Ilyen gép kell a Microsoft Flight Simulatorhoz

  • Írta: fojesz
  • 2020. április 22.
  • Gépigény
Link másolása
Az új Microsoft Flight Simulator kifejezetten nagy érdeklődésre tart számot a játékosok körében, ami persze nem meglepő, hiszen az Asobo csapata lenyűgöző részletességű szimulációt ígér. Lássuk, hogy min fog ez futni!

Van egy olyan érzésünk, hogy az új Microsoft Flight Simulatorral jóval többen tesznek majd próbát, mint a sorozat korábbi epizódjaival: az Asobo csapatánál készülő szimulátor elképesztő részletességet ígér, abban a teljes Földünket berepülhetjük majd, landolhatunk bármelyik repülőtéren, miközben a világ összes valódi és virtuális pilótája is szemberepülhet velünk.

Tudjuk azt is, hogy a fejlesztés aktívan kihasználja majd a Microsoft szervereit, valószínűleg ezzel magyarázható az is, hogy a gépigénye a látottakhoz képest egészen baráti. A készítők egy ajánlott és egy "ideális" konfigurációt is meghatároztak, amiből kiderül, mi kell ahhoz, hogy maradéktalanul elégedettek legyünk a játék teljesítményével.

Minimum gépigény:

  • CPU: AMD Ryzen 3 1200 / Intel i5-4460
  • GPU: AMD Radeon RX 570 / NVIDIA GTX 770
  • VRAM: 2 GB
  • RAM: 8 GB
  • Tárhely: 150 GB
  • Internetkapcsolat: 5 Mbps


Ajánlott gépigény:

  • CPU: AMD Ryzen 5 1500X / Intel i5-8400
  • GPU: AMD Radeon RX 590 / NVIDIA GTX 970
  • VRAM: 4 GB
  • RAM: 16 GB
  • Tárhely: 150 GB
  • Internetkapcsolat: 20 Mbps


Ideális gépigény:

  • CPU: AMD Ryzen 7 Pro 2700X / Intel i7-9800X
  • GPU: AMD Radeon VII / NVIDIA RTX 2080
  • VRAM: 8 GB
  • RAM: 32 GB
  • Tárhely: 150 GB (SSD ajánlott)
  • Internetkapcsolat: 50 Mbps

16.
16.
PAtr0n
#15: Örülök, hogy van aki még objektívan látja ezt a témát, és nem a rosszul berögzült dolgokat tolja évek óta.

Igen, az RTX széria kicsit fekete holló, nem véletlen van még ára a 10xx szériának, mert még mindig baromi elég mindenre (1070-től felfele WQHD-ra is), és ahogy írtam, meg kell fogni egy jó garis példányt, oszt tavesz baktalo évekig.

Igen, a másik nagy igazság, hogy hardverből is érdemes az időtállóbat választani, mert abból időben kiszállva nincsa akkora bukó, nem kell annyit invesztálni a fejlesztésbe.

Jó példa erre pont a Haswell amiből én is kiszálltam, irreális áron árulgatnak még I7 4790k procikat mert van piaca (i5 4670k-ról mentem át 23 ezer ráfizetéssel), IPC-ben jobb is mint egy 2600X (ez van most nekem), de ha indítok egy Wicser 3-mat, előbbi 4 magja 90-90%-on izzad 80-85 fokon (pedig delidelve is volt), utóbbi 6 magja 55-60%-on elvan 60-65 fokon. Ja és a CPU csere az I7 haswell irrális ára miatt nem került semmibe, amikor platform váltást eszközöltem. (Hozzáteszem, a 4790k 2 hónapig nem volt nálam, a 6 évet a 4670k-val nyomtam végig).
A Haswell deszka (Asrock Z87 extreme 4) elment 18 ezerért, a Ryzen deszka volt így 10k ráfizetés.
A DDR3-as 4x4Gb LoVo Kingston RAM-ok még porosodnak nálam, szaré hugyé nem akartam eladni őket.
A platform csere igazából nem volt több mint 40 ezer, mert vettem egy jobb tápot is hábiztire. (Egy FSP 350 PNF szolgált ki 9 évig hiba nélkül 3 konfigot, rengeteg moddolt kábellel operált már, és tudta. De kellett az FSP Hexa már, a 350 PNF több mint túlteljesített).

Szóval ennyi igen. Aki időben cserél, annak nem fáj a csere, abszolút. :)
15.
15.
#13: Így van.

Egyébként a 2070 S sztoriba meg a 3600-ba belegondolva. Szóval igen, az most azért ütős gép, de rendesen. De már csak akkor venném, ha tényleg most, ebben a percben szeretnék egy mai napon ütős gépet használni. Az új 4000-es Ryzen-ekről szóló hírek és eddigi tesztek azt mutatják, hogy elég nagy előrelépés lesz sebességben. Illetve az nvidia végül belátta, hogy a 2000es RTX széria a túlárazottsága mellett azért nem lett kifejezetten sikeres, mert a felsőbb kategóriás 10-es kártyások kevesellték a sebességnővekedést ahhoz képest, hogy annyiba kerülnek az új 60-asok, mint előtte a 70-esek kerültek újan és azért az egy 10-essel lejjebb van, ha érted. Szóval azt mondták, hogy az új holmijuk így a 2000-es RTX szériára rá fog fejelni 40% sebességet.

Ezek a dolgok pedig annyira belátható időn belül érkeznek, mint az új konzolgeneráció. Micsoda egybeesés. Szóval, ha nem a mai napon akarok gépet fejleszteni, akkor most nem fejlesztek már gépet. Az új generációs cuccok egész biztos szuper jó, jutányos áron lesznek (annak aki eladja), de ha valaki lépni akar géppel is generációt, akkor az lenne a következő biztosan tartós lépés.

Megjelenik ugye az új konzolokkal az új "erő szint", amit az új, jó drága PC hardverek persze tudni fognak. De ha olyan gépünk van, ami azt jól tudja, akkor egész biztos, hogy előbb fog szétszedhetetlenül elrozsdásodni, mint hogy valamit is fejleszteni kelljen benne. Egy kártya csere.

Igazából kibaszott őrültnek kell lenni hozzá, hogy elsőre ilyen szemérmetlenül nagy összeget letegyünk egy asztalra, hogy kapjunk három dobozt. Eltökélten rászántam magam és bejátszottam, hazafelé meg minden nedves álmommal a hónom alatt azon gondolkodtam, hogy egy ritka hülye ember vagyok, hogy ennyit kifizettem. Erre mindig szeretettel gondolok vissza, mert az a gép 6 évig gép volt és a végén pénzben sokkal jobban jött ki, mint a korábbi középkategóriás, kompromisszumos gépek és az idő, amíg használni tudom őket. Élményekről nem is beszélve.

Következőre ugyan ez, de már nagyobb bizalommal adtam ki nagyobb pénzt (plusz a régit még mindig simán el lehetett adni) és ugyan így bevált. Megint 6 év után lehetett eladni úgy, hogy ezek a gépek még kettőt simán mentek utána a kategóriában és még ki tudja mennyit utána.

Minden esetre a gépfejlesztés ideje nem most van, hanem decembertől márciusig kábé, ahogy most látom. Egyébként az új gen alkatrészek megjelenése várhatóan észrevehetően leviszi majd a 3000-es Ryzen árát és az nvidia RTX 2000 széria is bekerül az árban megfelelő kategóriába használtan, főleg, ha majd szórják ki őket. És azért ne higgyük azt, hogy egy év múlva egy 3700 + 2070 alkalmatlan lesz játékra és az említett időkben biztosan lesznek bomba használt vételek is minden mennyiségben, ha esetleg nem jön össze az EU segély, vagy pár milliárddal kevesebb lenne a kasszában.
14.
14.
GAMEROD
Nem kell betojni a gépigénytől, elég szépek voltak a régebbiek is felmoddolva. Aki esetleg épületek közt akar repkedni jöhet jól egy erősebb gép, de aki inkább magasabban repked, neki már oly mindegy hogy 3d-ben látja lent az épületeket, vagy fele-fele arányban odapréselve.
13.
13.
PAtr0n
#12: Erre hadd reflektáljak, előre vetítem nem a vitatkozás a célom, csak pár régről hibásan berögzült tapasztalat/gondoltat megcáfolása.

Sokan még mindig úgy vannak a gépújítás/ vagy gép építés dologgal, mint 10-15 éve, hogy az az ördögtől való, tiszta anyagi csőd, hogy az súlyos százezrekbe kerül, ha normális sebességgel akarjuk futtatni az aktuális AAA címeket. Ez nem teljesen igaz.
Volt idő, amikor így volt, de kábé 8-10 éve már normális összegből lehet gépet összerakni (természetesen az átlagkeresetet is figyelembe véve), és nem avul el olyan gyorsan mint 10-15 évvel ezelőtt. Utóbbi eléggé kulcsfontosságú dolog, majd erre is kitérek.

Nagyon jó példákat hoztál fel, de konkretizáljunk (90% zsír új cuccokkal számolva):

Egy 2 vagy 3. generációs Ryzen, legyen mondjuk egy sima 3600 bőven elég, (az x nem hoz annyival többet mint amennyivel többe kerül): 58 ezer
Erre hűtő, normális kategória 14-18 ezer, számoljunk 18 ezerrel.

Egy értelmes tápellátással rendelkező alaplap (mondjuk bármelyik 25-30 ezres kategória jó), pl. ASRock B450M Pro4-F: 25 ezer

Fasza, legalább 3000Mhz-es DDR4-es ramok mert az AMD alá kell a nagyfrekis ram, akkor megy a legnagyobbat: G-Skill Aegis 2 x 8Gb CL16 3000Mhz kit: 25 ezer

Táp: Egy FSP Hexa 500W bőven elég, aki ettől nagyobb tápokra locsolja a pénzt, egy olyan konfigban, amiben 1szem korszerűbb VGA van, meg egy max 95W-os TDP-jű CPU, hát egészségére váljék. Szóval, FSP Hexa 500W: 16 ezer.

Ház: Ha valamennyi igénye van egy normáis nagyobb házra, amibe a VGA és a CPU be kell férjen, arra kell kb 12 ezer.

SSD: 256GB-os NVME SSD: Gigabyte 18 ezer
HDD: 2TB-os HDD: Seagate Barracuda 18 ezer

Monitor:nem írok inkább, nem mind1, hogy FHD, vagy WQHD a cél, illetve kell e 144Hz, és IPS kijelző stb...
Egér, bill szintén ez a kategória.

És szándékosan hagytam a végére a VGA-t, mert a leglényegesebb, és legdrágább :
Itt hatványozottan igaz, hogy mindig figyelni kell a piacot, és meg kell próbálni megfogni egy garis használt példányt, jellemzően az előző generációból.
Adok egy jó tippet is: GTX 1080: 100 ezer. Ha új kell, akkor RTX2070 sima, legalja: 130 ezer (ennyit nem ér, alig van előnye a 1080-hoz képest). Az igazi best buy, egy garis 1080ti lenne igazából, de 150 alatt alig van. Ugyanez a 2070 Super.

Nézzük az ideális esetet, FULL HD a cél, ezekre a fenti konfig, kb 290 ezer forintból megvan. Nem 1 évre, nem 2-re, évekre. Legrosszabb esetben, ebből már csak a VGA-t kell időben cserélgetni (a GTX1080, 100 ezerért még most is elég lesz FHD-ra 4-5 évig).
Nekem az Intel Haswell konfig 6 év alatt fulladt ki, idén váltottam a Ryzen-re. Abban a konfigban 2x volt VGA csere, 1x CPU csere, 1x RAM bővítés, 1x táp csere nagyobbra. Összesen a 6 év alatt kb 120 ezer ráfizetéssel. 6 évre 120 ezer. Lehet számolgatni.

Persze fentieknél sok a 290 ezer forint, ha valaki most indul neki 0-ról, monitor sincs benne, de aki csak platformot cserél, de van egy jó háza, jó tápja, jó monitorja, van már SSD-je, és HDD-je, egere billentyűzete, annak egy ilyen generációs csere, nem lesz több mint 100-120 ezer (beleszámolva az eladott cuccok árát is).

Régen sajnos nem ilyen ütemben avultak el a hardverek, hanem sokkal gyorsabban. Sőt, nem tudom hányan emlékeznek még arra, hogy a memóriák ára volt, hogy a többszörösére emelkedett. Emlékszem olyan időszakra (SDram), 2 x 256Mega! RAM került 20-30 ezer forintba! Akkoriban ennyi pénz konkrétan egy átlagos fizetés volt.
Egy jobb VGA volt 30-40-50 ezer, sőt mondok példát is, 2004-ben az Ati 9800 Pro (akkori csúcs) volt alsó hangon 80 ezer. Attól alig kerestem pár ezer forintta többet havonta :)
Egy b*szó gép akkoriban nem jött ki 5-600 ezer alatt, és a fullos címeket az se futtatta 240fps-el, csak normálisan játszható szinten

Igen, akkoriban igaz volt (2000-es évek eleje, kb 2008-2009.-ig), hogy éves szinten újítani kellett több százezerért, ha az új játékokat maxon akartad futtatni.
A RAM-ok fejlődése, rohamos léptékben avultatta el az előző generációs lapokat, emlékszem, volt akkoriban csomó hibrid lap, (DDR1 és DDR2 is mehetett bele), hogy meglovagolja a gyors fejlődlés piacát. A gyártástechnológia a CPU-kra is durván hatott, alig ócsúdtunk fel a 90nm-es csíkszélesség bejelentésből, már jöttek a 65nm-esek.
Azt se felejtsük el, hogy a DirectX is akkoriban ugrott nagyokat, a játékokat iszonyat erőforrás zablóan programozták, de inkább úgy mondanám, "lusták" voltak jól megírni, így aztán a VGA-kat is dobálhattuk ki évente.

Egy szó mint száz, az akkori berögzülésből még sokan nem ócsúdtak fel, sokan kitérőt is tettek a konzolok felé (hozzáteszem jogosan), de manapság ha van egy jó alapod, és időben cserélsz, nem fáj annyira mint a 2000-es évek elején.

Sorry, kicsit hosszú lett, igen, manapság se olcsó a gép építés (olcsóbb mint 15 éve!), de már abszolút nem luxus egy jó gépet összepakolni, akinek van normális munkája, és fontos neki a minőségi játék. :)

12.
12.
#11: Ez sajnos - nem sajnos, de igaz. Ha valaki úgy szeretne gépet, hogy rendesen menjenek rajta a játékok és ne kelljen jövőre kicserélni az egész gépet, annak azért nem a legolcsóbb cucc lesz a jó. Viszont van egy ilyen pozitívum, hogy ha megveszed a jó gépet, akkor tényleg nagyon sokáig tökéletes lehet.

Ha pl most lenne egy FX8350-en és egy 290X-em, akkor gépet kellene fejlesztenem. Ha most körülnézek a piacon, találok nagyon jó, kb ajándék árban Ryzen 5 2600-at, illetve lecserélem a videokártyát mondjuk egy 1050 Ti-re. Akkor tökéletesen olcsón megúsztam, de a lehető legnagyobb hibát és pénzkidobást csináltam meg. Ó persze, végre mennek a 2-3 éves címek majdnem max grafikán 1080p-ben, látványos a fejlődés. De abból a gépből egy év múlva ilyenkor csak egy "csillogó új" nagyon gyenge cucc lesz és megint ott vagyok, hogy fejleszthetek gépet. Megcsinálom ezt minden évben az anyagi csőd, vagy megcsinálom ezt 4 évente hasonló olcsó cuccokkal és soha nem lesz egy játékra jó gépem.

Éppen ezért azt tudnám csinálni, ha most fejlesztenék a fenti gépről, hogy minimum egy Ryzen 3700X és egy 2070 Super. Az biztos, hogy a proci drágább lenne, az meg hogy a kártya drága, mint az állat az holt biztos. De ha ezen a ponton azt a pénzt rászánnám, akkor ahhoz a géphez *tényleg* nem kell hozzányúlnom miminum 2-3 évig és biztosan jól fut minden. Ha így megy tovább a processzor piac, akkor bőven elképzelhető, hogy 2-3 év múlva csak a kártyához kellene nyúlnom, amit még megvesznek használtan és az új kártya meg maradna a következő procicsere közben.

Igazából így van az, hogy egyszer kell bevállalni a nagyobb összeget, utána már kisebbekből is megy a dolog, de ez csak akkor működik, ha felső kategóriás cuccot vesz az ember. Azt is értem, ha valakinek mindenre tökéletes a közép grafika és a 30 fps full hd, de ilyen céllal nem érdemes gépet fejleszteni, mert hosszabb távon drágább a gép és igazából sosem a legjobb.
11.
11.
zozo76hun
#9: Apro penzbol nem lehet jo gepet epiteni. ha nem a manak akarsz gepet venni, akkor bele kell nyulni a zsebbe rendesen.

Az ocsemnek a leggyorsabb INTEL I9 van a gepebe (igaz neki nem jatekra kell), a tobbi komponens is hasolo kaliberu (azaz joval az idealis gep felett van) meg sem kottyant neki anyagilag, de nem is itt el hanem Kanadaban.

Nekem itthon egy ilyen gep sok lenne anyagilag. Meg tudnam venni, csak tulzas lenne.
10.
10.
Rókalesőcipő
#4: Szerintem az ideális már a live streameléshez meg a VR-hoz kell. Már ha lesz benne vr támogatás. Nemtom
9.
9.
Rókalesőcipő
#1: Aha marhára! Csak a CPU+GPU egy fél miska!
8.
8.
Rókalesőcipő
Ajánlott megvan, vga még egy hangyányival jobb is.
7.
7.
user101
#4: Viccelsz ? A gamer társadalom felének az is áldás, ha 30 fps fél HD-ban elfut valami ! :))) Konzol vajon mi ? :)

Viccet félretéve, az ideálisból egy, az ajánlottból meg kettő van... akkor most tudok majd rendesen játszani vele ? :)))
6.
6.
crytek
Net az kell neki ezerrel mert felhőben lesznek a dolgok...

https://pbs.twimg.com/media/EWLpq4cU4AUHmVj?format=jpg&name=large
5.
5.
hedzsooo
#2: Szerintem az az ajánlott egy magas beállítás a játék videó + grafikai beállításaiban Full HD-ben, akinek meg több kell, a maximumot akarják kihozni a játékból, azoknak ott az ajánlott gépigény, amit átkereszteltek "ideális gépigény"-re.

Biztosat, + pontosan tudni persze hogy melyik rendszerkövetelmény mit takar majd csak akkor tudni aztán, ha részletket is hajlandóak róla közölni velünk.
4.
4.
hedzsooo
Mondjuk leírhatták volna hogy az ideális gépigény mit takar, elvégre ez PC-hez van megadva mind, szóval gép építéshez, fejlesztéshez hasznos lett volna tudni jópárunknak, hogy mennyivel, mivel ad pontosan többet pl. az ajánlotthoz képest az ideális? Amúgy nem tartom kizártnak, hogy az idális végülis az ajánlott, csak így jobban hangzik, PR-fogás, hogy 3 opciót is megadtak, mintha jobban skálázták volna a játékot PC-re mint mások.

Mert pl. 4K még mindig nem hoz lázba, meg 120FPS sem kell 4K mellé, de még Full HD mellett is bőven elég nekem a 60 FPS. Csak mert ugye NVidia most pl. már a 240FPS-t akarja a köztudatba nyomi, hogy arra van a játékosoknak szüksége. Mondjuk profi versenyzőknek lehet minden ilyen apróság számít, meg támogatókkal megéri nekik mindig naprakészen a legerősebb hardverekbe fektetni.

Azért is gondolom hogy az ideális az igazi ajánlott gépigény voltaképpen, mert pl. a 32GB RAM-on annyira nem lepődtem meg mondjuk, valószínűleg a Cyberpunk 2077-nél is lesz egy ilyen "ideális gépigény", azaz a kimaxolásához kell majd oda is egy igencsak korszerű gaming vas. A VGA-nál is hasonló a helyzet, nem megklepetés, tekintve ennek a szimulátornak a látványát, v akár pl. a Cyberpunk 2077 látványvilágát. Proci meg nyalvánvalóan nem lehet szintén gagyi, hiszen kell ami bírja kihajtani, bebikázni a brutál rendszert ezek alatt a játékok alatt. :)
2.
2.
Az ajánlott gépigény is szinte meglepően alacsony. Hát jó, végül is repülős játékhoz. A legtöbb játékosnak, aki ma PC-n játszik, valahol az ajánlott és ideális között van a gépe szerintem. Azt tudom, hogy amint ez a cím felbukkan, akarok vele szórakozni kicsit. De semmi komoly, csak ilyen gamepad-es híd alatt átrepülős őrültködések és hasonlók.
1.
1.
Beksz21
Ideális gépigény elég baráti!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...