Budapestre érkezett a Game On

  • Írta: Daks
  • 2012. október 30.
  • game on, kiállítás, múzeum
Link másolása
1962-t írtunk, amikor az amerikai MIT egyetem három diákja megírta a számítógépek történelmének első szórakoztató szoftverét, a SpaceWart. Azóta ötven év telt el. S hogy mi történt közben? A világ legnagyobb utazó játékkultúrtörténeti kiállítása megmutatja neked!

London, Helsinki, San Jose, Chicago, Hongkong, Brüsszel, Lisszabon. Csak néhány város azok közül, ahol a Game On kiállítás az elmúlt 10 évben tiszteletét tette, milliók nézték meg a játékokat, melyekről legtöbbünk csak legendákat hallhatott csupán, de soha se próbálhatta. A sorozat most viszont Budapesten folytatódik, a VAM Design Center ódon kapuin túl bárki elmerülhet a játéktörténelem elmúlt fél évszázadában, vedd kézbe a kontrollert, és haza se gyere estig.


Százötven játék és játékkonzol tekinthető meg, próbálható ki. Ha fiatalként nem érted, mit szerettek apáid ezeken az alig néhány kockából álló, idegesítően zenélő játékokon, vagy fordítva, öregként hiányoznak a 80-as, 90-es évek, akkor itt a helyed. A múzeumba belépve egy letűnt kor elevenedik meg, átszellemülten sétálsz a monitorok között, s hirtelen azt se tudod, melyiket próbáld ki először.


A legöregebb gép egyértelműen a SpaceWar játéktermi utódjaként debütált Computer Space. Régi science fiction moziba illő külseje megdobogtatja a gamer szíveket, még egy korabeli poszter is megtekinthető mellette, fiatal hölggyel reklámozták, mintha csak az ABBA borítóról lépett volna ki a szépség, rég nem él már, ez egészen biztos.


Az ember még fel sem ocsúdott a megdöbbenéstől, amikor balra tekintve felfedezi a japán játékipar első, még mechanikus darabjait. Fentről leeső fémgolyókat kell a megfelelő helyre kotorni az egyikben, a Pachinko a távol-keleti szigetország máig legnépszerűbb játéka, egyesek egész fizetéseket vesztenek el rajta, míg mások ebből gazdagodnak meg. Tokióban hatalmas szórakoztatóközpontok épültek köré, tiltott a szerencsejáték, a gépek tulajdonosai viszont megtalálták a kiskaput, a játék zsetonokkal működik, s zsetonokat is lehet rajta nyerni. Ezeket aztán egy másik helyen, egy másik cég váltja igazi pénzre, ez a szervezett bűnözés, nem az uzsoraszedés.


Egy fadobozos Space Invaders, és egy szintén korabeli Pong játékgép fogad minket a következő állomáson, utóbbi kivetítőn is játszható, egyénileg épített csavaros kontrollerrel. Ikonikus darabjai a játéktörténelemnek, csakúgy mint az a több tucat játékkonzol, ami őket követi. Atari 2600, Commodore 64, ZX Spektrum, Nintendo Family Computer, PC Engine, SEGA Master System, Jaguar, Nintendo 64, Dreamcast, ezekről mindannyian hallhattunk már, sokan gyerekként találkoztunk is velük, vannak azonban olyan darabok a kiállításon, melyek korábban biztosan nem jutottak még el Magyarországra.


Adman Grandstand, Nintendo Color TV Game, CBS Coleco Vision, Fujitsu FM Toys Marty, Playdia, Sony F1XV, néhányuk működik, de akadnak olyanok is szép számmal, amik üvegfal mögül tekinthetőek csak meg. Nem úgy, mint a különlegességeket felvonultató következő rész darabjai. Itt a múlt találkozik a jelennel, kipróbálhatjuk a Nintendo Famicom 3D System rendszerét, van egy nagyon régi Taito vonatszimulátor, igazi kezelővel, de még Nintendo Wii, Playstation Move és Xbox 360 Kinect is, a történelmet ma írjuk, a gyűjteményben a helyük.


A handheld és gyereksarok Fojesz kedvence volt, már csak fél óra maradt zárásig, de a Big Bird’s Egg Catch elől alig akart felállni. Én a régi kvarcjátékokba estem bele itt, az üvegkupola alá a világ minden tájáról érkezett gép, Pac-Man, Donkey Kong, Tamagotchi, Gizmondo, Atari Lynx, SEGA Genesis Nomad, GameGear, Game Pocket Computer, aki a 80-as években volt gyerek, az most törölgetheti a könnyeit, hiányoznak ezek az idők, de nagyon.


A gépek mind lenyűgözőek, de nem csak a képernyőt érdemes nézni, hanem azt is, hogy mit fogsz a kezedben. A kiállítás tele van ugyanis ritka és értékes kontrollerekkel, a Commodore Competition Pro egy olyan dolog, amire én anno csak vágyakozhattam, sose kaphattam meg, de nagyon érdekes még a limitált kiadású Hello Kitti Dreamcast rózsaszín irányítója, a Street Fighter egyéni sokgombos megoldása, illetve az az aranyozott Nintendo gamepad is, amit csak és kizárólag a James Bond Goldeneye 64 csomaghoz lehetett megvásárolni. 


A kiállítást a szívemnek legkedvesebbje, a játéktermi szekció zárta. Az amerikai tinédzserek minden kedvenc játéka megtalálható itt, Tron, Pac-Man, Sergeant Salvo (BattleZone), Donkey Kong, VS Super Mario Bros, Virtua Fighter 2, Outrun, Gauntlet, Mappy, Galaga, Missile Command, Rave Racer, Asteroids, Buck Rogers, Star Wars, elképesztő mind. Fojesszel persze megbántuk, hogy nem jöttünk korábban, lenyomtunk egy kétjátékos Daytona USA-t hazamenetel előtt, az élmény brutális volt.


Ez valami más. Letölthetsz emulátorokat, kipróbálhatsz retro flash játékokat, de egyik se fogja visszaadni azt az érzést, amit ezek az öreg masinák nyújtanak. Sárga játékkazetta, szalagos C64, rengeteg amerikai, meg japán cím, s még több híres klasszikus, egy játékosnak egyszer az életben látnia, tapintania kell őket. Menj el. Tényleg. Január 8-ig itt lesznek.


Összefoglaló a Game On egy korábbi állomásáról:

14.
14.
Doncyke
Mi ma voltunk. Hihetetlen élmény :) Külön örülök, hogy egyelőre jófejek és rugalmasak vagytok, mert 2,5 óra az szinte semmi ezen a kiállításon. Mi csak pár órát tudtunk maradni és ez is épp, hogy elég volt arra, hogy megnézzük a teljes kínálatot (amit igazából ténylegesen átnézni se kevés idő) és kipróbálhassunk pár játékot.Az 5. képen látható játékra pl simán áldoztam 1 órát, amiből fél óra azzal telt el, hogy rájöttem, hogy a panelon melyik kar, kapcsoló mire való. Egy biztos. A kiállítás végéig még legalább egyszer vissza akarok menni.
13.
13.
bubblepop
#8: vasárnap is nyitva vagyunk, minden nap 9-től 19-ig. jegyet venni 18:00-ig lehet, akkor zár a pénztár, de ennél érdemes korábban érkezni, különben nem lesz elég időtök játszani. (a jegy egyébként 2,5 óra játékra jogosít fel, de egyelőre jófejek és rugalmasak vagyunk)
12.
12.
bubblepop
#7: van Super Nintendónk, C64-ünk, Atarink, ZX Spectrumunk, Amigánk, PC Engine-ünk, sőt, még Magnavoxunk is... és hát Computer Space is, ami sajnos tényleg csak kiállítási darab.
11.
11.
2pacal
Na végre asszem egyszer minimum megyek...
10.
10.
DON GONDOCS
Ott a robotzsaru, igazi akció játék volt a javából
9.
9.
markoci555
mekkora játékok, végre nem ilyen szar kinectes fost látok meg move, wii karokat, hanem jó kis régieket
8.
8.
simon 555
Remélem Vasárnap is nyitva lesz.
November 25-én PlayIt után irány ide:) Ki nem hagynám.Erre nagyon kíváncsi vagyok.
7.
7.
jszili32
Én Super Nintendo-val kezdtem a kocka pályafutásom, de nem hinném, hogy ezen a kiállitáson lenne.
6.
6.
DevilGamer
5.
5.
Qbász
Nekünk egy olyan Atari 2600 volt az első gép amire már fel volt telepítve vagy 100 játék. LOL tuti másolat volt de a játékok azok legalább eredeti verziók voltak csalások nélkül. :)
4.
4.
Daks
Nekem C64 + Cassette Player + fadobozos Videoton Super Color volt az első kombóm. Micsoda idők. :)

http://www.commodoreusa.net/j/C64_10.jpg

http://www.geekvintage.com/images/commodore-64-1530-datasette.jpg

http://images01.olx.hu/ui/14/15/40/1349257989_440931540_2-VIDEOTON-SUPER-INFRA-COLOR-szines-tv-56-cm-es-taviranyitos-teletextes-Godollo.jpg
3.
3.
Decemberben az egyik szabadnapra már megvan a progeam :)
2.
2.
Lacek896
Nekem egy ilyen masina volt az első:
http://hardverapro.hu/dl/upc/2010-12/40671_14b_1_big.jpg
Mennyit toltam vele!! :)
Szívesen elmennék egy ilyen kiállításra én is!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...