Óriási bevételt termelt a Microsoftnak az Xbox Game Pass tavaly

  • Írta: RangerFox
  • 2022. október 10.
  • Biznisz
Link másolása
Egy kimutatás alapján hatalmas bevétele származik a Microsoftnak az Xbox Game Pass előfizetéses rendszerből, de további érdekességeket is rejt a dokumentum.

Az Activision Blizzard felvásárlása kapcsán napvilágot látott egy kimutatás (via TweakTown), amely szerint a Microsoftnak nagyon jövedelmező az Xbox Game Pass szolgáltatás fenntartása.

A dokumentumok alapján 2021-ben közel 2,9 milliárd dolláros bevétele származott a cégnek szolgáltatásból, és ugyan a tényleges profitra nem derült fény, az ennyiből is tisztán látszik, hogy jó üzlet az előfizetéses modell fenntartása neki. Ez azt jelenti, hogy a Game Pass szolgáltatás forgalma megközelítőleg 18 százalékát teszi ki a teljes Xbox-divízió bevételeinek (ami 16,28 milliárd dollár volt tavaly).

Érdekesség, hogy a kimutatás szerint a Nintendo Switch Online előfizetéses rendszere 932 millió dollár, míg az EA Play "csupán" 256 millió dollár bevételt hozott. A PlayStation Plus számaira nem derült fény, mindenesetre úgy tűnik, hogy ilyen területen nehéz felvenni a versenyt a Microsofttal.

25.
25.
delphijos
#24: A Cloud szolgáltatás bérlését ne keverjük ide, ott az MS és az Amazon mellett nagyon nem rúg labdába senki. A másik se feltétlen jó példa, mert ezek a store-ok nem előfizetéses rendszerek. Ha meg kell venni valamit, az megint más téma. Abban persze egyetértek hogy ez nagy falat, nem is mondom hogy százasával jönnének ilyen game streaming szolgáltatók. Én csak az mondom hogy akik vannak, azok közül a választásnál igenis számít hogy van valami ami csak náluk van.
24.
24.
crytek
#22: Igen ám csak ehhez háttér is kéne..ez nem nő ki egyik napról a másikra. Ez kb olyan mint a pc-s digitális piac tök jól hangzik a saját store de mégis a steam az egyeduralkodó ,mert ők voltak az elsők kellő háttérrel rendelkeznek és mivel ők a top sokan őket választják mintsem egy sajátot hozzanak létre.
Nem véletlen hogy a sony is a ms-tól bérel nagyrészt powert ehhez.
23.
23.
Limpi
#21: Köszi! Hát, ez nekem akkor is új volt. :)
Most itt találtam róla részletes leírást:
https://www.reddit.com/r/xbox/comments/nqnz26/a_comprehensive_guide_on_how_to_get_game_pass
Ennek hozzászólásai szerint 8 hónapja még változatlanul működött (USA és Kanada).
Tuti, hogy működik még most is és nálunk is?
Jó volna erről egy magyar cikk (ha nincs, én most hirtelen nem találtam), mert nem biztos, hogy mindenki rátalál fentire.
Meg itt is vannak még hasznos infók:
https://www.reddit.com/r/XboxGamePass/comments/j6afou/guide_to_getting_cheapest_game_pass_ultimate
Amúgy egyszerűbb, de nem sokkal drágább trükk nincs? :)
(Nekem nem is kéne a Game Pass Ultimate, hanem elég lenne csak a Game Pass for Console 12x3000 Ft-nál olcsóbban...)
22.
22.
delphijos
#21: Az hogy a Stadia üzleti modellje csapnivaló volt, az nem jelenti azt hogy akkor a cloud gaming lehúzva a klotyón. És persze orrvérzésig vitázhatunk arról hogy ne exluzív tartalommal hanem “minőséggel” versenyezzenek a cégek, de az igazság az hogy film streaming-et se azért választ elsősorban az ember hogy a Netflixnél jobb a UI vagy több a feature mint a Disney+-on vagy a MAX-on mondjuk, hanem a tartalom miatt. Ha van teszem azt 3 cég akik GP típusú játék katalógust biztosítanak az előfizetőknek, garantálom hogy a katalógus 80% közös lesz. A maradék 20 miatt fognak egyik vagy másik mellett dönteni az emberek.
21.
21.
crytek
#19: Többször le lett írva.

3 év live gold arra raveszel 1 hónap game pass ultimate-et majd szerzel egy home társat akivel feleztek (kell hozzá xbox mindkét oldalon) és kész is a "csoda"


#20: Több persze.... most szűnt meg a google saját szarja aki kilóra megvehette volna magát a sonyt is... de igen ez a felhő gaming csak úgy huss terjedni fog mint a kakasos nyalóka..
20.
20.
zoli12i
#16: Azért bogaram, mert ahogy írtam előbb vagy utóbb több ilyen szolgáltatás lesz. És azokban ugyanezek a sz*r multi platform indie címek lesznek. Valamivel be kell vonzani majd az embereket és az exkluzívitás megint döntő lesz.
19.
19.
Limpi
#6: Ezt írtad: "[...] inkább adok ki egy évben 6700ft-os az éves game pass ultimate-re [...]"
Légyszi írd meg, hogy milyen trükkel kerül csak 6700 Ft-ba az éves Game Pass Ultimate előfizetés! Csak mert a sima Game Pass is extrém jó lenne ilyen árért egy évre, nemhogy az Ultimate...
16.
16.
crytek
#15: Minek kéne exklúziv dolog? Elég ha a felhőt fejlesztik azt akkor soha többi nem kell több konzol veszel egy kijelző képes bármit meg kézbe veszel egy kontrollert azt zene...
Sok embernek bőven elég az ha nem kell 70euro/game árat kiadni hanem havi pár $ és többszáz címhez hozzáfér.
MS-nak nem kell erőlködni saját címeik eleve ott nyitnak a külsős fejlesztők meg majd eldönti sony vagy msnak adják oda magukat. Sony rendszere hátrányba lesz mindig is a nem 0 day saját címek miatt.

Ez a "harc" úgyis csak évek múlva fog eldőlni igazán amikor már pl az EA az ubisoft és a többi cég valakihez tartozni fog már... mert hiába megy mindig a vergődés hogy szarok a címeik de a sony vezér pl cod vergődésén is látszik elég jelentős pénz forog kockán egy egy ilyen felvásárlásnál...főleg ha előfizetéses szolgáltatás mert ahol a pénz és a hatalom ott lesznek az userek is.
15.
15.
zoli12i
GP most kb. olyan, mint anno a Netflix. Újító és egyeduralkodó. Aztán jöttek a többiek.

Előbb utóbb az MS-nek fel kell adni azt a kurva kényelmes hozzáállását, hogy nem gyártat exkluzív játékokat. Tehát a 25 pihenő stúdiót meg kell majd dolgoztatni ha jönnek a riválisok.

Amúgy jah, egy fórumon megfogalmazták tökéletesen ezt az előfizetési modellt: "Rövid távon jó nekünk, hosszú távon viszont kiheréli a piacot"
14.
14.
crytek
#12: Tartalom ugyanmár... Az említett ac se hosszú csak ugyanazt csináltatja az emberrel ezredszerre is..

/Most tolom game passba (még szerencse ,mert ez ebben a formában egy szaros ft-ot sem ér) a Grid Legends-et. Ezt a játékot én a mai napig nem tudom hova tenni mivel ez a Grid 2 ez a Grid Autosport...eladták sokadszorra ugyanazt. Van neten az a mém hogy egy irodában ülnek és kérdezik hogy tudnák feldobni egy játékot/filmet és aki HASZNOS JÓ tippet mond kikurják az ablakon... Nos itt is valami ilyen lehetett...
Biztos volt itt is meeting ami így nézhetett ki:

-Figyeljetek volt a Grid 2-ön , majd ugyanazt kiadtuk Grid autosport néven is itt Grid Legends ami megint full ugyanaz pályák is meg minden hogya tudnák tartalmassá varázsolni...

Nos aki azt mondta hogy esetleg tegyenek már bele a játék 4. részére végre új pályákat azt ott helyben kinyirták... cserébe TOLJ le 800 futamot ugyanazon a 7-8 pályán. Oltári. Mindössze annyira telt tölük hogy azt a 7-8 pályát megvariálták hogy van egyszer sima , van a havas verziója meg van a start-cél felcserélése. Sőt az ma már szerintem vezérigazgató aki azt mondta tudjátok mit induljon a verseny a pálya közepétől.... Hányok..mondjuk való igaz én vagyok a hülye hogy végig fogom szenvedni (mert amit elkezdek nem hagyom annyiban)/
13.
13.
nemfontos
#4: Majd a "Wo Long: Fallen Dynasty" lesz az első ami engem érdekel... aztán hogy a sony erre a hírre beteszi -e ps plus -ba, az majd kiderül. De ha nem, akkor kérek kölcsön egy series x -et, és lejátszom rajta...
Más egyelőre nincs.
Természetesen a sony -nál is ugyanarról van szó mint a gamepass esetében. A régi/szemét cuccok elérhetőek előfizetéssel, és van pár "csali" darab, hogy adj pénzt.
Most ez nekem megérte. De nem azért mert jónak tartanám az előfizetéses modellt, hanem mert volt benne épp annyi játék, ami a ps plus upgrade árát megérte. A teljes árát már nem biztos hogy odaadtam volna érte.
2024 -ig így ez oké. Aztán meg lesz sok kérdés. Azt se tudom élünk -e még akkor...
12.
12.
Hunszi
#10: Erre már van egy elmélet, hogy mi fog történni, ha GP-hez hasonló szolgatátások teljesen átveszik az uralmat. Az, hogy a kiadók ezesetben majd ráállnak az olyan játékok fejlesztésre, amik 20 órában maxolódnak. Értsd az n+1. Assassins Creed nem fog 100 óra tartalmat kínálni, hanem tulajdonképpen szétbontják a 100 órát inkább több játékra.

Ha megnézed lehet nem is annyira távoli ez, az elmúlt időben szárnyra kaptak azok a pletykák, hogy az Ubisoft UPlay bekerül a Game Pass-be, erre máris bejelentik a sok "kicsi" AC-t. A Miragera is csak 15-20 órát mondanak, hol van ez az Odyssey és Valhallához képest.
11.
11.
crytek
#9: Nagy költségvetés lol... az nem a game pass vagy a ps plus miatt fog "elhalni" hanem attól ami már évek óta zajlik.. értelmes single cím már rohadt kevés van. Aki nem hiszi nyálazza át az éves megjelenéseket mondjuk 2003-tól... Ma az a lényeg kiadj valamit amivel neten tudjanak játszani amiben tudnak booster pakkokat meg skineket venni amikre a fél világot ráköltheted...ehhez nem kell 100 milla fejlesztési költség sem. Ótvar amerre ment a játékipar.. Game passban meg pont ezért jók az indie címek nekik már akkor megéri a dolog ha csak a ms kicsengeti nekik az a párszáz ezer $-t... hát még ha híre megy hogy fasza.
Pont most itt a Chivalry 2 ahogy gamepassba került elég szépen meglodultak az eladások,csak kár hogy ez is netes ótvar :(

Egyébként fel lehet löni egy kérdőivet és látatlanban is mondom hogy az ember inkább kifizeti a game pass ultimate-ért éves szinten azt a 6700FT-ot és TOLHAT akár 500 játékot is mintsem vegyen kemény egy db-ot sokkal drágábban 0 day ami nem mellesleg lehet benne is van a game passban..

Ha a MS-nak megéri
Ha a cégeknek akik bele adják a szajrét megéri
Ha az userenek megéri
Akkor miért ne?
10.
10.
delphijos
#9: Már többször írtam hogy én is félek ettől kicsit. Egy ilyen modellnél a mennyiség fontosabb mint a minőség. Nem azt mondom hogy minden játék egy vacak lesz, de igazán nagy költségvetésű címeket ez a modell nem igényel, és nem is éri meg. Ha egy library-t bérel az ember ( végső soron erről van szó ) a többségnél többet számít ha van 200 közepes / jó / vacak játék mintha lenne 10 AAA cím. És reklámozni is könnyebb , hatásosabb a nagy számot. Ez olyan mint a nagyobb felbontás + fps de mondjuk csak medium detail , vs ultra , de kisebb felbontás. Ez utóbbit nehezebb “eladni”. De ne legyen igazam.
9.
9.
csoki0619
#8: Az, h nekünk usereknek megéri, az nem kérdés, amire én a leginkább kíváncsi leszek, h mi fog történni ha összes ilyen nagy cég átáll erre a modellre, mennyire fogja megérni a kiadóknam nagy költségvetésű játékokba fektetni? A filmiparnál már látjuk a negatív hatását a streaming előretörésének.
8.
8.
Hunszi
Akármilyen irányból vizsgáljuk, gaming szempontból nincs ennél ütősebb előfizetés, szóval alap, hogy a legtöbb ember még akkor sem mondja le, ha éppen nem használja 1-2 hónapig. Rongyos 3000 forint havonta konzolra, és bár elhiszem, hogy sok benne az indie cím, de 1 évre nekem kérdés nélkül megér 36000 forintot (vagy írhatnám úgy is, hogy naponta 101 forintot) főleg a mai játékárak mellett. Ha bemegyek a boltba, hogy vegyek magamnak valami nasit, már akkor több pénz hagyok ott, mint 3000 forint...

Olyan játékokat próbáltam ki ennek köszönhetően, amiket valószínűleg soha nem vettem volna meg, pedig utólag visszagondolva nagy kár lett volna kihagyni. Hades, Death's Door, Grounded, The Ascent stb. Ezek mellett pedig jócskán szerepelnek a felhozatalban nagyobb címek is, és folyamatosan jönnek az újak is, lásd Plague Tale: Requiem és a decemberben érkező High on Life.
7.
7.
zoli12i
Ez a bevétel, nem a profit. Ebből még lejön a fenntartás és a játékok bérlésének költsége. Kíváncsi lennék mennyi az annyi igazából. De ezt is a brazilok szivárogtatták ki valamiért, így nem kell készpénznek venni.

De ezt is nem értem, hogy engedték ki, mert az MS híresen ügyel arra, hogy eladási mutató, költségek stb. ne kerüljenek ki tőlük nyilvánosságra.
6.
6.
crytek
#5: "Kicsit olyan ez mintha egy játék áráért egy évig ingyen játszhatunk a demo verziókkal" Kicsit se olyan mivel ezek teljes játékok és nem demók :)
Ma elég kevés olyan game van amit többször elővesz az ember és inkább adok ki egy évben 6700ft-os az éves game pass ultimate-re ahol éves szinten 60-70 játékot végigviszek mintsem vegyek egyetlen db játékot szintén 6700ft-ért csak azért mert az esetleg előszedném majd másodszorra is..
5.
5.
MzperXD
#1: A game pass növeli a játék eladásokat, főleg a kisebb címeknél amit sokan talán ki sem próbálnának, de még a húzó címeknél is növeli, mert ami jó azt később megveszik. Kicsit olyan ez mintha egy játék áráért egy évig ingyen játszhatunk a demo verziókkal. Én nagyon szeretem és remélem egyre jobb lesz.
4.
4.
mephi
#3: Szerintem most megéri, nemrég újítottam meg 2 évre.
A Scorn és a Plauge Tale jónak ígérkezik, a 2023-as év még jobbnak.
Mondom mindezt úgy, hogy a Sony-t preferálom én is.
3.
3.
nemfontos
#1: Ezt csak akkor mondanák meg, ha lehetne vele "büszkélkedni".

Nekem még egyelőre nem érte el az ingerküszöböm a gamepass. Az majd a sony -n múlik (bénáznak -e annyit) hogy ez megtörténik -e... 2024 -ben.
2.
2.
Őrnagy
1.
1.
crytek
Tudom csak kb engem érdekel a dolog, de olyan infot is szívesen látnék, hogy a költés mennyi volt? (értem itt ezalatt a nem saját címek bekerülésének a "megvásárlását")
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...