Sikeres a Valve review bombing ellen vívott harca

  • Írta: gorien
  • 2020. február 7.
  • Hír
Link másolása
Egy éve vezetett be egy új rendszert a Valve, amely arra hivatott, hogy megakadályozza a review bombingot: amikor a játék minőségén kívül álló okokból próbálják lepontozni azt a felhasználók. Most elemezték a rendszer működését.

A Valve lassan egy éve jelentette be, hogy új módszerekkel próbálnak fellépni a review bombingnak elnevezett jelenség ellen: azaz amikor rövid időszak alatt nagy mennyiségű, negatív felhasználói értékelés érkezik egy játékra a Steamen. Ahogy az új rendszer bevezetéséről mi is írtuk tavaly, a cél nem a negatív vélemények elnyomása volt, hanem a visszajelzések tisztességes működésének megőrzése.

Ha emlékszünk, a review bombing egyik tökéletes példája a Metro Exodus volt, ahol a játék egy korábbi részét földbe döngölték a Steamen a felháborodott rajongók, miután kiderült, hogy az Exodus egy évig csak az Epic Games boltjában lesz kapható. Ez az év egyébként épp most jár le.

A Steam review bombingot figyelő algoritmusa akkor lép közbe, ha hirtelen megnövekednek a negatív értékelések, és értesíti a moderátorokat az esetről, hogy eldöntsék: valóban bombing történt valamilyen off-topic indíttatásból (például politikai, kulturális okból), vagy a játék minősége okozta a felháborodást.

Mivel a bejelentés óta eltelt idő kiváló arra, hogy értékeljék az újítások működését, a Valve egy blogposztban foglalta össze, milyen eredményeket értek el. Hogy a rendszer kellően megbízható legyen, a Steam a játékfejlesztőkkel is együtt dolgozik, hogy megállapíthassák az értékelési anomáliák okát. A poszt szerint eddig 44 alkalommal volt szükség intézkedésre: ilyenkor az adott időszak összes pontozását elkülönítik, és nem is tüntetik fel ezeket az értékelésben.

A Valve sikeresnek ítéli a rendszert, amely 2020-ban ugyanígy fog tovább működni. Mivel a felhasználói értékelések a Steam egyik leginkább használt és legértékesebb funkciói, ezért fontos a fejlesztők és a vásárlók szempontjából is, hogy megbízhatóak legyenek, írja a cég.

12.
12.
Extol
Akárhogy nézzük, ez cenzúra, még akkor is, ha indokolatlanul pontoznak a játékosok, mivel megvették a terméket, joguk van arról véleményt alkotni, és visszajelzést küldeni, és igenis döngő léptekkel a földbe taposni
11.
11.
SLi
#4: Az igazi az lenne ha egyáltalán nem szereznéd meg, de egyébként csak mert köze van amerikához még lehet jó , az ilyesmivel úgy se lehet sokat elérni
10.
10.
Ooorky
#4: Mehh.
Magával az egs-szel nincs semmi baj, csak azokkal akik nem bírják ki, hogy fennkölt hittérítőként mindenhová beköhögjék felsőbbrendűségét (és vele sajátjukét).
Van egy olyan érzésem, hogy ezek ugyanazok akik pár éve még azzal érveltek, hogy az iphone-juk a személyiségük része.
9.
9.
Ooorky
#8: Nagyon felpörögtél, inkább engedek mielőtt elpattan egy ér a buksidban.
8.
8.
hedzsooo
#3: "Price hikes aren't as uncommon as they should be, with publishers sometimes getting caught increasing a game's price just before a sale so they can claim they're offering much larger discounts. Dead Space 2, which rose from £14.99 to £17.99 was less than a tenner until July 2018, so this is its second increase in as many years. "

Ajánlom a teljes cikket a figyelmedbe, már ha tudsz valamennyire angolul.

...Szerintem pedig inkább senkinek ne nagyon hangoztasd a tudásodat az árazásokkal kapcsolatban legközelebb! :D XD https://www.pcgamer.com/ea-has-jacked-up-the-prices-of-lots-of-old-games-on-steam/
7.
7.
hedzsooo
#3: Ez a cikk a Steam az ún. "review bombing" ellen való harcáról ír, viszont a sok negatív kommentet meg tudjuk nagyon jól, hogy sok esetben igenis jó okkal, jogosan küldték a játékosok...

Az EA meg ugye az egyik "legszimpatikusabb" a játék kiadók közül -ismét jogosan-, mert pl. egy írtó kapzsi sz@rházi banda...és bizony a gondok igazából legtöbbször (mindig?) innen erednek.

Innentől már bírod követni a kommentem, hogy hogyan jött ide az árazás, vagy kell még egy kis segítség esetleg? Szerinted más kiadóknak a Steamen a 16, 17 éves játékai miért nem olyan drágák akkor mint az EA-nak? Meséljél még kérlek! :)
4.
4.
mestermagyar
#3: Pontosan. Ehhez még hozzájön hogy Epic games mögött egy Orwelli diktatúra áll aki pénzért szereti vásárolni a befolyást.


Én inkább lekalózkodnám mint ingyen megszerezném ebből kiffolyólag.
3.
3.
Ooorky
#1: Árakat az eladó határozza meg, félelmetes, hogy egyesek ebbe is beleszövik a hülyeségüket.
2.
2.
manderel
#1: Lassan nagykorú lesz, betöltötte már a 17-et is idén januárban.
És valóban 20€, nem semmi.
1.
1.
hedzsooo
Hat nem is tudom... Alapjaban jo dolog ez, bar megertem neha, mikor 1-1 kiado ellen kiakadnak a jatekosok.. Egyebkent most lattam hirekben mashol hogy pl. Steamen az EA jatekok szepen megdragultak (jol visszatertek a Steamre), a Sim4 Ami 16 eves talan, 2x annyiba kerul az EU-ban, mint regebben, valami 18 angol fontert vesztegetik a Steamen allitolag most.. Igen, egy 16 eves jatekot..

Oh, mindekozben a szinte mindenki altal utalt Epicnel meg: Breaking News, a Kingdom Come: Deliverance ingyenes lesz az Epic Games Store-ban a jovohettol, mert a tavalyi ev is igen rosszul ment nekik! :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...