SaveGame élménybeszámoló

  • Írta: Daks
  • 2017. február 15.
Az év kockulása volt múlt szombaton a Lurdy Házban. A SaveGame Független Videojáték Kiállítás egy rakat retro konzolt vonultatott fel, amire a 4-8 éves srácok úgy cuppantak rá, hogy nem hittem a szememnek.

Amikor videojáték-kiállításról van szó, mindenkinek valami E3-hoz hasonló esemény jut az eszébe. Magyarországon a PlayIT hozza el évente több alkalommal, több városba is a legújabb címeket, de voltam már a kölni Gamescom és a bécsi Game-City kiállításon is. Mindegyik tele van fantasztikus emberekkel, és olyan játékokkal, amik hetek, hónapok múlva kerülnek csak boltokba, én viszont mindig is az az ember voltam, aki kereste az érdekesebb, underground eseményeket is. Így jutottam el az elmúlt években a Game On utazó játékkultúrtörténeti kiállításra, és az Arcadia játéktermi nosztalgiakiállításra, de ugyanebből a megfontolásból járok a MondoConra és az Animekarácsonyra is.

A SaveGame Független Videojáték Kiállítás február 11-én egyetlen napra nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt. A rendezvény a tematikáját tekintve két fő irányt képviselt, felvonultatta a videojáték-történelem legendás platformjait, és elhozta a legújabb VR-eszközöket. A különleges hibridélményt előzetesen valahogy úgy képzeltem el, hogy a régi masinákat egy csomó 30-as éveiben járó fickó nyüstöli majd, miközben a Z-generáció majd a Vive-ért áll sorba. Nem is tévedhettem volna nagyobbat. A hőskorból származó gépeken legalább annyi felnőtt játszott, mint gyerek, a 4-8 éves forma srácok úgy cuppantak rá ezekre a nálunk sokszor nem is forgalmazott, nem is látott eszközökre, mintha a legújabb cuccok lennének.

A retro konzoloknak van egy kisugárzása. Persze a katódsugárcsöves régi TV-knek is van, amikkel működnek, de én most nem a káros hatásokra gondolok, hanem az élményre, a semmihez se fogható izgalmakra. Rengeteg gyűjtőnél maradtak fent ezek a 80-as és 90-es évekből származó gépek, melyeket a hasonló eseményeken újra kipróbálhatunk, én pedig ajánlom is, hogy mindenki menjen el ezekre, és üljön le eléjük. Mert aki volt már ilyen helyen, az tudja, teljesen más ez az egész, mintha emulátorral játszanánk. Pár perc alatt le lehet tölteni több száz játékot gyermekkorunkból, és futtatni őket a laptopunkon, de azt az élményt, amit régen, a videojátékok hajnalán éltünk át, csak az eredeti hardverek és a villogó TV-k adják vissza, semmi más.

Az eseményre több kiállító mellett a retro-körökben geek istenként emlegetett SakmaN hozta ki saját gyűjteményét. Volt kint ZX Spectrum, ColecoVision, VirtualBoy, Grandstand, Dreamcast, 3DO, SEGA, Commodore 64, meg a fene se tudja még, hogy micsoda, míg a modernebb időket az eredeti Xbox, a PS2 és a Wii képviselte, de lehetett tolni mindenféle PC-s játékokat is. Ez utóbbiak közül a Quake I volt a kedvencem, ami egy 90-es évek végéről származó számítógépen futott. Mobile rack, kisfloppy, mechanikus billentyűzet, hangszórós monitor, megsárgult, ronda gépház, tudjátok. Mindenkinek volt otthon egy hasonló.

A VR.cuccok közül az Oculus Rift, az HTC Vive, a PlayStation VR és a Samsung Gear VR képviseltette magát, és érdekesség, hogy találkozhattunk kint kisebb magyar fejlesztőcsapatokkal is. A Mito elhozta a napokban megjelent Totemori játékát, amit ki is próbáltam ott azonnal, aztán kint volt még a VR-játékokat készítő Pocket Games, és a horrorvonalon utazó The Mysterious Machine csapata is. Az állandóan dolgozó gépeken kívül pedig rendeztek programokat is. Lehetett jelentkezni a Dr. Mario-versenyre PS4 konzolért, volt tippelő kvíz, mindenféle színpadi előadás (amik közül egy kardépítőset néztem meg), illetve lehetett nézegetni fegyverreplikákat, és tudtunk venni retro játékokat is. Egy csomó NES- és SNES-kazetta várt új gazdára, kint volt a Holdfény Team, de voltak mindenféle gamer eszközök, perifériák is.

A SaveGame összességében egy szűk körű, mindössze 400 nm-en elterülő, de annál geekebb esemény volt. Hardcore kockulás ment reggeltől estig, aminek pedig nagyon örültem, hogy rengeteg kisgyerekes család is kinézett. Anyu elment a szomszédban lévő cicakiállításra, apu pedig konzolozott addig a gyerekkel a 80-as évek gépein, megismertetve a generációval azt a korszakot, amit minden játékosnak ismernie kell. A videojátékok legszebb éveit.

Ha kedved támadt emberek közé menni, akkor tudok neked ajánlani néhány programot tavaszra. Íme, az én listám. Hol találkozunk?

  • The Champion, 2017. január 13. - április 7. (Budapest, Millenáris D épület)
  • PlayIT, 2017. március 11. (Győr), április 29. (Budapest), május 6. (Debrecen), május 13. (Pécs), június 11. (Szeged)
  • PlayIT+ Plus (Győr és Budapest, a PlayIT éjszakáján)
  • Tavaszi MondoCon, 2017. április 22-23. (Budapest, Hungexpo)
  • ReGamEx, 2017. május 5-6. (Csokonai Művelődési ház)
  • Aztán időponttól függetlenül ott van még a BarCraft I. (Ferenc körút 34.), illetve a BarCraft II. (Bajcsy Zsilinszky út 59.)
  • Nemrég nyílt meg az InGame Esport Lounge & VR Arcade (Klauzál utca 26-28.)
  • De nem árt figyelni az aktuális GameNight eseményeket se

1.
Harrison_Wells
Szóval egy kis nosztalgia :( Mobile rack, kisfloppy, mechanikus billentyűzet, hangszórós monitor, megsárgult, ronda gépház, :( jaj, ez volta fiatalságom :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...