HWSW: Húsz éve leplezték le az Xboxot

  • Írta: fojesz
  • 2021. január 8.
  • Hardver
Link másolása
Bill Gates eleinte utálta, mert nem Windows futott rajta, Steve Ballmer az egyik első nagy projektjeként kezelte újonnan kinevezett vezérigazgatóként, a fejlesztőcsapat egy része pedig meg volt róla győződve, hogy óriási bukás lesz az Xbox.

Csak egészen kevésen múlt, hogy az egész projektet elkaszálják, végül mégis az iparág egyik meghatározó platformjává nőtte ki magát a Microsoft Xbox, melynek első generációját 20 évvel ezelőtt, a CES alkalmával mutatta be a nagyközönségnek maga Bill Gates. A Bloomberg cikke zseniálisan összegzi az új konzol születésének körülményeit az akkori alkotók és cégvezetők beszámolói, anekdotái alapján.

A Microsoft számára az Xbox termékvonal megalkotása szinte minden szempontból óriási feladatnak, kihívásnak bizonyult. Akkortájt a cég termékkínálata ugyanis szinte teljes egészében a Windows operációs rendszerre és az Office irodai programcsomagra épült, a szórakoztatóiparban, pláne a videojáték-szegmensben semmilyen tapasztalata nem volt a vállalatnak, mely egyúttal azzal is küzdött, hogy egyáltalán nem tudta megszólítani a fiatalabb korosztályt.

A tartalomgyártáshoz a Microsoft a Nintendót is fel akarta vásárolni - további részletek és anekdoták a HWSW cikkében!

46.
46.
delphijos
Én ps4-el indítottam az előző gent, aztán lett X, most meg SX van. Mindig azt mondtam, hogy SZERINTEM a box valahogy “jobban össze van rakva”, a kontroller ég és föld, és a gyerekkel HOME-olva a GPU-t tökéletes. De több olyan cím volt ps-re ami box-ra nem volt elérhető amit jobban sajnáltam volna ha kimarad mint fordítva.

Az exkluzív cimeknél meg én megkülönböztetem az időleges exkluzivot, ami tényleg kb. “kiszúrás”, ott a platform tulajdonos fizet érte. De abban viszont hiszek ha egy cím kizárólag egy platformra készül, ott a tesztelésre, optimalizálására szánt plusz időt a játékra tudják fordítani, és már tervezésnél is csak ezt kell figyelembe venni. És ennek azért van haszna. Persze ettől nem lesz valami rögtön jó játék. Itt az ominózus CP2077, annak is jót tett volna egy PC exkluzivitás. Pont a fentiek miatt. Csak egy platformra kellett volna koncentrálni... persze azt se mondom hogy minden címnél ekkora benefit lenne....
45.
45.
Őrnagy
Volt ps2-m, ps4-em, ps4 prom, de mindig visszatértem a boxhoz. Most XOX-em van, tökéletesen elégedett vagyok a játékkínálattal. Főleg, mivel nagyrészt autós és motoros címekkel játszom. Ezeken kívül a néhány jobb exkluzív és multiplatform game bőven elég. Végigvittem az Uncharted 4-et (ásítozva) és a Horizon Zero Down-t (nem ásítozva), többször belekezdtem a Last of Usba (eluntam).
Egyszerűen nekem jobban bejön a Box, a kontroller, és a Game Pass Ultimate, mint a PS.
De bármikor benne van a pakliban, hogy váltok.
Nem vagyok elfogult egyik platform irányába sem. Pénzért csinálja az összes, amit csinál, nem az én két szép szememért.
44.
44.
Fata Morgana
#38: Neotechtr írta a frankót Don M. indította az XO gen-t és utána jött Phil S. szóval leülhetsz -1-es.
42.
42.
#41: Ha van mellé egy karaj géped és megéri neked azért a pár cuccért egy bármilyen konzol mellé, mert nem marad kihasználatlanul, akkor tiszta sor. Vannak amúgy jó címek a zöldeknél is meg a pirosaknál is. Én például előbb vennék egy Switch-et gép mellé (ha jobb minőségű lenne) és még lehet bedobok egy Series S-t a hálóba, mert why da hell not?
41.
41.
Gerhman
#33: Még szerencse hogy a gamepass Phil és a nagyszerű steam értünk van és nekünk jó...
Ja nem! Megveszekedett pécésként trszem össze a kezem hogy végre elszántam magam anno és vettem egy ps4-et. Életem legjobb döntése játékhobbi szempontból. Nagyon intenzív élményekkel vett meg kilóra a sony a “jelentéktelen” “felszopott” játékaival. És köszönöm nekik ezt az élményt. Most nem is vártam a ps5 megvásárlásával mivel a demons souls kimaradt ps3-am nem volt így mindenképp érdekelt a remake és kicseszett jó. Szóval néha az a csepp maga a tenger. Egy percig nem bántam meg hogy ps4-et vettem mert ha nem teszem olyan játékokról maradtam volna le amivel szegényebb lennék de ez igaz a switchre is. Egyedül boxot nem vettem. Ott nem motivált semmi.
38.
38.
#21: kurvra nincs igazad. Ez kretén Phil műve volt. Leülhetsz, egyes.
37.
37.
kopic
#35: Ahhh, Half Life 2-t, Fable-t , Prince of Persiat kihagytam :D
36.
36.
kopic
Ja es imadtam a Classicot :)

Amugy egyedul a Halo-t vartam X-re meg talan az uj Fable-t, de ugy dontottem hogy eladom az One X-et es veszek egy Pro-t az exkl. miatt.
35.
35.
kopic
Conker, Kingdom Under Fire (gyalazat hogy hogy szinte alig ismeri valaki az elso 2 reszet), Halo 1-2, Serious Sam, Time Splitter future perfect mind utott mint atom nalam.
33.
33.
Csak erre jó az exkluzivitás, másra nagyon nem. Nem értünk van és nem nekünk jó.
21.
21.
#17: Ne kevürjük azért össze, hogy mi Phil <3 és mi nem Phil <3.
Az Xbox One és PS4, tehát a nyolcadik konzolgenerációt Don Mattrick indította a Micro-nál és nem Phil <3. Az volt az, amikor azt hitték, vagyis arra ment rá az az óta Candy Crush-hoz átigazolt Mattrick, hogy kell mindenképp az a nyomorult Kinect a boxokhoz és maga a konzol egy TV és sorozat vevő cucc. Utána jött csak Phil <3.

Amit írtál annál több értelme van annak is, ha valaki azt hiszi magáról egy pár évad Dragon Ball nézés után, hogy kézzel megállítja a vonatot. Csak 3-as voltam marketingből, mert rühellem a hazugságokat, de amit most írtál, azzal kirúgtak a suliból :)
19.
19.
delphijos
#12: Azért az tény hogy amikor "hátrányba" kerültek, akkor kapták össze magukat. És jöttek a "userbarát" dolgok. A PS3 időben a Sony is jobban strapálta magát... mert akkor meg ők voltak hátrányban. Ha megy a szekér, mindenki elkényelmesedik.
17.
17.
#12: mondjuk hogy nem követtem pontosan, de az x360\ps3 genben úgy tudom hogy a Micro nyert konzoleladásban és szoftverben is, innen Philikének sikerült teljesen telibeveretni és elásatni a köv gent a Ps4 javára. Az exkluzív címek hülyeségek, majd az erősebb hardver jobb eladásokat prodkulál, legyen csak online tartalom.. és egyéb teljes gyökérségek. Az embernek annyi érzéke van a marketinghez mint nekem az elméleti matematikához. Ennél jobban te is marketingelted volna az Xone gent, hidd el.
15.
15.
Őrnagy
Szerintem Phil a halálból hozta vissza a Gears of Wart. A Gears 5 nem lett egy világmegváltó game6, de egyértelműen fasza shooter. És lehet, hogy a Halo bemutatója nem sikerült tökéletesen, de javítva lesz. Több MILLIÁRD dollárt költöttek fejlesztő cégekre, ennek meglesz az eredménye. És a Game Pass kurvajó. Ennyit Philről.
13.
13.
Falcon
Nekem már olyan hamar x box om volt hogy bemenetem egy akkoriban még népszerűek számito konzol és játék kölcsönzöbe mondtam hogy x box játékot kölcsönöznèk a válasz az volt hogy mi az az x box ......
12.
12.
godach
#10: Meg is tudod indokolni, vagy csak úgy mondod? Mert szerintem növekvő tendenciát és jó irányt vett az ms mióta van egy listája philnek :D
11.
11.
BrockSamson
Sok ezer vidam orank volt benne. Most is megvan, bar kibeleztem es egy HTPC-t epitettem bele. :D
10.
10.
ez a Phil Spencer mekkora egy übergyökér. ha valami alaplap forrasztót raktak volna
meg főmarketingesenek, is jobban járt volna a Micro
9.
9.
zozo76hun
nekem a mai napig megvan, dobozban, gyari karc/por-mentes allapotban, hozza egy plusz (soha nem hasznalt) kontrollerrel (s).
8.
8.
Őrnagy
#7: Ja, elszámoltam magam egy tizessel. Már az xbox előtt elkezdtem játékkonzolra vágyni.
7.
7.
Őrnagy
Mennyire vágytam akkoriban egy bármilyen játékkonzolra! Szerencsére nem kaptam, így kénytelen voltam egy csomót bandázni a haverokkal, (egészen 30 éves koromig, amíg végre futotta egy ps2-re, aztán meg egy 360-ra)
6.
6.
gorgo
nagyon jó kis gép !
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...