Elhunyt Masayuki Uemura, a NES tervezője

  • Írta: szlav
  • 2021. december 9.
  • Gyászhír
Link másolása
Néhány nappal ezelőtt meghalt Masayuki Uemura, a NES és a SNES vezető mérnöke és feltalálója. A klasszikus Nintendo-konzolok atyjának tekinthető úriember 78 éves korában hunyt el.

December 6-án meghalt Masayuki Uemura, a klasszikus Nintendo-konzolok tervezője és a Nintendo, mint videojátékokkal foglalkozó vállalat egyik legfontosabb alakja. A legendás mérnök 1972-ben csatlakozott az akkor még hanafuda kártyákkal foglalkozó szórakoztatóipari céghez, hogy segítsen megalkotni a Nintendo első fénypisztolyos játékait, melyeket a japán vállalat később a nappaliban is igyekezett meghonosítani.

Így került Uemura a Nintendo második kutatási és fejlesztési osztályának élére, ahol megalkotta a vállalat első valódi konzolját, a Color TV-Game-et. Később az ő tervezőasztalán született meg a közel 62 millió példányban eladott Famicom (nyugaton Nintendo Entertainment System) is, illetve annak örököse, a Super Famicom (SNES). Az úriember a nyugdíjba vonulása előtt egészen 2004-ig dolgozott a Nintendónál.

Semmi kétség tehát, hogy Masayuki Uemura az otthoni játékkonzolok történetének egyik legmeghatározóbb alakja. Nyugodjon békében!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...