DOOM Eternal - új zeneszerző dolgozik a DLC-ken

  • Írta: szlav
  • 2020. május 5.
  • Hír
Link másolása
Hivatalossá vált Mick Gordon és az id Software szakítása, így a DOOM Eternal későbbi tartalmaihoz már nem az ausztrál zeneszerző készíti az aláfestést. A játék producere elárult néhány részletet a múltbéli eseményekkel kapcsolatban.

Nemrégiben mi is lehoztuk a hírt, miszerint Mick Gordon a továbbiakban nem hajlandó a Bethesda, illetve az id Software mellett dolgozni, akkor azonban még nem volt teljesen tisztázva a DOOM Eternal soundtrackje körüli dráma. Ma végre megtudhattuk, hogy mi okozta a szétesést, a játék producere, Marty Stratton ugyanis egy nyílt levélben többet is elárult az elmúlt pár hónap eseményeiről.

Stratton szerint sosem volt probléma Gordon munkájával, a fejlesztőcsapat (és a játékosok) mindig meg voltak elégedve azzal, amit az ausztrál úriember leszállított, így a DOOM Eternal esetében is teljes kreatív autonómiát élvezett a zeneszerző. A gondok a dátumegyeztetés és ütemezés oldalán jelentkeztek: habár a játék zenéi időre elkészültek, a gyűjtői kiadáshoz járó OST alatt erősen rezgett a léc.

Az id már a 2019-es E3-on bejelentette, hogy a játék gyűjtői kiadása mellé a játékosok külön megkapják a soundtracket is, ekkor azonban a stúdió még nem is íratta alá Mick Gordonnal az OST-re vonatkozó szerződést. Csupán 2020 januárjában egyeztek meg abban, hogy Gordon márciusra, a játék megjelenéséig leszállítsa az albumot. A szerződés szerint Gordonnak legalább 12 számot kellett volna véglegesítenie, melyekért bónuszfizetést is kapott volna, ha azok időre elkészülnek.

Februárban Gordon, miután rábólintott a korábbi feltételekre, több időt kért a stúdiótól: összesen 30 számot szeretett volna elkészíteni, ehhez azonban további hat héttel kívánta meghosszabbítani a határidőt. Ebbe beleegyezett az id csapata is, s habár az OST így lekéste a játék megjelenését, a stúdió és a kiadó még éppen nem ütköztek volna jogi problémákba - számos ország fogyasztóvédelmi jogainak értelmében teljes visszatérítést kérhettek volna a gyűjtői kiadás vásárlói, ha az nem tartalmazza a korábban beharangozott OST-t a megjelenés környékén.

Emiatt tehát kezdett egyre fokozottabbá válni a hangulat a stúdióban, hiszen komoly problémát okozott volna, ha Gordon nem készül el a megbeszélt határidőre. Előálltak tehát egy B-tervvel: a DOOM: Eternal vezető hangdizájnerét bízták meg azzal, hogy állítson össze egy mixet a játékban használt zenékből. Ezek azonban nem a teljesen tiszta, tömörítés előtti vagy lossless változatok voltak, ami persze hamar ki is bukott, miután a leszállított OST-re Gordon eredeti, jó minőségű számai mellé ezek is bekerültek. Az ausztrál zeneszerző végül csupán 11 kész számot szállított le, így a stúdiónak nem is volt választása abban, hogy felhasználja-e a sürgetve véglegesített, jelentősen gyengébb minőségű számokat.

Stratton levele szerint tehát ez vezetett Mick Gordon távozásához. Sajnos a kőkemény riffjeiről híres zeneszerző a soundtrack körüli dráma után már nem tér vissza a DOOM: Eternal DLC-csomagjaihoz sem, így azok aláfestéséért már valaki más felel majd.

5.
5.
Ezt Mick is elkúrta. Mondjuk kétség kívül jó anyag jöhetett volna tőle. Ahogy ez a balhé kipattant és a hapsikám is tiszta ideg volt, már magában gyanús volt. Most meg kicsit úgy néz ki, mint ha be lenne sértődve, hogy nem tud egy fullos játékkiadót irányítani és diktálni nekik. Simán megkaphatta volna a DLC-k zenéjének a melóját, azt meg inkább eldobta. De most szerintetek ezzel a Bethesda járt rosszabbul, vagy Mick gordon? Na ugye, hogy nem a Bethesda. Tuti, hogy lesz zene a következő Doom játékban is, nyilván jót akarnak majd, de a léc tényleg elég magasan van.
4.
4.
Mortician
#3: *nem tudott teljesíteni
3.
3.
Mortician
#1: Beleegyezett és aláírta a szerződést, amit nem tudok teljesíteni. 4 hét haladékot kért és kapott helyette 6 hetet és továbbra is megkapta volna a bónuszt, ami benne volt a szerződésben. 12 számot kellett volna elkészítenie, amikor haladékot kért, akkor ígért 30-at. 11 készült el. Valóban az id hibája az egész.
2.
2.
cyberstaker
Szégyen, ritka béna ez a Bethesda ID duo. Kíváncsi leszek szegény utódjára, jó magasan van a léc.
1.
1.
br1Koo
Tehát a Bethesda volt a balfax, mert nem raktak elé időben szerződést az album összerakásához.Teljes mértékben megértek Mick Gordont, és tetszik hogy így beleállt és ott hagyta őket ahogy illik.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...