Phil Spencer: könnyen megtérül a Bethesda-deal

  • Írta: szlav
  • 3 napja
  • Biznisz
Bátor kinyilatkoztatást tett a Microsoft videojátékos divíziójának első embere. Phil Spencer szerint a Bethesda 7,5 milliárd dolláros akvizíciója még akkor is visszahozná az árát, ha platformexkluzívvá válnának az érintett játékok.

A múlt hónapban a Microsoft meglépte az idei év legnagyobb üzleti akvizícióját a videojátékos piacon, amikor is 7,5 milliárd dollárért felvásárolták a ZeniMax Mediát, ezzel együtt pedig a Bethesda Softworks összes fejlesztőstúdióját. Egyértelmű, hogy óriási lépés volt ez, a kérdés azonban mégis felmerül: megéri-e ez a befektetés a redmondiaknak úgy, hogy a Bethesda két új, sikervárományos RPG-je, a Starfield és a The Elder Scrolls VI még vélhetően évekre van a megjelenéstől?

A Kotaku csapata is felvetette ezt Phil Spencernek, amikor meginterjúvolták az Xbox fejesét, az úriember pedig óriási magabiztossággal mondott igent. A kérdés egész pontosan úgy hangzott, hogy megérte volna a 7,5 milliárdot a Bethesda, ha az így megszerzett, fejlesztés alatt álló játékok kizárólag a Microsoft hazai platformjain jelennének meg, Spencer pedig hezitálás nélkül rábólintott az elképzelésre.

Ez persze közel sem jelenti azt, hogy Spencer azt állítaná, hogy a Bethesda játékai nem jelenhetnek meg a későbbiekben a Sony vagy a Nintendo rendszerein (hiszen komoly összegektől esne el így a vállalat), de határozottan úgy gondolja, hogy a PC, az Xbox-konzolcsalád, a Game Pass és az xCloud elég széles felhasználóbázissal rendelkezik ahhoz, hogy a befektetés így is megtérüljön. A gondolatjáték végén Spencer azt is hozzátette, hogy nem az a Microsoft célja, hogy kivegye a játékosok kezéből a Bethesda-címeket, éppen ellenkezőleg, az szeretnék, hogy minél több felhasználóhoz eljussanak az újonnan megszerzett stúdiók fejlesztései.

76.
manderel
#72: Prey, Doom, Dishonored, Wolfenstein.. Attól hogy téged nem hoznak lázba, sok millió másik embert igen.
75.
Ooorky
#74: Ha a f76 nem hoz lázba akkor te egy tisztességes gamer vagy.
74.
zoli12i
#73: Irtó gyenge felhozatal. Kb egyik sem hozz lázba. Főleg nem a 76 :D
TES meg 9 éve nincs.
Nem látom, hogy mi garantálná hogy a Bethesda majd most fog visszatérni a régi fénykorához.
73.
Dr.Genya
#72: Ja tényleg!
https://www.zenimax.com/library

Azért elfogadnám a sok semmi bevételét!
72.
zoli12i
Erre kiváncsi leszek, hogyan fog megtérülni. 30 év alatt egészen biztosan. Talán.
A Zenimaxot úgy felvásárolni, hogy 2011 óta semmit nem raktak le asztalra (Skyrim), azért az bevállalós.
71.
ADMlN
#68: Ez elég rövidlátó képlet. Az MS már rég nem arra koncentrál, hogy hány milliót adnak egy konzolból vagy egy játékból. Az fontosabb, hogy havonta stabilan fizető felhasználóbázist építsenek ki (Live, Gamepass). Erre utal Phil nyilatkozata a Nintendo kapcsán is. Azt mondta nem érzi fenntarthatónak, hogy további játékaik jelenjenek meg a Switchen, mert a teljes “Xbox ökoszisztéma” nélkül nem tudják őket megfelelően támogatni.
Ebből következik, hogy a képlet valójában az, hogy ha egy platform beengedi a Gamepass-t, akkor elérhetőek lesznek rajta az MS játékai.
70.
Vis Major
#61: A két példád pont rossz. A Naughty dog és a Guerilla Games múltja és később a Sony-val való együttműködése, felvásárlása ég és föld a micro zenimax- szerű felvásárlásához képest.

Utóbbi évekre visszamenő nagysikerű multi címeket tett ex címekké, míg előbbi felvásárolt studiókkal közösen hozott létre újakat. Kivétel talán a crash bandicoot amivel viszont az ND kereste meg a Sonyt, bár ez sem állja meg a helyét... révén az első része ex címként debütált.

 A marvel-ről meg először inkább tájékozódj. Hogy mást ne említsek a 90-es években a csőd szélén álltak. Azért hogy ne mondjanak csődöt egy rahedli karakter film jogát el kellett adniuk. Így került például a sony-hoz spiderman.
69.
silkgoat
#61: És ami igazán számít egy részvényesek az az éves növekedés, ami mind a kettőnek kb. 10% volt (MS: 39->44; Sony 4.4->5.4) milliárd dollarban
68.
silkgoat
Egyszerű a képlet. Ha ps-bol szignifikansan többet adnak el, majd jön rá. Ez business. Ha nem, akkor majd csak egy idő után mennek át a os-re, mert nem hiszem hogy duzzogasbol ne szeretnének plusz pár millió darabot eladni és besöpörni a bevételt. Ezért is a finom fogalmazás.
67.
Ooorky
#65: Skyrim a galamb kísérlet átültetve "játékba".
Legalapabb ösztönöket "támadja" főleg azok körében sikeres akiknek az élete "üres" (lásd Minecraft és a modern openworld játékok 99%-a).
66.
delphijos
Játékosként persze hogy jobb ha minden mindenre megjelenik. De azért azt be kell látni - megint ezzel jövök - ez üzlet. És ha tetszik ha nem a tartalom is az egyik módszer “ügyfeleket” szerezni. Nem csak a “jobb szolgáltatás”. A saját tartalommal “nagyobb tömegek” számára jobban meg tudja magát különböztetni a cég. A “nálunk jobb az infrastruktúra” az sokkal kevésbé megfogható a legtöbb embernek. De az hogy a Forza / GOW csak nálunk van, az sokkal inkább....
65.
Fata Morgana
#40: A Skyrim nem egy világmegváltó rpg játék az igaz, viszont, hogy szemét az egyenesen baromság nem adtak volna el belőle 40 milliót ha az lenne.
Ha így állsz a játékokhoz, akkor lehet neked már nem kellene ezzel foglalkozni legalább is komolyabban, pl. én még nem mondtam ilyet egy játékra sem pláne ha nem igaz, szerintem vannak, nagyon jó, jó, és kevésbé jó játékok.
Nem hinném hogy szélsőségesen kellene kezelni a játékipart, ahogy sok más dolgot az életben pláne, ha szeret az ember videójátékokkal játszani, + a "gömbölyű diliházból" való kilépésre még mindig az egyik legalkalmasabb lehetőség.
64.
Fata Morgana
#34: "De hadd kérdezzem meg, ha ezt tenné az MS az TES játékkal, a te véleményed szerint már nem lenne suttyó dolog? "

Akkor semmivel sem lenne különb, mint a rivális, így viszont jobb fejnek tűnik egyelőre.
63.
Fata Morgana
#39: Nem értem ezen mi a nevetséges, max ha nem érted a lényeget.
Vaknak magyarázni hogy virrad, elég hamvába holt dolog.:)::::::::
62.
Formula1fanatic
#40: Annyira szemét volt, hogy végülis az elmúlt évtized legsikeresebb játéka lett. Nem mellesleg az egyik olyan AAA játék ami még huzamosabb időre le is tudott kötni, a világa egyszerűen beszippantja a játékost. Mondom én aki igazából a hc rpg-t szereti és ugye a TES5 az messze volt ettől.
61.
adamsfamily
#37: A Sony is ezt csinálja,csak lóvé hiányból adódóan nem tehetik meg,hogy ennyi pénzt kidobjanak az ablakon.Helyette van FF16 ps5 exkluzív(hozzáteszem engem hidegen hagy,mert a 15-öt is kinyomtam a tutorial után),de a lényeg,hogy ők is vettek maguknak csapatokat.Ott volt a Naughty dog,a Guerilla games,stb.
Szentté lehet avatni a Sony-t,csak bazira nem érdemes,mert egy elég nagy szarházi cég ezekkel az exkluzív húzásokkal,amiket az évek alatt művelt,lásd cod,vagy akár az Amazing Spiderman játékok árusításával,amit csináltak.A Sony-nak nem saját tulajdona a Pókember,mégis körbe szopkodják érte,pedig lásd ők is megvették és nem a nulláról építették,nem saját termékük.Sony megvesz valamit "háh a k*csög pc-sek,xboxosok nem tudnak játszani vele,Sony az isten",Microsoft megvesz valamit"mocskos Microsoft".Nagyjából ezt a mentalitást lehet megfigyelni.
De akár ott van az új PS UI,istenítik,hogy mekkora király,meg forradalmi,hogy van benne kép a képben funkció,csak éppenséggel ezt a MS a One első dashboardjában ellőtte 7 éve,aztán kukázták,mert zabálja a memóriát.
Konkrétan erre a Sony mit engedhet meg,meg mit nem,nagyjából csak annyi,hogy képben legyél,hogy a MS még 10 Bethesdát megengedhetne magának,a Sony meg 5 év alatt jutott oda,hogy lassan van egy Bethesdára való.De akkor sem merik elkölteni azt a pénzt,mert amíg a MS-nak ez egy földről felszedett apró,addig a Sony-nak ennyi rizikó nem fér bele.A Sony maximum studiókat tud venni,de egy kiadó esélytelen.Konkrétan a Sony egy garázs cég a MS-hoz képest.100 milliárdos cég egy 1500 milliárdoshoz képest.Csak hogy itt az oroszlános hasonlatoddal képben legyél,mert eléggé elvakult vagy.
Hozzáteszem a MS se jó,ha mindent megvesz,mert láttuk,hogy a Disney keze alatt mi lett a filmiparból a sok felvásárlással.
60.
Nyarlako
#59: A PS már rég nem japán hanem kaliforniai, meg is látszik egyre inkább sajnos.
59.
Josi21
#58: Költözz ki Japánban, öltözz manga lánynak... Ott sikeres lehetsz. :D
58.
FOGD MÁR BE A SZÁD
Közben, csak csendesen: hajrá aSony!!!
57.
FARKAS
#56: Á nem. Csak az én szempontomból vihette volna a Sony mostani állás szerint a Capcomot. Amúgy nem szeretném, ha ez a felvásárlás lenne a mervadó a jövőben. Mert a fagyi könnyen visszanyal. Két konzolért nem szívesen fizetnék.
56.
godach
#53: Igazából hozzászólni nem tudok, mert nem játszottam még a 7.-et.
A 6.-al küszködök mai napig, de pár perc után kivágnám a gépet az ablakon :D
Szóval, nem a játék minősítése volt a gondom, hanem az hogy mintha a te ízlésednek kellene megfelelnie a világnak.
Ha nem így van és én értettem félre, akkor elnézést kérek :D
55.
godach
Lényegében elvi kérdésekről van itt szó (no meg gyerekes sértődöttségekről is) részemről.
Nekem volt XClassic és imádtam a Forza Motorsportot (ami elhozta a törést az imádott szériámon belül, Gran Turismo) és ott volt a Project Gotham Racing, ami egy Forza Horizon elő-zászlós volt. Ezek mellett rengeteg játék megjelent konzol exkluzívként rá, ami csak PC-re. Tudtam, mire számítsak, amikor bejelentették a 360-at és arra az új Forzát, Halo-t stb.
A legnagyobb húzóerő a Dead Rising volt mégis, számomra. Olvastam róla, néztem videót majd mivel nem volt pénzem, csak hallgattam a haverokat róla és nekem is kellett egy 360.
Végül mégis a PS3 mellett döntöttem, mert nekem erkölcsileg nem fért bele egy Fable és Gears of War után, hogy a következő részeket csak ide adják ki. Lehet megérte, lehet életem legjobb élményei lettek volna, mégis gerinctelen húzásnak tartottam, hogy egy olyan játékot/játéksorozatot, ami kijöhetett volna másra is, "magukévá" tesznek, még ha (joguk is van) hozzá.
Aztán persze PS fronton is csalódtam, mert mire meg tudtam venni a konzolt, addigra visszavették (mai napig gyűlölöm őket ezért) a kompatibilitást. Volt....Nincs. A sok PS2 játékomat, amikből nagy százaléka még original csomagolásban volt, meg dobhattam ki. Vagy, a TV alatt tartsak egy xy hanyadik konzolt is, hogy lejátszhassam őket. Azokat, amiket megvettem a két kezem munkájából, tisztességesen. Nem volt időm rá, de előre megszavaztam a bizalmat és pénzt adtam azért, hogy majd idővel szórakoztasson, és lett is volna lehetőségem rá, de üzleti húzásként nekik egyszerűbb volt elvenni tőlem a kompatibilitási jogot, majd eladni újra, ugyan azt a játékot a storen keresztül.
Na számomra az exkluzív tartalom itt vesztette el a bizalmat legyen az platform vagy generációfüggő. Egy TloUS2 vagy Days Gone számomra minden pénzt megér, de hogy a jövőben nem fogok azért konzolt venni, hogy majd "gyszer ezt a játékot nyomom rajta" az tutibiztos. Ha az MS a Bethesda játékokat exkluzívvá teszi, akkor az "részemről" egy arconköpés lesz, mert most nem ezt vallja, hanem hogy mindent-mindenhova... Én ezt támogatom is, de ha változtat rajta, akkor annyira megy szembe velem, mint az elveimmel.
54.
Dr.Genya
#52: Én is ilyesmit értettem belőle,de majd kiderül!Az biztos,hogy vagy csak később vagy vágott tartalommal jelenik meg Microsoft-tól idegen platformokon szerintem.
53.
FARKAS
#50: Csak személyes vélemény volt. Amúgy a maga nemében biztos jó volt. Nekem az akciódúsabb vonal jobban bejött. De ne legyen ez a verseny, hogy ki tud nagyobb stúdiókat megvenni korábbi címestül, mindenestül, mert az nem lesz jó senkinek.
52.
adamsfamily
#47: A Pókember jogokból egyedül a filmesek maradtak a Sonynál.A többi a Marvelnél van.

Amúgy látom,hogy ebben a cikkben is sikerült a lényeget kihagyni az interjúból.
"and we have xCloud and PC and Game Pass and our console base, I don’t have to go ship those games on any other platform other than the platforms that we support in order to kind of make the deal work for us."
Szóval a "nem akarjuk kivenni a Bethesda címeket a játékosok kezéből" után el is mondta,hogy nem kell Nintendora és Ps-re fejleszteniük a játékokat,mert ott a PC,Xbox és a mobilpiac.
Szerintem ezzel pontot is tett az exkluzív kérdésre.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...