Switch-szerű játékgépen dolgozhat a Valve

  • Írta: fojesz
  • 2021. május 26.
  • Pletyka
Link másolása
Nagyon úgy néz ki, hogy újabb hardveres fejlesztéssel kísérletezik a Valve, a beszámolók szerint ezúttal egy SteamPal néven emlegetett hordozható PC-n dolgoznak a cégnél, amely a Nintendo Switchre hasonlít.

Továbbra sem tesz le a hardveres projektekről a Valve: noha a Steam Machine koncepciója megbukott, a Steam Controller egész hosszú életű termékké vált, és a Valve Index is kifejezetten népszerű, nem kis mértékben a Half-Life: Alyxnek hála. A legutóbbi pletykák szerint most egy Nintendo Switchre hajazó hordozható PC-vel kísérleteznek a cégnél, amely akár már idén piacra kerülhet.

Elsőként Pavel Djundik, a SteamDB alapítója vette észre, hogy a Steam adatbázisában egy új eszközre utalnak, amely a SteamPal nevet viseli - kis nyomozás után az is kiderült, hogy korábban a masina Neptune kódnéven futott, amire már tavaly szeptemberben találtak nyomokat. Noha már ez is megágyazhatna a találgatásoknak, később az általában megbízható Ars Technica a saját forrásai alapján is megerősítette, hogy a SteamPal valóban fejlesztés alatt áll a Valve-nál.

Persze sok részletet nem ismerünk vele kapcsolatban, és az sem biztos, hogy végül SteamPal néven kerül boltokba az eszköz, de az biztos, hogy a Valve egy Nintendo Switch-szerű hordozható PC-ben gondolkodik, amely Linux-alapon tenne futtathatóvá számítógépes játékokat. A jelenlegi prototípus alapján a Switch Lite-hoz hasonlóan a "Joy-Conokat" itt sem lehet majd eltávolítani, viszont lesz dokkolási opció, egyébként pedig egy viszonylag széles eszközre számíthatunk, amelyen "legalább egy" touchpad is helyet kap majd az analóg karok és az érintőképernyő mellett - ez utóbbi valószínűleg kisebb lesz, mint a Steam Controller touchpadjei.

Egyelőre ez minden, amit tudunk az új gépről, és persze ezek a részletek is változhatnak még, ahogy halad a fejlesztés. Habár Gabe Newell korábban maga is célozgatott arra, hogy várható tőlük hardveres bejelentés, ismerjük a Valve-ot, így az sem zárható ki, hogy végül elkaszálják a projektet - erről ugye a csapat játékfejlesztői bőven tudnának mesélni.

8.
8.
XuChi
#7: Köszi, utána olvasok. Valóban nem követtem a linux sorsát. Nálam még a régi lemez volt a meghajtóban ami szerint ha gaming akkor windows ;)
7.
7.
silkgoat
#5: ok, nem hallottal meg a Vulcan-rol, nem halottal a Proton-rol, nem tudod hogy mar a win-es jatekok is native vagy jobb sebesseggel futnak Linuxon is. A top 100 jatek 76%-a gold++, a top 1000 jatek 79%-a gold++ minositessel fut a Linuxon.

Megkerdezhetem, hogy ha ilyen tajekozatlan vagy akkor honnan szedted a 70%-ot? :D
6.
6.
crytek
Bukás lesz mint a steam machine.
5.
5.
XuChi
#2: Jah, csak a jatékok 70% nem támogatja.

Windows 10 alapon meg minden. IS futna rajta.
4.
4.
Kelan
Mindez rendben, csak legyen Alyx folytatás is! Nehogy a HL2 EP3 sorsára hagyják...
3.
3.
mestermagyar
"A jelenlegi prototípus alapján a Switch Lite-hoz hasonlóan a "Joy-Conokat" itt sem lehet majd eltávolítani"

Akkor nem joy-conok és a PSP-hez érdemesebb hasonlítani, az jóval előbb volt.
2.
2.
mestermagyar
#1: Mert sok pénzt öltek bele, mert valóban jó platform hogy kialakítsanak egy konzolélményt vele és mert valamiben el kell térniük a konkurenciától.
1.
1.
XuChi
De miert Linux ??? Franc essen bele.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...