Uncharted: Legacy of Thieves Collection teszt (PC)

Link másolása
A Sony nem akar leállni és egyre-másra hozza át PC-re a korábban kizárólag csak PlayStationön elérhető sikercímeit. Ezúttal a nagyszájú Nathan Drake és kompániáján volt a sor, akik jöttek, láttak és ellopták a szabadidőmet.

Ezt azonban egy pillanatig sem sajnáltam, mivel mind az Uncharted 4: A Thief's End, mind pedig az Uncharted: The Lost Legacy egy olyan hihetetlenül élvezetes, nagybetűs élmény, amit még az eredeti megjelenés óta eltelt évek sem tudtak igazán megkoptatni. A történet érdekes, a főszereplők szerethetőek, és működik közöttük a kémia, ráadásul miközben haladunk előre az ismeretlen felé, olyan helyszíneken fordulunk meg, hogy attól garantáltan mindenkinek leesik majd az álla. Persze ez a lehengerlő összkép már PlayStation 4-en is megvolt, de ott a platform adta lehetőségek korlátok közé szorították Drake-ék eleddig utolsó kalandjait. Aztán jött a PlayStation 5, nagyobb felbontás, jobb képfrissítés, most pedig végre, annyi év várakozás után itt a PC-s kiadás, ahol elmosódnak a határok, és végre olyan szépségében pompázhat a játék, amit mindig is megérdemelt.

Azt azért sietve hozzátenném, hogy ezúttal érdemi grafikai fejlődést nem igazán kapunk a januárban megjelent PlayStation 5-ös változathoz képest, valamicskét szebb a játék, de az RTX adta örömökről lemondhatunk, helyette viszont itt van a DLSS és az AMD Fidelity FX Super Resolution 2, amik a támogatott kártyák tulajdonosainak tovább növelhetik a jó esetben amúgy sem alacsony képkockaszámot. Szerencsére az optimalizációval nincs igazán probléma, nálam egy GTX 1660-as kártya társaságában is simán hozta a 60 fps-t magas beállításokon, sőt, az alapból beajánlott Ultra sem okozott neki gondot, bár ilyenkor voltak olyan helyzetek (rendszerint a nagyobb, nyíltabb területek), ahol érezhetően beesett ez az érték. Szerencsére több fronton is finomíthatunk a látványon, és nagyobb kompromisszumok esetén sem csúnyul meg igazán a játék, szóval akár gyengébb hardverekkel rendelkezők is bátran belevághatnak Nathan Drake negyedik kalandjába, valamint a csajos mellékszálba, erősebb gépekkel pedig a határ a csillagos ég.

Minden ilyen kiadásnak nagy rákfenéje az irányítás, hiszen ami kontrollerrel, egy tévé előtt ülve remekül működik, azt nem mindig egyszerű átültetni a számítógépasztalra. Nos, jelentem, a portolást végző Iron Galaxys Studios ezt minden hiba nélkül abszolválta, ugyanis nemcsak a különféle gamepadeket kezeli mindenféle gond nélkül a játék (xboxos ikonokat látni egy korábban kizárólag PS-re megjelent cím esetén azért továbbra is meglepő), hanem még a billentyűzet és az egér kombinációja is használható. Ha mégis akadna valaki, akinek nem áll kézre az alap kiosztás, az a menüben finomhangolhatja azt, sőt, a különféle segítségekkel még inkább testre szabhatja a játékélményt. Van itt automata célzás, kamera-rásegítés, de akár azt is beállíthatjuk, hogy a legtöbbször verekedések közben beugró QTE-részeknél nyomkodjuk vagy nyomva tartsuk az adott gombot.

Én egyébként egy Xbox-kontrollerrel kezdtem el a játékot, majd az első pár órát követően átváltottam a billentyűzetes és egeres megoldásra. Engem is meglepett, de az utóbbival jóval kényelmesebb az akciózás, ráadásul az összecsapások végére jóval hamarabb pontot tehetünk egy cincogóval a kézben. Igazi vérfürdőt rendezhetünk, és a fejlövések osztogatása is jóval könnyebb így, főleg, ha megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő érzékenységi értéket. Ezeket szerencsére bármikor módosíthatjuk a menüben, akárcsak minden mást, így bármit is állítunk át, növelünk meg, vagy épp csökkentünk, azonnal érvénybe lép, és nem kell újraindítani az egész játékot, teszem azt a részletesebb textúrák miatt. Erről jut eszembe, hogy a töltési idők is elenyészőek: akár HDD-re, akár SSD-re telepítjük a több mint 100 GB-ot, szinte pillanatok alatt ott folytathatjuk a játékot, ahol korábban abbahagytuk.

Sajnos azonban hiába kaptunk egy korrekt portot, nem maradunk hiányérzet nélkül. Számomra kissé furcsa, hogy míg az utóbbi évek PlayStation-játékai szinte mind kaptak magyar feliratot, ebből a csomagból ez kimaradt. Persze tegyük hozzá gyorsan, hogy már az eredeti, valamint az év eleji PS5-ös kiadás sem tartalmazta kis országunk nyelvét, ettől függetlenül kellemes meglepetés lett volna a PC-s megjelenésre összedobni. Sebaj, talán majd később kapunk egy nem hivatalos fordítást. A multiplayer szintén hiányzik, de szerencsére ez annyira nem nagy érvágás, hiszen már a PS4-es változat esetében is csak egy izzadságszagú extrának érződött.

Az Uncharted: Legacy of Thieves Collection PC-s kiadása egy szinte tökéletes játék kiemelkedő portja, aminek hála immáron a számítógépes játékosok is belekóstolhatnak Nathan Drake legutolsó számozott kalandjába, valamint a Chloe Frazer és Nadine Ross nevével fémjelzett mellékvágányba. A történet menete szerencsére nem követeli meg az előző részek ismeretét, csupán pár kisebb kikacsintásról és poénról maradunk le a hiányukban, így aztán azok is nyugodtan elindulhatnak a kalózok kincse után, akik annyira nincsenek tisztában az előzményekkel. Akik rendelkeznek a korábbi kiadások bármelyikével, azoknak felesleges lehet az újrázás, mindenki másnak viszont csak ajánlani tudom ezt az elképesztő kalandot, ami immáron nemcsak a konzolosok kiváltsága. Nincs más hátra, mint egeret a kézbe, billentyűzetet a hónunk alá, hogy ezekkel a perifériákkal felfegyverkezve is pontot tegyünk Drake-ék izgalmas történetének végére!

Az Uncharted - Legacy of Thieves Collection januárban jelent meg PS5-re, most pedig PC-re is befutott.

Kapcsolódó cikkek

10.
10.
Májkül
#9: Igen tudom, csak az volt a furcsa, hogy eddig az összes játékban, amivel játszottam, ott volt a menüben ez a lehetőség, még ennek ellenére is, csak nem lehetett bekapcsolni.
9.
9.
Chdz
#4: A DLSS-t, csak a 2000,3000,4000-res szériás Geforce-ok támogatják.
8.
8.
Jarl Balgruuf
#7: Újszülöttnek minden vicc új.
7.
7.
crytek
#6: Igen.Azért nincs a kategóriában semmi ami még csak egy lapon emlegethető lenne ezzel az egész szériával.
6.
6.
Jarl Balgruuf
Nem öregedtek jól, B filmes rendezés és sztori, repentív jàtékmenet.
5.
5.
csongor1996
#3: Én először a Lost Legacy-val játszottam, és nekem is csak egy oké élmény volt. Az UC4 ezzel szemben tényleg 10/10, 3x vittek végig.

Na majd most ezt a Lost Legacy-val kezdem, meglátjuk másodszor milyen.
4.
4.
Májkül
#1: Most nézem, valóban igazad van, csakhogy nekem nem ajánlotta fel a menüben a DLSS-es lehetőséget, gondolom azért, mert a GTX 1660 kártyám nem támogatja.
Kicsit fura megoldás, más címeknél ugyanis ott van az opció, még ennek ellenére is, csak szimplán nem elérhető.
3.
3.
DarkLord
AZ UC4 a nagybetűs játék minden tekintetben. Egy pillanat üresjárat nincs az egész játékban. Mindenben top, történet, látvány... bármikor szívesen előveszem újrázni.

Míg a csajok kalandját valahogy nem igen vettem elő a megjelenés óta vagyis fel-fel raktam a ps-re, de végig nem játszottam soha az első végigjátszás után, talán még frissen lehet újratoltam, de még az sem biztos. Nem mondom, hogy rossz csak újrajátszani nem annyira jó, ha már egyszer végigtolta az ember.
2.
2.
Májkül
#1: Én esküszöm kerestem a menüben, de sehol sem találtam.
Mondjuk azóta többször is frissült a játék, szóval lehet, hogy a hivatalos megjelenésre belekerült, de amikor én játszottam vele, akkor még nem volt ilyen lehetőség.
1.
1.
crytek
Hát pedig a pc perfomance tesztekben eléggé ott van a dlss is....

https://www.computerbase.de/2022-10/uncharted-legacy-of-thieves-benchmark-test/2/
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...