Itt a vége: a Microsoft hivatalosan is felvásárolta az Activision Blizzardot

  • Írta: zoenn
  • 2023. október 13.
  • Biznisz
Link másolása
A redmondi cégóriás nem várt tovább, miután a CMA végre rábólintott az üzletre, még a mai napon felvásárolta játékkiadót. Ezzel véget ért a csak nem két évig tartó huzavona. Bobby Kotick viszont lemond.

Alig fogadta el az Egyesült Királyság versenyhivatala az üzletet, máris aláírták a papírokat a felek: immáron hivatalosan is a Microsofté az Activison Blizzard King. A redmondi szoftveróriás eddig legnagyobb felvásárlásáról van szó, de az üzleti világot tekintve minden szektorban is egyedülálló, ami történt.

Az ügyletre jelentős nyomás nehezedett a világ minden táján, a legfontosabb jogi csatákat az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban vívták, miután a Microsoft 2022 februárjában bejelentette a felvásárlási szándékát. A szerződést néhány órával azután írták alá, miután a CMA is beleegyezett akvizícióba - ez volt az utolsó akadály, ami elhárult a Microsoft elől.

A 68,7 milliárd dolláros üzlet részeként a Microsoft részvényenként 95 dollárt fizet az Activision Blizzardnak. Csak hogy érzékeltessük: a redmondiak legutóbb 2016-ban fizetettek 26,2 milliárd dollárt a LinkedInért, még a Disney is "csak" 4,05 milliárdot adott a LucasFilmért és a Start Wars-sorozatért.

Viszlát, Kotick úr!

A felvásárlás részeként az Activison Blizzard jelenlegi vezérigazgatója, Bobby Kotick lemond, de más magas rangú vezetők is távoznak a kiadótól. Kotick 2023 végéig marad, és a Microsoft Gaming vezérigazgatójának, Phil Spencernek felel majd, illetve segít az átállásban. A hírek szerint a korábbi CEO 400 millió dolláros végkielégítést kap. Az igazgatótanács közül Reveta Bowers, Kerry Carr, Robert Corti, Brian Kelly, Robert Kotick, Barry Meyer, Robert Morgado, Peter Nolan és Dawn Ostroff is elhagyja a céget.

Phil Spencer az ügylet lezárására reagálva azt írta, "Egy csapatként tanulunk, újítunk és továbbra is beváltjuk ígéretünket, hogy minél több emberhez eljuttassuk a játék örömét". Spencer az új kollégáknak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy "szeretnénk tanulni a kreativitásukból, megosztani egymással a tapasztalatokat és a bevált gyakorlatokat, és képessé tesszük az új kollégáinkat arra, hogy az elképzeléseiket a lehető legszélesebb közönséggel megismertessék."

31.
31.
delphijos
#28: "Nokia a saját vezetésének hülyesége miatt zuhant be."

Egy kicsit szelektív a memóriád, nem a Nokia "vezetése" erőltette hogy MINDEN Nokia telefon Windows Phone lesz, ami tényleg nem volt feltétlen rossz, de rengeteg alapvető dolog hiányzott belőle,gyakérlatilag "félkész" volt, lassan ment a fejlesztés, és az UWP borzasztóan limitált volt ( most se sokkal jobb, lásd a store appokat ) Aztán az se a Nokia vezetésének a döntése volt hogy viszonylag drága, és az OS népszerúségéhez képest népszerú telefonok se kaptak W10 frissítést ( volt ami a W10 elött nem sokkal jelent meg , jó nagy balhé is volt ebből... ) csak a legvégén amikor már elúszott a hajó. A Nokia "vezetése" régen a kispadon ült. Már amikor Elop jött, gyakrolatilag az MS akarata érvényesült. Az tény hogy voltak balf@szkodások amikor a Simbian-tól el kellett szakadni, és nem mertek / akartak Andoridot, de az MS sok segítséget adott a véghajrában, hogy rájuk eröltették a Windows Phone-t. Ezen a piacon nem ment a "letoljuk a népek torkán a miénket" stratégia.
30.
30.
crytek
#27: Ez nem becsület.. ez a buta példák felhozatalára való reflektálás.
Nem mellesleg most is tagja vagyok a népes csoportnak mert filmet meg sorozatot ott nézek

Prototype felélesztése is jó volna
29.
29.
Duka Zoltán
Heretic, Hexen, Warcraft 4 Starcraft 3 esetleg feléledhet a starcraft ghost XDXDXD
28.
28.
Ooorky
#25: Nokia a saját vezetésének hülyesége miatt zuhant be.

Ráadásul pont akkor volt rekordnyeresége Microsoft Europe-nak ami után nem akartak adózni és pont kijött belőle egy mobilgyártó felvásárlása...

Személy szerint én full Windows Phone párti voltam (Lumia 410-520-550), még programozni is elkezdtem tanulni rá mikor bejelentették a megszűnését...
27.
27.
delphijos
#26: Nem kell eljátszani a becsület mintaképét.Volt idő amikor tiszteletbeli tulaj voltál az Ncore-on....
26.
26.
crytek
#25: Teljesen jó a példa te nyertél... mint a kocsilopás vs ncore letöltés... vegyél egy sört azt vedd úgy meghívtalak
25.
25.
mephi
Végre véget ért a felvásárlás. Mostantól minden jó lesz. A Nokia is milyen jól járt anno a Microsofttal. Mi baj lehetne most?! :D
24.
24.
Doomsayer
#22: Na ezzel én is így vagyok. Van 1-2 full totálkáros játék, amit bírnék GP-ben, a többi meg nagyon mindegy.
23.
23.
crytek
#22: Az benne lesz már van egy "plátói" 50-es lista mi az ami érkezik..

https://www.purexbox.com/guides/these-50plus-activision-blizzard-games-could-be-heading-to-xbox-game-pass
22.
22.
Ooorky
CoD2-t Gamepass-ba, többi nem érdekel.
21.
21.
crytek
#20: Nem reszelek semmit...mitől vártak emelkedést a semmitől?

Mondjuk a felvásárlási perek alatt mint kiderült debilek, szóval nem csoda ha hülyeséget beszélnek állandóan.
20.
20.
delphijos
#19: Reszelheted itt, de az MS maga várt előfizető szám növekedést az akvizíciók után. Nem én mondom hogy kellett volna….
19.
19.
crytek
#17: "ezt is beleértve"

Ne beszélj erről múlt időben, ugyanis ez még csak a jövő lesz, mivel jelenleg egy db acti blizzard cím sincs a game passban még (szóval elég nehéz lenne ezt is beleérteni)...és ez a cég igen is szépet fog dobni az előfizetők számán.

Nem mellesleg mitől nőtt volna a GP előfizetők száma amikor azóta a bethesda is kb nulla szintű játékokat adott ki? (csak hogy az egyik nagyobb felvásárolt céget említsem) Meg a többi megvett cég játékai csak most készülnek... A MS még semmit nem mutatott az új címekből ami értelmes is és embert lehet a game passba csalni..
Vagy te látsz valamit a game passban amit mások nem? Mert mióta felvásároltak mindent is értelmes cím azoktól nem jött még.

Tehát se téged se a MS-nak az "eddig nem jött be a game pass felpimpelése" mantrát...mivel nincs is mitől felpimpelődjön a szám játékok nélkül meg kurvanehéz embereket bevonzani..
18.
18.
Őrnagy
Na, megint győzőtt a gazdag multi. Én nem vagyok nagy ellenzője ennek az üzletnek, de jobban becsülném Philt és az xboxot, ha saját kútfőből létrehoztak volna valami maradandót. Amúgy az Arkane meg a Ninja Theory még a felvásárlás előtt fejlesztették azt a 2 szar játékot, amit. És, bár bekaphatja az összes multi, úgy tudom, hogy a Microsoftnál kifejezetten jó dolgozni. Na mindegy, játékot fejleszteni kurvára nem tudnak. Úgyhogy vettek maguknak párat. Ennyi. Én ugyanezt csináltam az autómmal- gyártani nem tudtam magamnak, hát vettem egyet, bár a kisfiam annak örülne, ha én építeném meg.
17.
17.
delphijos
#12: Baszki, legalább nyisd ki a szemed. Az látható, hogy te beszűkült világodban az lenne a Mekka, ha az MS mindent felvásárolna, és jönne minden “ingyen”, de ahogy már ezerszer mondtam, hogy ez a nagy kánaán nem tartana örökké. Tele van a net azzal hogy nem jött be az MS számítása egyelőre, mert a felvásárlások ellenére- ezt is beleértve - egy grammal nem nőtt a GP előfizetők száma. Nem véletlen hogy konkrét számokat nem kapunk, de teljesen ki van zárva hogy “ingyen” GP-be fejleszteni olyan rohadt jó üzlet lenne jelenleg főleg AAA címeket. Ez már lezajlott a filmstúdióknál, hogy csak maguknak, streamingre mégsem olyan megérős tartalmat gyártani. De nem vitázom, te csak várd a Kánaánt.
16.
16.
zoli12i
#14: Böff, megint ide hánytàl valamit. Nehezen veszlek komolyan a hideg zuhanyzós sztorid óta. Bármit írhatsz az csak gyerekes troll sz@rság.
El sem olvastam, amit írtál xd

Pls. ne válaszolj, bár ezt már előbb is megkértem :)
15.
15.
Extol
Mindenesetre a Blizzardra már nem mondanám hogy cégóriás. Ja, volt egykoron.
14.
14.
crytek
#13: Gyerekes tahóság?
Nem én sírtam a csuda jó hiperszuper exklúziv játékok gazdájaként hogy esetleg soha többé nem lesz cod a platformon... ennyit számít a világmegváltó exklúzivitás semmit, pénzt nem hoz annyit amit multiplatform cod termel nekik is..nem az állítólagos über gamek. Ezek tények

"10 év múlva már eleve sehol nem lesz a GP"

Sehol? Szerintem már okoskarkötön is a ms játékait fogjuk csapatni... remélem hogy megélem és orrod alá tudjam majd dörgölni.

Az én lelkemnek nem fáj semmi game téren, ami kell úgyis beszerzem..lásd a 20 db codra (vagy mennyi van) mióta várok és jé 556ftból egy hónap alatt letolom az összeset majd.

Epicet meg nem is értem hogyan hoztad őket ide.
13.
13.
zoli12i
#12: Ajj Cry, ne!
Mit gondolsz mennyit termel évente az ABK divízió kompletten ? Sokat igen, ami évi 6-7-8 milliárdot jelent évente tisztán. Így több mint 10 évig csak a felvásárlás árát kell majd vissza termelniük, kevesebb eladással innentől. 10 év múlva már eleve sehol nem lesz a GP.

Az Epic lufi is kezd kidurranni. Semmi értékeset nem lehet örökké ingyen adni.

Nevetséges, hogy mindig a Sony-ba próbálsz gyerekes tahóssággal belekötni, akik értelmes játékokat szállítanak évente. De a sóher lelkednek fáj, hogy nem arany tálcán kínálják fel neked ingyen. Bár csak te vagy ilyen jószág, ilyen elvárásokkal.

Lehetőleg ne is válaszolj, mert nem érdekel a gyerkőc agymenésed. Kösz.
12.
12.
crytek
#11: Te a game passot láthatóan túlértékeled... sony gépeire ugyanugy lesz cod sőt elvileg switchre is.. nyilván a ms mobilon is tolja tovább a codot szóval pik pakk visszajön majd ez a zseton a game pass nélkül is..

Ez nem vergődés ezek tények az acti cuccok elég szépen termelik a pénzt ,ez eddig is így volt ezután is így lesz (ismétlem game pass nélkül is)
A röghöz kötés egy erős dolog..aki világ életében ps-en tolta őket nem fogja a pst otthagyni csak mert a fillére game passba is ott lesz a cod..fenéket ugyanúgy megveszi majd 70 euroért..

Mondjuk egy változás 100% lesz ahogy eddig ha kijött egy aktuális cod kb heti hati meg éves szinte is volt ennyi eladás ennyi milliárd stb... most semmi nem lesz kapunk majd jó szókás szerint ms féle "játékosszám adatokat" szóval sose tudjuk meg többi mennyire fog a cod tarolni..
11.
11.
zoli12i
#10: Aham, mert a GP valaha is vissza fogja hozni a kidobott 69 milliárdot. Főleg, hogy az eddig tejelő AB játékok már ingyen lesznek.

De nyomjad a vergődést. (megszoktuk)
8.
8.
zoli12i
Sokba fájt, hogy Kotick eltakarodhasson végre.
Akkor mostantól az AB-nak a GP-be kell játékokat készíteni ? Biztató rájuk nézve…
7.
7.
crytek
#6: Komolyabb nem lesz semmivel.
Engem nem érdekel kinek mit okoz majd, mivel én mindig magamat nézem ,de gondolom ez már leesett.
Élvezhetőbb nem tudom lesz-e , az biztos hogy a multiban több ember fog lézengeni majd a filléres game pass miatt (bár a multi engem hidegen hagy)
Minőség? Cod 2től egyfolytában über a cod (single téren) ha ugyanazt hozza mint eddig akkor már jó nekem.

Abban bízom viszont hogy a Halo-ba majd besegít valamelyik codos cég és végre lesz értelmes single halo game is.. mert sokadig rész után se igen sikerült maradandót alkotni.
6.
6.
Radisonka
#5: Miért, az M$-sel mitől lesz komolyabb?! Miért lesz jobb az a játékosvilágnak, h a nagy szereplők egy még nagyobb tech óriás kezébe összpontosulnak? Mitől lesz ez jobb a versenynek? Mitől lesz ez a gamereknek élvezhetőbb? Én komoly problémát látok abban, h már jó régóta minden csak a pénzről szól, miközben egyre kevesebb a valódi ötlet, s a ténylegesen élvezhető játék. Ez a kb 68 milliárdos felvásárlás pedig egyáltalán nem fogja garantálni azt, h ne az a minőségileg csökkenő tendencia uralkodjon továbbra is a játékpiacon, mint ami lassan már 2 évtizede megfigyelhető.
5.
5.
crytek
#4: Ja ezer éves címek is platina áron...vicc cég volt eddig az activison de szerencsére csak eddig.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...