2012 őszi PlayIT - beszámoló

  • Írta: Daks
  • 2012. november 24.
  • 2012 ősz, Játékkiállítás, playit
Link másolása
November utolsó hétvégéjén újra megnyitotta kapuit a PlayIT, Magyarország legnagyobb játékkiállítása. A Budapest Gameshow utódjaként ismert rendezvényen mi is ott voltunk, játszottunk, fotóztunk. Most pedig mesélünk.

5000 négyzetméter színtiszta játék. A Millenáris Park B épülete két napig most csak a mienk, a PlayIT keretein belül ki lehet próbálni az ősz legnagyobb játékait, a vendégként résztvevő Holdfénycon pedig az anime szerelmeseit várja. Kontrollerforgatók, képregényrajongók, kockafejűek, Star Wars fanok, cosplayesek, itt a helyetek, de akkor se maradj otthon, ha nézelődnél, s csak érdekel, milyen egy vérbeli gamer rendezvény.


Szombat reggel 10 órakor kezdetét vette az őrület, veterán látogatóként tudtam, hogy nem szabad odamenni időre. Belénk fagy a reggeli kakaó, mire bejutunk, Fojesszel és InGennel pontban 14:00-ra beszéltük hát meg a találkozót, éppen kanyarodtam rá a körútra, mikor 13:57-kor jött egy SMS. Még rá se néztem a telefonra, már tudtam, hogy InGen az, le fogja mondani a találkozót valami kamuval, és igazam lett, Scoo örülhetett, találkoztunk vele, megörökölte a tiszteletjegyét.


A Millenáris környéke tele volt animehőssel és képregénykarakterrel, eltéveszteni se lehet az irányt, végy levegőt, szabad a csajozás. A cosplayesek imádják a fotósokat, állj be melléjük, vagy kérj egy pózolást, Deadpool is tudja ezt jól, a bejárat előtt megfogdosott pár feneket, a lányok sikoltoztak, de tetszett nekik a dolog. A Holdfénycon egyébként állítólag 2000-nél is több embert vonzott a rendezvényre, a fúzió pedig bent se múlt el. Naruto nyomta a Just Dance 3-at, Boba Fett meg a Halo 4-et, a nagyszínpadon közben felvonultak a jelmezesek, mindenki előadhatott egy rövid számot, én imádtam őket már a Mondoconon is, a külföldieknek még saját show is jutott.


A programfüzet szerint a szombati megnyitót a Dance Central 3, a Nike+ Kinect Training és a Forza Horizon bemutatója követte, majd következett egy kétfordulós rámenevő verseny. Sajnos lemaradtam róla, pedig biztos nagyon vicces volt, de vissza a játékokhoz. Fél óra múlva már kezdődött is a Black Ops II, a Fable: The Journey és a Skylanders: Giants előadás, a cosplay versenyek közben és után pedig a Halo 4, a Far Cry 3, a LEGO: Lord of the Rings, az Assassin’s Creed III, a Starcraft II: Heart of the Swarm, a Most Wanted, és a FIFA 13 mutatkozott be. Már az első napon képviselte magát tehát az ősz minden nagy játéka, a kiállított gépeken kipróbálható volt mindegyik, a kontrollerekhez nem volt könnyű odajutni, játszani jöttek ide az emberek, nem bambulni.


A standok szellős rendezettségben álltak az őszi PlayIT-en, ami az elmúlt évek káosza után kellemes meglepetés volt. Nem estünk át egymáson, nem löktek fel, nem kellett verekedni azért, hogy kijuss a tömegből, a bazári jelleget felszámolták végre, egyedül az 576 üzleténél volt fejetlenség. A levásárolható belépő, és az amúgy se gyenge leárazás miatt tömegek állták körbe folyamatosan a pultokat, nem volt rendes sor, lehetett tolongani, fehérember jobban tette, ha elkerülte azt a helyet.


Az épület földszintje a játékokról szólt. Száznál is több gép volt kiállítva, de nehogy azt hidd, hogy pár konzollal letudták ezt a szervezők, akadtak itt érdekességek is. A Samsung standjánál kipróbálhattuk például a Smart LED TV beépített mozgásérzékelőjét, mely a Kinecthez hasonlóan figyelte kézmozdulatainkat, míg a Windows 8 standjánál az új operációs rendszer titkaiban lehetett elmerülni. A tiszteletére gyártott laptopokon, és tableteken szintén játékok futottak, Fojesz le se vette a szemét a csajokról, nem volt hát nehéz kiszúrnia azt a hostesslányt, akit InGen a Konzolok Szervize Black Ops II launch partyján lebazdmegozott véletlenül részegen. Ott is hagyott akkor minket, most a szeme elé se mertem kerülni.


A Holdfényteam akciófigurái elmaradhatatlan kellékek minden gamer rendezvényről, most is volt bőven, s a sor még mindig nem ért véget. Ki lehetett próbálni az AverMedia eszközeit, melyek segítségével PC-ről és konzolról vehettünk fel gameplay videókat, s volt retro sarok is, a Videoton Superstar TV-nk még mindig megvan a nyaralóban, hogy mennyire imádtam rajta játszani, arra szavak nincsenek. De az emelet se volt üres, a lépcsők tetején anime vásár, mágus sarok, Underground Fear bemutató, és sushi büfé várt, a legjobban viszont a Gyűrűk Ura makettek tetszettek. A film legemlékezetesebb helyszínei és jelenetei voltak lemodellezve, levegőt nem mertem venni, nehogy baja essen ennek a csodának, ha arra jársz, muszáj megnézned.


A PlayIT-en békésen megél egymás mellett az Xbox 360 és a Playstation 3, a játékfelhozatalból pedig kiemelném a Far Cry 3-at, mely world exclusive kiadásban érkezett Budapestre. A készítők szerint még sehol se mutatkozott be a multiplayernek ez a része, itt pedig rögtön 12 gépen lehetett nyomni, míg a bécsi Game City kiállítás csak egy bugos alfa verziót tudott felmutatni szeptemberben, addig most hibátlan volt minden. S hogy mi maradt a második napra? Játékos vonalon a Kinect Sports Ultimate, a Harry Potter for Kinect, a Just Dance 4, a Hitman: Absolution, a Nike+ Kinect Training, a Halo 4, a Far Cry 3, a Black Ops II és a Warfighter képviselteti magát vasárnap, a szünetek között pedig kvíz, Gangnam Style verseny, cosplay műsor, és Star Wars bemutató vár. Nem rossz felhozatal.


Kellemes hétvégi program. Játszhatsz estig, kipróbálhatod az ősz minden nagy címet, s közben új emberekkel ismerkedhetsz, itt barátságos mindenki, fotózhatsz, beszélgethetsz, s olyan cuccokat vásárolhatsz, mint sehol máshol. Én egyetlen dolgot sajnálok csupán. Nem nagyon voltak megjelenés előtti játékok, míg az E3 vagy a Gamescom arról szól, hogy hónapokkal a premier előtt már játszol mindennel, addig itt alig akadtak ilyenek.

2012 őszi PlayIT - teljes galéria 

Kapcsolódó cikk

37.
37.
2pacal
#36: Miért megvertek vagy csúnyábban néznek rád az idősebbek?
36.
36.
Ecneb
#35: nem volt kedvem ugyanezt leírni, így csak támogatom a hozzászólásod :)

Kedves 2pacal, ha olyan felnőttnek tartod magad, mint ahogy az kiválik írásodból, nem zavarna a sok nálad kisebb jelenléte egy ilyen rendezvényen. Bőven 20 felett vagyok és engem nem zavart senki sem, sőt akikkel gond volt, az inkább az idősebb korosztályba tartozott.
35.
35.
randall13
#29: A játékok elsősorban gyerekeknek szólnak, akármilyen meglepő.
34.
34.
BrendOoN
#29: Talán mert sokkal több 12-16 éves játszik a játékokkal, mint 25-30 éves?
33.
33.
zarakisan08
Én kemény voltam, és beálltam az 576 "sorba". Kb. 1,5 óra alatt el is jutottam a standig, köszönhetően pofátlan előrenyomulásomnak (aki szelidebben állt a dologhoz annak reménytelen volt a helyzet). Igaz addigra a lábamat széttaposták, a derekam meg már félig leszakadt. Iszonyat fejetlenég volt ott. Persze a bejutást inkább nem is említem. (előre vettem jegyet, de minek...) Ezek után már nem volt sok kedvem, főleg hogy leülni csak a földre lehet, a fifa-t inkább kihagytam. Körbenéztem aztán hazamentem.
32.
32.
Quent1n
Az 576-os akciók miatt gondolkoztam, hogy kimegyek de ezek szerint jól tettem, hogy offoltam :D

A szervezésről annyit, hogy szánalmasnak tartom, hogy évről évre semmit nem fejlődik igazából és mindig erről kell beszélni... 576osok is kimennek a bomba akcióikkal mintha nem tudnák, hogy ez lesz... Elkeserítő.
31.
31.
Yonny
Azért egy E3mat meg Gamescom-ot összehasonlítani a PlayIT-el kicsit erős :)
30.
30.
Jinbobo
jó buli lehetett... látom voltak jó csajok is. Erről is lemaradtam...
29.
29.
2pacal
Nem volt rossz most se,de pofátlanság,hogy nem árultak csak japán sört az is 650 volt,míg áprilisban volt normál dobozos sör is...
Sajna megint tele volt 12-16 éves hülye gyerekkel az egész...Nem tudom miért nem lehet egy olyan felnőtteknek szóló gamer rendezvényt csinálni...
Mondjuk
28.
28.
randall13
#26: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151170863672736&set=a.380164757735.163817.41869382735&type=3&permPage=1

XDDD
27.
27.
Scoo
#26: Szip, szip 2009-2010. Dicső évek voltak. Legalábbis fórum szintjén (a dizájn az is jó volt, meg ez is jó). Persze akkor még nem volt ilyen nagy a facebookzás itthon, így sokkal többet írtunk oda.
26.
26.
Daks
#25: Szép találat! :) Itt jobbra lapozással megnézheted a régi designokat:
http://on.fb.me/U5mISO
25.
25.
randall13
haha:
http://web.archive.org/web/20060306050638/http://www.gamekapocs.hu/
24.
24.
adam6751
#18: Ebben egyet értünk...
23.
23.
simon 555
#10: Vagy az sem ártott volna ha legalább a képernyőre ki lett volna írva pontosan,hogy ki mikor játszik.Akkor legalább tudta volna az ember,hogy van 30 perce pl és akkor addig el lehetett volna menni körülnézni.
Tavasszal ha lesz már biztos nem nevezek semmilyen versenyre előre,majd ha látom,hogy valami javult akkor majd 1 év múlva ilyenkor ősszel.(már ha akkor még lesz PlayIt)
Persze ennek ellenére nem mondhatom,hogy nem éreztem jól magam mert a hangulat az meg volt,csak sok időt vett el a FIFA a semmiért lényegében
22.
22.
Ecneb
Kint voltam barátokkal és szerintem megérte. A szervezés eléggé elfuseráltra sikerült, a mikrofonba beszélőnek 1 szavát sem lehetett érteni. Viszont látvány szempontból a játékok és természetesen a lányok (nem mind) már megérte elmenni.
Gangnam-ról csak annyit, hogy betanítás akart volna lenni, ahhoz képest a lány 1x táncolta el, de akkor is kb mindent csak a pacitáncot nem.
Amit első cosplay bemutatónál nem értettem, hogy székek a nagyszínpad előtt miért nem voltak? Mindenki a földön ült, én a hídon álltam felettük másik 100 emberrel, kicsit féltünk, hogy leszakad.
Összesítve megérte, jó volt a hangulat!
21.
21.
lesik20
Csak én éreztem negativ érzéseket inGen ellen?
20.
20.
Szbarn
FIFA-ban mindenkit lenyomtam volna :p
19.
19.
Tywin Wrex
Remélem tavasszal kijutok én is többed magammal...
18.
18.
xanatos0911
#2: Felkötném azt, aki kitalálta (vagy többes szám) ezt a baromságot és mégis a fél világ ismeri.
17.
17.
Scoo
Jut eszembe! Volt egy Isaac (Dead Space) cosplay is. Durván komoly volt a felszerelése (fegyverre is volt).
14.
14.
markoci555
#7: nekem az sem baj ha nem kerülök oda egy géphez sem, nézni i ugyan olyan nagy élvezet
13.
13.
markoci555
#6: Dopeman-nal sincs telef*szom kicsit se, na húzzál, lehet hogy Váradi a nevem és több mint félig cigány vagyok, de rühellem a cigányokat és a zsidókat is, és nem lopok oszt viszlát ( ha lopásra kényszerülnék valaha az életben az csak ételért és vízért lehetséges)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...