Az NVIDIA leleplezte az RTX 3080 Ti-t és 3070 Ti-t

  • Írta: szlav
  • 2021. június 1.
  • Hardver
A pletykáknak megfelelően a Computex 2021 bemutatóján az NVIDIA leleplezte az újgenerációs GPU-családja két legújabb tagját, az RTX 3080 Ti-t és az RTX 3070 Ti-t. Az új hardvert a DOOM Eternal ray tracinges frissítésével avatták fel.

Senki sem lepődött meg az NVIDIA mai bejelentésein, a GPU-gyártó leleplezte az RTX 30-as széria új zászlóshajóját, illetve annak kisebbik testvérét. A Computex 2021 névre keresztelt eseményen történt meg a nagy bemutató (a teljes műsort itt nézhetitek vissza), lássuk tehát, hogy a bányászaton kívül mit tudnak a sugárkövetésre kihegyezett GPU-csodák!

Az Ampere-architektúrás videokártyák legújabb nagykutyája, az RTX 3080 Ti jókora lépést tesz előre teljesítmény terén. Az előzőgenerációs megfelelőjénél másfélszer erősebb kártya 12 GB GDDR6X videomemóriával, 10 240 CUDA-maggal, 320 Tensor- és 82 RT-maggal kalkulálja majd a sugárkövetést, támogatja az NVIDIA Reflex késleltetésredukáló technológiáját, illetve az NVIDIA DLSS teljesítménynövelő megoldásait is - mintha nem lenne benne elég kakaó. A zöldek 1199 dollárra lőtték be a kártya hivatalos bolti árát.

Az RTX 3070 Ti többé-kevésbé hasonlít az alapmodelljéhez, a legnagyobb változtatás a videomemóriát érte, hiszen a 3070 Ti-ra GDDR6 helyett GDDR6X VRAM került. Az 599 dolláros (haha) grafikus kártyát az NVIDIA a GeForce RTX 2070 SUPER teljesítményével mérte össze, hiszen itt is remekül fest, hogy az új modell másfélszer erősebb lett az elődjénél. A leggyorsabbaknak már nem is kell sokat várniuk arra, hogy berendelhessék az új videokártyák egyikét, ugyanis mindkét modell június 3-án kerül a piacra.

Végül pedig egy kis bemutató: a konferencián megtudhattuk azt is, hogy még a hónap folyamán ray tracing-támogatást kap a DOOM Eternal is. Az RTX 3080 Ti 4K felbontás mellett 75-110 fps között demózta a látványos lövölde sugárkövetéses opcióját.

18.
delphijos
#12: Mondjuk az ilyesmihez meg ott vannak a Quadro kártyák ( amik persze meg játékokban nem olyan acélosak ). Nekem egy M5000 van, 16G RAM-al ( és ez már nem mai darab )
17.
delphijos
#11: Az hogy fullba nyomod a kretént az nem is lenne akkora gond, a stílus már inkább. Mert ugye RT előtt villogtak a játékok a remek fizikával és AI-val, de most ez az RT miatt “eltűnt”… Oh, wait… mintha azt hozzád fel az RT-vel szemben hogy “miatta” nem jó a játékok sztorija. Amúgy meg sok ember mondja hogy “neki nem fontos a grafika” de ha most kijönne egy játék atom fizikával és AI-val, szerényebb grafikával, tele lennének a fórumok sírással hogy “szar” a grafika garantálom.
16.
Neotechtr
#14: "kevered a grafikai fejlődést és új technológiák bevezetését azzal hogy a játékfejlesztők csesznek a fizikára és az AI-ra"

Ez nagy igazság, de a többi körítés totál felesleges volt egy olyan trash talk-ra.
14.
Fanboi
#11: Buta emberekről beszélni meg gyökerezni miközben kevered a grafikai fejlődést és új technológiák bevezetését azzal hogy a játékfejlesztők csesznek a fizikára és az AI-ra pont arra világított rá hogy nem csak buta vagy de gyökér is.
13.
Fanboi
#12: Azt nem ismerem. Viszont játékoknál mint én is említettem kb szart sem jelent. 4k maxon egy 8gb kártya vígan kitolja magából.
12.
xanatos0911
#10: A 3070 Ti egy 1080/1440p kártya? 1440p persze... meg inkább 4K DLSS. De a 3070 Ti az nem 1080p kártya :D Mint említettem, RE: Village nálam 1080p-ben maxon 8 gigát evett. Premiere Pro-t nem tudom, mert már 3 éve Davinci Resolve-ot hasznalok. Color gradinghez sok VRAM kell a nodok miatt Resolveban. Egy 1080Ti is simán kifogyhat a memóriából egy komplikáltabb session alatt.
11.
sasncore
#7: Gyökereknek va, buta embereknek, olyanoknak akiknek csak a mű csillám külső fontos..AI sehol, fizika nulla a játékokban, setét embereket nevelnek.
10.
Fanboi
#6: 4k-ban 10gb több mint elég. Ez egy 1440p/1080p kártya főleg. Amíg ez a gen tart addig felesleges több. Vágásra meg bőven elég Premiere pro alatt 4k-n is.
Ez az elfogy a memória dolog hosszú évek óta para tárgya, de még a 6gb kártyák sem voltak komoly elszenvedói olyan játékokban amikben a rinyálók 8-10gb vram használatról beszéltek.
8.
ABorealis27
Érdekes, hogy a 2 új kártya lekorlátozott bányász képességeit meg se említették...
Mindkét kártya 1,5x erősebb a 20-as szériás elődjénél, csodás. Viszont a 3080 Ti miért 71%-al, 500 dollárral drágább a 700 dolláros 3080-nál?
(Nem mintha bármit is érne a sz@ros MSRP-je ezeknek a kártyáknak.)
Kap +2 GB memóriát és teljesítményben 15-20% lesz köztük kb.
Ja, persze, ez a "legerősebb kártyájuk". És a 3090 úgy elbújt az ágy alá, hogy senki nem találja?
Gusztustalan a marketingjük (is).
7.
delphijos
#2: Ez mekkora bullshit. A RT kiveri a szemetet ha jól van használva. Ebben mi a parasztvakitás ? Az hogy megkéri az “árát” az már egy más kérdés. A első generációs 3D kártyák mellett se szédültél, de az se “parasztvakitás” volt a software render után…. Akkor is lehetett volna mondani hogy “jó ez így”. Enélkül milyen fejlődést vársz ? RT nélkül simán tudják a 4K-t ultrán, nagy fps-el. Mit szeretnél ? 8k-t ? Vagy valósághűbb látványt ?
6.
xanatos0911
RTX 3070 Ti 8GB VRAM? Az RE engine pl. már 1080p-ben maxon is tudja súrolni azt a limitet. 8GB vágásra sem lesz alkalmas már (kivéve FHD vagy 2-3K, minimális color grading mellett). Hiába erős kártya, ha nem lehet sokáig kihasználni, mert elfogy a memória... vagy max 2 év múlva lehet venni az új kártyát majd emiatt.
5.
FekaFOB
#4: Ez aztán a válasz, igazán jól érveltél. Vicces hogy te is kifizetted a kártyát, míg az aki ezért veszi, az is pont annyit fizet érte. Hol is van itt a pénzlehúzás?
4.
Gabesz0213
#3: Xdxdxdxdxdxdxdxdxdxd OK!!!
3.
FekaFOB
#2: Miért kiforratlan? Ez az egyik legkirályabb dolog ami az utóbbi idöben történt a grafikai megjelenítéssel.
2.
Gabesz0213
Szerintem ebbe a játékba RTX-et tenni, semmi értelme nem volt. Bár.. láttam realtime tükröződést!! Fhude...fhúdejóóóvaaagy!! Egy erősebb rtx kártya tulaja vagyok, de ebbe akkor is felesleges volt. Mondjuk amekkora teljesítmény eséssel jár ha ki van tolva, akkor sem értem, minek erőltetni ezt a kiforratlan technológiát. Én a kártyámat is az alap erőért vettem, nem ezért a parasztvakítósdi pénzlehúzásért.
1.
crytek
Király akkor a játékosoknak lesz megint netes olvasnivaló ha már vga soha...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...