Uncharted: Legacy of Thieves Collection teszt

  • Írta: Shifty
  • 2022. január 26.
Link másolása
A nyakunkon a régóta várt Uncharted-film bemutatója, a Sony pedig jó ötletnek látta, hogy ismét beletúrjon a pénztárcánkba a felmelegített Uncharted-játékokkal. Kár, hogy a pénzükért ezúttal semmi érdemi újdonságot nem kapnak a rajongók.

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection létezése valahol tökéletes példája annak, hogyan is működik napjainkban a játékipar. Mert hiába lesz idén hatéves az Uncharted 4: A Thief’s End és ötéves annak csajos mellékága, az Uncharted: The Lost Legacy, valójában semmi sem indokolja, hogy ezt a két játékot ennyire kevés idő elteltével felmelegítse a Sony. Legalábbis abban a formában, ahogy a japánok elképzelték, biztosan nem. Persze ürügyet mindig lehet találni, meg biztos vagyok benne, hogy akadnak olyanok, akiknek ennyi év után is kimaradt Nathan Drake, testvére Sam és Victor "Sully" Sullivan utolsó nagy kincskeresős kalandja, illetve Chloe Frazer és Nadine Ross párosának indiai kitérője. Nekik természetesen ugyanúgy tökéletes választás lesz a mostani a kollekció, mint a majdnem hét éve megjelent Uncharted: The Nathan Drake Collection, amiben a felújított játékok megkerülhetetlen csapata, a Bluepoint Games tényleg kihozta a maximumot az első három részből.

Ezzel szemben azt érdemes már most leszögezni, hogy az Uncharted: Legacy of Thieves Collection erősen megúszós újrakiadás lett, ráadásul a csomag nem is teljes, hiszen hiányzik belőle a multiplayer mód, illetve minden egyéb online funkció. Ez valakinek fájdalmas hiány, valaki pedig együtt tud majd élni vele, hiszen a sorozatot alapvetően mindig is az interaktív Indiana Jones-szerű történetvezetése, az akciói, a rejtvényei, a szuper karakterei és párbeszédei miatt szerették a rajongók. Én ugyan sosem játszottam a multiplayer móddal, de ha részben az a cél, hogy új közönség számára is elérhetővé tegyük a sorozat két utolsó epizódját, akkor lehet, hogy nem ártott volna időt és energiát fektetni abba, hogy megtiszteljük őket azzal, hogy teljes csomagot kínálunk nekik. Már csak azért is, mert a cikk írásának a pillanatában a PlayStation Store-ban elérhető PlayStation 4-re egy bundle - benne a multiplayer móddal -, ami 13 990 forint, míg PlayStation 5-ön 16 990 forintot kell fizetni az Uncharted: Legacy of Thieves Collectionért.

Persze erre az árkülönbözetre legyinthetnénk is, sőt, a magasabb árcédulát magyarázhatnánk azzal, hogy jó, nincs benne multiplayer mód, de közben biztos sokkal ütősebb a látvány, mint PlayStation 4-en, meg megkapta a játék a PlayStation 5-tel járó mindenféle extrákat is, mint például a Tempest 3D Audio támogatását és a DualSense kontroller nyújtotta lehetőségeket, mint például az adaptív ravaszok és a haptikus visszajelzés kínálta extra élményt. A helyzet az, hogy ezek semmit, de tényleg semmit nem dobnak a játékon, ahogy az sem, hogy most már háromféle grafikus beállítási lehetőség közül választhatunk.

Egyrészt rossz viccnek tartom, hogy ha 4K-ban szeretnék játszani a játékkal, akkor mindezt 30 fps mellett tehetem meg, ahogy a 120 fps-t is csak úgy tudja kipréselni magából az Uncharted 4: A Thief’s End és az Uncharted: The Lost Legacy is, ha közben néha a minőség rovására megy a sebesség, vagyis nem garantált, hogy a felbontás nem esik be néha 1080p alá. Ilyen kompromisszumok mellett marad az arany középút, az 1080p és a 60 fps, amire valóban nem volt képes PlayStation 4-en egyik játék sem, de nem gondolom, hogy ez megér 4000 forint felárat. Ráadásul a látványra már az előző generációs konzolon sem lehetett panaszunk. Annyira nem, hogy ennyi évvel a premier után is elképesztően néz ki mindkét játék.

Persze ha PC-n szeretnéd kipróbálni Nathan Drake és Chloe Frazer történeteit, akkor más lesz a helyzet, hiszen a géped diktálja a tempót, egyelőre azonban még várat magára, hogy kiderüljön, hogyan is sikerült számítógépre adaptálni a kincskereséseket. Ugyanakkor az Iron Galaxy Studios sosem lesz egy Bluepoint Games, és ahogy a PlayStation 5-ös változat is mutatja, optimalizáció terén én nem számítanék kiemelkedő végeredményre, maximum egy tisztességes iparos munkára.

Alapvetően egyébként nem lenne probléma, ha valamit megúszósan akarnak letudni a stúdiók, de akkor ne legyenek már pofátlanok, és ne akarjanak komoly pénzeket lehúzni a rajongókról. Igazából számomra ez a legvisszatetszőbb, mert hiába tartalmaz két játékot a kollekció, a 17 ezer forintos árcédula indokolatlan. Ahogy azzal is nehéz azonosulni, hogy a PlayStation 4-es változatok tulajdonosai 10 dollár ellenében beszerezhetik a kollekció feljavított kiadásait, miközben ilyen alibi munka után nekik ingyen kellene osztogatni az upgrade-et, az újonnan érkezőknek pedig jobb esetben közel 10 ezer forintért. De mint tudjuk, jön az Uncharted-film, meg kell lovagolni a hype-ot, és mint látszik, a Sony is lehajol az apróért, lehetőség szerint úgy, hogy közben azért ne kelljen megszakadnia.

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection egyelőre csak PlayStation 5-re jelenik meg, a PC-s változat még nem rendelkezik megjelenési dátummal.

Kapcsolódó cikkek

36.
36.
Zisten
#34: Dobozosra is.
Én is úgy vettem.
Csak indításhoz mindig benne kell legyen a PS4 lemez.
34.
34.
crytek
Ez a 3000ft-os frissítés a dobozos tulajokra is érvényes vagy csak a digitálisokra?
33.
33.
GemForge
Azt azért ki kell hangsúlyozni, hogy jelen esetben 3000 forintért mindkét játékot behúzhatod. Akkor is, ha csak az egyik van meg. Azért ez nem egy rossz ajánlat. Fillérekért beszerezheted pl. a Ps4-es eredetit, aztán 3 rongyért ott a másik rész is updatelve. Ez így sztem korrekt. Én már pl. eladtam update híján a 4. részt, viszont a kieg megvolt akciósan. No most az eladottért kapott pénz egy részét visszaforgattam és élvezhetem mindkettőt teljes pompájában. Így összesen 20 összesen dollárt sem fizettem a kollekcióért, ami elég baráti ár a cserébe kapott minőségért és élményért.
32.
32.
GemForge
Azt azért ki kell hangsúlyozni, hogy jelen esetben 3000 forintért mindkét játékot behúzhatod. Akkor is, ha csak az egyik van meg. Azért ez nem egy rossz ajánlat. Fillérekért beszerezheted pl. a Ps4-es eredetit, aztán 3 rongyért ott a másik rész is updatelve. Ez így sztem korrekt. Én már pl. eladtam update híján a 4. részt, viszont a kieg megvolt akciósan. No most az eladottért kapott pénz egy részét visszaforgattam és élvezhetem mindkettőt teljes pompájában.
31.
31.
Venator
#30: Csodálkozol? Ez az oldal a magyar gaming fórumok legalja.
30.
30.
HMoody
Ez a cikk egy vicc. Ez egy szakmai portálon? Tévesen megadott felbontások, frameratek... Hihetetlen.
27.
27.
taktaharkányi
#26: Pedig szerintem elég alpári szintet üt meg az ostobasága.
26.
26.
csoki0619
#24: Hagyd rá, szűk látókörű, kommentekből szocializálódott, itt nincs következménye annak a sok zagyvasagnak amit összehord.
Viszont amit itt sokan megirigyelhetnének tőle, az a stílus. Sosem láttam még alpári stílusban reagálni, pedig ha valakinek lenne rá oka, hát neki, napi szinten.
25.
25.
crytek
#24: Akkor már ketten vagyunk. Mindig örülök ha nem vagyok egyedül.
24.
24.
taktaharkányi
#23: Édes drága Istenem, milyen buta vagy... Hagyjuk.
23.
23.
crytek
#21: "Ez olyan szintű következetlenség" bizony amit leművelsz az nagyon is.

Halkan mondom: az hogy valamiről véleményt alkossak nem kell érte fizetnem. Ez nem tudom milyen beidegződés ,meg kitől halottátok.
22.
22.
Macifasz
#20: A sima FPS boost-ot a Sony is ingyen adta. Pl. a God of War és a The Last of Us Part II esetében is. Viszont ez a Legacy of Thieves Collection nem egy sima FPS boost. ;-) Amúgy pedig szerintem ez a 3000 Ft semmivel sem nagyobb lehúzás mint az, amikor annó PS4-re tizenezreket kértek a Remastered kiadásokért. Pedig azok se voltak sokkal szebbek az alap, PS3-as változatnál. Sőt.
21.
21.
taktaharkányi
#20: Tényleg nem érted... :) Tudod ahol én a diszkrepenciát látom, hogy te őszintén tudsz beszélni egy darab szarként céges viselkedéséről azért, mert ha valami dolgoznak, pénzt kérnek, miközben te, ezekért a dolgokért egyébként nem vagy hajlandó fizetni egyébként sem. És te ezekről elméletileg meggyőződéssel, az erkölcsi igazság birtokosaként fogalmazol meg "kritikát", mintha neked ez egyébként járna... :) Neked, akinek se a szükséges konzolod nincs meg, se a játékért nem fizettél és ha lenne konzolod, akkor sem fizetnél... Ez olyan szintű következetlenség, ami szerintem épelméjű embernél őszintén nem merülhet föl, ezért gondolom, hogy egy ócska troll vagy, aki fillérbaszóként kritizálja a cégeket, ha azok fillért basznak.
20.
20.
crytek
#18: LOL csali meg provokáció...Vannak bajok rendesen.

PC-n pl elég sok thq játék remastered verzióját ingyen megkaptuk akiknek megvolt az eredeti.. De nem csak ők adtak már ingyen enchanted verziókat hanem más cégek is..
Ez javarészt sima fps boost... azt meg pl a ms több mint 100 játékhoz dobott ki full ingyen..

Szóval abszolút jogosan várható el hogy egy konzolos cég is hasonló mód járjon el.

Csalizáshoz ajánlom:

https://www.horgasz-zona.hu/magazin

#17: Én semmit. Leírtam a véleményem.. Mások hisztiznek akik nem tudják feldolgozni a cikkíró jogos felvetését
18.
18.
taktaharkányi
#17: Én őszintén nem hiszem el, hogy ez az ember nem egy élettelen troll, akinek semmi más öröme nincs az életben, csak hogy itt dobigálja be a csalikat és provokáljon. :) Ennyire kretén nem lehet valaki.
17.
17.
delphijos
#13: Te meg mit hisztizel ? Neked úgyis csak ingyen jó bármi. Amúgy meg senkit se tart vissza semmi hogy PC-n nyomja. És élvezze az ingyencuccokat. De annak meg máshol van nagyobb ára.
15.
15.
honest guy
#12: Én ilyet nem írtam sehol. Csak annyi volt az észrevételem, hogy egy mekis nem keres meg annyit 1,5 óra alatt. (Nem keresnek olyan jól, hogy nekik a 3000 forint ne számítana. És akkor azt meg sem említem, hogy a mekiben nem is végtelenül sz@rok a fizetések.)
13.
13.
crytek
#12: Nehéz megemészteni hogy pl amit pc-t ingyen utánad kúrnak az agyonajnározott konzolocskákon meg fizetni kell érte...
Igaza van teljesen. Ezt az eredeti tulajoknak ingyen lehetőségként kéne adni..
12.
12.
delphijos
#11: Ok, de akkor az embernek nem fussa erre, de PS5-re meg igen?
11.
11.
honest guy
#10: Tény: a mekiben nem keresel óránként nettó 2000 forintot (esetleg egy étteremvezető, de gondolom nem arra gondoltál a mekis meló alatt, hanem a sima dolgozóra)
10.
10.
mephi
Rég láttam ennyire rossz cikket itt. Mindezt úgy, hogy a tesztelő biztos nem játszott az updatettel, hiszen akkor tudná mennyi az ára az update-nek.
"de nem gondolom, hogy ez megér 4000 forint felárat" Legyünk pontosak, ez 3000Ft a storeban. 1,5 órányi munka a mekiben... Most ez tényleg sok? Cserébe normális fps szám mellett játszhatod újra az egyik legjobb PS címet?
Ugyanakkor ott a lehetőség, hogy ha neked ez nem kell, nem veszed meg.

"alibi munka után nekik ingyen kellene osztogatni az upgrade-et"
Mindenki másképp lát dolgokat, nekem ez a cikk tűnik egy alibi munkának. Egy tájékozatlan és nem utolsó sorban hozzá nem értő alkotásnak. Az alkotás szó helyett nem akartam csúnyábbat írni.
8.
8.
KopyAti
Nekem is meg fogja érni, mert a 4 megvan lemezesen. Bár nem rég nosztalgiáztam végig a 4. részt, meg Pron, Ps5 re váltás előtt, ez túl jó játék, hogy Ps5 ön is ne vigyem végig mégegyszer. Legalább!
7.
7.
Macifasz
#5: Ne felejtsd el, hogy a God of War és a The Last of Us Part II kapcsán csak egy szimpla FPS lock eltörlés jött, semmi más. Itt pedig azért bele is nyúltak a dolgokba (írtad is, hogy mikbe).
6.
6.
Macifasz
#2: Embere válogatja. Én pl. nem érzem nagyobb lehúzásnak annál, mint amikor a PS4 érában Remastered címen újra kiadták a régi PS3-as játékokat, tizenezerért. Ok, hogy ott nem volt megoldható egy szimpla update kapcsán egy Remaster, mint most, de akkor is. Nekem megéri azt a 10 euro-t, viszont azt is megértem, ha valakinek meg lehúzás.
5.
5.
renato999
Komoly félreértések történtek itt a tesztelés során. 1080p 60 fps? 120 fps-nél beesik a játék 1080p alá, micsoda? A játék nem támogatja a DRS-t (Dynamic Resolution Scaling), ahogy egyik Naughty Dog játék sem, szóval nem változik a felbontás soha játék közben. Fidelity módban 4K (2160p) 30 fps-el fut a játék, Performance módban 1440p-ben 60 fps-el és Performance Plus módban 1080p-ben 120 fps-el.
Mi az, hogy nem dob semmit a játékon, hogy most már 60 vagy akár 120 fps-el lehet játszani a játékot? Ekkora hülyeséget is rég olvastam. Persze tény, hogy ezért a frissítésért a Sony ezúttal pénzt kér, ellenben mondjuk a God of War-ral, Last of Us 2-vel stb és ezt persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ez neki megéri-e a 3-4 ezer forintot, de komolyan ha a frame rate duplázása vagy akár négyszerezése egy ilyen akciódús játéknál "nem dob semmit a játékon" akkor mi az isten igen? Egyébként vannak (bár nem olyan sok) grafikai javulások is a PS4/Pro verzióhoz képest a felbontáson túl, leginkább magasabb LOD, illetve a kontraszton is változtattak, ami véleményem szerint jót tett a játéknak. Ajánlom mindenkinek akit részletesebben érdekel ez a PS5 verzió a Digital Foundry nagyszerű videóját.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...