PlayStation 5 - az újdonságok java még hátravan

  • Írta: fojesz
  • 2020. január 9.
  • Teaser
Túlzás lenne azt állítani, hogy mindent tudunk a következő generációs PlayStationről, de a Sony az elmúlt hónapokban már elárult ezt-azt a masina újdonságairól. És mi jön még!

A Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan a Business Insider Japannek adott interjút, ebben árulta el, hogy a PlayStation 5 több nagyobb újdonsága is bemutatásra vár még, ezek pedig mind abban segítenek majd, hogy az új masina meg tudja különböztetni magát az előző generációs konzoloktól.

Hogy mire gondolt pontosan, arról már nem kívánt beszélni. Habár túlzás lenne azt állítani, hogy a PlayStation 5-ről mindent tudunk, néhány kulcsfontosságú fícsörről már lerántotta a leplet a Sony. Kiderült például, hogy az új konzol már SSD-vel és UHD Blu-ray-lejátszóval érkezik, 3D-s hangzást és hardveres ray tracinget biztosít, továbbá a kontroller is megújul: a DualShock 5 (?) sokkal finomabb haptikus visszajelzéseket ad majd, és a ravaszok ellenállása is programozható lesz a fejlesztők által.

Az interjúból két részletet érdemes még kiemelni: Ryan egyrészt kijelentette, hogy kötelességük kiszolgálni azokat a PS4-tulajokat, akik még nem szeretnének beruházni az új konzolba, valamint leszögezte, hogy az előző generációs géppel szemben az új PlayStation Japánban sem fog váratni magára.

A PlayStation 5 az idei év végén kerül boltokba. Hogy mikor mutathatják be a nagyközönség előtt, azt még nem tudni, de a 2013 novemberében debütált PlayStation 4-et 2013 februárjában leplezték le, szóval erősen esélyes, hogy a következő egy-két hónapban már okosabbak leszünk.

29.
Kawada
#28: "Az MS nem hülye"

Na erről azért nem győztek meg az elmúlt években. :) De összességében én sem látom célszerűnek semmilyen szempontból. Hacsak nem ér meg nekik minden pénzt az, hogy a játékosok szemében a gémingvilág Teréz anyája legyen. De ez rengetegbe kerülne nekik.
28.
delphijos
#26: Az MS nem hülye. A konzolon is lemondana a kizárólagos "disztribútori" poziciójáról ? Amikor egy csomó mindennel próbálkozott hogy Win-en is így legyen ? Ugye nem gondoljátok komolyan.... Ha bárki Series X-et venne, de semmit se az MS-en keresztül, abból egy buznyákot nem látnának.
27.
Kawada
#26: "rohadtul nem lesz szerepe"...

Nem lesz "gyerebe" akart lenni...Vagyis nem fogják szeretni.
26.
Kawada
#24: És az Epic Store-t... :) De ez pletyka egyelőre. Egyébként tökéletesen beleillene és legalább a mostani elbaszott, ötlettelen generációra ez legalább illeszkedne. Ezzel viszont érdekessé válna a dolog, mert ezzel egy aránylag olcsó, de erős "géming PC-t" kapna effektíve az ember fia, ami azért olyan rohadtul nem lesz szerepe a hardvergyártóknak sem. Abban, hogy a MS jobban összefésülje a PC-t és az Xboxot van ráció (fpkeg, hogy vagy 10 éve ezen szenved), de hogy így...
25.
hajbel
#22: Szerintem is + adva lesz a lehetőség indie fejlesztőknek, hogy amennyiben akarják, elkészíthetik egy Limbo, Inside szintű játék natív 8K-s verzióját. Nagy jelentősége nem lesz.
24.
godach
Most olvasom, hogy a Series X meg támogatni fogja a steamet? :O
23.
KopyAti
22.
Kawada
#21: Pro esetében eleve az volt már a duma, hogy raknak bele +1 gigát a menü dinamikusabb kezelésére. :) Tehát 8+1 van a próban. De szerintem ez bullshit, nyilávn inkább máshol használják azt. Vagy legalábbis máshol is.


De szerintem kurvára túl van lihegve ez a 8k-s dolog. Lesz kb. 300 ember az első 2 évben akit ez érint. Semmi 8k géming kiszolgálásról nincs szó, egyszerűen annyi szerintem, hogy ha valaki 8k-s tévére dugja majd azt a szart, nem lesz semmi gond.
21.
delphijos
#19: Cserébe az X-en a 1080p-s Dasboard-ért 1 giga többlet memóri van a játékoknak. Okosabb döntés. Nagyon nem kellene memóriát áldozni a 8k menüért....
20.
szoszderemo
#14: Téged nem érdekel a konzol, miért beszéljenek róla :D
19.
Kawada
#18: Pedig 4k a menü Prón, ha 4k-s tévén van és 4k van beállítva neki, de szerintem ezen nem kell összekapni, lényegtelen igazából. A dolog arra vonatkozott, hogy hogyan merült fel a 8k.
18.
delphijos
#17: Mondjuk pont a menü most se 4K ( még X-en se ) erőforrás kimélés miatt. A 8k meg eddig tényleg csak pletyka, azt azért tényleg kár lenne erőltetni szerintem ezekkel a hw-kel.
17.
Kawada
#16: Játékok terén nekem sem rémlett ilyesmi. De arról, hogy 8k ready, azért volt szó. De ez szerintem kb. olyan szinten merül fel, hogy rá lehet kötni majd 8k-s tv-re is és a menü megy majd 8k-ban.
16.
hajbel
#12: Szerintem jobban válogasd meg a médiát, ahol olvasol, mert én még sehol nem láttam a 8K-t, a 60 fps-t és a ray tracinget egyszerre emmlítve, ezek vagy/vagy feltétellel valósulhatnak meg bizonyos esetekben. Nyilván indie címek mehetnek 8K-ban, néhány helyen lesz minimális ray tracing, aminek számítását a cpu-val végzik majd el. A 2060-nál erősebb lesz a gpu, inkább 2060 Super körüli lesz teljesítményben. Nem lesz megvágva, át lesz alakítva. Az előző generációban nagyon el volt szállva a Tflops, mivel azok számításra kihegyezett gpu-k voltak (GCN architektúra). A Navi viszont RDNA, már inkább játékra kihegyezett. Még mindig csalóka a TFlopsbeli előnye az AMD-nek, de már korántsem akkorák a különbségek, mint az előző architektúrában (Vegával bezárólag), azaz hatékonyabb ilyen téren az AMD.
https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2019-playstation-5-xbox-series-x-spec-leak-analysed
14.
ADMlN
Engem őszintén nem érdekel a PS5 mint a konzol mert szinte biztos vagyok benne, hogy a Series X majdnem minden szempontból többet fog nyújtani, szóval inkább arról beszéljenek, hogy mi a helyzet a Horizon Zero Dawn, a God of War, vagy a Bloodborne folytatásával.
13.
zozo76hun
#11: igy van! megiscsak fix hardware a konzol, konnyebb optimalizalni, mint az ezer es ezer darabbol allo PC-re.
12.
MűszálasLőrinc
#9: Tudni nem lehet szart se max némi rutin után megsaccolni mi lesz.
(1,6-1,8 boost nelküli 8 magos rizsa amib 6-ot fog tudni használni a fejlesztő, 12-16 giga valamilyen ram,
Es egy eredetileg 2060 körüli gpu megvágva, kis ssd cachnek, és hdd ami életszagúnak tűnik)
A mindendtbaszó mérőszamot a sajtó tolja csak más kifejezessel.
A teraflops eröltetés maga a röhej.
Ezt az amd nyomja mert több ugyan abban a kategóriában mint az nvidia cuccaiban.
Az más kérdés, hogy ugyan annyi terflops mellett az nv kártyaja kb 20-30%-kal gyorsabb valós használat közben.
Papíron jól mutat.
De a lényeg, hogy így se tudni szart se.
11.
Oldman
Arra is kíváncsi leszek, hogy milyen minőségű játékokat készítenek az új konzolokra, mert a ps5 tudása egy dolog csupán. Ps4-nél láthattuk a RDR 2-esetében, hogy valòjàban mit is tud a sokszor leszólt Sony produktum.
10.
delphijos
#7: Hát manapság ez is marketing stratégia, hogy beszéljenek róla az emberek. Menjen az “agyalás”....
9.
hajbel
#6: Azért elég sok egymástól független pletyka van azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az új generációs konzolokban, aztán majd meglátjuk, hogy mi a valóság, de általában a hasonló pletykák beválnak. Mivel konzolról van szó, mindenbaszó nem lesz benne semmi, mivel ez a "rakd bele óccsó műanyagházba a legóccsóbb dolgot ami működik, mindent integrálj, mert az is csökkenti a kőccséget" műfaj. Elég alacsony lesz a 8 magos zen 2(!) alapú cpu órajele. Az igpu 12 tflops lesz az xbox esetében (megerősített), valamint valószínűleg 9-9.2 a ps esetében, custom navi igpu formájában. Ez TFlpsban az 5700 és az XT között van kb. az XT-hez közelebb. 4-500 dollár lesz az új PS ára, az MS sem fogja szerintem sokkal drágábban adni, mert az a lélektani határ felett lenne, amit az ember még kifizet egy konzolért és rontaná az eladásokat.
8.
Őrnagy
#6: A neve az szinte majdnem biztos, hogy valószínűleg PS5.
Kihagytad.
7.
MűszálasLőrinc
Az is vicces, hogy nagyjaból boldog boldogtalan tudni véli a tutit és a gyártó meg a nagyjából lényegtelen dolgokat csepegteti a lényeget meg nem.
6.
MűszálasLőrinc
"Túlzás lenne azt állítani, hogy mindent tudunk a következő generációs PlayStationről"
Ez is túlzás.
Semmi konkrétat nem tudni róla a marketing bullshiten kívül.
Összegezném (nagy része a userek kitalációja amit a gyártó nem erősített meg és nem is cáfolt mert jó marketing)
Mindendbaszó ssd
Mindentbaszó gpu.
Ryzen alapú mindentbaszó 8 magos cpu x-y ghz órajellel
Valamennyi gddr x ram
Valamilyen forma.
2-4-8k raytracingel 60 fps mellett (user vágyálmok)
30-1000 dollár közti ár.
És visszafelé kompatibilitás, vagy nem.
5.
delphijos
#1: Természetesen. Boxon az S-ben és az X-ben is UHD van, és megy a 4kBR, BR, DVD.
4.
Hanoi
Valami konkrét infó az áráról?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...