Véget ért a Windows 7 támogatása

  • Írta: Shifty
  • 2020. január 15.
  • Hír
Link másolása
A Microsoft már jó előre szólt, így nem okozhatott meglepetést, hogy tegnap óta már nem támogatja tovább a Windows 7 operációs rendszert a cég, ami azt jelenti, hogy a jövőben már semmilyen frissítés nem érkezik majd rá.

Tegnap lezárult egy korszak a Windows életében. A 2009-ben bemutatott operációs rendszer hivatalos támogatása ugyanis megszűnt, azaz a Microsoft a jövőben már semmilyen biztonsági vagy egyéb frissítést nem fejleszt rá, így a továbbiakban komoly kockázati tényező lehet, ha ilyen rendszert használtok.

A ZDNet beszámolója szerint mégis hiába szólt jó előre a Microsoft, és hiába elérhető évek óta a Windows 10, még mindig van legalább 200 millió felhasználó, aki a figyelmeztetés ellenére sem váltott. Ez azt jelenti, hogy nagyjából a PC-tulajdonosok 26,64 százaléka még mindig a több mint tízéves operációs rendszert használja.

50.
50.
Hab
#35: Alt+Tab nem segít, hiába ugornék a feladatkezelőre, a játék ablaka marad legfelül.
49.
49.
delphijos
#48: “ Amúgy itt még nyitott volna az MS a mobil platformokra. Ezért is optimalizáltak rajta annyit és ezért is lett olyan a felület amilyen...”

Ezzel nem lett volna baj, de erőltetni hogy olyan eszközökön is ugyanúgy nézzen ki ahova ez nem való , nagy hiba volt. Az meg hogy még a 2012 Server-re is ráeröltették....
48.
48.
Stranger
#47: A komolyabb gépemre 1x feltettem, miután elkezdtem kételkedni a hőbörgőkben és hinni pár pozitív kommentnek. És érezhetően gyorsabb volt, memóriahasználat egyértelműen kisebb. Ezért kezdtem el felpakolni régebbi gépekre és tök jól hasítottak. Letiltasz pár felesleges szart, esetleg readyboost szolgáltatást bekapcsolod, kb. bármi elbírja.

Metros felület engem is zavart. De aztán olyan jól becsoportosítottam oda játékokat, programokat, beállításokat hogy W10-re váltásnál még hiányoltam is az elején. De azért a Win10-nek is van olyan startmenüje hogy kiengesztelt hamar.

Sima win8 kimaradt. Amúgy itt még nyitott volna az MS a mobil platformokra. Ezért is optimalizáltak rajta annyit és ezért is lett olyan a felület amilyen...
47.
47.
#46: Az egyébként tényleg igaz, hogy a Windows 8 (tehát nem a 8.1), de a 8 az fele akkora gépen is hasított, mint a Win 7-hez kellett. A 8.1 kiforrottabb lett, de felment a gépigénye is. Heheh szegény 8-ast úgy elfelejtettem, pedig én végig használtam. Be volt hekkelve, hogy ne a Metro sokkoljon be az elején, hanem csak az asztal :) Ment amúgy rendesen, de szerintem az a metro dolog elég súlyos volt start menünek. A 8-as alatt kicserélted az alaplapot, meg a gépet, aztán ugyan úgy bejött, mintha mi sem történt volna. A Windows 8-at nagyon szerettem, mert a Windows 95 első kiadásához fogható troll rendszer volt.
46.
46.
Stranger
#40: Win8.1 kevesebb erőforrást kér/optimalizáltabb mint a Win7 és még nincs teletömve mint a W10. Sztem optimális lehet.

Hiába tennél rá XP-t vagy vmi minimalista Linuxot, a böngésző bármilyen rendszer alatt ugyan úgy benyeli a hardvert. Inkább azokat nézd, hogy épp melyik kéri a legkevesebbet.
Családi gép prociban 1 hajszállal erősebb ott 2GB RAM+E2160+Win8.1+Firefox és még használható böngészéshez.
45.
45.
Heldengeist
#43: Azért hozzá tartozik, hogy az Atom sosem volt erős. Még fénykorában sem. Nem véletlen pusztultak ki a netbookok. A kis kijelzőn azzal a gyenge hardverrel már akkor sem sokra voltak képesek, a laptop formátum miatt pedig nehéz egyéb célra újrahasznosítani őket.

Talán majd valamikor előkotrom az 1.6GHz-es Pentium 4-esem, szerintem az Atomod nem lehet annál sem gyengébb, aztán majd megnézem, hogy muzsikál. De valószínűleg az sem holnap lesz.
44.
44.
Lorthirash
#40: Próbálkozz xubuntuval, kicsi gépigényű linux, vagy esetleg ott van Lubuntu az is hasonlóképp.

Arch az még jobb viszont ott mindent neked kell felépíteni, az haladóknak van.
43.
43.
#42: Meg lehetne próbálni, de szerintem is az van, hogy az már annyira gyenge gép, hogy a mai internetet hardverből nem tudja lekezelni. Igazából mindegy, hogy régi Win, vagy bármi Linux, különbség lehet aközött, hogy milyen gyorsan jön be a böngésző, ha maga az oldal miatt füstöl a hardver.

Azért mondom, hogy az újítás segített és nem egy oprendszer, mert ebből a vasból semmi nem csinál szervert. Az új laptop már nem csak a port gyűjti, hanem az ujjlenyomatokat is, direkt szándékosan egy 3. genes AMD Ryzen meg Vega grafika. Jó, hát nyilván nem kéne a kettőt összehasonlítani, viszont az új cucc meg úgy hajtja a Windows 10-et, hogy akár versenyeztetni is merném az asztalimmal. Így akkor meg ezért nem kell linux.
42.
42.
Heldengeist
#40: Szvsz ezek a régi atomok pontosan azok az eszközök, amiket igazán csak funkcióváltással lehet használni. Tiny Core Linux például egész biztos villámgyors lenne rajta, de az egy elég csupasz fajta, nem a felteszem és napi használatra kész disztró, cserébe azon sem lepődnék meg, ha egy Pentium MMX-en is vígan szaladna. Ha jól emlékszem, valami 50MB-ot telepít.

Ami viszont sokkal jobban bejöhet ilyen szempontból, az ide is a Lubuntu. Ezt a disztrót direkt gyenge gépekre szánják. Viszont itt a gép baja, hogy egy 10 éves vékonykliensekbe és tabletekbe szánt proci van benne és itt már nem csak az számít, hogy az OS mennyi erőforrást fogyaszt, hanem az is, hogy a mai internetet mire szánják. Egy próbát szerintem mindenképp megér.
41.
41.
Ooorky
#40: Azzal a lepkefing cpu-val felejtős, nekem az i5-ös hűtése is néha jól hallhatóan felpörög ha pl. facebook-ot nézek.
40.
40.
#39: Tényleg, erről jut eszembe.

Van itt nekem egy HP Mini 210 - 1017SG. Intel Atom N450, 1,6GHz, 2GB RAM, 128GB SSD.

Gyárilag ezen a win7 Starter volt, de amilyen vállalhatatlanul rosszul ment rajta a Win7, az tuti felejtős. Max egy XP-vel lehetne rajta próbálkozni (amit nem akarok), vagy valami funkcionális Linux-szal. To that end ráraktam ezt a... talán Chrome OS? Vagy valami hasonló Linuxot. De hallod, max egy GK oldalt tud meghajtani, Facebook laggol rajta, youtube egy percig állókép, mire lesz valami.

Halál az egész. Van olyan OS, amivel egy ilyen hardver böngészésre és youtube-ra elszalad? Mert akkor oda tudnám ajándékozni valakinek.
39.
39.
Heldengeist
#38: Merthogy? Attól, hogy egy gép Windows-zal még semmire nem jó, valami mással még tökéletesen használható lehet. Ha nem az eredeti céljára, akkor egy másik célra. Van egy vékonykliensem, Atom N230, 1GB RAM, 2GB SSD. Eleve nem erőgépnek szánták és már ehhez képest is több mint 10 éves technika. Egy csupasz XP-vel tele az az apró SSD. Dobtam rá egy Debiant és tökéletes DNS szűrő és VPN szerver. Szúrok rá egy USB winyót és még backup szervernek is tökéletes. Vaterán és Hardveraprón 3-4 ezerért dobálják ezeket a gépeket.

Vagy van egy régi AMD alapú alsó kategóriás Lenovo laptopom. Athlon P320, 4GB RAM. Erre én már nem raknék Windows 10-et (még attól eltekintve se, hogy amúgy semmire sem), a sok feature update egyébként a Windows 7-et is rommá lassítja. Egy Lubuntuval tökéletes netezős/irodai gép és meggyaláz sokszorta erősebb, de Windowst futtató laptopokat.

Attól, hogy a Windows egy trehányul megírt resource hog, még nem kell teljesen jó és használható eszközöket eldobálni.
38.
38.
#36: Nem pont erre gondoltam, de a Földes résszel egyetértek. Sokan azt hiszik, hogy kinyírjuk a bolygót, miközben max csak magunkat nyírjuk ki. Aztán bármit csinálunk, a bolygó pár millió év alatt kiheveri, ami neki nem sok idő, azt ha utána megkérdezed az emberiségről, csak röhög egyet. Akkor fog csak kiderülni, hogy mekkora állat az ember, amikor majd szorul a hurok. És az a helyzet, hogy ha valami ennyire el van szarva, túl van haladva, azon nem segít a linux.
36.
36.
Lorthirash
#16: Ez kicsit sem jó párhuzam.
De a te felfogásod szerint akkor, Éljen a fogyasztói társadalom ha valami még működik csak van újabb dobjuk el a régit és vegyük meg az újat,miért is?
Lehetőleg mindig vásároljuk meg az új termékeket és ne foglalkozzunk azzal hogy közben a föld tartalékait teljesen elhasználjuk.
Ha már itt tartunk a földet egyébként nem tudjuk elpusztítani, sokan jönnek azzal hogy vigyázzunk a földre... stb.
Azonban ez problémás mert mint mondtam a földet nem tudjuk elpusztítani csak a saját magunkat az életet rajta.
35.
35.
godach
#33: Én ilyen esetben nem Alt+Tab-ot hanem Win+Tab-ot használok.
34.
34.
Hab
#33: hopsz kétszer írtam, hogy játék egy mondatban... Nem szabad újra fogalmazni egy mondatot, ha nincs szerkesztés gomb :D
33.
33.
Hab
Egyetlen bajom a Win10-zel, hogy ha játék teljes ablakos módban kifagy egy játék, a feladatkezelőt francért se tudom felülre varázsolni és kilőni a programot. Egyetlen megoldás amit tudok, hogy kijelentkezek és így automatikusan bezárja a programot. Win7-ben nem volt ilyen gond, valaki tud esetleg megoldást? :)
32.
32.
Scal
Biztos hülye vagyok, meg nem értek hozzá, de állandóan azt olvasom, hogy komoly kockázati tényező ha nincs frissítés. Mennyi frissítés jött a 7-eshez az elmúlt 5 évben? Az Xp korszakban meg nem is volt netem (az aztán egy nagy kockázati tényező volt :D) Nem az a lényeg, hogy a Vírusirtó & Malware gyomláló naprakész legyen, mert én nem a Defendert használtam soha. Majd ha besikít egy játék, hogy ajajajaj a Net keretrendszer kell különben nem futtatom a játékot. Amúgy egy hónap alatt megszoktam a Win10-et, én is mint sokan 98SE-XP-7 zsinóron lógtam, nagyjából 3-4 évvel később váltva az új rendszerre, szóval lehet a 10 régen gázosabb volt, de pl. nálam megvárja hogy Én frissítsek, sose lépett ki magától semmilyen alkalmazásból.

Most már csak az Office 2016-ot kéne megszokni... így a 2003 után :D
31.
31.
delphijos
#23: Ez tök mindegy. Ahova kell MS Office , és fontos hogy minden makró, stb menjen az Win. Kár mással baszkolódni, mert csak szívás van. ( Főleg céges környezetben ) Hogy kinek a sara, az ebből a szempontból teljesen lényegtelen. Amit írtam , tartom. Igények, szükségletek felmérése, és ha valamelyik OS mindet “kielégíti” akkor az megfelel. Ha nem, másik kell.
30.
30.
delphijos
#27: Basszus a hülye teló. My fault.
29.
29.
#24: Világ legnagyobb arroganciája, amikor azt gondolja egy Linux hívő, hogy az az egy ember, aki Windows-t használ a világon, az "fun", vagy hasonló okból teszi.
28.
28.
#27: Ennyi. Én Kuklux ot akartam írni egyben, csak a teló máshogy döntött.
27.
27.
SLi
#22: nem, Ku Klux Klan a helyes
25.
25.
Heldengeist
#24: Azért a legbiztonságosabban nem lennék olyan biztos, azon a téren szerintem a FreeBSD az ász.
24.
24.
greenfog
#16: A Linux az nem szekta csak az egyik Unix alapu rendszer ami a legmegbizhatobb
jelenleg a vilagon kezdve az OSX. IOS, Android,PSX stb, Az hogy Te a csicska Microsoft fun-ja vagy mert csak azon tudsz jatszani az a te dolgod Te futtass operacios rendszert, masnak meg arra van szuksege hogy a programjai fussanak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...