A Sega kiszáll a játékgépbizniszből

  • Írta: szlav
  • 2022. január 29.
  • Biznisz
Link másolása
Búcsút mond a japán árkádtermek egyik legnagyobb titánja. A Sega már 2020-ban megkezdte a kivonulást a játékgépek piacáról, most azonban teljessé, és minden bizonnyal véglegessé vált a vállalat döntése.

Régen letűnt már az árkádgépek aranykora, és habár Japánban a mai napig komoly közönsége van az érmés játékkabineteknek, a koronavírus-járvány sajnos a szigetországban is megtizedelte a rajongók érdeklődését. Nem csoda tehát, hogy az iparág egyik legrégibb óriása, a Sega is úgy határozott, hogy kilép erről a piacról.

Ez a döntés pedig nem egészen újkeletű, a japán cég ugyanis már 2020-ban eladta az árkádgépekre és árkádtermekre vonatkozó részvényeinek mintegy 85 százalékát. Az újdonsült tulajdonos a Genda, avagy a GiGO lett - az a vállalat, amely most a maradék 15 százalékot is felporszívózta, ezzel teljes egészében átvéve a Segától a tulajdonjogokat. Ha tehát egyszer Japánba utaznátok, a Sega egykori játéktermeit a GiGO neontáblái alatt találjátok.

Zárjuk a szomorkás hírünket egy kis múltba révedéssel! Mielőtt a PC és az otthoni konzolok (na, meg persze újabban a COVID-19) teljesen kicsinálták volna a játékgépeket, a Sega igazi úttörő veteránnak számított a piacon. A vállalat már az 1940-es években is pénzbedobós játékgépeket gyártott (akkor még Service Games név alatt), az 1960-as években pedig már elektromechanikus játékokkal is kísérleteztek. Az első klasszikus értelemben vett árkádgépük egy tengeralattjárós harcijátékot szimulált - ez volt az 1965-ös Periscope.

17.
17.
Ooorky
#16: Tudom, hogy wikicoin-ban kapom tőle a fizetésemet.
16.
16.
taktaharkányi
#15: Hát nem tudom. Wikipédián is láttam már NER botrányról írásokat, úgyhogy szerintem Soros... csak óvatosan.
15.
15.
Ooorky
#12: Kösz nem kell, én a csak a szabad, független, objektív, megbízható, elfogulatlan, tökéletes wikipédiában hiszek.
12.
12.
taktaharkányi
#11: Legközelebb kezdheted te is ilyesmivel. Hátha nem írsz hülyeségeket. De ha gondolod ajánlok más forrásokat a wikipédián kívül.
11.
11.
Ooorky
#10: Legalább elolvastad a wiki elejét róluk.
Holnap jöhet a 2. bekezdés.
10.
10.
taktaharkányi
#3: Egy amerikai cégről beszélünk eredendően, aki a hadseregnek adott el a különféle állomásaira pénzbedobós gépeket, majd miután illegális lett a játékgépezés az USA-ban, átköltöztek Japánba. Csak ha belemászunk ilyesmibe, legalább pontosan...

Mindentől fűggetlenül. Nem tudom ilyen hírnek hogy lehet örülni. Ez bizony egy korszak vége. És bármilyen trógerségei is voltak, összességében jelentős nyomot hagytak és hozzájárultak ahhoz, hogy egyik kedvenc szórakozási formánk ilyen szinten terjedjen el és fejlődjön. Annyi kötődésem sincs érzelmileg a céghez, mint a sarki kóborkutyához, alapvetően a játékokat szerető emberként egyáltalán nem önt el a jóérzés... Sőt. Számomra kifejezetten szomorú.
9.
9.
Extol
Úgy 25 éve játszottam egy gépen ami anno a város egyik vendéglátó helyén volt.
8.
8.
crytek
#7: Ez a fantasztikus eszmefuttatásod csak azért gáz mert nem én vagyok a játékipar eltartója egyszemélyben.. A silent hill-t nem csak én szeretem a világon vannak még pár 10 millióan.
És azt kérek számon bárkin amit csak akarok, ugyanis ezek csak szavak..ha nem esett volna le.
7.
7.
delphijos
#5: Tanuld meg a “nagyotmondás” definícióját. Amúgy meg ha holnap megjelenne, nem vennéd meg, mert “nem éri meg” “majd jön ingyen is”. De a fejlesztőn meg számonkéred miért nem csinálja. Logika. Tényleg nem érdemes vitatkozni veled, mert egy kb. 10 éves gyerek szintjén nézed a világot.
5.
5.
crytek
#4: Napi nagyot akartam mondani dolgod pipa.. Várunk holnap is
4.
4.
delphijos
#1: Ja, majd megőrülnek hogy nekiugorhassanak végre. Hiszen van itt valaki aki 5 évvel később ingyenes bundle-ban bezsákolná. Melyik céget ne lenne boldog ettől ?
3.
3.
Ooorky
A cég amelyik azzal kezdte, hogy az akkoriban Japánban illegális játékgépeket árult a yakuzának kiszáll a bizniszből...
Ezt is megéltük.
2.
2.
Darksiders84
#1: Előbb vagy utóbb úgyis sorra kerül az is
1.
1.
crytek
Konami is megléphetné és végre foglalkozhatna a Silent Hill felélesztésével.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...