A Capcom elnöke szerint túl olcsók a játékok

  • Írta: pandaril
  • 2023. szeptember 26.
  • Biznisz
Link másolása
Véleménye szerint a játékok fejlesztési költségeihez képest aránytalanul alacsonyak a játékszoftverek kiskereskedelmi árai, ezért nem tartja kizártnak, hogy a 70 dollár lesz a jövőben a minimum határ.

Haruhiro Tsujimoto Capcom elnök a Nikkei-nek adott interjújában fejtette ki nézeteit a játékok árairól. Az interjú ide vonatkozó részletének fordítása itt olvasható. Tsujimoto szerint az egyes játékok elkészítésének költségei több mint százszorosára nőttek a Famicom éráéhoz (kb. 1983 és 2003 között, bár nyugaton 1995-ben véget ért) képest. Az 50 és 70 dolláros ár még mindig túl alacsony a költségekhez képest, arról nem is beszélve, hogy sok játék alig egy hónappal a megjelenés után már akciós, vagy eleve egy előfizetéses szolgáltatásban jelenik meg.

Egyértelmű megoldást ugyan nem tudott az úr mondani, kiútnak a játékok árának emelését látja. Kérdés, hogy egy 100 dolláros játéknál milyen eladásokat tud majd produkálni egy játék a megjelenés pillanatában, és nem lesz-e még nagyobb a migráció az olyan szolgáltatások felé, mint a Game Pass? Másrészt, elnézve az idei év megjelenéseit, amelyeket a különböző teljesítménybeli hibák, bugok és szerverproblémák mételyeztek, mennyire lesz megengedhető egy 100 dolláros játéknál, hogy 7 patch kelljen ahhoz, hogy élvezhető legyen?

15.
15.
hedzsooo
Jujj, 1 CEO ilyet tud mondani, ilyen sem volt meg... XD :D
14.
14.
Krumplistarkedli
Szerinte tul olcsok a jatekok? Szerintem meg soknak tul rovid a sztoryja az arcedulajukhoz kepest. Lasd pl Scorn, 40 eurot elkerni par oras gameplay-ert, egy delutan alatt vegig viszed (igaz en tobbet szoszoltem vele, nekem tetszett a hangulat csak tul keves infot tolt az arcunkba. Igaz en game passba toltam)
13.
13.
Doomsayer
#11: Mármint a Resi 4 nyolcadik(!) kiadása az, ami a REmake 3 féle pusztulás-burulás-szégyen után szerinted kint van a posványból? Meg a konzolra is 2000 forintért dobált okádék DMC5? Hát ne haragudj, de mint az említett két széria kezdetektől való rajongója max erre csak annyit tudok mondani, hogy ezért a kommentért kár volt áramot pazarolnod.
12.
12.
delphijos
Az a baj, hogy itt is nehéz véleményt mondani, mert ha ha azt mondom hogy elméletben igaza van, akkor kapom az ívet. Pedig se milliomos nem vagyok, se a cégeket nem védem. Az hogy "sok a pénz a játékiparban" is kicsit árnyalt. Ami hasít az a multi címek,mobil játékok ahol vagyonokat költenek el az emberek. Aki ezt általánosan mondja, lesne ha látná mennyi hasznon van egy BG3-ból meg egy Candy Crush szerü vacakból... Szerintem az egyszer-kétszer játszós single story játékok ilyen áron nem olyan HATALMAS üzletek mint sokan gondolják. Főleg hogy a használt játék piac azért tényleg kezd erősen visszaszorulni.... Az biztos hogy ha csak pusztán a hasznot néznék, senki nem csinálna ilyet. Azzal egyetértek hogy az ahogy sok játék megjelenik elég szégyen, de az meg nem az ára miatt van. Sajnos ebben az iparban nem nagyon van ennek következménye. A legtöbbször ezen spórolnak a cégek. Tesztelőkön, minőség ellenőrörökön. Az meg hogy "játékminőség" szempontjából meg milyen egy játék, az mellékes. Mindenkinek megvan a lehetősége a pénzével szavazni. De az nem ártana ha az ár nem fix lenne, hanem ehhez mérten lőnék be a cégek, de ezt ugye nem fogják, egy olcsóbban adott játék, az kb. nyílt beismerés lenne, hogy "szerintünk se olyan jó".

De amúgy az egy összegért megvehető szoftverek az üzleti szférában kezdenek eltűnni, elöbb utóbb itt is ez lesz....
11.
11.
Pain
#2: Azért egy starfield szintre ne züllesszék már le pl a Resident szériát, amit sikerült végre vissza hozni a posványból, se a Devil May Cryt vagy a Monster Huntert.
10.
10.
Extol
A Capcom elnöke nem valószínű hogy fizetésből él
9.
9.
Neo1989
A drága meg az olcsó is szubjektív kifejezés valakinek egy 300 milliós Rolls-Royce vagy egy Lugano-i ház (Svájc) átlag 2 milliárd ft-ért is olcsó.

Én egyébként a játékokat nem tatom drágának.
No pláne ha azt vesszük hogy az áruk 1 év elteltével a felére esik vissza.
Egy MS Windows Server Standard 2022 300 ezer felett van pl.
8.
8.
FreeKatana
#4: Mondjuk a RE Engine pont nem egy öreg motor. A Resi 7 használta először, az meg 2017. Azóta vannak újra egész jó játékiak (minőségileg, nem Resi mércével). Ellenben egy Bethesdával, ami már az első barlangrajzok idejében is ugyanazt a csotrogányt használta, mint a Starfieldnél. Ettől függetlenül beveheti ez a jól fésült verébszar.
7.
7.
Zuzmo
Már a kilencvenes években 60 dollár volt egy Super Nintendo játék, 50 dollár egy Playstation 1 játék. Azért kellett később kitalálni a dlc-ket, aztán a season pass-eket stb. , hogy ne $100 legyen játék, csak 60, mert annál nem akarnak többet fizetni a vásárlók. Az a probléma, hogy minden AAA játéknak ugyanannyi az ára, akármilyen különbségek legyenek minőségre, tartalomra két játék között.
A mobil/free to play címekre meg rengeteg ember elkölti a többszörösét egy AAA játék árának, miközben gagyibb a játék, csak ráfüggnek az emberek.
Egy mésik fontos dolog, a jó magyar forintnak hála nálunk nem 40%-kal emelkedtek az árak a kilencvenes évek óta a pc játékoknál, hanem 200%-kal lettek drágábbak. Ez azért nem mindegy.
6.
6.
mdr88
Nem gondolnám, hogy nekem, vagy itt bárkinek kellene megmondania a tutit... DE:

1. Nagy örömmel fizetné ki mindenki a már most 60-70 eurós árakat, ha nem kapnánk érte befejezetlen játékokat, mint modnjuk az idei megjelenések 80%-a

2. Tessék szépen lekorlátozni az előfizetéses opciókat... ha nincs minimum 3 havi előfizetés, akkor ne férjen hozzá az illető a friss megjelenéshez vagy mondjuk kapjon belőle egy 10 órás trial-t aztán majd eldönti, hogy ad-e érte pénzt vagy sem

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy 60-70 eurós játék (tartalmilag) pont nem ér annál a 10-20 eurónál többet, mint amit egy-egy leárazáskor kifizet érte az ember.
5.
5.
Doomsayer
Soha a jó életben nem kerestek meg a játékiparban annyi pénzt, mint most és soha a világon eddig sem volt és most nincs még egy másik ipar, ahol ennyire hulladék és működésképtelen termékek eladását meg lehet úszni, de az a baj, hogy olcsók a játékok.

No elmondtam ezt én is most hivatalosan, úgyhogy adjanak nekem is annyi lóvét, mint ennek a harakiri tusimotyónak.
4.
4.
Zisten
Nem ő mondta a jelen generáció játékár emelésére, hogy:
"Annyiért kell adni egy játékot amennyiért megveszik."

Amúgy meg a Capcom... pont befoghatja.
(Híresek arról, hogy ezer éves motorral dolgoznak. Fejleszteni luxus.)
3.
3.
crytek
A gond az hogy a bevétel tegnapelőttre kéne.
Ha nem az első pár hétben akarnák eladni a világmidnenséget akkor nem lenne az mint most.
Stabilan kéne tartani egy game árát és ennyi. Akinek kell ugyis meg fogja venni. De ők már sokszor 1 hónap után tolják a 15-20-22-50% offokat (nyilván ahol egyre nagyobb a szám az annyira szar is lett)
Shitendo ezer év után is ugyanannyiért adja a szarjait és jé mégis veszik..mivel tudják nem lesz sosem ultimate leárazás
2.
2.
pszihoapu
sztem nincs evvel semmi baj. a gamer kozosseg ugy is a penzevel szavaz. csinaljanak BG3, (minimum)starfield szintu jatekokat es akkor nem baj ha felarazzak.:) de akkor mindnek olyannak kell lennie azert az arert.
1.
1.
Nothing
Azért ez pont egy elképzelhetetlen pénzeket hazatalicskázó CEO szájából kicsit furcsa...
Plusz, az lehet, hogy 100x annyiba kerül egy játék fejlesztése, mint régen, de azóta abszolút globálissá vált a gaming, vagyis minimum 1000x nőtt a vásárló réteg is...szóval nyasgem, Tsuji. XD
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...