Megszűnhet a nyomtatott GameStar magazin is

  • Írta: fojesz
  • 2019. december 1.
  • Hír
A PC Guru után a GameStar nyomtatott kiadásának is véget érhet a pályafutása, de a szerkesztőség gyűjtést indított a lap megmentésére: jelen állás szerint 2500 új vagy meghosszabbított előfizetőre lenne szükségük a folytatáshoz.

A PC Guru szerkesztősége a múlt héten jelentette be, hogy online-exkluzív magazinként folytatják, és úgy tűnik, hogy hasonló sorsra juthat a GameStar nyomtatott kiadása is. A szerkesztőség azonban nem akarja feladni, egy utolsó "gyűjtést" indítottak, amellyel megmenthetik az újságot.

Az 1999 októbere óta létező GameStar hasonló okokból szüntetheti meg az offline kiadását, mint a PC Guru: a lap ára évek óta nem változott, ezzel szemben a nyomtatott sajtó költségei folyamatosan nőnek. A jelen állás szerint a decemberi lehet az utolsó lapszám, amely a klasszikus formájában jelenik meg, a januári magazin pedig a gyűjtés végkimenetelétől függetlenül biztosan kimarad: átmenetileg a PC World magazin 16 oldalán találkozhattok majd a GameStar anyagaival.

A gyűjtés pedig előfizetőtoborzást jelent, a lapnak december 31-ig 2500 új vagy meghosszabbított éves előfizetésre lenne szüksége - ha ez összejön, jövő februártól minden a régi kerékvágás szerint halad tovább. Itt tudtok segíteni a srácoknak, sok sikert kívánunk!

50.
Hofi3
#49: * "Van 10-12 db vadonatúj zacskós" Kicsit elírtam.
Én az első számtól bírtam a Gamestar-t (1999 október) egészen 2009-ig. Ott hagytam abba a vásárlást, mert elegem lett az önéltetésből, hogy "milyen k*rva jók vagyunk". Szóval nem kár értük. Igen a GURU-ból is az ős GURU volt a legjobb időszak, meg amikor kivált belőlük a Gamer Magazin. Aztán megszűntek és visszatértem a GURU-hoz. Bár már az se volt a régi, de még mindig JOBB, mint a GS. A számláló alapján se hiszem, hogy dec.31-ig meglesz a 2500 előfizető! Én pl. sose fizettem elő egy lapra se. Főleg nem egy 2000 Ft-os újságra, hogy aztán ellopják, ne dobják be, vagy szarrá gyűrik, kettéhajtják. Az 1998-as újságom is nyomdaállapotú. Mint amikor vettem az újságosnál. Akkor most jött el az én időm. Van egy 10-12 db vadonatúj zacskós Gamestar-om, amit a kukába dobva találtam kb. 5 éve. Persze kibontottam őket, de full új mindegyik. Akkor most el tudom adni aranyárban! :D
49.
Hofi3
Én az első számtól bírtam a Gamestar-t (1999 október) egészen 2009-ig. Ott hagytam abba a vásárlást, mert elegem lett az önéltetésből, hogy "milyen k*rva jók vagyunk". Szóval nem kár értük. Igen a GURU-ból is az ős GURU volt a legjobb időszak, meg amikor kivált belőlük a Gamer Magazin. Aztán megszűntek és visszatértem a GURU-hoz. Bár már az se volt a régi, de még mindig JOBB, mint a GS. A számláló alapján se hiszem, hogy dec.31-ig meglesz a 2500 előfizető! Én pl. sose fizettem elő egy lapra se. Főleg nem egy 2000 Ft-os újságra, hogy aztán ellopják, ne dobják be, vagy szarrá gyűrik, kettéhajtják. Az 1998-as újságom is nyomdaállapotú. Mint amikor vettem az újságosnál. Akkor most jött el az én időm. Van egy 10-12 db vadonatúj zacskós Gamestar-om, amit a kukába dobva találtam kb. 5 éve. Persze kibontottam őket, de full új mindegyik. Akkor most el tudom adni aranyárban! :D
46.
SLi
#12: Kell a safe space, kicsi snowflake?
Itt nem lehet a moderátorok mögé bújni az igaz, neked kell érvelni (vagy flamelni attól függ) de a valódi durva személyeskedést itt is kiszedik
45.
dracox
Sajnos az idő haladtával ez boritékolható volt a GS-nek is a Pc Guru után, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekövetkezik...a GS sem a régi már. Mazur,Zerocool,Ender,Badsector,Malachit,Mady és a jó öreg Gyu nélkül.
44.
hedzsooo
#6: +1 Ott a pont, pontosan Gyuval -Nyugodjék békében! -bezárólag tartottam érdemesnek követni a GS-t, részemről egy PC Gurus megmentős akciónak tudtam volna örülni, a mostani GS nekem már 8...
43.
kryszisz
#42: Azért írtam, hogy a teljesség igénye nélkül, volt ott pár nagy arc:) De most, hogy mondod, korrnéni kimaradt:D
42.
Ooorky
#38: Brazil, korr. és a törd. hol maradnak (na meg Lily)? :D
Nélkülük számomra meghalt a Guru.
40.
GAMEROD
A kamuhír és a sznob újságok bezzeg élnek és virulnak. Mondjuk a Playboy megszűnt vagy megszűnik úgy hallottam.
39.
user101
Számomra már az 576 is egy utóérzés volt, egy pótcselekvés. Az igazán jó lapok a Commodore Világok voltak, minden ami utána volt már hanyatlás... :(
38.
kryszisz
#8: Valóban az a team volt a GS csúcsa szerintem is:) én még anno '76-ban vettem egy "PC játék mánia" nevezetű csomagot tescoban, abban volt 5 PC Guru magazin CD(!!!) mellékletekkel együtt, valamint a kis falusi könyvtárunk is Gurura volt előfizető, így én ezért lettem kvázi Gurus, de GS-em is volt sok. A játékújságírás nagyjai épp ezért számomra az ős Gurus csapat (teljesség igénye nélkül): Grath, Sasa, Hancu, Stöki, Kredenc, Chris, Nightbagoly, a későbbi csapatból Bate, Chocho, Miguel stb...na, ők jól megírt, stílusos cikkeket írtak mindig. Ma is vannak jó írók természetesen, de azért (főleg GS-en, ha már itt tartunk) elég sok kontármunka születik.
37.
kryszisz
#28: Az ő párosuk valóban jó volt, szívesen néztem az ökörködéseiket, nagy kár azért a formációért:/ Chocho egyébként a Gurus főszerkesztői poszt után a Forbes magazinhoz nyargalt, ott írogat éppen:)
36.
MzperXD
Teljesen felesleges ma már a nyomtatott pc magazin! Volt idő mikor nem volt más. Jó dolog kézbe venni, lapozgatni. De már mikor kijön a nyomdából nem aktuális az online tartalmak világában. És ezt be kell látni...
Nyáron nosztalgiából levettem egy pc gurut a polcról, hogy megveszem. De aztán átgondoltam, hogy a teljes játék nem kell, a címlapon szereplő játékokat meg már ismerem vagy olvastam róla online..
35.
Neotechtr
Ezt a Gamestar saját magának csinálta meg azzal, ahogy 4-5 éve viselkedtek a tagjaikkal. De az egész magazin már akkor elkezdett a kukába menni a weboldallal együtt, amikor az a balfasz Paca odakerült.
33.
Diabolis83
#30: "csak ugye mindenki a könnyebbik utat választja. A kattintás az csak kattintás..."

Így van. Többek között az olvasók is. Én sem vennék meg egyetlen számot egy verseny miatt. Vagy alapból veszem mindet, gyűjtői céllal, vagy nem. A többi ötleted valóban elég jó. Indítsunk egy újságot? Én hozom a pizzát :D
31.
Rókalesőcipő
Na ugyi megmondtam! Megszűnik a guru, felkészül a gs!
30.
godach
#28: Egyet értek azzal a részével, hogy haladni kell a korral de a minap a staffommal pont azt beszéltük, hogy ez még közel sem zárja ki a nyomtatott sajtó részét.
Youtube csatorna? Persze mehet, mindenkinek kényelmesebb akár kajálás közbe megnézni egy videót vagy ajánlót esetleg hírösszefoglalót mint olvasni. Online felület? Egyértelműen igen. Legyél gyors, naprakész és persze legyen exkluzív tartalmad és már ott a siker.
Fizikai példányokra ezeknek nincs hatásuk. (Persze van, de nem öli meg őket).
Egy ilyen újságnál elég lenne egy exkluzív teszt, ami csak ott jelenik meg. Ha ezt beáldozzák, akkor magukra vessenek. Lehetne egy naptár, mikor mi jelenik meg havi szinten amit kiszedhetsz középről mint egy posztert. Lehetne versenyeket rendezni, aminek a lapját szintén az újságból szedhetnéd ki. Lehetne csinálni amatőr cikkíró versenyt, ami az újságba jelenhet meg. Lehetne nagyon sok mindent, csak akarni kellene.
Én mint laikus azt mondom, simán fenn lehetne tartani a nyomtatott részét is egy újságnak csak ugye mindenki a könnyebbik utat választja. A kattintás az csak kattintás...
28.
Nando
ÉN még 1998 körül vettem az első ilyen lapot, anno az 576 kybe magazint, miután nem tartották a lépést a nagyokkal (de lehet, hogy megszűnt a PC edition? már nem is emlékszem...), átnyergeltem a PC GURU-ra, ahogy tovább a Guru Gamer, majd Gamer magazinra. Én a Gamer magazin megszűnése után hagytam abba a printkiadások vásárlását. Nyilván már volt internet, az én életem is más merre fordult. Faramuci a helyzet, miután lett pénzem PC-re, időm, kedvem nem volt játszani, legalábbis komolyabban. Hobbiként, heti, havi pár órában azért megmaradt.

Ahhoz képest elég sokáig elhúzták a srácok, mert azért lássuk be, elég oximoron (bár nem is biztosan ez a legjobb szó rá) a helyzet, pont a PC-s printlapoka siratjuk 2019-ben, hogy jaj, ez az út vége. Mégis ezeknek a lapoknak kellett volna először online térbe átnyergelni, mert már nagyon látszott, h ez a jövő. (bocsi, nem akarok okoskodni, de nem látom tragédiának a helyzetet, mindentől függetlenül nagyon sajnálom azokat az embereket, akik most nagyon csalódottak...)

BTW, valaki nem tudja, hogy Chocho merre fújta a szél?, Volt PC Guru főszerkesztő, de talán mintha itt a GK-n is írt volna...).
Anno ők megpróbáltak felülni az új trendnek Chris-szel, s elég előremutató yt csatornát fabrikáltak a PC Guru-nak, de az is elhalt sajnos, pedig jó lett volna az irány. :)
25.
Ooorky
#24: Üdv a pöcegödörben tesó ;-)
24.
DeKor
#23: Köszönöm, hogy ilyen szépen megindokoltad a mondandódat, és egyben alá is támasztottad az enyémet. :D
23.
Ooorky
#17: Ez egy gyönyörű logikai bakugrás volt tripla hátraszaltóval :-)
22.
#6: Neha lol, ez a kozosseg ugy ahogy van hulladek :-)
21.
DeKor
#19: "...viszont aki akar itt maradni az viselkedik."
Hát ez egyelőre egy utópia ezen az oldalon. De lehet, hogy egyszer megvalósul, hogy viselkednek majd.
20.
DeKor
#18: Így van, nagyon nem ugyanaz, épp ezért nem is írtam ezt. :)
19.
godach
#17: Engem bannoltak majd egy bocsánatkérő levél után (igen, tudok bocsánatot kérni ha én vagyok pöcs) vissza is vettek a saját accountommal. Tény, hogy az itteni moderáció fényévekkel el van maradva, de talán ez a szerencséje is az oldalnak. Idővel úgyis repül az aki nem ide való, viszont aki akar itt maradni az viselkedik.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...