Már nem bukik a Sony a lemezes PlayStation 5-ön

  • Írta: fojesz
  • 2021. augusztus 7.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony is közzétette a legutóbbi pénzügyi helyzetjelentését, melyből az is kiderült többek között, hogy a PlayStation 5 lemezes változatát már nem kell veszteségesen árulnia. Lássuk a számokat!

Megérkezett a Sony legutóbbi pénzügyi helyzetjelentése is: a teljes cég 2,26 billió jenes forgalommal zárta a június 30-cal zárult negyedévet, ami 293,9 milliárd jennel több, mint az előző év hasonló időszakában, míg az üzemi eredménye 280,1 milliárd jen volt - ez 58,3 milliárd jenes ugrást jelent.

Sajnos most nem a PlayStation-üzletágat magába foglaló Game & Network Services részleg húzta a lovakat, a 615,8 milliárd jenes forgalom (ez 9,7 milliárd plusz) és a 83,3 milliárd jenes üzemi eredmény (40,6 milliárd mínusz) jól mutatja, mennyire erős volt a cég tavalyi éve, hiszen a pandémia igencsak kedvezett a játékipari szereplőknek ekkortájt. Ezenkívül az árfolyamhatások is negatívan befolyásolták a végeredményt.

Ami a konzoleladásokat illeti, a Sony mostanra 10,1 millió PlayStation 5-nél és 116,4 millió PlayStation 4-nél jár, az elmúlt negyedévben 2,3 millió PlayStation 5 és 500 ezer PlayStation 4 talált gazdára. Érdekesség, hogy a tavalyi év hasonló időszakában még 1,9 millió PlayStation 4-et vittek haza a játékosok.

Fontos információ továbbá, hogy a Sony megerősítette: a PlayStation 5 lemezes kiadását, vagyis az 500 dolláros modellt már nem árulja veszteségesen. Úgy tűnik, a gyártó a PlayStation 4-hez hasonlóan rágyúrt arra, hogy minél előbb javítani tudjon a hardver nyereségességén, a mínusz eltüntetéséhez most is néhány hónap kellett mindössze.

Eközben a PlayStation Plus-előfizetők száma 45 millióról 46,3 millióra nőtt, míg a játékeladások 91,4 millió példányról 63,6 millióra estek vissza. A first-party címeknél is látványos volt a zuhanás: 18,7 millió kópia helyett most csak 10,5 milliót vásároltak a játékosok. Az eladások 71 százaléka történt digitálisan.

38.
38.
delphijos
#34: Persze tudom hogy nem nekem írtad, de én az S-t nem ilyen "irányban" nézem. Megtehetném azt is hogy adjak 6 kilót egy VGA-ra ( csak egyszerűen feleslegesnek érzem ). Nekem egy 65-ös 4K TV-m van, és persze CPU, meg SSD tekintetében jobb az S, de összességében mégis úgy érzem hogy a ONEX-t nem jó szivvel cseréltem volna erre. Az SX váltást viszont egy percre se bántam meg. Mindig mennek a platformviták, közben meg tényleg fingunk sincs másnak mik az igényei. Ha valaki egész évben Fifa-zik de letolja az évi God of War-t, Last of us-t , és nem érdekli a GP annak alap a PS. Aki online FPS-t nyom "versenyszerűen" az szerintem konzol közelébe se megy. Akinek van haver, családtag , vagy szeret ezer cuccot kipróbálni, annak vétek kihagyni a GP-t, és akkor BOX. A te esetben is mint kiegészítő platform a box, érthető ha nem feltétlen fontos az erősebb gép. Szerintem mindenkinek megvannak a saját szempontjai, és a legtöbb vita abból van, hogy az ember a sajátja alapján akarja a másikat "megitélni".

Azzal viszont amit te is meg Ooorky nyomat folyton hogy az box, meg pc játékosok a "tudatos" "okos" emberek, a ps tulajok meg valami ostoba birkák, nem tudok azonosulni, ezért is teszem szóvá. Ez:

"csak beszélsz róla egy PS mellől játék nélkül"

ugyanaz a szemellenzős duma ( vagy csak állandóan provokálod a másikat ) amit te kikérsz magadnak. Ha semmi másod nem lenne otthon csak egy PS5, pontosan ugyanúgy "halálra" játszhatnád magad mint bármi mással. Csak te is szeretsz úgy csinálni hogy a te igényed az "ideális", ilyen kéne mindenkinek, különben hülye.
37.
37.
HMoody
#7: A tájékozódás nem azt jelenti, hogy csont nélkül benyelsz minden hülyeséget, ami épp beleillik a mesevilágodba. Pontosan ezért írta Fanboi, amit...
36.
36.
Zuzmo
Én azt nem nagyon értem, amikor van valakinek egy normális méretű tv-je, és azért nem venne új konzolt, mert ahhoz a tv-t is le kellene cserélni, mert a mostani csak 1080p, nem 4K. Leginkább olyanokra gondolok, akiknek az előző generáció teljesen kimaradt, de legalábbis a slim, S, Pro, X mindenképpen.
34.
34.
#31: Hát nem tudom, szokták fikázni az S-t, hogy semmire sem jó, meg valamikor megy is még rá egy nagy lapát gyűlölet is, de szerintem ez felesleges. Azt tudom, hogy én vagyok tényleg az egyetlen egy ember az egész világon, akinek van egy combosnak számító PC-je, de mégis 1440p monitort használ. (Miért? Mert nem 4K@30 fps-ben akarok játszani és közepes meg minimum grafikán sem.) Másodszor megint én vagyok az egyetlen, akinek csak 1080p a TV-je. GP előfizetésem évekre előre van a PC és az esetleges alkalmankénti stream miatt. Ehhez van egy Wii U, egy Ryzen+VEGA laptop, jön később a Steam Deck és tegnap a komment után végül is rendeltem egy Series S-t is.

Nem védem én az S-t, de úgy érzem, hogy arra pont jó, hogy ha olyan cuccal nyomom a gép előtt, ami van rá, akkor bármikor átmehetek a másik szobába és elfekve is nyomhatom akár, vagy este lefekvés előtt. Ehhez nekem nem kell SX, ott van a PC, az úgyis keményebb. Ezen kívül a gamepad jó a géphez is és kis helyet foglal, valamint kevés áramot fogyaszt az S. Ahogy mondtam már, ha nem lenne semmim, csak egy last gen konzol, akkor nekem is az SX kéne, de ahhoz amúgy kéne egy új TV is. Ebben a helyzetben nem tudom úgy látni, hogy semmire sem jó az S és ne lenne érdemes megvenni. De ha az lenne a cél, hogy van pár gyerek és nekik kell valami, amin játszanak, akkor tényleg nincs jobb egy S+GP kombónál.

De nagyjából ugyan az a szitu az S megítélésében, mint a Steam Deck esetén, ahol (érdekes módon csak a magyaroknak) szar az egész és senkinek nem kéne. De nem azért mert a mostani közepes verzió 200 ezer forint, mert a magyaroknak a 256 gigás hely is kevés és max csak a 230 ezres verió lenne jó nagy nehezen. De az sem jó, mert 800p és csak 6-8 órát bír. De hogy miért ilyen minden magyar, amikor 99%-ben semmilyük nincs, ami megközelíti ezt és legtöbbször játékokra sincs pénz, nemhogy gépekre? Az így gondolkodóknak csak az lenne a jó, ha a Steam Deck kb 15 centis kijelzője 8K lenne, a 10 év múlva megjelenő játékok is fullon mennének rajta és urániumos atommeghajtású akksival kb 70-120 órát menne egy töltéssel. Mert ugye minden magyar csakis útközben játszik a világ többi részével ellentétben. Persze lehetne egy ilyen gép is és amikor közölnék, hogy rendben, akkor 5 millió forint, akkor mit mondanának? Hát azt, hogy szar a gép, nekik nem kéne, mert semmire sem jó. Na ugyan ez van a Series S-el is.

Te pl póni vagy, de ha kapnál egy S-t és egy GP előfizetést, a következő egy évben abba sem hagynád a játékot és egyből tetszene. Addig meg csak beszélsz róla egy PS mellől játék nélkül. Hát ilyen ez az S.
33.
33.
nemfontos
#26: Nekem az a tapasztalatom, hogy a lemezes ps5 elérhetősége jelentősen jobb, mint a digital edition -é. Én amúgy is azt akartam. Nem bánt az a meghajtó, és ha kell, akkor ott van.
32.
32.
nemfontos
#24: Sajnos ahogy öregszik az ember, úgy fogy a játékra szánt ideje is. Én már egyre ritkábban veszek bármit is, mert hiába vásárolom meg, ha lassabban haladok azokkal, amiket már megvettem. Jártam már úgy, hogy mire sorra került egy egyébként is leárazottan vásárol játék hónapok után, addigra odadobták gombokért, vagy ingyen :) Egy átlagos játékot kb 3 hónap végig csinálnom, a jobbakkal meg még ennél is tovább elvagyok.
Tizenéves koromban azért ez nem így volt... Majd talán ha nyugdíjas leszek... :)
31.
31.
nemfontos
#23: Az ss az nyilván annak jó, aki gp -re akar előfizetni, és ehhez keres olcsó gépet. Szerintem még azoknak sem jó, akik csak digitális játékokat vesznek, de közben nem akarnak gp előfizetést... nekik is inkább az sx tűnik optimálisnak.
Az ss az tényleg egy "gp kliens", semmi más.
29.
29.
delphijos
#25: Ennyiért inkább használom pizzaszeletelésre :D
28.
28.
Ooorky
#23: Nekem Series S-sel az a bajom, hogy nincs BD olvasója, így nem tudom kivágni a PS4-et a tv mellől, mivel a Series X nem fér be a helyére, One-t meg már nem veszek.
25.
25.
crytek
#21: 2K-nál többet nem szánok rá...még a 2500 szájhúzva elmegy..
24.
24.
delphijos
#23: Egész más szempont ha az ember mint kiegészítő platformként gondol rá. Nekem a BOX most az elsődleges, utána a Switch, és van pár game ami PC, de azok olyanok ami elfut rajta, és képtelen vagyok konzolon nyomni ( City Skylines például , mondjuk abból megvettem a Steam verziót mert az MS-ben nincsenek mod-ok ) Gondolkoztam a gen váltás környékén hogy visszamegyek PC-re de egyszerűen ennyi pénz sajnálok rá. Amilyen VGA árak vannak. Az meg hogy vadásszak egy “olcsóbbat” ahhoz nem volt kedvem. Maradt az SX. Úgysincs elég időm játszani.
23.
23.
#20: Ez a Series S egy érdekes kérdés, mert ahogy ismerhettek ti is, illetve mások is, akik jobban ismernek is azt mondanák, hogy nekem teljesen kizárt a Series S, mint lehetőség. Részben magam is meglepem vele mindig, amikor erre gondolok, de a játékra jól alkalmas asztali gépem mellé pont, hogy egy Series S lenne a jó és még lehet, hogy egyszer lesz is a SX-el ellentétben. Már nem mint ha a SX-el bármi bajom lenne, szerintem az a legjobb konzol, de így, hogy van annál erősebb PC itthon feleslegesnek látom mellé, úgysem használnám.

TV-t már 20 éve nem nézek semmilyen körülmények között és alapvetően konzolt sem használok szinte soha. A Wii U miatt van egy nagy 1080p TV-m a hálószobában, de a konzollal együtt be sincsenek dugva a konnektorba, max csak néha napján. Alapvetően nekem a Steam Deck is csak arra kellett, hogy legyen a másik szobában is valami használható cucc és mert utazásnál könnyű cipelni. De így, hogy van a Game Pass egy Series S már viszont tetszene. A TV-m még azt az 1440p-t sem tudja kihasználni, amit a kis S tud, de a GP játékokat ugyan úgy tudnám játszani ott is különösebb átstreamelés és trükkök nélkül. Emellett az S is kicsi és egy teszkós szatyorban könnyen lehetne cipelni is, ha arról van szó. Persze ez a felállás csak a gaming PC miatt reális, ha csak laptopom lenne, akkor csakis SX kéne.

És van még egy nagy érv számomra az S mellett, pedig azon a világ összes szempontjából van kompromisszum, mint grafika, felbontás, részletesség, meg amit akarsz, de egyben nincs: 60, ill 120 fps. Amíg az X-en be tud röccenni néha a framerate, az S-en (a CP2077-et kivéve) SOHA semmilyen játék nem dob el egy szem frame-et sem. Ahol akadozik a Microsoft Flight Simulator SX-en, ott sem akadozik S-en. És ez igazából a játékok 99%-ban így van. Tehát lehet kis felbontás, meg minden de a legstabilabb framerate-et nyújtó next-gen konzol a Series S.

Aztán nekem nem para, ha az ilyen Yakuza meg hasonló cuccok, amiket tolok gépen esetleg kockásabbak lennének SS-en. Azért konzol, hogy kockás legyen nem? Kell és beletartozik az élménybe. :)
21.
21.
delphijos
#19: Van egy lemezes példányom, olcsón megszámítom :)
20.
20.
delphijos
#18: Hát szerintem az van ( én is így vagyok vele ) hogy az “esélyt” sokan meg akarják hagyni maguknak. Mondjuk ( ez saját vélemény , már mondtam párszor ) elfogadom hogy valakinek megfelel de BOX oldalon én biztos nem is vennék SS-t, nekem az a gép továbbra is állatorvosi ló.
19.
19.
crytek
#18: Rengetegen használtoznak.. az hogy a digitális 70% az az jelenti hogy az a maradék 30% lemezes kb sokkal több kézen átmegy ..... :)

Ha valaha lesz ps-em lemezes lesz mert amíg élek nem nyugszok de a Driveclubot tolni akarom
18.
18.
#17: Én meg azon agyaltam, hogy vélhetőleg a döntő többség lemezes gépet vesz mindenképpen, de az eladások döntő többsége meg digitális. Mondjuk ha belegondolok, vásárlás esetén én is a lemezes gépet venném, pedig ha belegondolok, lehet sosem raknék bele egy szem lemezt sem.
17.
17.
delphijos
Kiváncsi lennék egy hasonló statra BOX a oldalon is ( valószínű hasonló lehet ) elég beszédes hogy már 71% a digit eladás aránya.
13.
13.
sanada
#1: Aki akar, az tud szerezni és nem a nyerészkedőktől. PH-n sokan írják, hogy 2 nap előrendelés után kapták meg. Tegnap volt a Médiánál is egy nagy készlet, kb fél napig fent volt rendelhetőben.
10.
10.
Magicnightfall
Back 4 blood beta kulcs ha érdekel vkit ps-re keressen
5.
5.
Neo1989
#1: Kapni éppen lehet csak 250-300 E. Én inkább megvárom a Slim / Pro verziókat. 23-24-ben.
1.
1.
PS4jacksony
Csak közben minden konzolboltban felment az ára és továbbra sem lehet kapni .
Ez azért kurva gáz,hogy úgy viszik fel az árát ,hogy kapni sem lehet.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...