Kiszivárgott az Xbox Classic forráskódja

  • Írta: szlav
  • 2020. május 22.
  • Hír
Örülhetnek az emulátorkészítők, nemrégiben ugyanis kiszivárgott online az eredeti Xbox játékkonzol forráskódja, ezzel együtt pedig a módosított Windows 2000 rendszermagja is.

A The Verge beszámolója szerint a közelmúltban szivárogtatás útján kikerült a Microsoft kezéből az eredeti Xbox és a Windows NT 3.5 forráskódja. A 2001-ben megjelent konzol a Windows 2000 jelentősen módosított operációs rendszerén futott, így az illetéktelen érdeklődők ebbe is mélyebben beleáshatják magukat. A nyilvános weboldalakon keringő csomag az oprendszer kernelje mellett tartalmazta az Xbox szoftveres fejlesztői környezetét is, néhány emulátort és a Microsoft hivatalos dokumentációját a konzolról.

Habár a Microsoft már javában kutatja az esetet, nyilvánvalóan kétséges, hogy a redmondiakat különösebben szíven ütné az ebből származó jelentéktelen anyagi kár. Ennél érdekesebb azonban a történet, ha az Xbox-játékokat emulálni próbáló közösség szemszögéből nézzük a dolgokat. Számos emulátor készült már az öreg konzolhoz, de egy sem járt eddig maradéktalan sikerrel - a rendszerre megjelent több mint 900 játék közül mindössze nagyjából 40-et tudtak működésre bírni az ezzel ügyeskedők. A teljes kiszivárogtatott szoftvercsomag jelentősen megsegítheti a munkájukat.

32.
delphijos
#22: “csak programokat , játékokat nem igazán írnak a másikra”

És ez az OS készítőjének a hibája ? Ezért kell “brutálisan” büntetni ?
31.
Korio
#26: Nem vagyok egy agresszív gyerek , és itt az oldalon is nagyon ritkán tudnak kihozni a sodromból.Most sikerült.... .Mindenkitől elnézést, hogy olvasnia kellett.
30.
Doc.
#29: Nem volt mindig hulladék. Még a régi, fekete weboldal idejében, amikor szerveződtek a GK találkozók meg ment a GK rádió sok jófej ember megfordult itt. Ebből a közösségből szinte nem maradt semmi, de cserébe mindenki nagyon okos és mindenhez (is) ért.
29.
grindcore
#26: A GK "forum" amugy mindig is ilyen hulladek volt, miert lepodsz meg?
28.
Kawada
Szerintem mielőtt itt bárki azon fáradozna valami online forradalom keretében, hogy a Microt kötelezően darabolják fel, basszák meg és legyen még 8 másik operációs rendszerünk vagy szabad belepiszkálási lehetőség, beszélgessetek már kicsit programozókkal, szoftver fejlesztőkkel (nem csak játék...), hardver gyártókkal, hogy mennyire óhajtják azt a szituációt, hogy több 10 és 100 verzióra kelljen dolgozni. Hogy a pöcsömbe férhet össze egy olyan álláspont, hogy nem szimpi valakinek az Epic exkluzív vásárlós stratégiája moondjuk mert megosztja a piacot, és az, hogy milyen kár, hogy nincs több op rendszer mondjuk, aminek esetében mondjuk fejlesztők eldöntenék azt, hogy a legnépszerűbb 2-3-ra fejlesztenek, a többi pedig bassza meg?! Mert ne legyenek illúzióitok, ez lenne...
26.
Obi Wan Kenobi
#21: Egy súly csoport?? Külön??

Hova süllyedt a GK
24.
Heldengeist
#20: "Másnak is megvan a lehetősége csinálni hasonlót és sikerre vinni."

Ez az, hogy a jelenlegi piacszabályozás pontosan ezt nehezíti a lehetetlenségig.

"Érdekes, az Epic store kapcsán pont azért megy a hiszti, hogy miért nem csak Steam van, hogy mer más is hasonlóval próbálkozni."

A magam részéről nekem az a bajom az Epic store-ral, hogy egyáltalán nem bízom a cég adatkezelési gyakorlataiban, illetve hogy nem tetszik, hogy felvásárolják bizonyos játékok exkluzivitását a platformjukhoz, ezzel nem megnyerik a fogyasztókat, hanem bezsarolják. Ahhoz, ahogy például a GoG és a Steam versenyez egymással, teljesen máshogy állok. Ők a szolgáltatásaik minőségével akarják magukhoz csalogatni a felhasználókat. Az a jó példa.
22.
Korio
#20: A microsoft kitalált valamit. OK.SEmmi gond vele, de ha egyed uralkodó a piacin azzal már van. Pláne ha van jobb nála, csak programokat , játékokat nem igazán írnak a másikra, így sima monopol helyzet alakul ki.Amit igen büntetni kell.Nem fillérekkel, brutálisan kéne a microsoftot büntetni..
21.
Korio
#11: Szerinted olyan emberek mint te megérdemlik a magyar beszédet?Nem hiszem.Nem tudom hányszor kell leírnom az oldalon vegyetek már vissza magatokból, aztán beszélgetünk.Nem vagyunk való életben egy súly csoport.... .Száj karatézni meg felesleges.Elég ha a Last of Us alkotói csinálják.
20.
delphijos
#9: "Az már nem az, ha monopol helyzetet alakít ki."

Azért az fura hogy azért hogy valaki jókor volt jó helyen,csinált / kitalált valamit és esetleg még szerencséje is volt, akkor büntessék ? Másnak is megvan a lehetősége csinálni hasonlót és sikerre vinni. Érdekes, az Epic store kapcsán pont azért megy a hiszti, hogy miért nem csak Steam van, hogy mer más is hasonlóval próbálkozni. Amúgy értem én hogy sokszor nem szimpi dolog ez, de másrészről meg annak aki valami olyat csinál amit aztán marha sokan használni kezdenek , akkor az az ő hibája , és közkincsé kéne tennie ? Ha Te kitalálsz / csinálsz holnap valami fasza dolgot, és valahogy elterjed, akkor mit csinálnál ? Közkincsé tennéd , mert persze Te olyan jófej vagy ( és persze egy valag pénzed is benne lenne mire kifejleszted , tegyük hozzá )
19.
delphijos
#15: "Egy szaros fogyasztoi termek ami mar 0 erteket kepvisel"

És még te írod másnak hogy hülye ? Nem az a lényeg hogy meddig lehet vele pénzt keresni. Ha már nem veszik valaki könyvét , akkor le kéne mondania a jogairól ? Egy szoftver ugyanúgy szellemi termék. Az hogy nem műalkotás, az teljesen más kérdés. Azzal egyetértek hogy felül kéne vizsgálni mi az amit le lehet védetni, mert ott vannak agymenések, de egy forráskód az igenis szellemi termék.

18.
Bobby Kotick
#17: "mint az avatarodon levo buzi faszkalap."
irigykedj csak, komcsi

"Tartom az elozo kommentem"
Csak azért mert a te munkád azonnal 0 értéket képvisel ahogy kiadod a kezed közül, nem hogy 5-10 év múlva, ne akard eldönteni ki mikor adja ingyenesen közre amin dolgozott.
17.
MűszálasLőrinc
#3: "Nem kell kommunizmus."
Azt elhiszem.
A fasizmusban hiszel mint az avatarodon levo buzi faszkalap.
Amugy a kommunizmus nem az amikor egy nem hasznalt termek felett megszunik a copyright.
Tartom az elozo kommentem...
15.
MűszálasLőrinc
#13: Miert ne lehetne.
Ez nem egy film, irodalmi mu, vagy zene amivel evtizedek utan is lehet penzt keresni.
Nem alkotas.
Egy szaros fogyasztoi termek ami mar 0 erteket kepvisel.
Osszekevered a szezont a f....al.
0 dollar hasznot hoz mind az xbox mind win 2000.
Ertelmetlen a jogdij koveteles, anyagi kar okzasra hivatkozas vagy barmi pattogas.
Amire te hovatkozol az nem erkolcs hanem fasizmus.
14.
Neotechtr
Nem kárörömből, vagy ingyenesség szempontjából, de örülök ennek az eseménynek. Most pedig remélem lesz is egy teljesen accurate emulátor, amin jól megy minden játék. Engem pl nem érint, de sokakat talán igen és annál nagyszerűbb dolgot nem tudok elképzelni, hogy egy adott generációs konzol és a teljes játékállománya fennmarad az interneten és holnap, vagy akár 25 év múlva is elő tudod venni azt a jó játékot, amit szeretsz.

Előbb-utóbb minden konzolhoz lesz emulátor és ahogy eljött az idő, hogy a NES-SNES, Sega Megadrive "gépek" és a teljes játékállományuk egy kattintással hozzáférhetők ma már, és egy kis pendrive-on elférnek, el fog jönni mindegyiknek az ideje. Ez szerintem király dolog, hogy megmarad és fennmarad eredetiben minden játék. Ma pl Silent Hill 1-et, vagy csak PS1-esen, vagy csak emulátorral lehet félni és ez a két lehetőség van csak. Vagy a Snake Eater lemezem is vagy csak PS2-vel, vagy csak emulátorral tud pörögni, de mivel az emulátor maga egy HD remaster *minden* játékból, ezért azzal tolom.

Maga az Xbox, mint konzol azért nem egy nagy gurítás volt a PS2 mellett, de magában nem volt szar gép. Olyan játékok voltak rá, mint Forza 1, Fable, Brothers in Arms, Kotor, Halo, stb stb stb.

Miután ez lemegy, pedig jöhetne az Xbox 360 kódja is Phil plíz. Csak úgymond smart delivery+visszkomp módnak PC-re.
13.
Kawada
"Én 5-10 év után kötelezően és visszavonhatatlanul töröltetném ezeket."

Én ebbe kötöttem bele. És tartom. Akármilyen a versenyhelyzet, ilyet nem lehet csinálni. Mármint erkölcsileg értem.
12.
Heldengeist
#5: Már így is kiszivárgott még a csodás W10 forráskódja is, legalább részben.
https://www.hwsw.hu/hirek/57444/microsoft-windows-10-biztonsag-forraskod.html
Vagyis a jogi szabályozás miatt jelenleg csak az élhet (vissza) vele, aki rosszindulatú szándékkal teszi, community patch viszont nem jöhet, mert készítőit jó eséllyel szarrá perelné a M$. Ugyanígy egyébként az alap 2000 forráskódja is évek óta közkézen van. Abból viszont azt hiszem a teljes.

Ami meg a kommunizmust illeti, szerinted hol van nagyobb verseny. Azon a piacon, amit egy cég monopolisztikusan lefed és érdemben csak neki van joga és lehetősége hozzányúlni a termékéhez, vagy ott, ahol bárki "vállalkozhat"? Jelenleg pontosan most van iszonyat piackorlátozás.
11.
Bobby Kotick
#9: "s kb annyira ért hozzá mint én.Szóval"
mihez? miről beszélsz? csittelés előtt illene értelmesen, összefüggően legalább alapszinten beszélni magyarul
10.
godach
#5: +1
Ráadásul tényleg olyan dolgokról beszélünk itt is, amit legálisan fillérekért el lehet érni ha már valaki tényleg annyira szeretné. De persze könnyebb az "ingyé-ért" hőzöngeni. :(
9.
Korio
#8: Az már nem az, ha monopol helyzetet alakít ki.Ezért párszor már megbüntették őket.Másik kommentre, hogy nem hoztam létre semmit.... .Igaz.Attól még a kommentelő sem , és kb annyira ért hozzá mint én.Szóval.... .Cssssssss .
8.
Kawada
#6: Nem akartam ilyen nyers lenni, de nagyjából így érzem én is. Az tud ilyen hülyeségeket felvetni, aki nem igen hozott létre olyan szellemi terméket, amin éveket kellett dolgozni. Ha valaki egy ilyet meglép, az szerintem dícséretes és jófej dolog. De hogy erre kényszerítve legyenek 5-10-20 év után, az nonszensz.
6.
Bobby Kotick
#5: Ezek az emberek még életükben nem alkottak semmit, pláne nem valami értékeset ezért akarják elrabolni amit más alkotott.
5.
Kawada
#4: Azért megnéznélek titeket, ha 5-10 év után kötelezően ingyenessé kéne tegyétel mondjuk az általatok írt könyvet, valami világbajnok, szuper titkos coca-cola recepteteket. :)
4.
Korio
#1: "Másrészről szerintem ennyi idő után csak a szabadalmi/védjegy törvények alkalmatlansága, hogy még mindig ülhetnek a forráskódon"

Ott a pont.Már rég szarrá kellett volna szedni őket.De van akikre nem vonatkozik a törvény...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...