Változik az Unreal Engine üzleti modellje

  • Írta: fojesz
  • 2020. május 17.
  • Biznisz
Az ötödik generációs Unreal Engine bemutatásával párhuzamosan azt is bejelentette az Epic Games, hogy változik a motor üzleti modellje. Az új felállás jóval egyszerűbb és nagyvonalúbb.

A héten bemutatkozott az ötödik generációs Unreal Engine, ezzel együtt pedig azt is bejelentette az Epic Games, hogy változik a motor üzleti modellje. Habár az engine-hez alapvetően ingyen hozzá lehetett férni, az eddigi megkötés szerint 5 százalék jogdíjat kért a cég a fejlesztőktől, amennyiben a játékuk árbevétele egy negyedévben elérte a 3 ezer dollárt. A jutalékot csak a 3 ezer dollár feletti forgalom után kellett megfizetni.

Ezzel szemben az új - visszamenőlegesen, január 1. óta működő - rendszer lényegesen egyszerűbbnek és nagyvonalúbbnak tűnik: az Epic az első egymillió dollárt "ingyen" adja, és csak a további bevételekből kér 5 százalékos részesedést - ez a felállás a játék teljes élettartamára vonatkozik. Vagyis amennyiben egy fejlesztő 2 millió dollárt keres a játékával, az első egymillió az övé, míg a második egymillió után 5 százalékot, vagyis 50 ezer dollárt kell visszacsorgatnia az Epicnek. (A cég az Epic Games Store-os eladások után eltekint a jogdíjaktól.)

Az Unreal Engine licencelési módja sokat változott az elmúlt években: míg a kezdetekben szemmel látható összegekért licencelhették a csapatok a motort, az utóbbi időben egyre hozzáférhetőbbé tette az Epic az engine-t, nem kis mértékben a Unity térhódítása miatt. A Unity alapvetően nem kér jogdíjat a fejlesztőktől a motor használatáért, viszont azoknak, akiknek az elmúlt tizenkét hónapban 200 ezer dolláros bevételük volt, kötelező megvásárolni az évi 1800 dollárt kóstáló Pro-licencet, ami forráskód-hozzáférést és extra funkciókat hoz magával.

55.
Neotechtr
#51: Most 3 kommenten keresztül részletezted, hogy először az Epic a hibás a sok fosért (amit nem ők csináltak), de a Valve-ra haragszol, amiért nem minőségi szűrővel jönnek ki a játékok náluk, mint az Epic-en.

A másik részének meg nincs értelme, mert kibaszol minden egy hónap alatt 10ezernél kevesebb eladást elérő játékot, akkor majd 8700 játékos által játszott játékot kibaszol onnan, hogy ne lehessen patch-elni, fejleszteni? Vagy lehessen, csak ne lehessen eladni? És mi van, ha a következő patch-el jön bele javítás, fix, tartalom és megvennék az emberek? Hát de nem, nem eladó, kivágod onnan a játékot. Úgysem pénzből él senki ezen a bolygón. Fél év múlva meg azt, amit 87000 ember már megvett ffs.
54.
Kawada
#51: Ma az nem csinál játékot, aki nem akar és/vagy nem ért hozzá egyáltalán (ez pedig inkább a nem akarásból fakadhat). Milyen hülyeség ez, hogy az a baj, hogy lehetősége van ma már mindenkinek játékot készítenie? A gond a Steam üzletpolitikája már ennyi erővel, aki gyakorlatilag minimális kontrol nélkül fossa fel ezeket a store-ba, 100-200 dollárokért cserébe. Ennyi erővel az összes telefongyártó hibás, mert hülyegyerekeknek van lehetősége levideózni amit csinálnak és feltenni a Youtube-ra. És erre azt mondanánk, hogy emiatt van a filmipar a padlón. Vagy a hangszer gyártók ellen tiltakoznánk, mert bárki megvehet szarért-húgyért egy gitárt és vernyákolhat vele az erkélyen. És márpedig csak az készíthessen zenét, aki meg tudja építeni a saját hangszerét.
53.
user101
... és ezért haragszom a Valve-re is, mert azokat a játékokat ami 1 hónap alatt nem érnek el mondjuk 10'000 letöltést azonnal b@sznám ki örökre és fél év után a 100'000 alattiakat szintén!!!
52.
user101
#51: Kiegészítésként annyit hozzátennék, hogy az olyan indie fejlesztővel nincs bajom, aki a játék bevételeiből ki bír fizetni milliós licence díjat, mert az része az üzleti modellnek és feltételezi a játék sikerességét.
51.
user101
Pedig elsősorban az epic tehet róla, hogy így felhígult és egy rakás fosra emlékeztet ma a játékipar. Egy csomó tehetségtelen szar amatőrtől megkíméltek volna mindenkit, ha nem osszák boldog-boldogtalannak "ingyen" az enginejük. Régen legalább volt egy minőségi szűrő, egy korlát amit meg kellett ugorni, hogy csak az csinált játékot aki technikailag fel volt rá készülve, hogy megírjon egy épp-kéz-láb motort. Ma minden tehetségtelen hülye fossa a szarabbnál szarabb szemetet. Köszi epic... szétbasztátok a játékipart ! :((( Ugyanez igaz az unity-re is. Konkrétan közröhej tárgya az egész android piac... Belefulladunk a szemétbe...
50.
medson
#49: bocs, így: https://i.kym-cdn.com/entries/icons/facebook/000/022/524/tumblr_o16n2kBlpX1ta3qyvo1_1280.jpg
48.
Firsttime
Komolyan mondom, elmebetegek vagytok mind...
45.
PiszkosFred
#44: Az Epic még csak-csak az akar lenni idővel, de egy Origin, Uplay, battle.net vagy Bethesda.net, stb. nem biztos, hogy ezzel a céllal jött létre.

Az, hogy mindegyik fapados, az kétségtelen és vitán felüli, bár az alapvető funkcióikat ellátják, de a megszokott QoL funkciók hiányoznak nagyon.

De, majd a Galaxy 2.0 megoldja (azt is). :)
44.
br1Koo
#37: Nem az a lényeg hol kapsz ingyen játékokat, hanem hogy milyen a platform amit használsz. A Steam majdnem húsz éve építi ki magát, elképesztõ sokoldalú és felhasználóbarát és mit raknak elé konkurenciának? Egy platformot amiben annyi lehetõség van hogy vegyél játékokat, le tudd játszani õket meg esetleg vegyél fel barátokat akikkel chatelhetsz. Amikor ezekre a launcherekre mint az Origin meg Epic ránéz az ember nem is érti hogy mi célt szolgálnak, annyira semmitmondóak. Amikor itt kommentwket olvasok értesülök róla hogy ezek a Steam ellenfelei hivatotrak lenni. Lol
43.
br1Koo
#20: Kawadát még úgy ahogy képes vagyok megérteni, de Ultimatet csípni? Wtf man
42.
Kawada
#39: Barátom... Amit én itt ennél a cikknél megengedtem magamnak, neked az a profil leírásod magadról... :)
41.
Korio
#40: Az első, mert a másodiknak nem merek beszólni :D.
40.
Kawada
#37: Most figyelj. Szerinted ki a nagyobb király... Ez mezei strici, akinek van 2 kurvája vagy az, aki 14 szinttel feljebb van, olyan pozícióban van, hogy még a törvénykezésbe is beleszólása van és olyan törvényeket alkot, hogy a saját országából akár több ezer fehérnép Csehországba, Olaszországba és Hollandiába juttatását teszi lehetővé és közvetve 3000 stricitől kapja a dellát, miközben személyesen teszteli a 18 év alattiakat, mielőtt kiviszik őket? Na ugye...
39.
crytek
#36: Ennél az engine hírnél se volt amit te beképzelsz.. Direkt bedobtátok az epic store fikára a bombát és jött át ide pl ultimate is és folytattátok egymás basztatását a másik topikból...

#34: Nem mond ellent mert a valve nem kúrja szét a pc piacot a lefizetgetéssel. Ilyen úgyse lesz soha ,de elgondolkodni jó rajta ha a valve 1 db nagy cégnél meglépné azt hogy miután lejért az epic bérencsége azt mondaná a nagy cégnek igen mellőztél minket el lehet takarodni *nyátokba..nos ezek után megnézném a többi céget továbbra is pucsitanának-e ez epicnek...
38.
Kawada
#33: Azért mert ő se tudja, hogy igazából mi a baja. Olyan, mint amikor a 4 éves fiam már kurvára fáradt, és mivel az idegrendszere még fejletlen és nem tudják a gyerekek még ebben a korban rendesen kezelni az érzéseiket, ez úgy fog belőle kijönni, hogy a kései ebédnél hisztizik és toporzékol, hogy nem szereti a rizset, miközben amúgy az a kedvence... Igazából nem a rizzsel van baja...
37.
Korio
#34: Szóval, az aki saját kárára ingyen osztogat játékokat, és 1 évre megvesz pár jogot az szemétláda.Aki szarik a játékosokra, mert bármit megtehet az pedig a király.Nem mond ez picit ellent a filozófiádnak?
36.
Kawada
#30: Attól még, hogy te addig a vesszőig tudtad feldolgozni a többszörösen összetett mondatot, az a mondat még tart tovább. És továbbra sem értem, hogy ebben hol van állítva az, hogy szerintem te azt gondolod, hogy az engine szar? Mert ugye az alaptézis ez volt.

Egyébként bármelyik Epic store-os játék alá első 5-ben kommentelsz arról, hogy "mindegy, mert epic fos", persze értem, az szigorúan a játékot érintő valódi, összetett kritika. :)
35.
crytek
#34: 251 az millió természetesen... 2020 a szerkesztés éve ja nem :(
34.
crytek
#32: Aztán? Ők nem epic store, náluk nem az ingyen accountok gyártatása a lényeg meg az userek 1 évben nem 251$ dollárt költenek hanem TÖBB MILLIÁRDOT
Szóval hova a rákba kéne kaparniuk kérdem én?

Steam fejlesztése mellett egy deka érv nem áll, hova minek? Néha tolnak be valami szart csak hogy mutatóba legyen "fejlesztés" több nekik nem kell.. nincsenek veszélyben senkitől és ahogy látjuk soha nem is lesznek
33.
Korio
#31: Csak azt mond már meg, téged mi a francot érdekel , hogy buknak vele?Mert úgy látom egyedül te vagy akit foglalkoztat.Vettél részvényeket?Akkor érthető lenne.
32.
Nyarlako
#31: A steam is egyre jobban egy hányás már jó ideje és ott szarnak a storera ahol van. Lassú, szakadozik a chat, shovelware özön, önkényuralmi cenzúra.
31.
crytek
#28: "ha nem írtok olyan ordas faszságokat, hogy az Epic sehol se lenne a fortnite nélkül "

Linkeld már ezt is.

Haver te oltári vagy szimplán kitalálod magadnak ezeket a dolgokat csak hogy bele tudj kötni másba

Epiccel kapcsolatban pedig de mindenki azt fikázza amit a storejuk köré húztak fel..mert az egy purti egy hányás egy okádmány és csak buknak rajta.
Én leszarom hogy neked meg sommillióm embernek jó az ingyen cumo ,de attól MÉG BUKNAK VELE és mivel buknak vele soha a büdös életben nem lesznek a valve konkurenciája ugyanis ahhoz vásárlok is kellenének.. amit ezzel a lefizetek dologgal csak löknek el magukntól

30.
crytek
#28: Ez komoly baj elfelejted mit írtál pár perce?

"Milyen véleményt akarsz itt? Ha valaki leírja, hogy milyen jó fejek és tök szimpatikus az új rendszer, jön crytek és Ultimate meg még esetleg 3-4 ember aki kibukik és kezd hisztizni az Epic miatt"

Engine hír alatt írogatsz
29.
Korio
#28: Van cloud save.Felesleges vitatkozni vele erről.Ez a lefizetnek mindenkit duma pontosan mutatja.... .Kötelező elfogadni a felajánlott pénzt, így csak az lehet a hülye aki adja, nem aki elfogadja.
28.
Kawada
#27: Te meg linkelj már már nekem egy mondatot, amiben azt állíom, hogy te azt állítod, hogy az engine szar! :D Én hazudok és szakadjak le a témáról, miközben te vízionálsz bele megint olyan dolgokat a mondandómba, ami közelébe sincs. Lefordísam neked 75 IQ-sra a kommentet? OK:

"Felesleges az Epicről bármit íni, mert úgyis csak anyázásba fog fordulni a téma"

Amúgy nem. Nem a store-jukkal van bajod. És ha valaki hazudik itt, az te vagy ezzel az állításoddal, de hát egy olyan ember mint te, természetes, hogy még önmagának is hazudik saját magáról :) Mert te a store-os dolgukat egy komplett céges filozófiára szoktad felépíteni. Te nem a store-jukat szoktad kritizálni, mert a store-juk önmagában nem vásárol exkluzivitást, nem fizet le kurvaként fejlesztőket, stb. Ha leírod, hogy a store-juk milyen szar, mert nincs kosár (ezt szoktad), nincs cloud save (fingom nincs van-e), szar a választék, lassú a felület, stb. a büdös életben nem kezdek veled semmilyen vitába. Amiért én sokadszor is hajlandó vagyok megpróbálni vitatkozni veled, az pont az, hogy olyan elvi dolgok miatt anyáztok, amiket akárki, akármikor megtesz. Büdös életben nem álltam volna be valami "ördög ügyvédje" pozícióba, ha nem írtok olyan ordas faszságokat, hogy az Epic sehol se lenne a fortnite nélkül pl. miközben egy 30 éves cégről beszélünk. És sokszor mész bele teljes dilettantizmus közgazdasági faszerdőkbe, amiket szintén szóvá szoktak tenni, de te továbbra is szőlőzsírral kenegeted az ajkaid, hogy miközben nyitott szájjal rohansz, nagyon ne cserepesedjen ki... Úgyhogy plíz...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...