HWSW: Durvulhat a PlayStation Store árai miatt indított per

  • Írta: szlav
  • 2023. november 23.
  • Biznisz
Link másolása
Akár 7,9 milliárd dollár kártérítéssel végződhet a japán játékcég digitális áruházának árait kifogásoló kereset, amennyiben beigazolódik, hogy a 30 százalékos jutalék miatt többet fizetnek a játékosok, mint amennyit kéne - írja a HWSW.

Csoportos per paprikázza a hangulatot a Sony-nál, aminek tétje több milliárd dollár lehet. A felhasználók vádja és a londoni törvényszék szerint a PlayStation-gyártó erőfölényével visszaélve tisztességtelenül árazta a PlayStation Store felületén kínált szoftvereket. A pert még tavaly augusztusban közel 9 millió brit ügyfél nevében kezdeményező Alex Neill, fogyasztóvédő ügyvédei szerint az összesített kár becsült összege elérheti a 7,9 milliárd dollárt.

A vád szerint a vállalat visszaélt helyzetével, mikor megkövetelte, hogy a digitális játékokat és kiegészítőket csak a PlayStation Store-on keresztül lehet megvásárolni és eladni a konzolokra, ami viszont 30%-os jutalékot csíp le a fejlesztőktől és a kiadóktól. Mivel ez egyes esetekben a feltételezettek szerint beépül a fogyasztói árba, ezért a játékosok végső soron magasabb árat fizettek ki a játékokért és a kiegészítőkért, mint alapvetően a jutalékok terhelése nélkül kellene. A Sony képviselői szerint az ügy mögött húzódó gondolatmenet az „elejétől a végéig” téves.

Az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszéke úgy döntött, hogy Neill ügye további szinten folytatódhat. A fogyasztóvédő szerint ez az első lépés annak érdekében, hogy az ügyfelek visszakapják azt, amivel tartozik nekik a Sony a hűségükkel való visszaélés miatt.

Az esetleges kártérítés azoknak járhat, akik 2016. augusztus után vásároltak szoftvert a PlayStation Store-ban. További részletek a HWSW-n.

25.
25.
crytek
#24: Kőkorszaki vívmány..aki a game pass meg a bundlek fénykorában még játékokat torrentezik azt szavakkal le se tudom írni milyen ember, de valahol nagyon mélyen van az biztos.
24.
24.
zoli12i
#15: PC-n meg sem kell venned, mert ott a Torrent!
23.
23.
delphijos
#15: Most komolyan az az érved hogy a full szürkezónás , sokszor lopott kártyával, más régióban, stb… vett / szerzett kódárusitó site-okat hozod fel ? Amikor bizonyítottan - fejlesztők nyilatkozata alapján - egy csomó kárt okoztak ( tesztkulcsok, a fent említett illegális / félillegális beszerzések…. Volt olyan fejlesztő aki elmondta hogy napokat töltött az így piacra került kulcsok visszavonásával… Ez az érv ?
22.
22.
delphijos
#20: Ez nem csak a játékiparra igaz. Semmilyen szoftverre nem adnak “garanciát”, és ha szoftverhiba miatt esetleg konkrét kár ér, azt is le kell nyelned.
21.
21.
crytek
#20: És az egyetlen piac (na jó nem) ahol az emberek szarnak az összefogásra hogy bármi legyen.

Bezzeg a legjobb Batmannél tudtak annyira sírni hogy visszavonják a boltokbol meg volt ingyen batman osztás is stb... Ezt kéne sokkal többször eljátszani azt rájönnének a kiadók hogy nem hülyék az emberek..De pont ezért nem melóznak meg törik magukat a hibamanetességre mert nagyon jól tudják hogy ugyse lesz semmi és a birkacsorda mindig venni fogja
20.
20.
nemfontos
#14: Egyébként ez nem is akkora hülyeség. Gondolj bele. A játékgyártáson kívül szinte minden piacon muszáj működőképes terméket előállítani. CSAK a játékiparban működik az a modell, hogy ha el sem indul, akkor is kikéri magának a gyártó, és neked akkor is csak fizetni van jogod, legfeljebb egy rövid ideig refund, ha egyáltalán...
19.
19.
nemfontos
#8: Addig amíg nem vagy sony részvényes neked nem sokat kell hogy számítson ki nyer, vagy épp veszít ezen a peren.
18.
18.
nemfontos
17.
17.
nemfontos
#4: Jó pár példa van arra, amikor ps store -ban volt a legdrágább a játék.
16.
16.
nemfontos
#3: Nem tart pisztolyt a fejükhöz senki. Van két választásuk.
1) Megveszik ps store -ban drágábban mint fizikai hordozón
2) nem veszik meg egyáltalán
Ha lenne harmadik is, nem lenne per.
15.
15.
nemfontos
#1: steam kulcsokat nem csak steam -en vehetsz. Viszont ps store játékokat csak ps store -ban vehetsz. Ott pedig rendszerint drágábban mint pl fizikai lemezen. Ezt a kérdést kell itt tisztázni.
14.
14.
Chdz
Ennyi erővel a játékos világ perelhetné be az összes kiadót, hogy drága az AAA stuff meg még fos is. Nah amúgy kb. erre is ennyi az esély.
13.
13.
Doomsayer
#12: Az a része érdekelne, hogy téged miben érint ez a per? :)
12.
12.
Viktor_The_Best
Most hálát adok istennek hogy csak PC-s vagyok...
11.
11.
silkgoat
#10: :D

Azert a Sony-ak is van egy ket jo cime :D
10.
10.
Ooorky
#9: Mikor perelte be az MS a Nintendo-t?
9.
9.
silkgoat
Gyanus hogy az MS all a per mogott, mint amikor a Linux-ot perelte a SCOUnix. A vegen azert kiderult ki lokdoste elore a perloket :D
Ha nem tudsz jo jatekot csinalni meg olcson se (meg a gamepass-ba se), akkor pereld be azt akinek jok a jatekai :D
8.
8.
negyven2
#7: És ez a legszomorúbb az egészben, hogy látva mit műveltek az MS/ABK esetében, simán benne van, hogy meg is nyeri ez az id*óta.
6.
6.
delphijos
#4: “Az Apple ellen megy is már egy jó ideje (az Epic-es per)”

Igen, ilyen időről-időre van, “sok” haszonnal….

Ilyen alapon minden boltot perelni lehetne aki valamit MSRP ár fölött árulna. Ez a kapitalizmus. Ironikus hogy néha ügyvédek pont ezt kifogásolják. Gondolom az ügyvéd úr “államilag szabályozott” bevételt vár a pertől ;)
5.
5.
HMoody
Ez egy vicc. Miért, a fizikai lemez gyártása, szállítása stb ingyen van? A store fejlesztése, üzemeltetése ingyen van? Én úgy látom, a digitális és fizikai árak párban vannak.
4.
4.
negyven2
#1: Az Apple ellen megy is már egy jó ideje (az Epic-es per). Amúgy ez tényleg wft kategória, mert egyrészt ez a 30%-os (vagy kisebb) járulék mindenhol megvan, másrészt ezek ellenére mindenhol ugyan annyi a játék. Mármint a hivatalos árak mind Xbox/PS, mind a dobozos/Digitális példányok esetében ugyan annyi. De lehet ilyet játszani, hogy ne lehessen platform holder/Store 30%-os "tax", de akkor ne lepődjön meg ha pl. a PS/Xbox ára felmegy pl $3000-ra és meg egy alap kontroller ára is $250-ra. Bár ismerve az ilyen jogi elfajzásokat (elég csak a hazai dolgokra gondolni), hogy bár majd a mellére tűzheti majd, hogy igen, megvédtem a fogyasztókat, hogy ne kerüljön többe a csirkefarh****, a játékok, ha mellette akkor máshol szedik be az így kieset pénzt.


Itt tipikusan a megélhetési jogászok tevékenységét láthatjuk megint akcióban.
3.
3.
Ooorky
Ez de fogyatékos per.
Mintha bárki pisztolyt tartana a fejükhöz, hogy a PS Store-ból vásároljanak...
2.
2.
markoci555
pattoghat itt akárki az epic alacsonyabb árával, de nem ugyan ennyi a többi helyen is? Szerintem a játékkészítők meg kiadók alapból úgy árazzák be a játékot, hogy ezzel számolnak, akkor lehet mindenkit perelni?
1.
1.
delphijos
Ugyan már, ez egy bullshit. Ott van az ár mindenhol, mindenki látja miért / mennyit fizet. Szabad a döntés. Nem a Sony-t pártolom, de ezen az alapon mehetne per kb. minden ellen. Az Apple, az Nintendo, MS, de Steam ellen is. Vagy egy ruhamárka ellen is, ha a hivatos online boltjukban drágább valami mint a sarki ruhaüzletben. A GPU gyártók ellen hogy “hagyták” hogy elszálljanak az árak…. Sorolhatnám.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...