Nem hoz elég bevételt az előfizetéses modell

  • Írta: aronsz
  • 2024. május 9.
  • Hír
Link másolása
Egy elemző állítása szerint az előfizetéses rendszerek nem igazán képesek jelentős növekedésre, ami a nemrég bejelentett stúdióbezárásokat is megmagyarázhatja.

Az előfizetéses modellel működő szolgáltatások bevétele áprilisban 1 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva – írja Mat Piscatella, videójátékipari elemző az X-en. Piscatella egy korábbi posztjára válaszolt, amiben az olvasható, hogy a növekedés 2022 és 2023 között 2 százalék volt, ami szintén elég karcsú.

Ez azt jelenti, hogy a PlayStation Plus, az EA Play vagy éppen az Xbox Game Pass minimális növekedésre képesek csak. Persze normális esetben már az is elég lehet, ha egy szolgáltatás nem veszteséges, azonban ahogy a Gamesradar cikke is rámutat: a videójáték-ipart az elmúlt években meghatározta a fenntarthatatlan növekedés.

A Microsoft például minden játékát elérhetővé teszi a Game Pass-en keresztül és még az Activision Blizzard felvásárlására is elköltött egy halom pénzt. Ilyen tendenciák mellett pedig az 1-2 százalékos növekedés nem elegendő.

Eredetileg ezen szolgáltatások célja közé tartozott az is, hogy olyan játékok jelenhessenek meg, amely egy zsáner-űrt töltenek be és könnyen lehet, hogy önmagukban nem lennének nyereségesek, egy nagyobb bevételi infrastruktúra részeként viszont már megéri őket elkészíteni. Könnyen lehet hogy az előfizetéses szolgáltatások mérsékelt növekedése is közrejátszott abban, hogy a Microsoft a héten négy stúdió bezárását is bejelentette.

14.
14.
DragonBleacPiece
#4: de ha vendégségben megeszed a ropit, nem kéri a házigazda egy hónap múlva 12.-én hogy öklendezd neki vissza,ez az előfizetéses rendszer olyan mintha demókat bérelnék mert úgysincs idő végignyomni őket élvezetesen, ennyi erővel youtubeon nézek egy gameplayt és megveszem a játékot ha tetszik
13.
13.
delphijos
#11: Én pont erről beszéltem, hogy az hogy AAA cim 0 day megy előfizetésbe, az egyszerűen tarthatatlan hosszú távon. Kisebb, több játék, és a nagy címek ( ha egyáltalán akarnak ilyet fejleszteni ) fizetősek. Mozifilmet se éri meg streamingbe adni megjelenéskor. Képtelenség hogy megtérüljön. A Covid alatt kényszerből ott is megjelent filmek hatalmas bukások lettek pénzügyileg. Mondhat bárki bármit, de pl. egy Forza-t odaadni “ingyen” az előfizetőknek első nap, kizárt hogy megérős. Maximum olyan trükkökkel lehet plusz pénzt szerezni mint a Starfield-el, hogy rá kellett fizetni az elfizetoknek is hogy előbb megkapják….
12.
12.
delphijos
#4: Ez olyan mint a netes randi. Az ember úgy érzi “végtelen” a merítés, és nem nagyon ad esélyt valaminek ami nem “tökéletes”. ( szándékosan túlzok ) Ha megveszel egy játékot, ha nem is tökéletes, megpróbálod kihozni belőle a legtöbbet. De egy előfizetésnél, “ingyen” van, valami nem tetszik, már dobod is, mert “van masik”. Szerintem is másképp áll az ember hozzá.
11.
11.
Bako
Erre a bőség zavara illetve a hihetetlenül drágára megugró AAA játék költségekre talán az lesz a megoldás mint a film iparban. Ott is a nagy költségvetésű mozifilmek mellett megjelentek a nagyon nagy költségvetésű mini sorozatok. Nagy sztárokkal 8-10 részes történetek kifejezetten TV-re. Kissebb és egyszerűbb a produkció mint a mozifilm, könyebben lehet értékesíteni és a csapatot is könyebb kisebb projektekre össze szedni. Egy kisebb lélegzetvételű dolognál kisebb is az elvárás.
Amire ki akarok lukadni: tehát lehet AAA minőségű játékok is sokkal rövidebbek lesznek. Nem mindenki tud össze dobni egy 500 millós büdzsével dolgozó GTA-t vagy Red Deadet. De egy 2-3-4 órás szuper minőségű single playerrel könyebb megfogni azt is aki csak úgy belekap 1-1 játékba. Egy kiszámítható módon, rendszeresen érkező prémium játékélmény jobban oda tud kötni egy szolgáltatáshoz.
10.
10.
Sterliwar
Nem az előfizetéses rendszer a probléma, csupán az, hogy a pl. covid zárlat alatt megindult a növekedés a játékiparban ez pedig megtorpant, viszont a legtöbb kiadó egy részvénytársaság tulajdona, ők pedig nem prezentálhatnak túl nagy esést, ha nincs elég bevétel, költséget kell csökkenteni. Pont a Larian egyik vezetője nyilatkozta ha jól emlékszem, hogy nem indokoltak a bezárások és elbocsátások az egyetlen ok, hogy a részvényesek az elsők a játék csak a második.
9.
9.
Csoki80
#4: Amikor megettem a ropit rákérdezek, hogy van még valami, vagy csak ennyi volt :-)
8.
8.
crytek
#6: Pontosan hogy ennyi csillió db game mellett ilyet nem szabad.
Ha valami jó le van tolva a game passba és ennyi. Kicsit uri luxus lenne még ezután megvenni is.
Pcmen ott röhög kb 3000 db game de kb 3 éve nem toltam ott érdemben semmit mivel a game passban lévő és ne adj isten premiumbam lévők lefoglalnak egész évre..
Sajnos kevés az idő a munka mellett így nagyon max esetben is egy évben 75 cím pereg le...
7.
7.
Trottenbauer
#4: Csak azt veszem meg,ami érdekel,pl.most Stellar Blade,FF7.Rebirth,és ezekbe akár több tucat órát is belepakolok.Nem azért,mert ha már megvettem,akkor be is kell fejeznem,hanem mert élvezem.
A kezdetektől van PS+ előfizetésem,és a havi "ajándékok"(simán van 500,plusz a PS3 programok,amikhez gép hiányában már hozzá sem férek) talán 1%-ával ha játszottam,mert nem érdekelnek.
6.
6.
Grabowsky30+
#5: Ok, de ha kikerül mi tart vissza attól, hogy megvedd? Hiszen tetszik akarsz vele játszani stb akkor az már nem lehet egy mellényúlás!
5.
5.
crytek
#4: Gondolom mert szeret játszani. A ps plus premiummal meg game passal eléd tesznek 1000+ játékot. Amikből ha csak 100 érdekel se elég rá 1 év és ugye akárkikor kikerülhet bármi. Ezért is vagy ugymond sűrgetve..
4.
4.
Grabowsky30+
#2: Értem amit mondasz, de miért gondolod azt, hogy ha kiraknak eléd vendégségben egy tál ropit azt addig kell enni amíg van? Pont ez a jó az előfizetéses rendszerben, hogy legálisan kevés pénzből tudod azt a feelinget hozni amit a warez ad! Bele tudsz nézni több címbe is anélkül, hogy nyomasszon milyen drága volt végig kell játszanom! Engem sok féle játék érdekel, de annyira nem, hogy végig is vigyem, vagy 50órákat rakjak bele, de azt a 3-4 órát élvezem!
3.
3.
Trottenbauer
#2: Teljesen egyetértek veled.A PS1-es időkben nekem is megvolt minden warezben,és csak ugráltam játékról-játékra.Legtöbbször a birtoklási vágy hajtott,és tucatszám(a végén ütötte felülről a százat) roskadozott a Verbatim a polcomon.
Leszoktam róla,és inkább megvettem eredetiben használtan ami érdekelt,és azokat be is fejeztem.
Ezzel az előfizetéssel,amiben száz számra nyüzsögnek a játékok,megszűnik érték lenni a szoftver.
2.
2.
Zisten
Lehet rosszul látom... mert magamból indulok ki.
SZERINTEM ezek az előfizetések NAGYON meglátszottak az új megjelenésű lemezes/digitális játékok eladási adataiban.

Nekem PSPLUS PREMIUM előfizetésem van.
Nem egy játék megvételét elhalasztottam miatta.
Miért? Mert arra sincs időm, hogy a premium alatt lévő engem érdeklő játékokat mindet letoljam. Majd ha lejár az előfizetésem, addigra olcsóbb lesz és megveszem az új megjelenéseket.

Az a baj, hogy ez még mindig egy olyan "újdonság", amit még nem tudnak megfelelően kezelni a kiadók. Még nem jöttek rá arra hogyan lehetne ebből megfelelő nyereséget is termelni. Mert azzal, hogy kurvára megemelik az árat ez nem pálya.
Én is visszamondom a Prémiumot amint lejár és visszatérek az alapcsomagra.

Az a baj, hogy ez az előfizetéses rendszer nekem a PSP időket idézi.
Anno feltörettem a gépet és minden is futott rajta.
Mindennel játszhattam, de végül nem játszottam semmivel.
Mert mindent csak megnéztem, belekaptam és szinte semmit nem toltam végig.
Bőség zavara volt. Nem éreztem magam boldognak, szinte kiégtem. Nem sokáig tartott. Amint jött a Monster Hunter Freedom Unite ment fel az eredeti új FW, toltam azt a játékot immár boldogan.
Ugyanez van az előfizetéses rendszerrel is.
Ott a sok játék és nem tud vele az ember mit kezdeni.
Erre az utolsó egy Prémium évre azt mondtam minden hónapban minimum egy játékot kimaxolok. Legyen már értelme annak a kifizetett pénznek.
1.
1.
crytek
Isten mentse őket hogy belerakjanak végre acti címeket ami biztos hozna előfizetőt. Nehogy.De ők okosak jobban tudják ezt. Látjuk mennyire fantasztikusan meloznak ott :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...