Megvillantotta magát az AMD Radeon RX 6000

  • Írta: Baloo
  • 2020. október 11.
  • Hardver
Link másolása
A héten nem csak a Zen 3-as architektúrára építkező felső kategóriás Ryzen-processzorokat mutatta meg az AMD, de a Big Naviként emlegetett videokártyájának teljesítményéből is kaphattunk egy rövid ízelítőt.

A hét közepén az AMD bemutatta, hogy mivel szeretnék megszorongatni az Intel legerősebb processzorát árban és teljesítményben is. A chipgyártó minden tekintetben előrelépést ígér a Zen 2-es CPU-khoz képest, azonban ennek meg is kérik az árát rendesen.

Az új széria zászlóshajója az AMD Ryzen 9 5950X lesz, amely 16 maggal és 32 szállal parancsol tiszteletet magának, és akár 4,9 GHz-ig is képes felgyorsulni egyszálas terhelésnél. Ez azonban nem lesz olcsó mulatság, 799 amerikai dollárért lesz hazavihető.

Őt követi az AMD Ryzen 9 5900X, amely egy 12 magos, 24 szálas bestia lesz, és akár 4,8 GHz-en is képes pörögni. Az ajánlott fogyasztói árát 550 zöldhasúra lőtték be.

Harmadik a sorban az AMD Ryzen 7 5800X a maga 8 magjával és 16 szálával, amely alapjáraton 3,8 GHz-en ketyeg, de egyszálas terhelésnél ez akár 4,7 GHz-ig is feltornázható. Érte 450 dollárért kell otthagynunk majd a kasszáknál.

A sort végül a várhatóan közönségkedvenc státuszba lépő AMD Ryzen 5 5600X zárja, amely 6 maggal és 12 szállal lesz felruházva, és alapból 3,7 GHz-en dolgozik, ami akár 4,6 GHz-ig is fel tud gyorsulni. Az ő árcédulája már jóval barátibb: a tervek szerint 300 dollárért lehet majd a miénk.

Érdekelnek a további specifikációk? Olvasd el a HWSW cikkét!

Az új Ryzen-processzorok mellett azonban az AMD megvillantotta az új videokártyájának, az AMD Radeon RX 6000-esnek is az erejét, ami így első ránézésre az NVIDIA RTX 3080-nal indulhat egy mezőnyben. Az árazásra és a részletes specifikációikra persze még várnunk kell, de az új Radeon RX 6000-es GPU 4K-felbontásban átlagosan 61 fps-t hozott a Borderlands 3 legmagasabb beállításai mellett, illetve 73 fps-t a Gears 5-ben mindent Ultrára tekerve. A Call of Duty: Modern Warfare 88 fps-e szintén megsüvegelendő teljesítmény, hiszen köztudott, hogy a tavalyi Call of Duty-epizód egy NVIDIA által támogatott cím.

A tervek szerint egy október 28-án rendezett eseményen hivatalosan is bemutatják majd az új Radeon RX 6000-es szériát - most csak a közösség kedvéért engedtek egy rövid betekintést a Big Navi teljesítményébe.

33.
33.
Northlorien
#31: Hat, az LG-nek van a 48 colos CX oledje, azt nagyon sokan veszik meg monitor helyett, konkretan hiany is van belole, kb 450-550 ezer korul lesz az ara amkor vegre majd lehet venni. De amugy meg igen, monitoron monitor tavolsagbol jatszik az ember. A 48-ashoz kellene legalabb 1 masfel meter tavolsag, ami ha van egy nagy asztalod akkor realis.

Crytek, ugyanakkor sok ember koti a PC-jet a tv-re, foleg akik jatszanak es ok a kanaperol nyomjak, inkabb azt mondanam hogy teljesen mas tipusu user vagy setup vagy berendezes lakas stb fuggo a dolog. Ezert idealis a 48 colos oled, elfer az asztalon is, ratudsz kotni konzolt meg PC-t is, es win win a szitacio - persze az mar jo kerdes hogy befog-e egni vagy sem az oled. Velemenyem szerint inkabb ennek a felhasznalo bazisnak szolnak az uj kartyak. WQHD-ra pedig, ahol mar van normalis aru monitor boven elvan az ember egy rtx2070-el. 140-150 ezer korul kilehet fogni ujjan, jelenleg erre a bontasra, nagyon jo vetel, illetve ha a 3070-es megall 200-nal akkor az is nagyon jonak fog szamitani.

32.
32.
Ooorky
Konzolnál még megértem a 4k mániát, de pc-re minek?
31.
31.
Zuzmo
#30: Ha monitoron játszik valaki konzollal, akkor nyilván monitor távolságból játszik, nem? De kíváncsi lennék, hogy pl. az itteni olvasók közül hányan játszanak így?
30.
30.
crytek
#29: Igen az a másik...ember váltana 4k-ra és értelmes gamer tv 450+ k értelmes 4k monitor meg mégdrágább ami nem áll meg 60hznél... döbbenet...

És sajnos 1 termékkel nem igen tudod megoldalni mert nem hiszem hogy egy 55 colos tv előtt netezne vagy tolna bárki pc-t 40-50 centiről és abban se látok rációt hogy egy 27-32colos kis szaron toljon bárki konzolt 3-5 méterről...

Sajnos ez van aki 4k-ra akar váltani 1 milla nagyon de nagyon alsó hangon...és ekkor még csak a TV és vagy a monitor van csak benne nem a kettő együtt..
29.
29.
Northlorien
#27: Persze, ez teljesen szived joga, bar en nem latom, hogy nagyon ajnaroznak a kartyat, hacsak nem amiatt, hogy olcsóbban hozza a 2080ti szintet - ez egyebkent valos, tesztek alapjan is. Remelhetoleg, hogyha eleg nagy szamban lesznek kint az uj geforceok a 2080ti-nek beesik az ara, Egy jó 32 colos UHD monitor még mindig horror áron van, jópár évig szerintem még marad a WQHD, legalábbis nekem, a tv-n meg majd játszom konzolon.
28.
28.
kryszisz
27.
27.
crytek
#25: Az hogy sok 3 éves címben alig van meg és nem is stabil a 4k 60 fps az nekem kevés... Ha ki fogok adni majd 300k-t egy VGA-ért ott nem akarok butitgatni grafikát.
Erre írtam kinek mi... van aki ajnározza ezeket a kártyákat én nem teszem. Az meg hogy a game a fos mert szarul van optimalizálva nem tud érdekelni... majd lesz olyan vga ami jobban bírja és stabilan a 4k 60-at....
26.
26.
Stranger
De lassan jönnek az új hardverek baszki. Azért böjtölök évekig hogy majd vehessek egy baszó hardvert idővel. Erre éppenhogy lemegy egyetlen széria. Ez is még csak "jön". Hát kössz. Mire várnak még.
25.
25.
Northlorien
#20: Az AMD nagyon jól csinálta amikor leültek, és teljesen új tervekkel és fejlesztésekkel álltak elő 5 évig kb levélnehezéknek voltak jók az aktuális procijaik, mint utólag kiderült, azért történt így mert ültek a tervezőasztalnál, az intel belekényelmesedett a poziciójába és ugyanazt hoztak ki minimális módosításokkal egy kevés teljesítmény növekedés mellett. Elhiheted, hogy most ott ülnek és ők azok akik gondolkodnak, és valószínű kell is nekik még 3 év amíg fölzárkóznak, egy kicsit komplikáltabb ez mint ahogy azt móricka elképzeli, a DDR5 pedig még szintén elég messze van. Az AMD ha megoldja a driver problémákat és jobb áron jönnek ki, talán megverhetik az nvidiat eladásokban, addig esélyük sincs az 5000-es széria elég nagy fiaskó volt a driverek miatt. A 3090 nem baromság, kifizetni érte ennyit játékra az viszont igen a 3080-as UHD bontáson az összes alább tesztelt címnél hozta a 60+ fps-t:

https://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_rtx_3080_founder_review,1.html

Szóval crytek nem értem a problémádat, de nem is biztos hogy szeretném, szerintem egy tök jó kártyát hoztak össze.
20.
20.
manderel
#18: "Bele se merek gondolni milyen durva lesz az intel 7 nm-.en és lejjebb...."

Nem véletlenül nem jött nekik össze a 10nm sem. Addig reszelgették a 14-et, hogy egyszerűen nincs elég különbség lejjebb sem, egy "kezdetleges" 10nm-en ahhoz képest. Szóval hiába váltanának ők is mondjuk 7-re, komoly különbség nem lenne várható.
18.
18.
crytek
#17: Itt megvárnám a teszteket... rengeteg game van és az amd saját diáit elnézve van ahol kb nincs is különbség...
Egyébként nem semmi hogy az amd CSAK sokkal fejlettebb technóval tudja csak azt hozni amit amit az intel egy már kb nem is létező kihalt technoval... én nem lennék büszke erre az amd helyében... Bele se merek gondolni milyen durva lesz az intel 7 nm-.en és lejjebb.... Intellel egyetlen nagy baj van úgy cserélgetni a foglalatokat mint más a szaros bugyit és ez egy nagyon moslék dolog...megveszed a 10900k-t azt ha kijön egy sokkal jobb proci már kukázhatod a lapodat mert az már nem megy bele. AMD-nél évek....

Nagyon várom a teszteket..NDA-ról nem halottam arról tud valaki mikor kerülhetnek ki a tesztek? (Mondjuk mivel ddr5 rohadt messze van csak érdekel mit tudnak ezek..)
17.
17.
Lorthirash
Most lesz igazán KO a Ryzen már 1 magban is beérte intelt.
16.
16.
Josi21
#13: 3090 15%+ hoz 4k-ban, hülyének is megéri közel 3x áron. ;)
15.
15.
Ooorky
#14: Mondjuk az epenis méregetésen kívül tényleg nem jó semmire...
14.
14.
crytek
#13: Ez a 3090-es VGA pont az a kategória ami játékra totális baromság... kiadni érte most 700 ezret azt 2 év múlva el tudod adni kb 300k-ért amikor már egy 300ks VGA jobb lesz nála de minimum egyszinten lesz fele kisebb fogyasztással... Szánalmas az árazása ez a semmire nem jó kategória (számomra)

És igen valóban azt csinálok amit akarok ezért várom a DDR5-öt addig a pc-mhez nem nyúlok..
13.
13.
Northlorien
#12: Akkor vegyél 3090-et vagy várj még egy két évet, senki nem kényszerít semmire. :)) Mindenki arra költi a pénzét amire akarja, én meg nem vagyok marketinges hogy gyozkodjelek, azt csinálsz amit akarsz.
12.
12.
crytek
#11: Én majd amikor váltok kompromisszummentes 4K 60-at szeretnék nos oda kevés a 3080... (ne is írd le mert nem érdekel, hogy másnak elég valamire...)
11.
11.
Northlorien
#9: Elég erős túlzás, hogy gyenge lenne a 3080-as, bár tény hogy inkább 50% sebességnövekedést jelent - ami önmagában egy szép teljesítmény, a marketingtől függetlenül, és játékok alatt elég valószínű a kb 2080ti-nek megfelelő teljesíményű 3070-es, kb fele áron ami szintén király. Nekem jelenleg egy Radeon VII-em van, és bár teljesítményben egy nagyon erős kártyának tartom, de iszonyat szivas a driverek , az elcseszett fan control, illetve a driveres hibak tomkelege miatt, ezért valószínűleg nvidiára váltok.

Minden cég marketing részlege túloz, nem értem miért lepődik ezen meg bárki is, bár kérdés részemről is, hogy mire értették a 2x-es teljesítményt.
10.
10.
adamsfamily
#9: Még ha a 30-50% lenne,de legtöbb játékban 10-15 fps-el tud többet,mint a 2080ti.Mondjuk én bármelyiket elfogadnám ha hozzám vágnák.
8.
8.
ATi0021
#4: Először ki kellene adni azt a kártyát nem csak demózni. Utána AMDhez mérten várhatunk, hogy mikor sikerül kiadni egy drivert amivel aránylag nincs semmi gond.

Ami meg az Nvidiát illeti ott sem olyan fényes minden...
Igazából ami szerintem érdemleges lesz azaz RTX3060 néven fog jönni.

Ami meg a konkurenciát illeti. Hol van? Kijön egy új kártya a régiek mellé. Majd a régi továbbra is megy ugyanazon az áron míg az új egy még magasabb árrétegbe kerül. Régen kifutották a szériát és volt helyette az új. Ma ott tartunk, hogy a középszint 120-150ezer között van és csak tolódik feljebb.
1.
1.
crytek
Végre van ellenfele az nvnek ilyenre se tegnap volt példa... Atomdurván tolja most az amd minden fronton. Nvidia meg szépen leült mint az iszap... Ha így folytatják szépen elintelesednek azt a kövi körben már oboa lesz nekik...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...