2,4 millió dollárt fizet a Nintendónak a Yuzu emulátor üzemeltetője

  • Írta: szlav
  • 2024. március 5.
  • Hír
Link másolása
Peren kívül egyezett meg a Nintendo és a Tropic Haze, a Switch-játékokat emuláló Yuzu fejlesztője. Jókora pénzösszeg jár a japán cégnek, az emulátor működését pedig beszüntetik.

Jól tudjuk, hogy a Nintendo nem bánik kesztyűs kézzel azokkal, akik sértik a szellemi tulajdonjogaikat vagy illetéktelen hozzáférést nyújtanak a saját kézben tartott IP-jaikhoz. Habár hosszú vita tárgya, hogy az emulátorok és a hozzájuk hasonló szoftverek kulcsszerepet játszanak a videojátékok hosszútávú megőrzésében (gyakran jóformán csak így játszhatunk olyan régi címeket, melyek platformjai felett már rég eljárt az idő), a Nintendo álláspontja világos: nem tűrik az emulátorokat, hiszen azok jelentős anyagi kárt jelentenek a cégnek.

Az ingyenesen letölthető Yuzu emulátor esetében sem más a helyzet: a szoftver rövidesen a Nintendo Switch piacra kerülése után jelent meg, azóta pedig számtalan játékosnak adott lehetőséget arra, hogy PC-n vagy akár mobileszközön játsszák a hibridkonzol címeit. A perben a Nintendo kiváltképp a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom megjelenését hozta fel példaként. A játék sajnálatos módon szivárgás áldozata lett, a komplett cím előbb volt játszható kalózverzióban, emulátoron, mint magán a Nintendo Switchen. A japán játékgyártó szerint több mint egymillió játékos játszott így vele a megjelenés napja előtt.

A vállalat sérelmei tehát abszolút érthetők, azt azonban mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a Tropical Haze és a Yuzu sosem kínáltak kalózszoftvereket, csupán magát az emulátort tették elérhetővé. Akárhogy is, a két cég megegyezése szerint (amely jelenleg a bíróság végső rábólintását várja) a Tropical Haze 2,4 millió dollár kompenzációs összeget fizet majd a Nintendónak, emellett pedig kénytelen lesz megszüntetnie a Yuzu emulátor terjesztését mind a saját weboldalán, mind pedig a közösségi médiában.

16.
16.
MikeHock
Nagyon szomorú, mikor valaki 80 IQ-val osztja az észt meg a nagy igazságokat az életről és nem veszi észre magát, basszus.
15.
15.
crytek
#14: Gáz nem gáz..lopni is gáz mégis csinálják kormányok is pl... Csak felesleges ez a kirakat vergődés. Lesz még emulátor? LESZ! Le fogja tölteni a nép a nintendo címet warezba? IGEN. Mit is értek el ezzel? Lehúztak egy brigádot ..de a warez ellen SEMMIT nem tettek.

Hidd el ha bárkit is érdekelne a warez akkor egy db mp3at se tudna letölteni senki büntetés nélkül nem hogy filmeket meg játékokat meg többszáz ezres szoftwareket...
Tudod a bankok védik a pénzt ott van védelem, meg tudják oldani hogy ne lopják el minden létező ember pénzét. Mert költenek a védelemre mert őket érdekli a védelem. Nos digitális szarok a kutyát nem érdeklik ezért nem is védik őket komolyan... Multis játékoknak DIREKT nincs védelem...GTA 150+ millió ? Van aki a 60. accountját tapossa mert állandoan csal le se szarják bannal elintézik az a nagy védelem.. Ezek meg itt vergődnek ráadásul pénzbüntetéssel mintha bármit elérnének vele
14.
14.
delphijos
#13: Nem a fenét nem. Gyakorlatilag folyamatosan zajlanak ilyen perek. Az hogy csak azt hallod meg amit akarsz hogy hisztizhess egyet…..

Ami meg a témát illeti, nem szenteskedni akarok, ezerszer elmondtam hogy mindenki csináljon amit akar, csak nem kell hozzá nyilvánosan kamu igazolást gyártani hogy miért “jogos” ( szemét kiadó/fejlesztő , így is sok pénzük van , szegény vagyok, játszani meg “jogom van” , itt meg a “ezért nem veszek ilyen sz@rt” szöveg megy…. Ettől lesz gáz az egész.
13.
13.
crytek
#12: Máshol is vannak mégse tesz ilyet senki sem. Csak az a nyomorék nintendo aki az elevult szarjával már első perctől nyereséggel adja eleg ezer év után is platina árasak a játékai + veri eladásban a többi konzolos eladást.. és ezek buziskodnakna legjobban..
12.
12.
Sakee
#1: De van, te az ilyen orbitális marhaságaiddal, tipikus utolsó kis nyomorék magyar lehetsz. Annyit is érsz s látni gőzöd nincs mitől van másnak rengeteg pénze például. S vannak jogok és törvények is,habár egy ilyennek ....
11.
11.
TrishtanAG
#7: Már egy 1060-as "gamer" gép is valami 7 éves I5-el jobban futatja, mint a gyári hardver. Afölött már akkor elment az idő, amikor megjelent, ennek köszönhetően egy Bayonetta 3, vagy Xenoblade 3 egyszerűen ronda a konzolon, pedig valójában mindkettő szép játék.
10.
10.
Matt8888
#9: Remélhetőleg ez a két szál egyszer összeér, hogy vannak független vagy akár indie-group fejlesztők és egymás értékét kölcsönöesen tisztelve lesz a jövőben közös konzenszus. Szuper volna belegondolni, hogy megannyi régi játék újra be tudná aranyozni a nosztalgia érzését új minőségben, vagy akár folytatásban.
9.
9.
Lorthirash
#7: Ez engem nem érdekel pont ezért mondtam hogy hajlandó vagyok megvenni Nintentódól szoftvert annak érdekében hogy jobb minőségben játszhassak, ha már ezt ők képtelenek megoldani.
Ezzel amúgy a Nintendó elesik egy potenciális játékosbázistól, mert én nem fogok olyan minőségben játszani az egyszer biztos.
Simán megtudtak volna egyezni hogy licenszköteles legyen a dolog stb, csak a Nintendó nem partner a dologban, persze ez így sokkal egyszerűbb és könnyű pénz....

Amúgy ha már itt tartunk a CEMU emulátor még mindig él és virul ami egy Wii-U emulátor tehát switches játékokat nem tud futtatni már, csak ami arra is megjelent.

Ezt csak azért említem mert a Breath of the Wildot még azon toltam, akkor miért nem volt ez pobléma?
8.
8.
Trottenbauer
#6: Hogyne,rengeteget,még a mai napig is,de ez a cikk nem igazán az én lopásaimról szól.Bemehetsz most a boltba,és vehetsz Switch-cset.Egy Amiga CD32-t természetesen nem,ott az emulátor nem is ütközik akkora akadályba,lévén rengeteg fejlesztő már nem is létezik,így ezek valamiféle szürke zónában mozognak.
7.
7.
Trottenbauer
#5: Emulátor,ami olyan minőségben futtatja a Switch játékokat amit írtál,az lényegesen többe kerül,mint az eredeti hardver,annyi pénzért meg rengetegen nem vennék meg a Nintendo gépét.Köztük én sem.A konzolos piac sokkal árérzékenyebb,mint a pc-s.
6.
6.
Matt8888
#4: Remélem ennyi erővel sosem töltöttél le filmet, se néztél videán vagy YouTube-on.

Másfelől, ahogy a filmek esetében is, létrejön az évek során egy olyan jellegű probléma, hogy nem tudsz egy ponton túl hivatalosan nézni, játszani, hallgatni olyan anyagokat, amik jogszerűen lennének még támogatva.

Ennek egyszerű oka, hogy maga a cégek nem tudnak akkora és aktív piacot egybetartani évtizedeken keresztül (illetve tisztelet a kivételeknek). Ha csak a GK oldalát említem is szoktak lenni cikkek, ahogy olvashatjuk is, hogy XY játéknak a támogatása és/vagy szervere le lesz állítva X. hónaptól.

Hasonlóképpen a filmeknél vagy éppen a zenéknél is, ahogy éppen még melyik van jelen és elérhetővé téve a streaming platformokon. Elárulom, hogy nagyon sok régi tartalmat nem fogsz tudni elérni csak akkor ha "jogsértően" keresel rá a neten.

Remélehetőleg lesz egy kialakult "valami" (egyezmény, hatály, stb) kialakítva erről, mert amúgy eléggé nagy és egyben röhejes közhelyek tudnak létrejönni azzal, hogy X év után még mihez van joga valakinek egy adott (már szinte a lőtéri kutyát nem érdeklő) produktumra/hoz.
5.
5.
Lorthirash
#4: Jó akkor csináljanak értelmes hardvert hozzá mert szerintem meg elég szánalmas hogy egy emulátorban nagyon sokkal jobb minőségben fut egy játék mint a natív konzolon.
4.
4.
Trottenbauer
#3: Lényegtelen,hogy ki,hogyan,milyen minőségben szeretné játszani,mert legálisan csak egy mód létezik a Nintendo játékok futtatására,az pedig a Switch.Az összes többi megoldás jogsértő.
3.
3.
Lorthirash
#2: Hát igen, de Nintendo is gáz mert nem mindenki akar 720p-ben játszani 30 fps-el zelédával pl YUZU-val meg simán tolhatom 4k-ban fix 60 vagy több fps-el fullos élsímítással meg még temérdek grafikai effektel 1000x jobban néz ki a játék mint a nintendo konzolján.

Én hajlandó vagyok megvenni is a játékot ez esetben.
2.
2.
Trottenbauer
#1: Van benne valami amit írsz,de ettől függetlenül teljes mértékben most a Nintendo-nak van igaza.Egy kereskedelmi forgalomban levő hardverre ne legyen már emulátor,mert boldog-boldogtalan azt fogja nyomni,nem az eredeti kiadást,és ezzel bizony kárt okoznak a cégnek.
Ami érthetetlen,miért most lépték ezt meg,minek vártak ennyit?Már a legelején le kellett volna állítani,bár akkor nem tudtak volna kártérítést igényelniük.
1.
1.
crytek
Amikor azt hiszed nincs lejebb megmutatják ,de van.
Nintendonál nagyobb moslék cég nem létezik
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...