Gyorsan zuhannak a CD Projekt RED-részvények

  • Írta: Baloo
  • 2020. november 2.
  • Biznisz
Link másolása
Nem tett jót a Cyberpunk 2077 újbóli elnapolása a lengyel csapat tőzsdén jegyzett értékének, hiszen a részvényeik 25 százalékos gyengülésével elérték az idei év mélypontját - még a notórius áprilisi zuhanást is beelőzték.

Nem csak a játékosok türelme van olyan mértékben fogytán a Cyberpunk 2077 megjelenését illetően, hogy egyesek halálos fenyegetésekre vetemednek, de úgy tűnik, a befektetők bizalma is elfogyott, aminek következtében mélyrepülésbe kezdett a cég értéke.

Nyáron ugyanis remekül teljesített a vállalat tőzsdén jegyzett értéke: a januári 6,8 milliárd dollárról augusztusra 9,6 milliárdra emelkedett, ami nagyban volt köszönhető a The Witcher 3: Wild Hunt Switchen elért eladásainak, illetve a Netflixen debütált Vaják-sorozatnak. A Cyberpunk 2077 elhalasztása után azonban a részvények darabját 116,5 helyett már csak 85 dollárnak megfelelő összegen jegyzik, ami mintegy 25 százalékos gyengülést jelent.

A drámai helyzet ellenére persze még nem kell temetni a stúdiót, hiszen ha végre megjelenik decemberben a Cyberpunk 2077, és az elvárásoknak megfelelően - de még jobb, ha azokat felülmúlóan - teljesít, akkor gyorsan korrigál majd a részvényárfolyam.

39.
39.
Thor Vath
#18: Ha csak a next gen-re adnák ki, akkor még csúsztathatnák a megjelenést kb 2022-ig, mert statiszkiailag a konzolhasználók mintegy 40%-a vált csak az első évben, kizárnák a potenciális vásárlóik 60%-át, ami elég szép summa.
38.
38.
kopic
Hat en inkabb csak a szegeny Red-es sracokaz sajnalom a crunch miatt... :/
37.
37.
delphijos
#35: Hát én NAGYON meg lennék lepve ha a sorozatos csúszások után ami a jelen gen-es verziót illeti, 2 hónappal a megjelenés után már jönne. Persze nem tudom mennyi pluszt fog adni, és ez mennyi meló, meg hogy mennyire haladnak azzal a verzióval tekintve hogy a mostanival is meg vannak csúszva. Én inkább 6 hónapot mondanék.
36.
36.
DigitalWolf_HUN
#35: Köszönöm a választ! Én is bízom ebben a január-februárban.
35.
35.
xanatos0911
#34: Jövőre. Hogy pontosan mikor és milyen formában (több kisebb upgrade vagy egy nagy) azt nem lehet tudni. Feltételezem, hogy január-február tájékán.
34.
34.
DigitalWolf_HUN
Szerintetek mikor jelenik meg a játék konkrétan az új konzolokra? Tehát nem arra gondolok, hogy futtatja a ps4-és verziót az 5, hanem, amikor már dedikált nextgen lesz. Szerintetek?
33.
33.
Goromi
#32: A középkorban meg dolgoztál a földesuradnak látástól vakulásig, mellette azon voltál valahogy talán ne halj éhen, vigyen el a dögvész, folyamatosan retteghettél háborútól, rablóportyáktól, a kárhozattól.
De legalább tiszta volt a levegő nem igaz? Kár hogy mindent belengett a trágyaszag.
Semmivel sem volt emberségesebb egyik régi kor se, sőt, sokkal brutálisabbak voltak.
Nem voltak emberi jogok, a nőknek és gyerekeknek meg duplán nem.
Mondjuk utóbbiaknak is csak ma, és csak a fejlett társadalmakban, azokban meg amiket nem polkorrekt megnevezni kb annyi mint a kutyának.
32.
32.
Ps fanboy
#30: "Soha nem volt annyira kényelmes,biztonságos és lehetőségekkel teli az élet az átlagember számára mint ma."

Ez tényleg tök igaz. De amikor ilyeneket hallok én mindig elgondolkozom. Mert felmerül a kérdés, hogy akkor mit is kezd az átlagember a nagy lehetőségeivel? Fogyasztóvá válik, folyamatosan odázza a halált, még akkor is mikor már rég méltóságon aluli az az élet számára, amit él....stb. Az emberek még ebben a nagy kényelemben sem tanultak meg semmi, amit magasztalni lehetne. Élletképtelenre kitenyésztett zsebkutyákat vesznek, meg f.szom tudja, hogy rajtuk gyakorolják az emberségüket. Lol
Olyan vicces ez nem?
A csöveseken meg átlépnek, sőt, elég, ha egy kicsit fura vagy és már kerülnek is. Ez is tök jó. Amúgy tényleg jó ez a nagy kényelem, de minden éremnek két oldala van....
31.
31.
Yanez
#28: A technológia fejlődés rengeteget segít a modern orvostudományban, és annak rohamos fejlődésében. A pusztulásról pedig könnyű beszélni, ha nem közvetlenül a szeretteidet érinti, vagy netán azt akarod mondani, hogy nem bánnád, ha a szüleid, testvéreid, barátaid, párod is elpusztulna körülötted, csak a maradék számodra idegen ember élje túl?
30.
30.
Goromi
#29: Ha tanultál volna történelmet tudnád milyen nyomorúságban éltek akkor, milyen szörnyű volt az anya és gyerek halálozási arány akár még nem is olyan régen is, na meg milyen méreteket és formákat öltött az erőszaka hétköznapi élet részeként is sokszor.
Soha nem volt annyira kényelmes,biztonságos és lehetőségekkel teli az élet az átlagember számára mint ma.

29.
29.
#25: ja mert előttünk élő civilizációkban mindenki tehénszarból tapasztott putriban élt. Értem, logikus. nnem akarsz kihalni te is?:D
28.
28.
#26: bárcsak 100x annyi pusztulna el mint most. A maradéknak lenne esélye a túlélésre. A technológia pedig nem egyenlő az orvostudmánnyal Yanez
27.
27.
Ps fanboy
Ja tényleg és a Sony nál miért nem volt ez hír? Jöhettek volna a szallagcímek, hogy a TLoU 2 majdnem bedöntötte öket. Dehogyis.
26.
26.
Yanez
#25: Ráadásul rengeteg szenvedéstől is megkímél a mai orvostudomany. Technológiai fejlődés nélkül kb modern ősemberekként élnénk, mindenféle kényelemtől megvonva magunkat és egy ilyen koronavírus járványkor minimum tízszer több ember pusztult volna el.
25.
25.
Goromi
#24: Cserébe jelenlegi életszinvonaladon élsz, nem egy tehénszarból tapasztott putriban.
Szóval nincs jogod panaszkodni.
21.
21.
Turley
#13: Hát kollégám vett 500k hufert részvényt tőlük tegnap, én gyáva vagyok ilyesmire de meglatjuk bejön e neki a befektetés
20.
20.
xanatos0911
#18: Ezzel csak annyi a probléma, hogy ugyan megjelenik az új generációra is rögtön, de nem lesz nextgen csak jövőre. Tehát az egyetlen verzió ami maxon fog tudni pörögni az a PC-s verzió lesz ami már jelenleg is készen van. Ugyanaz lesz PS5-ön, mint PS4 Prón, max simábban fog futni. Szvsz a konzolok tartják vissza a játékipart és fejlesztők szenvednek emiatt. Sajnálom, de a Sony és az MS kiadnak egy gépet ami a megjelenés napján éppenhogy nem idejétmúlt hardver tekintetében, és 6-7-8 évig futtatják amíg már csak 720p@20-25FPS-t tudnak kisajtolni belőlük, mosottas textúrák mellett. Szerintem ez igénytelen, de kinek a pap, kinek a papné...
19.
19.
xanatos0911
#16: Nekem nem ez jött le. Sajnos egyébként azt nem lehet megmondani csak úgy, hogy mennyi időre van szükség egy játék teljes elkészüléséhez. Ezt csak úgy nem lehet hasra ütve belőni napra pontosan. A másik pedig, hogy szerintem, ha egy stúdió ezt tartaná szem előtt, hogy “mekkora fun” xy napon kiadni egy játékot... hát akkor abban a stúdióban nem is bíznék egy fikarcnyit sem :) Nekem egy jól összerakott, jól működő és érdekes játék kell, nem egy fun release date. Aki nem tud várni, fenyegetőzik, erkölcstelenül viselkedik a fejlesztőkkel szemben az valószínűleg kortól függetlenül, de nem nőtt még fel.
18.
18.
GAMEROD
Alapból nem mozgat meg ez a Cyberpunk stílus, a késésről pedig annyi amit mondtam régebben is, hogy normális esetben meg kell várni a nextgen konzolokat, mert ha elsőre az elavult technikára adják ki, akkor az a vélemény is fog kialakulni a játékról amit azokon látnak.
17.
17.
Clayman
#16: A 2077-es év sem lehetetlen ha így haladunk.
16.
16.
delphijos
#15: Szerintem poén volt, de amúgy a 2077 nap az kicsit több mint 5,5 év, se ez se a 2020.07.07 se lett volna feltétlen lehetetlen. Főleg ez utóbbi.
15.
15.
xanatos0911
#3: “ Ha lett volna vér a pucájukban, akkor az első videótól számítva 2077 nap múlva jelentetik meg vagy 2020 7 hó 7.-én és , milyen fasza lett volna már a számok miatt.”

Ez így egyben le is írja, hogy mennyire nem értesz a játékfejlesztéshez.

Egyébiránt a játékot 2012-ben jelentették be, a CG teaser 2013-ban jött, de ezekben az években csak az előkészületek és ötletelgetés ment. 2014-től egy 50 fős csapat lett ráállítva a projektre amit aztán szépen lassan bovitettek, ahogy a Witcher 3 és a 2 DLC munkálatai befejeztodtek. A Hearths of Stone DLC után egy nagyobb bővítés történt, viszont teljes gőzzel (az egész stúdió) 2016 óta dolgozik a játékon, a Blood and Wine fejlesztésének végétől számítva.
10.
10.
Datzy
Csak jöjjön már! A Witcher unalmas világa után felüdülés egy mély gyökerekkel rendelkező scifi. Reméljük tudtak élni a lehetőséggel és nem egy elcseszett gém lesz.
8.
8.
Drraco
#7: "Előbb-utóbb eljön az idő, mikor egy-egy játék már a világgazdaságra is hatással lesz. Egy hónapot késik a GTA IX. és ingadozni kezd a kőolaj világpiaci értéke."

Csak nehogy ezzel egyenesen arányosan eltűnjön a kreativitás, az új dolgok próbálgatása. A kiadók nyomása már így is erős, és nem biztos, hogy támogatnának egy bizonytalan, "esetleg sikeressé váló" projektet, hanem inkább a jól bevált sablonokat erőltetnék. A játékfejlesztők meg, mint szalagmunkások, teljesítik a multi utasításait, az egyedi ötleteiket meg bezárják a fiókba. Mert fontosabb, kifizetődőbb lesz a mainstream, casual játékosok kiszolgálása, mint egy-egy szűk rétegé.
7.
7.
Nothing
Nem különösebben izgat a cím, de ha már előrendeltem volna sem vágna földhöz a késés. Ma már hatalmas projekt egy videojáték fejlesztése: rengeteg ember, hatalmas nyomás, iszonyat pénzek, hónapokig tartó tesztelés, megfelelni az üzleti és felhasználói igényeknek...ezeregy oka lehet a halasztásnak. Inkább értékelném, hogy nem egy félkész bughalmazt akarnak kiadni.
Az üzleti része persze más tészta, ott nincs tolerancia. Basszus...részvények! Újra és újra elképeszt, mekkora tért nyert a videojátékok világa az üzleti életben. Előbb-utóbb eljön az idő, mikor egy-egy játék már a világgazdaságra is hatással lesz. Egy hónapot késik a GTA IX. és ingadozni kezd a kőolaj világpiaci értéke... :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...