Company of Heroes 3: Console Edition teszt

Link másolása
Az ikonikus második világháborús stratégiai játéksorozat legújabb része, a Company of Heroes 3 végre konzolokon is tiszteletét teszi, ám akárcsak a PC-s verziónál, úgy a végeredmény sajnos itt is hagy némi kívánni valót maga után.

Nyilvánvaló, hogy az RTS-játékok elsődleges célplatformja a PC, ám az utóbbi időkben mégis sorra jelennek meg a fontosabb PC-s RTS címek konzolos átiratai, sőt, olykor még dedikáltan konzolra szánt stratégiai alkotásokat is találhatunk. Ebben a folyamatban egyébként a Microsoft az élen jár, hiszen az előző generációban megjelent Halo Wars 2, illetve a pár hónappal ezelőtt kiadott Age of Empires II: Definitive Edition xboxos változata is ékes példája annak, hogy az RTS-játékoknak igenis van helyük konzolokon is. Ezt az állítást igyekszik a Relic Entertainment is alátámasztani a Company of Heroes 3: Console Editionnel. Lássuk, hogyan sikerült nekik!

A Company of Heroes 3-at már teszteltük megjelenéskor, így ez az írás kifejezetten a konzolos változatára fog irányulni, mely meglehetősen felemásra sikeredett. Nyilván az alapjáték egy viszonylag összetett valós idejű stratégiai játék, mely komplex gameplay-mechanikákat és alrendszereket rejt magában. Ezek használatához az egér és billentyűzet a legkézenfekvőbb periféria, így elég nehéz művelet lehet a fejlesztőknek az irányítást kontrollerre átalakítnaiuk. Hellyel-közzel azért sikerült nekik, az analógkarokkal és gombokkal való irányítás miatt nem szenvedett csorbát a játék egyik mechanikája, vagy alrendszere sem.

A kényelem szempontjából azonban nem lehetnek teljes mértékben elégedettek a konzol-tulajdonosok. Nagy számú egységeket kijelölni és mozgatni ugyan egyszerű kontrollerrel is, azonban a csata hevében egy-egy egységet kijelölni már meglehetősen nehéz, sokszor lehetetlen is. Gyakran emiatt sokkal később, vagy egyáltalán nem tudunk reagálni egy-egy ellentámadásra, vagy váratlan fordulatra a csatatéren. A lövegek pozicionálása is viszonylag körülményes, mely megnehezíti a harcot a páncélos egységek ellen, sokszor sorsdöntő pillanatokban vall kudarcot az irányítás, melyhez több óra játék után sem sikerült teljes mértékben hozzászoknom.

Természetesen ettől függetlenül még játszható marad a Company of Heroes 3 konzolokon is, azonban a kényelem és precizitás szempontjából meg sem közelíti a PC-s élményt. Szerencsére a multiplayer módban emiatt nem kerülünk hátrányba a PC-s játékosokkal szemben, hiszen a játék nem támogatja a crossplayt semmilyen formában sem. Ettől függetlenül persze ugyanúgy megtalálható az összes játékmód, melyek a PC-s változatban is elérhetőek voltak, így bármikor összemérhetjük képességeinket az ugyanolyan konzolon játszó játékosokkal.

Továbbá az egyjátékos módok is elérhetőek, azok minden pozitív és negatív aspektusaival együtt. Sajnos nem segít a játék alapvető megítélésén a meglehetősen felemásra sikeredett irányítás, így ha PC-n nem győzte meg a játékosokat az alkotás, akkor a konzolos változattal sem érdemes próbálkozni. Mivel a játék kizárólag újgenerációs konzolokra jelenik meg, elvárható lenne, hogy legalább a látvány és a teljesítmény szempontjából kielégítő végeredményt kapjunk. Sajnos azonban ez sem valósult meg.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Company of Heroes 3 PlayStation 5-ön ronda. Nincs rá jobb szó, és semmilyen pozitívumot nem tudok felhozni ezzel kapcsolatban. A fák és összességében a textúrák, árnyékok minősége kritikán aluli, élsimításnak pedig a nyomát sem láthatjuk. Hiába az erős hardver és a meglehetősen baráti PC-s gépigény, lényegében PC-s változat low-medium beállításait juttatja eszembe az összkép. A menüben két grafikai opció közül tudunk választani, a Performance módban 1080p felbontás mellett igyekszik a 60fps-t tartani a játék, míg Quality módban 4K felbontás mellett a megcélzott képkockafrissítési ráta 30fps.

Utóbbi esetében egy fokkal szebb grafikai beállítást kapunk, ám a látvánnyal még ebben a módban sem leszünk teljes mértékben elégedettek. Az se javít a játék megítélésén, hogy számos grafikai, és játékmenetet befolyásoló buggal találkoztam a tesztelés során, továbbá a teljesítménnyel sem lehetünk kibékülve, sajnos egyik grafikai módban sem tudja tartani stabilan a megcélzott értéket. Szóval ebből a szempontból is meglehetősen nagy csalódást kelt a játék konzolos változata.

Összességében a Company of Heroes 3: Console Edition nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Az irányítást ugyan sikerült teljes mértékben kontrollerre szabni, ám ha idővel még meg is szokja az ember ezt a kezelési módot, a kényelem és precizitás szempontjából sosem fogja megközelíteni a billentyűzet és egér által nyújtott élményt, és ez a fajta hiányosság sajnos a játékmenet közben is előjön. Grafikai oldalról még inkább csalódást keltő az összkép, és nagyon úgy tűnik, hogy egy újabb olyan játékkal bővül a 2023-as felhozatal, mely nem lesz mentes a hibáktól a megjelenés napján. A játék ezen változatát annak tudnám ajánlani, aki nagyon szereti a stratégiai játékokat, nem érzékeny a puritán képi világra, és akinek nincs módja arra, hogy PC-n játszhasson a Company of Heroes 3-mal. Mindenki másnak azonban érdemes kerülnie a címet, jelenleg még konzolon is sokkal jobb RTS-ekket lehet találni.

A Company of Heroes 3 május 30-án érkezik PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re, PC-re február 23-án jelent meg. A játékot PlayStation 5-ön teszteltük.

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...