Betett a chiphiány, visszaestek a PS5 eladásai

  • Írta: fojesz
  • 2022. február 2.
  • Biznisz
Link másolása
Nem hozta a Sony videojátékos részlege a cég várakozásait, miután a globális készlethiány miatt a tervezettnél kevesebb PS5 talált gazdára. Emiatt a PS4 számaitól is elmarad az új konzol.

Alaposan megküzd a Sony a PlayStation 5 készlethiányával: miután nem kap elegendő alkatrészt (főleg chipet), nem tud elegendő gépet gyártani, és így az eladások is elmaradnak a korábbi tervektől a legutóbbi üzleti jelentés szerint. Épp ezért a december 31-én véget negyedévben a cég Game & Network Services részlege 7,1 milliárd dolláros forgalommal zárt, ami 8 százalékos visszaesésnek felel meg éves szinten - öröm az ürömben, hogy az üzemi eredmény legalább 15 százalékkal nőni tudott, ez 810,7 millió dollár volt.

A Sony az elmúlt három hónapban 3,9 millió PlayStation 5-ön adott túl, ami első blikkre nem tűnik látványos elmaradásnak az előző év hasonló időszakához képest, amikor 4,5 millió konzol talált gazdára, a PlayStation 4-hez képest viszonyítva azonban már rosszabb a helyzet: a gyártás nem tud felpörögni, és míg az előző generációs konzolból 20,2 millió darabot adtak el ennyi idővel a megjelenése után, a PlayStation 5 még csak 17,3 millió példánynál jár. A Sony egyébként már csak 19,3 millió eladott PlayStation 5-tel számol az üzleti év végére (ez március 31.), pedig korábban 22,6 millióra darabra lőttek a japánok.

Tovább tetézte a dolgot, hogy játékfronton is visszaestek az eladások, ami a first-party anyagok kínálatát elnézve nem meglepő: míg 2020 végén több új cím is boltokba került a PlayStation 5 rajtjával párhuzamosan, a tavalyi év végén nem volt újdonsága a Sonynak - a Horizon: Forbidden West lett volna az ugye, csak azt eltolták februárra. A játékokból végül 11 százalékkal fogyott kevesebb, a PlayStation 4 és a PlayStation 5 fejlesztéseit kombinálva 92,7 millió kópiánál állt meg a számláló. A PlayStation Plus-előfizetők száma 48 millió főre nőtt.

Kulcsfontosságú részlet még az üzleti jelentés kapcsán, hogy a Sony megerősítette: 2026 márciusáig tíz live service-játékot dobna piacra. Erre a minap már Jim Ryan, a PlayStation-részleg vezetője is utalgatott, méghozzá a Bungie 3,6 milliárd dolláros felvásárlása kapcsán.

18.
18.
nemfontos
#17: Jó gép az 5. Olyan gyors és kényelmes. Én nem bántam meg. Legkésőbb amikor normalizalodbak a dolgok javaslom hogy szerezz egyet.
17.
17.
Windrider
#13: Én is sokat olvastam róla, hogy hangos, ezért kicsit megijedtem, de aztán szereztem egy Pro-t egy haveromtól fillérekért még pont az 5 megjelenése előtt és szépen működik, egyáltalán nincs zavaró hangja.
Nekem valahogy egyáltalán nem hiányzik az 5, főleg hogy az új nagy címeket a Pro-n is játszhatom.
16.
16.
Banderas
Én január harmadikán vettem egy szolgátatótól. Ha az ott dolgozó ismerősőm nem szól, le maradtam volna. Egy hét alatt elvitték az összeset mint a cukrot.
15.
15.
DarkCrash
#14: Jah persze lehet várni. Én se vágtam volna eret ha hónapokat várok. Erre írtam hogy mázlim volt hogy 4 nap alatt megkaptam mert még volt gép. És pont aznap vitték el a Pro-t.
14.
14.
nemfontos
#12: Én hónapokat vártam rá. Mondjuk annyira nem zavar. Ez nem olyan hosszú idő amit ne lehetne kivarni.
13.
13.
nemfontos
#11: Jó neked. Az enyém sajnos hangos volt. Nem volt elviselhetetlen de játéktól függőben időnként beindult a porszívó.
12.
12.
DarkCrash
#5: Én január 23-án rendeltem lemezes gépet, és január 27-én délelőtt már hozta a futár. Tegnap pont néztem nagy mázlim volt mert már ott sincsen raktáron.
11.
11.
Marcus88
#10: Annak a legutolsó kiadásnak amit 2018 végén adták ki szinte semmi hangja nem volt.
Nekem 3 évig ment és mai napig megy hangtalanul.
10.
10.
nemfontos
#7: Egyébként jó gép volt a pro de a hangja még a legutolsó kiadásának sem tetszett. Túl hangos volt. Az 5 os után aminel max egy pici cincogas van a 4 esbol legfeljebb a slim et használnám.
9.
9.
nemfontos
#7: Van egy 5 osom. Nem hiszem hogy valaha is bekapcsoltam volna még a pro t. Egy ismerős kisfia akarta az xbox és a PC mellé hát megkapta. :)
8.
8.
Venator
#5: Magyarban elég jó a helyzet ps5 terén valamiért de angliában külföldön rohadt nehéz még mindig beszerezni. Lehet de hónapokat kell rá várni.
7.
7.
HMoody
#6: Mivel leállt a pro gyártása és csak slim van új, nem volt okos dolog eladni. Menni fog fel az értéke még egy kis ideig.
6.
6.
nemfontos
#5: Pillanatok alatt eladtam a pro t. Könnyű dolog. Ezért nincs a boltban.
5.
5.
Pistons00
#2: Azért akkora hiany nincsen én meg tavaj áprilisban rendeltem a ps5-öt a konzolvilágból és augusztusban hoztak. Már nem kell 4 honapot várni a haverom novemberben 19.-én rendelte és Január első hetében hozták neki. Az hogy boltokba még mindig nincs az nem azt jelenti hogy 100 évet kell rá varni. Amugy érdekes hogy miota a Ps5 megjelent azóta én csak Ps4 slimet latok a boltokba de Ps4 pro az egy darab sem.
4.
4.
Marcus88
#3: Örökké nem fog tartani a hiány.
3.
3.
nemfontos
#2: Ha évente alig bírnak 10 milliót legyártani akkor a teljes állomány lecserelese elhuzodhat 10 - 12 évig. :)
2.
2.
Ooorky
#1: Sajnos én is így látom, konzolboltok is használt ps4-eket hirdetik, mert egyszerűen nem tudnak mást a polcra rakni...
1.
1.
nemfontos
Ennek következménye lesz az is, hogy a valódi generációváltás nem fog megtörténni, még évek múlva sem. Továbbra is a ps4 képességeit tartják majd szem előtt a fejlesztések során.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...