedig kb. de.
Egy szoftver valós előállítási költsége kb a fele annak mint amibe a végén kerül.
kb 2-3* annyi naplopó élősködik egy projecten mint akik érdemben dolgoznak rajta.
És ott vannak a befektetők amik dörömbölnek a nagyobb bevételért.
Ez amit leírtál középiskolai tankönyvi fake, a valósaghoz nem soka köze.
42.
MűszálasLőrinc
#18: És téged miért bánt a warez?
Ja, hogy te is tolnád csak nincs nmag elérésed!
A bölcsödében + te voltál az árulkodós ami egyenes út a portásszindrómához.
Találó a neved...
41.
Nyarlako
#39: És élvezzük a lagot single játékokban is meg a szarrá tömörített képminőségét, valamint ha az ISPnek rossz napja van nincs játék, ha a Google szerveri baszakszanak nincs játék, valami kikerül a kínálatból mert nem akarnak már rá szerver terhelést ki osztani megint csak nincs.
Egy háztartásban többen használják egyszerre az internetet az megint tényező, majd ha Stadia idő van akkor mindenki el lesz tiltva a Netflix/YT használattól mi?
A legnagyobb cél piac az USA lenne ott meg szarabb a net mint nálunk.
40.
MűszálasLőrinc
#13: Egy dolog az eula egy másik meg a jogrendszer.
A legtöbb eula egy picit szembe megy egy két helyen vele.
Lásd az euban pl. nem elfogadott az oem licensz.
Azaz nem a tiéd a szoftver hanem a gépedé gyk. pl. alaplap csere után ugrott.
A szoftver tulajdonosa te vagy.
39.
0Hagyma0
#38: #34 ... Az árak nem úgy születnek, hogy valaki a hasára üt.
Két dolog határozza meg normál piaci környezetben:
Az igény, és az előállítási költség.
Ha alacsony az igény, akkor lemegy az ár, vagy csődbe megy a cég...
Ha nagy a verseny szintén minimalizálja az árakat.
Szóval nem a streaming miatt lesz drága bármi is.
Ha a Google úgy gondolja, hogy ez így jó, és nem lesz előfizetője, akkor abba fogja hagyni...
Ha meg sikeres lesz és lesz előfizetője, akkor hiába megy itt a nyavajgás, hogy drága meg "szar"... Azért mert itthon ruppotlan emberek vannak, az árakat a globális fogyasztókhoz árazzák be.. Legrosszabb esetben itthon nem fog elterjedni. Oszt kész....
Szerintem is rossz ez a konstrukció. De jón a Sony, jön az MS és lesz verseny ebben is. Szépen lemennek az árak.. Jönnek a más üzleti modellek. Jönnek majd a tapasztalatok, és meglátjuk
38.
Ultimate
#32: Ahogy ha streaming gaming lesz only ugyan úgyaz árakba mennek az árak. Sőt....
37.
Ultimate
#29: Az exkluzivitással pont hogy kényszerítenek..
36.
Nyarlako
#34: Ja, a Valve és a csodás 1st party steam játékaik. A Sony meg a Nintendo legalább megerőlteti magát kicsit.
35.
hajbel
#32: Igen, többek között ezért is borzasztó a stadia. Örökre be vagy zárva egy platformra.
34.
user101
#32: Szerinted a streaming miről szól ? Pontosan a drágulásról. Nem elég, hogy előfizetsz, még meg is veheted a játékot, amit aztán minden szempontból rosszabb minőségben játszol, mint natívon... Szopás... :)

Nézzél statisztikákat! Az átlag európai / amerikai gamer NEM költ annyit játékra / év, mint amennyibe MÁR MOST kerül egy bármilyen előfizetéses modell... Lesz itt még nagy szopás, ha ez a jövő és visszasírjátok a natív gamingot... ( Ja és aki szerint az átlag évente 500k -ért vesz játékra PC-t az szimplán hülye. Nyilván azért van az átlag gamernak 1060 vagy rosszabb kártyája 90+% a Steamen :)

#33: én minden esete tolok egy kis joint-ot és reggel boldogan kelek: Steam világuralom ! :))) Ja és nincsenek konzolok, vagy azokon is minden Steam van... Steam PC Masterrace ! Világbéke, Half Life 3, Eva Longoria ( szigorúan sminkben! :) ... ]:P
33.
Nyarlako
#31: Steamen az X1be, nem tudom mit szívtál de jöhet ha ilyet lehet trippelni.
32.
0Hagyma0
#31: Borzasztó lenne, ha csak egy boltból lehetne vásárolni... Az árak az egekig emelkednének...
31.
user101
Az a baj, hogy túl sokan élősködnek a játékiparon ! Közvetlenül a fejlesztőtől kéne megvenni a játékot és akármennyi platform is van, az mind átjárható lenne. De platformonként csak egy áruházzal: Steam, PS-Store és MS-Store ( vagy ők végre integrálhatnák a Steam-et a Windows-ba és az X1-be :) A többiek menjenek kapálni, nincs rájuk szükség... :(((
30.
0Hagyma0
#27: Ráadásul pont feletted írta valaki, hogy ez bizony működik.. És kik vagyunk mi, hogy egy szubjektív véleményt megkérdőjelezzünk.
Lehet nem a te paltformod lesz, lehet nem is az enyém, de szarozni... hát mindenesetre egy kicsit úgy néz ki, mintha félnél ettől a technológiától,és le akarnál mindenkit beszélni erről .
Persze írhat mindenki amit akar :)
29.
0Hagyma0
#26: Nem kell meggyőzni, hogy ez így rossz megoldás.
Tényleg hogy téged idézzelek ez egy "fos"...
De ki tudja, hogy milyen megoldások lesznek, Ha nem lesz jó, akkor bukik, ha jó lesz akkor nem.
De rá nem kényszerít senki sem....
28.
Visi
#11: Nekem van es nalam jol mukodott amikor hasznaltam eddig (NL).
En megmondom oszinten azert vettem a foundation pack-et, mert jon benne egy 80 euros ChromeCast (CC) 4K es egy sima taviranyito. A ketto egyutt megert nekem 129 eurot, hogy kiprobaljam, hogy milyen. Kaptam melle egy ingyen jatekot es 3 havi kiprobalasi lehetoseget. Ha nem tetszik a 3 honap utan akkor majd lemondom. Most jelenleg 2 ingyen jatek van rajta amivel jatszhatok. Ha a gugli tenyleg jol akarna csinalni, akkor idonkent dobna egy ingyen jatekot, amit mar masok is hianyoltak.
Szoval en eredetileg a hardver miatt vettem (ugyis akartam mar egy 4Ks CC-t), szoval mellette meg a taviranyitoval nekem ugy tunt megeri, hogy kiprobalhatok valami ujjat.
Mindenestre en elso kezbol mondhatom, hogy hasznalhato a dolog es nem lennek meglepve, hogyha ez lenne majd 10 ev mulva a TV/Konzolos jatszas jovoje. Ezzel nem azt mondom, hogy az arazassal es a Gugli hozzaalasa tetszene, de amit lattam es hasznaltam, arra azt kell mondjam mukodik. Aztan, hogy ami a 4K TVn volt 3 meterre tolem az FullHD volt vagy 4K azt meg nem mondom nektek, de aki erre veri az ugyis PCt vesz, nekem meg amit lattam az tetszett es jo minosegu volt.

Mindezt azert irtam le, mert nem biztos, hogy az a jo hozzaalas a dolgokhoz, hogy fikazom, mikor meg nem is lattam es ki se probaltam es lehazugozom azt, aki esetleg mar probalta es elegedett volt vele. Csak ennyit akartam mondani...
27.
Ultimate
#26: Ráadásul ez a modell... Még ha úgy működne hogy amit játékot megveszel azt tudd saját gépen is tolni meg ezen a,szaron is, nem lenne hozzá kötve....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...