Hatalmas eladási rekordokat dönt a PlayStation 5

  • Írta: szlav
  • 2021. április 17.
  • Biznisz
Hiába a mai napig tartó óriási készlethiány, a PlayStation 5 így is minden idők leggyorsabban fogyó konzoljává vált az Egyesült Államokban. Hasonlóan jól teljesít a négy éve piacon lévő Nintendo Switch is.

A koronavírus-járvány kétélű kardként csapott le a videojátékpiacra. A nemzetközi karanténhelyzet és az ezzel járó sok otthonülés óriásit lendített a játékkonzolok népszerűségén, ugyanakkor viszont a gyártósorok és a szállítmányozás erősen behúzták a kéziféket, nem is beszélve az egyre fokozódó chiphiányról. Mindez azonban nem gátolhatta meg a PlayStation 5-öt abban, hogy minden idők egyik legkelendőbb konzoljává váljon - még úgy is, hogy az érdeklődők egy jelentős része máig várja a futár csöngetését.

Az NPD piackutatói szerint a Sony újgenerációs masinája a megjelenését követő öt hónapos időszakban minden idők legsikeresebb játékkonzoljává vált az Egyesült Államokban - ez vonatkozik az eladott példányszámra és a számszerűsített bevételre is. Habár a fentiekről konkrét adatokat nem kaptunk, azt tudjuk, hogy a PS5 a megjelenését követő másfél hónapban 4,5 milliós darabszámban kelt el a nemzetközi piacon, a Sony várakozásai szerint pedig március végéig több mint 7,6 millió gép találhatott gazdára.

Az elmúlt hónapok másik nagy nyertese a Nintendo Switch volt. Habár a hibridkonzolt semmiképp sem nevezhetjük friss hardvernek, idén márciusban mégis a Nintendo gépe lett a piacvezető játékkonzol, mind az eladott egységeket, mind pedig az ebből származó bevétel tekintetében. Az idei első negyedévet összesítve egyébként a Nintendo győzött az eladott konzolok számát tekintve, miközben a hardvereladásokból befolyó összegekből a PlayStation 5 vágta a legvastagabb szeletet.

67.
delphijos
#66: Ez alapvetően igaz lenne, de egy ilyen fogaskerekes megoldásnál ez csak megfelelő kenésnél van így. Egymásnak feszülő fém alkatrészek nem fognak jobban csúszni egymáson “szárazon”. Ha egy kicsit is gond van ezzel, fém fogaskerekek százszor előbb fognak megszorulni, nehezen mozogni mint a műanyag. És egy kontrollert ki fog rendszeresen olajozni ?
66.
Ooorky
#56: Jó minőségű fémnél pont csökken a súrlódás, mert fém fémen jobban csúszik, mint műanyag műanyagon, de a súrlódásból eredő hőhatásokat is jobban bírja.
Műanyag alkatrészek szimplán olcsóbbak és jobban kivitelezhető velük a tervezett elavulás.

ultimate-n meg felesleges kiakadni, nyomja a netről összeszedett okoskodását, aztán a végén kiderül, hogy úgy van neki ps5, mint minden más amit eddig összekamuzott.
65.
Oistrakh01
Ssd a nyáklapra forrasztva 90 fokon nem tudom meddig fogja bír. I...
64.
Darksiders84
#62: Konzolvilágba hiába vinnéd sőt bármelyik bolt vagy üzlet egyből a márkaszervizbe küld Budapest Triwarden általában . Amúgy felesleges ezen izgulni megcsinálják kicserélik hamar ,ha esetleg bajos lenne . Jóval sokkal drágább tévéknél sincs 100% biztos tuti jó modell és széria se ,mert manapság már bármiből ki lehet fogni selejtet.
63.
Fanboi
#57: A videóban amit linkeltél pont azt hozza ki hogy a folyékony fém amit használtak jelentősen jobb mint a paszta. Nem be nem próbált, évek óta használják számítógép hardvereknél, a legjobb hővezető. A videóban is látható, ventilátor nélkül tovább bírta mint pasztával amivel le is állt a gép. Amikor pedig ventilátorokkal méri a fémmel bő 10 fokkal magasabb hőt ad le hátul a ps5 vagyis annyival jobban vonja el a hőt a gépből mint a paszta, amit szépen kitol hátul.
62.
Fanboi
#60: Azt a nem használja ki minde játékot várd ki, multiplatformok is használni fogják a jövőben a Ps5-ön,lásd RE8 használja.
Kíváncsi leszek meddig bírja, neten vannak ilyen olyan ötletek meg hogyan vigyázzunk rá. Nem érdekel, használom ahogyan használnám aztán ha kakukkra megy viszem vissza konzolvilágba.
61.
delphijos
#57: Tisztában vagyok vele hogy kis hazánk a 10 millió szövetségi kapitány, virológus, közgazdász és még ki tudja milyen szakma szakértőjének hazája, természetes hogy az SW és HW mérnök is ide tartozik.
60.
Darksiders84
#58: Ne már milyen orsó az amelyik csak ennyit bír? Szerintem már a legolcsóbbak se produkálnak ilyet ott a fogaskerék gyengesége az árából kiindulva a gyengesége.
Amúgy nem kis helyre betuszkolva vagyis szabadon vagy legalább nem teljesen zárt főleg mögötte legyen nyított és akkor nem igazán lesz gond vele . A joy majd kiderül később mennyire fog ez mindegyiknél jelenkezni, és amúgyse használja ki minden játék ami leamortizálná.
59.
Fata Morgana
#58: Még egy videó csak azért nehogy az legyen hogy egy kókler szerelő videóit linkelem, profi a fószer az nem vitás, szerintem nálunk ezt kukázni szokták nem javítani.

https://www.youtube.com/watch?v=Puv-UfeofwQ
58.
Fata Morgana
#56: Mikor először megláttam szétszedve a PS5 kontrollert, akkor már írtam, hogy nem lesz hosszú életű.Az kis rugó amúgy is edzett anyagból van és, a sok erőltetéstől még jobban kikeményedik utána törik is egyből már törik is.

Ugyanilyen rugó van a horgász orsó damil csévélőjén és 1 szezont bír (tartalék nélkül el sem megyek horgászni).
57.
Fata Morgana
#52: Engem inkább ez zavar hogy alapból a hőelvezetésre egy be nem próbált anyagot használnak (liquid metal) ami ezek szerint egy adag kaki, lehet orvosolni de garancia vesztéssel jár.

https://www.youtube.com/watch?v=LbX_UjhgpGU
56.
delphijos
#52: A műanyag fogaskerék nem feltétlen spórolás, ha ez fémből van jelentősen nő a súrlódás, könnyebben meg szorul, folyamatos “kenést” igényel. Törés helyett ha a mechanika fémből van, annak ilyen hátrányai vannak.
55.
Fanboi
#53: Tjunc hő, 30-as nv szérián játék alatt 100-ba is belenyalnak simán gddr5x-en 110-nél kezd droppolni, ez meg gddr6. 105 a max, persze 35 fokos szobában nem tesztelném.
54.
Darksiders84
És akkor a Ps5 joy ravaszain kívül érdemes még megemlíteni az analóg karok hirtelen szabadulását a gyárból valószínűleg szigorúan kapkodási eljárásból adódóan ugyebár ,alig bekent zsírozott állapotban csomagolva vagy sehogy amitől tud önálló életet élni sajna.
53.
zozo76hun
az egyik memoria-modul is 90 fok felett van, egy meleg szobaban, nyaron vajon meddig fogja birni?
52.
Fanboi
#49: 2 féléről tudok de lehet ez 3. A hő teljesen elfogadható, a ventillátor lapátozása okoz az egyik verziónál zajt. Ha ilyet kapsz 10 perc alatt kiderül vissza lehet vinni cserére már ha zavar.

Ezen kívül vannak coilwhine zajok amik teljesen természetesek ilyen teljesítmény mellett, hacsak nem zavaróan hangos nem érdemes foglalkozni vele semmilyen egyéb negatív vagy pozitív hatása nincs.

Ami gázosabb az a kontroller ahogy írod. Persze nem sok embert érint, de fog, mert valami istenbarma az olcsóság jegyében mindent műanyaggal oldott meg így bizony a ravasz ellenállása törhet és fog is. Ebből majd jöhet rev2.

Ami nagyon BETA az a firmware amibe frissítésekkel kerülnek be olyan funkciók amiknek alapból lenni kellett volna például ALM, VRR..
51.
Fanboi
#48: Mi kamu meg a franc a végső, mivan???
Játékra vettem amúgy de hülye lennék arra használni jelenleg.
50.
delphijos
#49: Persze, van ebben igazság, de több millió eladott gépnél ezek a hibák egyáltalán nem számottevőek. Ahogy jön új verzió, egyre több gép, több eladás , ugyanúgy lesznek hibásak. Az hogy többféle ventillátor van , rögtön szar hűtéssel jönni.... nekem is jött elő pár bosszúság SX-nél , de ahogy a OneX-em is első generációs volt ( projekt skorpió ) komolyabb gondom nem volt. Persze tőlem várhat mindenki, de az eladott gépek számához képest egyáltalán nincs olyan probléma mint az első generációs PS3, X360-nál volt. Igazából ez a PS4, ONE esetében sem volt már.
49.
Fata Morgana
#47: Nézegess nyugodtan esetleg külföldi oldalakat, melyek a valós hírek az sony azt sem tudja mit kezdjen a sok behalt kontrollerrel.
Nem adtam elő semmit minden gen-ben az első széria nem a legacélosabb, ez kb. köztudott nem véletlen jönnek apróbb módosításokkal a későbbi gépek, a PS5-ről azt is illik tudni hogy kb. 3 különböző ventilátor lapáttal kerülnek forgalomba + nem a legjobb a hűtésük annak ellenére, hogy erre húzogatták a f. a mérnökök és a kontrollerre.

Nekem a PS4 nagyon ritkán van kikapcsolva van, hogy 7 napból 7 napot megy, így engem pont, hogy nagyon is érdekel milyen nyavalyái vannak az új gépeknek.(legyen az PS5 vagy XsX)

Nem azonnal elpityeredni ami tény az tény.
48.
Neotechtr
#43: Nem kamu, de szokásos Ultimate. Mondjuk én azt hittem legalább játékra fogja használni azt a kártyát.
47.
Marcus88
#46: Ezt most úgy adtad elő,mint ha 100%-os lenne a meghibásodás.
Valakinek meg semmi baja,de amúgy is 2 év garancia van és cserélik vagy javítják.
46.
Fata Morgana
Szerintem azok akik nem vettek még PS5-öt, azok jártak a legjobban van bőven gyermekbetegség a konzollal, a ratyi kontrollerekről nem is beszélve.
Majd a slim verzió megjelenésekor én is lecsapok rá ahogy terveztem.

https://www.youtube.com/watch?v=MRCokniOHzM
44.
Gerzson95
Kicsit olyan érzés a ps5 hírekeről olvasni, mintha én még a múltban élnék, ahol csak ps4 van ti meg már a jövőben ahol van ps5. XD
43.
Ooorky
#42: Szokásos ultimate kamuzás.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...