CD Projekt: vitte a profitot a Cyberpunk 2077

  • Írta: fojesz
  • 2021. június 2.
  • Biznisz
A CD Projekt RED is közzétette a legutóbbi pénzügyi helyzetjelentését, az év első negyedén pedig már erősen érződik a Cyberpunk 2077 negatív fogadtatása. Habár a cég nem lett veszteséges, a profitot így is jócskán vitte a javítások költsége.

Ahogy azt már mi is említettük a korábbi írásainkban, a Cyberpunk 2077 fiaskója a CD Projekt RED idei számain fogja magát éreztetni igazán, erről tanúskodik, hogy míg 2020-ra még látványos üzleti jelentést tudott felmutatni a lengyel fejlesztőcég, az idei év első negyedében már sokkal visszafogottabb eredményei voltak.

Oké, bevételfronton éppenséggel rekorddal zárt a csapat, és 53,9 millió dollár forgalmat könyvelhetett el az április előtti időszakra, ez azonban csak 2 százalékos javulást, vagyis lényegében stagnálást jelent éves szinten. A CD projekt a tavalyi év hasonló időszakában rengeteget profitált a pandémiából, a netflixes The Witcher-sorozatból és a The Witcher 3 Switch-portjából, idén azonban már nem szerepelt olyan jól a The Witcher-franchise, a Cyberpunk 2077 pedig épphogy ellensúlyozni tudta a kieső bevételeket. Az új játék kapcsán nem is közöltek friss eladási adatokat, mindössze annyit tudtunk meg, hogy a játékosok főleg a PC-s és xboxos verziók digitális kiadásait keresték.

A Cyberpunk 2077 egyébként a leglátványosabban a CD Projekt nyereségének tett be: habár a fejlesztőcég az első negyedéve nem fordult veszteségbe (sőt), a profit így is 65 százalékkal, 8,87 millió dollárra csökkent. A lengyelek elismerték, hogy a nyereségességük alacsonyabb volt a szokásosnál, ez pedig a jövőbeli projektjeik fejlesztési költségeivel, illetve azzal magyarázható, hogy a Cyberpunk 2077 folyamatos javítása többletkiadással járt.

33.
Fanboi
#30: Kár hogy kritikusi és játékosok általi siker lett ami jócskán rácáfol a marhaságaidra. Akciósabb cucc mint a New Vegas és az rpg elemek is casualabbal, de messze nem középszar, pláne nem attól hogy neked pont az.
32.
Neotechtr
#31: "látványra egy 8 éves játék benyomását keltette."

Kábé. Az előtt hozta el a Mass Effect féle nosztalgiát, minthogy a Legendary Edition elkészült. Az egész játék grafikában és stílusban is megidézett egy-két régi címet, mint valami fullos all stars gála. Kis Fallout, kis ME, irányított, de érdekes mászkálás, ilyen-olyan lassítások, mint a Max Payne-ben, komolynak tűnő, vagy éppen vicces félsztori mellékküldetések és olyan döntések, amik valamelyest számítanak.

Menet közben barlangok és föld alatti helyek szörnyekkel, meg ellenséges, több emeletes álláspontok faszikkal, városok a nagy dumálos, mászkálós, több órás gamepay-jel robotok és kommandósok között fantasy mesével? Épületek, kolóniák, vagy egy filmforgatásra való betoppanás úgy, hogy fullra kinyírunk mindenkit a live TV-ben a gagyi színészek közül? Mindez full keményen ostoba, érdekes, vicces, vagy gonosz karakterekkel és frakciókkal megfűszerezve. Egy igazi jó kis remix a régi jó játékokból. Közepes grafikán lehet játszani, mert nincs külön Chromatic Aberration kapcsoló és az állíthatósági csíkon a közép állás szerint nincs még ez bekapcsolvba a képen. Ezen kívül nagyon is jó játék, ehhez tartom magam és ha szerinted egy 8 éves játékot idéz, akkor csak kiskacsa vagy a fekete tóban, mert ez a cucc kb 20 éves húrokat is modernen és viccesen penget meg.
31.
ABorealis27
#27: "Nincs arra magyarázat, hogy gyűlölettel beszélsz ezekről, max az, hogy nincs hozzá géped, nem tudsz velük játszani, vagy csak simán mély gyűlölet."

- Ismeretlen pszichiáter diagnózisa a 2020-as évek elejéről Neotechtr PlayStation iránt táplált érzéseiről a terápia kezdését megelőzően :D.

Az Outer Worlds jó volt, amellett, hogy nagyon rövid lett (az említett szűk büdzsé miatt) és látványra egy 8 éves játék benyomását keltette.
30.
Heldengeist
#29: Kár, hogy ezúttal a jó részeket vágták ki.
29.
Ooorky
Outer Worlds egyetlen problémája ugyanaz, mint a New Vegas-nak, csak ezúttal a pénz fogyott el, nem az idő, így baltával kellett nekiesni, hogy mi maradhat, mi nem.
28.
Heldengeist
#27: "Hát az Outer a New Vegas mellett az egyik legjobb ilyen játék a kategóriában"

Ha a New Vegas mellett az Outer Worlds az egyetlen, amit játszottál a kategóriában, akkor elhiszem, hogy ezt gondoliod. Igazt nem lesz, de elhiszem, hogy ezt gondolod.

"örökérvényű fényes csillagok a stílus egén. Főleg az Origins"

A DA:O igen. A DA2 viszont annál kevésbé. Épp ezt írtam.
27.
Neotechtr
#25: Hát az Outer a New Vegas mellett az egyik legjobb ilyen játék a kategóriában, ami törönymagasam maga mögé utasítja a Fallout 4-et, de még a 3-at is nevetve. Múltkor is volt erről szó, szóval az Outer az az Obsidian saját játéka de amúgy a DA:O is a Bioware-nek ugyan így az utolsó saját játéka volt, amibe nem szólt bele az EA.

Nincs arra magyarázat, hogy gyűlölettel beszélsz ezekről, max az, hogy nincs hozzá géped, nem tudsz velük játszani, vagy csak simán mély gyűlölet. De ezek a címek pont rossz célpontok ennek, mivel örökérvényű fényes csillagok a stílus egén. Főleg az Origins.
26.
Fanboi
#25: Középszar Outer Worlds? :D
Rosszabb példát nem is lehetett volna az asztalra pattintani. Az a játék minden csak nem középszar maximum annak akinek nem tetszett valamiért.
25.
Heldengeist
#24: Igazából félelmetes, hogy nagynevű, sokszor független csapatok mennyire mellényúlnak néha. Az Obsidiantól is azt várták, hogy a Fallout 4 és 76 után majd jól megmutatják, hogy kell tisztességes OW RPG-t csinálni, aztán előálltak a középszar The Outer Worlds-zel. Az ember egyszerűen felfogni is képtele, hogy tehette le ezt az asztalra az a csapat, amelyik a New Vegast fejlesztette.

Hasonló volt a Bioware esetében DA:O - DA2 (meg kb minden, amit azóta kihoznak), de legalább nekik ott a kifogás, hogy a legaljasabb kiadó ül a nyakukon.
24.
br1Koo
#23: Nem, nem szar, csak a legtöbben azt hitték hogy több lesz egy becsületes ow iparosmunkánál. Mint kiderül még csak nem is lett becsületes a játszhatóságát tekintve, csupán egy ow iparosmunka. A világa és stílusa eladható, ami sajnos már elég a játékosok nagy részének (lásd HZD, Days Gone, AC-k, Far Cry-ok) hogy megvegyék, no meg a marketingeseknek hogy előbbit gőzerővel előidézzék a munkájukkal. Így lesz a chocapic.
23.
TolokocsisIsBack
Pedig ez allitolag egy szar jatek.
22.
Chdz
Az ügyvédek fogják vinni a profitot, a zsebünkbe haza.... XD
21.
manderel
#20: Dehogynem. Azoknak akik/amik rászállnak, baromi jó. Az hogy neked/nekünk nem az, már egy másik kérdés.
20.
vincentvega
#19: A sz*rra is sok légy rászáll de attól még az nem jó.
19.
crytek
Nem csoda hiszen ha valamiből 13+ millió fogy az nem szokott bukás lenni :)
18.
bitchka
#17: Egy szakértővel van dolgunk.
17.
Fanboi
Nem a javítások költsége vitte a fő profitot hanem az a gusztustalan üzletpolitika amiben a muftik szépen kiosztogattak maguknak milliókat mindezt amiért ilyen sikeres és jó játékot tettek az asztalra, megérdemlik. Végülis nem nekik és az erőszakos befektetőiknek köszönhetjük (de) hogy az egykoron komolyan vehető játékosokért élő csapat egy olyan játékot adott ki a kezéből ami tartalmilag a lehető legfinomabban fogalmazva sem tudja azt amiket ezek a fejesek össze vissza hazudoztak a játék megjelenése elötti utolsó két évben. Minőségben pedig gyakorlatilag katasztrófális állapotban jelent meg. A muftik és befektetők a sárba döngölték a CDPR-t,meg is érdemlik a milliós osztalékokat miközben a programozóik próbálják visszalapátolni a szart javításokkal.
16.
hedzsooo
#15: * Szerintem egyertelmuen azert ennyire rosszak a bevetelfront mutatoi inkabb, mert 1 platform (ill. 2, PS4&5) ki lett zarva toluk 1 jo ideje, a megjelenes utan szinte egybol. Meg ha csak digitalisan is, tekintve hogy sok helyen a dobozost kb. 0 jatekos veszi, ez igy eleg nagy kiesest jelent nekik.
15.
hedzsooo
#5: Jah, azt mondjuk nem tudtam. Arra meg mondjuk akkor mar kivancsi lennek, hogy manapsag hany %-ot tesznek ki a dobozos eladasok a digik mellett.
14.
Stig
#12: Húha, Ubisoft mint példa?
13.
Sheparrd
#12: 10 perc játék után sem zavartak a bugok? :O
12.
JackBauer7
Érdekes, engem a bug-ok nem zavartak PS4 Pro-n (a graf egész meggyőző lett volna), de az irányítás és a játszhatóság katasztrófa. 10 perc után letöröltem és eladtam. Sztem csak simán egy túlértékelt sz*r játék. Nekem már a Witcher is gagyinak számított egy ACII mellett pld. A Rockstar-os, Ubi-s és a Naughty Dog-os munkák után ezek nagyon indultak még kategóriásak nálam...
11.
Kisjack241
#6: Ugyanígy vagyok vele. Több mint 100 óra alatt kétszer találkoztam olyan buggal ami akadályozta a továbbhaladást és vissza kellett töltenem. A többi inkább csak illúzióromboló volt, de nem rontotta el az élményt.
10.
Stig
#9: Uhh, komolyan?? :( hát ezt nagyon sajnálom, pedig titkon reménykedtem benne hogy csak elkészülnek vele...
9.
gabeee19
#8: Ez már hivatalos, hogy a next gen jövőre jön. Sajnos.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...