Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás beszámoló

  • Írta: Daks
  • 2016. november 27.
Link másolása
Több mint kétszáz játéktermi gép és flipper volt kipróbálható a Dürerben. Megnéztük és végignyomkodtuk mindet, egy valami pedig biztossá vált - az Arcadia minden kétséget kizáróan a hónap legjobb programja volt.

A háromnapos kiállításra négy országból érkeztek gépek. A Budapesti Flippermúzeum, a prágai Arcade Hry, az osztrák RS Pinball és a krakkói Pinball Museum több magyar magángyűjtővel és bérlésre szakosodott céggel közösen egy rakat izgalmas cuccot hozott el nekünk. Ha valaha jártál játékteremben, vagy csak érdekelt, hogy milyen volt ezeknek a helyeknek a hangulata 20-30 évvel ezelőtt, akkor az Arcadia a legjobb választás volt az elmúlt hétvégére.

A rendezvényre pénteken, nyitás előtt érkeztem. Már egy rakat ember nyüzsgött mindenfelé, ugyanitt rendezték ugyanis a Hungarian Pinball Opent, melyre 17 országból több mint 200 játékos nevezett be. Exkluzív körbevezetést kaptam, Pataki Márk főszervező olyan beleéléssel kezdte nekem mutogatni kedvenc gépeit, hogy azonnal ráhangolódtam a játékokra, és megmutatta a két különtermet is, ahol a bajnokságok zajlanak. A fehérre és szürkére festett nagyobb szobában a modern, a faborítású kisebben pedig a klasszikus flipperek sorakoztak fel, várva, hogy új rekordok szülessenek rajtuk, míg maga a kiállítás az első számú, és egyben legnagyobb teremben kapott helyet.

A kiállítást négy részre lehetett osztani. Voltak játéktermi arcade gépek, flipperek, klasszikus játékkonzolok, és múzeumba illő, 30-40 éves, vagy még annál is régebbi masinák. Természetesen mind ingyenes használatra programozva. Az arcade gépekből az én kedvencem a Mortal Kombat III és a Cruis’n World volt, régen elképesztő pénzeket raktam mindkettőbe, de a kiállításon olyan nevek is helyet kaptak, mint a Killer Instinct, a Street Fighter, a Turtles, a Crazy Kong, a Tron, a Rampage, a Thunder Blade, a Space Invaders, a Simpsons, a Phoenix és az Off Road Challenge. Talán egyedül a kétjátékos SEGA Rally hiányzott, na, azzal még nyomtam volna egy kört.

A flipperek közül nálam a Terminator, az Addams Family, az Indiana Jones és a Mario Bros. vitt mindent, meg az a focis darab, amivel ketten lehetett játszani egymás ellen. A legkülönlegesebb viszont minden szempontból a Hercules volt. A flipper már ránézésre is jó háromszor akkora, mint egy átlagos darab, de nemcsak ezért hívják Herculesnek, hanem azért is, mert hagyományos golyó helyett igazi biliárdgolyót kell benne lövöldöznünk. A játék ennek megfelelően valami egészen speciális élményt nyújt, és jobban igénybe is veszi a gépet, a Flippermúzeumban nincs bekapcsolva, de most hétvégén bárki kipróbálhatta. Márk egyébként elmesélte, hogy Amerikából hozatta, és csak a csomagolása több száz kiló volt, úgyhogy szép summát kellett kifizetni érte, de nem bánta meg. Mindenki a csodájára jár.

A kiállítás egyik különlegességeként kipróbálható volt az új Alien flipper is, ami egy igazi ritkaság. A gép Európában nálunk debütált először, úgyhogy fel kellett készülni rá, hogy mindenki azzal akart játszani, de megérte a várakozást. Szuper élmény volt facehuggerek és tojások között lövöldözni a golyót, miközben egy hatalmas xenomorph nézett velünk farkasszemet, a legizgalmasabb pedig, hogy láttam belülről is. A tulajdonos épp az utolsó simításokat végezte a megnyitó előtt, a gép teljesen fel volt nyitva, látszódott minden elektronika és érzékelő, kanyarogtak benne a kábelek, csörgött, villogott, imádtam.

A klasszikus videojátékokat a legnagyobb magyar magángyűjtőnek, Szakács SakmaN Gábornak köszönhettük. Volt kiállítva Atari Jaguar, Genesis, Philips MSX, Nintendo 64, NES, SNES, PS és sok más klasszikus mellett még Xbox 360 is, míg a múzeumi darabok között többféle asztali foci, hoki és kosárlabdajáték akadt. Néhányuk olyan öreg volt, hogy még fából készült, és kézzel lett festve, illetve volt egy 40-es évekből származó lövöldözős játékgép is, teljesen restaurálva. Egy hatalmas fémszerkezetbe kellett belenézni, és ellenséges repülőket sorozni úgy, hogy a célkeresztet a szerkezet mozgatásával irányítottuk - valami olyasmi volt az egész, mint azok a pénzbedobós városnéző távcsövek, csak ezt játékra találták ki. És döbbenetes hangulatot nyújtott.

De volt Star Wars-részleg is. Az életnagyságú Darth Maul-szobor által őrzött sarokban három klasszikus arcade gépet lehetett kipróbálni - a The Empire Strikes Back, a Trilogy és az Atari Star Wars közül egyik se mai darab, de annál érdekesebb és izgalmasabb mindegyik, rajtuk kívül pedig volt kint két Star Wars-flipper is. Nagy élményt jelentett lenyomni egy-egy meccset mindegyiken, a régi arcade gépek öreg CRT-monitorán gigantikus pixelek keltették életre azokat az időket, amikor még nem számított, hogy néz ki egy játék, a szórakozás volt a lényeg. És ezek abban verhetetlenek voltak.

Az Arcadiában érdemes volt nem csak a kiállításon, de az előtérben is szétnézni. Egy Altar Furniture nevű magyar cég nem mindennapi dohányzóasztalokat mutatott itt be, bútoraik pedig nem csak azért izgalmasak, mert rohadt jól néznek ki, de mindegyik működő flipper is egyben. Régi gépekből készítenek luxusbútorokat, olyan 2 és 12 ezer euró között, az eredmény pedig egyszerűen döbbenetes, csak álltam, és tátott szájjal néztem őket. A Star Wars asztal például valami elképesztő volt, a régi bádogfalakat gyönyörűen kidolgozott robotminta váltotta, a karcálló üveg alatt pedig ott volt maga a flipper, ugyanaz egyébként, amit eredeti formájában a kiállításon is meg lehetett csodálni. Ha gazdag vagy, egy ilyet venned kell!

Az Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás november 18-tól 20-ig volt látogatható, de ha lemaradtál, akkor se kell pánikba esni. A Budapesti Flippermúzeum, mint Európa legnagyobb, folyamatosan működő flipperkiállítása mindenkit vár egy játékra. A rendezvényről további képeket találsz a galériánkban!

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
Ruga
1.
1.
GAMEROD
Már írni akartam hogy milyen élethű flipper szimulátor, aztán kiderült hogy igazi.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...