xCloud vs. iOS - az Apple is megszólalt

  • Írta: fojesz
  • 2020. augusztus 7.
  • Hír
Link másolása
Miután a Microsoft megpendítette, hogy kétségessé vált az xCloud jövője az Apple platformján, az almás cég is kiadott egy közleményt, amelyben részletezte ennek az okait, és egyértelművé tette: jelen formájában nem ad zöld utat a szolgáltatásnak.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Microsoft hamarosan szintet lép a cloud gaming szolgáltatásával, miután szeptemberre mobileszközökre is elhozza majd az Xbox Game Pass Ultimate-et - természetesen a felhő segítségével. Már akkor gyanús volt, hogy a kezdeti tervek ellenére a redmondiak csak az androidos rajtot jelentették be, később pedig maguk tisztázták: egyelőre kétséges, hogy iOS-en is megléphessék mindezt, mert a rendszer sérti az App Store szabályzatát, így azt nem is engedik be az üzletbe.

Később az Apple is eljuttatott egy közleményt a Business Insidernek, amelyben igyekezett részletezni az álláspontját. A cupertinói vállalat kifejti, hogy azért nem tud zöld utat adni a Microsoft szolgáltatásának, mert az nem teszi lehetővé, hogy a kínálatban elérhető játékokat egyenként is bevizsgálja, és megnézze, megfelel-e a saját szabályzatának. Érdekes, hogy a Spotify és a Netflix esetében a cég nem támaszt ilyen elvárásokat - állítása szerint azért, mert azok nem interaktív médiumok.

A döntés ennek ellenére is furcsa, hiszen ahogy arra a Microsoft is rávilágított később egy másik közleményben (via The Verge): az Xbox Game Passben elérhető videojátékokat független iparági szervezetek (ESRB, PEGI) is bevizsgálják megjelenés előtt, nem sok zsákbamacskát tartogatnak. A redmondiak ettől függetlenül elkötelezettek annak érdekében, hogy valahogy elhozzák a szolgáltatást iOS-re is, de jól látszik, hogy erre még várni kell egy darabig.

Mit ír az App Store szabályzata?

Ahogy arra szintén a The Verge világít rá, az App Store szabályzata valóban elég szőrözős az efféle szolgáltatások kapcsán, azt például kereken leszögezi, hogy azok az alkalmazások, amelyek felhőalapú szolgáltatások vékonyklienseként működnek, nem kerülhetnek be az App Store-ba - márpedig az xCloud, sőt a Stadia is ilyen. A Google is egy lebutított appal van jelen az iOS-en, azon keresztül játszani nem lehet, csak a szolgáltatás beállításait tudják menedzselni vele az előfizetők.

Az Apple csak a Steam Linkhez és a PS4 Remote Playhez hasonló alkalmazásokat tűri meg, amelyek a felhasználó gépén futtatott játékokat streamelik egy helyi hálózaton keresztül, ráadásul ezeket is csak erős megkötésekkel. Ha emlékszünk, a Valve csak úgy tudta átütni a cégen a Steam Linket, hogy végül kivette abból a közvetlen vásárlási lehetőséget.

Ez alapján már sejthetjük: az Apple nem nézi jó szemmel, ha valaki pénzt kér valamiért, de valójában úgy, hogy az nem az App Store-on, hanem egy távoli rendszeren keresztül történik, mert így elesik a 30 százalékos jutalékától. Ez egyébként szintén probléma lehet az xCloudnál és a Stadiánál.

A szabályzatot ki lehet játszani, a Microsofthoz és a Google-höz hasonló szolgáltatást üzemeltető Shadow-nak például sikerült is: miután a csapat kivette azt a gyorsindítási lehetőséget az appjából, amivel a játékokat közvetlenül is el lehetett indítani, az Apple minden probléma nélkül beengedte azt a boltba.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy a játékosok így elsőként a "Shadow-számítógépükbe" jelentkezhetnek be, márpedig a szabályzat szerint ha egy streamelésre kihegyezett alkalmazás egy távoli gép "általános tükrözése", akkor nem vonatkoznak rá a fent emlegetett szigorú feltételek.

2.
2.
1997-ben Bill Gates mentette meg őket annak ellenére, hogy riválisok voltak,aztán ez a hála! :)
1.
1.
Ooorky
epic game store-t ios-re!
Le a 30%-kal!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...