A régi Windowsok napjai meg vannak számlálva

  • Írta: Daks
  • 2010. február 10.
  • Hardver
Link másolása
Több különféle Windows-változat támogatási ciklusa ér véget. Hamarosan a frissítőcsomag nélküli Windows Vista, az XP SP2 és a 2000 is támogatás nélkül marad.
Több különféle Windows-változat támogatási ciklusa ér véget. Hamarosan a frissítőcsomag nélküli Windows Vista, az XP SP2 és a 2000 is támogatás nélkül marad.

Április 14-én, azaz mintegy két hónap múlva a Microsoft beszünteti a Windows Vista támogatását. Ez persze csak az eredeti, 2007-ben kiadott verzióra vonatkozik, ha valaki nem frissítette az operációs rendszerét legalább az első szervizcsomaggal, az áprilisi patch keddet követően már nem kap hozzá frissítéseket.

A redmondi cég operációs rendszerekre vonatkozó támogatási politikája szerint egy adott változathoz 24 hónappal a kövekező javítócsomag megjelenése utánig érhető el "mainstream support".

Érdekel mi lesz a régi Windowsok sorsa?
Irány Nagytestvérünk, a HWSW!
39.
39.
Optimus Prime
Olvastam a hírt és hsz-eket, de kocka módjára kérdem: mi van? :)

Nekem XP SP2 Home OEM van. Igen és azóta egyszer tönkrement az alaplapom, csere - ugyanaz a típus, garancia - majd VGG csere, HDD csere és alaplap csere MSI-ről ASRockra, még a chipset se volt azonos mégis aktiválta az MS. A szerelő egyébként adott egy tippet, hogy lehet a már aktivált OP egyes fájljait használva újra aktívvá tenni, ha megint krakk lenne.

Az OEM tényleg nem fair, de én 4 éve vettem az új géphez és a leírtakat ne volt nagy upgrade, mert nincs rá pénz meg szükség se. Szal egy spéci gép vagy legalábbis, ami az adott felhasználó igényeit biztosan kielégíti + OEM Win megéri. A Linux is jó, de pár esetben nem az igazi és így is akad elég baja még a pro usernek egyes dolgokkal. Nem hogy a Linux féle hibákon tépje a haját.
38.
38.
bledzer
Mikor lopoott szoftver használtok csak akkor kezdi sérteni a tény a szervek szemét ha ebből hasznototk származik. pl eladod a lopott játékokat, lopott progival végzett munkáért pénzt kapsz. Amedig saját használatra lopod le nagy valószínüséggel sosem fognak ezért megbüntetni.
37.
37.
bledzer
bár win 7 et használok akkor sem zavarna a hír ha xp vel nyomulnék mivel nálam a frissítések mindig ki voltak kapcsolva:D
36.
36.
Quent1n
#34: 98 SE én azt imádtam :D Aztán XP Vista Win7, nekem mind bejött. :) De Linux is jóféle, használnám is hosszabb távon ha nem játszanék. :) De van ám Mac is a világon ;)
35.
35.
Quent1n
#32: De kifele legális és ez a lényeg. Nekem csak ez számít :). Igen én tudom h nem az mert x-y cikkelyt megsértettem de ezt csak én tudom más nem. A látszat a lényeg :) Kifele minden legális.



A BSA pedig igen szivat magánszemélyeket akik vállalkozók stb. tehát az üzleti életben mozognak cégekkel vannak kapcsolatban. Viszont Pista bá-hoz soha nem fognak kimenni. Ha valaki földobja Pista bá-t akkor se valószínű, hogy ők is feltűnnek a porondon.



Egyébként itt jegyzem meg, hogy örömmel tölt ez, hogy vkivel ilyen témáról értelmes eszmecserét lehet folytatni.
34.
34.
K2 The Highest
Emlékszem a 98-ra...De imádtam...Sosem volt baja:)

Régi szép idők....A 2000-ről, a Milleniumról inkább nem beszélek...
32.
32.
dareal
#31: de így illuzió az egész. érted? legális de mégsem, kiadtál érte x fabatkát, de miért? úgy sem legális. inkább bosszantó, szerintem. (xp, win7 meg jó kérdés :D)



bsa meg magánszemélyeket is szivat.

de csak rendőrséggel karöltve (megfelelő engedélyekkel)



http://www.jogiforum.hu/forum/17/345


ok, persze, hogy sima bsa ellenőröket a büdös életben nem engeded be, de azok sem olyan hülyék, hogy csak úgy kimenjenek.
31.
31.
Quent1n
A BSA nem rázza a fejét mert ők csak cégekkel foglalkoznak ;) Plusz ha aktiválom a cuccot akkor onnantól kezdve ha bármi nem teljesen legál azt csak én tudom nem? Innentől kezdve meg.. ;) Amúgy megértem, hogy sokaknak 20-30 sok de reálisan nézve sztem ez nem egy vészesen magas ár, hisz két játék áráról beszélünk mégis csak.
30.
30.
dareal
#29: így van, gyakorlatban nincs vele gondod, de a bsa bizony már rázná a fejét, hogy "kedves Quent1n, ez így nem helyes". (xp esetében)

win7-nél picit más a helyzet, hivatalosan nem legális az oem otthonra, de nem is lesz belőle bajod. csak komolyabb gép upgrade esetén, ahol meg ugye számít a pénz, szóval ismét 20-30 ezer píz nem feltétlen öröm.

29.
29.
Quent1n
Tudom mennyi egy netezésre használt gép, de beleférhet egy oprendszer. Ilyen gépeknél leggyakrabban komplett konfigokról beszélünk azokhoz meg még adhatnak is. :)



A linkekért köszönet, érdekes olvasmányok, hál istennek azért a gyakorlatban az aktiválással nem szokott gondom lenni. :)
28.
28.
dareal
#26: én semmihez. ha bedöglik a lap, akkor miért is kéne újra vennem egy windowst?

vigyázz, mert az xp, vista és a 7 esetében totál más a súlyozási rendszer. a vista és a 7 között is hatalmas volt a difi, nemhogy az xp és a 7 között.



27-es postom linkjei.
27.
27.
dareal
#25: 19-es postod:

"Azt is vedd, figyelemebe, hogy sok háztartásban a PC évekig változatlan marad csak netezésre stb. veszik. Oda meg az OEM szintén tökéletes választás."



egy netezésre elegendő gép tudod, hogy mennyi? arra még 20-30 ezerért is sok egy rendszer.

arról nem is beszélve, hogy egy oem licensz sem teljesen legális, inkább megtűrt.



kis infó az oem licenszről (és a körülötte lévő kálváriáról):



http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=1561&tag=col1;post-1561
http://www.winsupersite.com/win7/oem.asp
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=1514&page=2


egyébként az ms licenszelése akkora gané, hogy ha ms szoftverekkel foglalkozunk, külön az ms-től jönnek szakik (nem kevés pénzért), mert a végén még mi szívjuk meg, hogy helytelenül adtunk licenszeket, avagy a megrendelő anyázik, hogy miért drágább licenszeket vettünk.

26.
26.
Quent1n
#24: Lapon procin kívül már mindent cseréltem mégis tudtam aktiválni a két XP-t (Vista notin van) . És nem csak én hanem pár OEMes ismim is. Ha pedig aktiválni engedi akkor nincs gond. Még ha papíron nem is legális csak te fogod tudni a dolgot innentől kezdve meg nincs is miről beszélni. De igazad van ez a része a szabályozásnak kicsit el van szabva valóban. Én egyébként kizárólag alaplaphoz kötném a dolgot.
25.
25.
Quent1n
#23: Nem mondtam h egy sime netezős gépre feltétlen win7 kell, de miért ne? Ugyanis a gyerek az iskolában úgyis azt tanulja úgyh még hasznos is. Mert azt se felejtsük el, hogy Linux szép és jo meg az OpenOffice is (én is azt használom) de az iskolában Microsoft uralom van, és ha van gyerek otthon akkor ezt nem árt mérlegelni, főleg ha info érettségit akar vagy bármi, nyilván könnyebb ha otthon is tud gyakorolni. Egyébként igen netezésre Linux is bőven elég, persze, de ahhoz meg az kéne, hogy a Linux hegesztők kicsit összébb álljanak, ez a sok disztri az átlag usert elég könnyen zavarba hozza. De tény ami tény a Linux sokat fejlődött.
24.
24.
dareal
egyébként nem csak alaplap / proci csere.

súlyozott rendszeren működik.

alaplap vagy proci azonnali licensz érvényesség vesztéssel jár.

vidkari önmagában nem, de mondjuk vidkari + winyó (vagy egyéb, nincs meg a lista) már bizony ismét licenszvesztéssel jár.

nézz utána, az állad le fog esni.
23.
23.
dareal
#19: akkor kérlek mondd el, hogy egy sima netböngészős gépnek mi a ráknak kell win7? :) így már érted?



vagy. csak gondolj bele: meghal az alaplapod. jó poén, hogy vehetsz mellé egy új windowst. sorolhatnám.

hidd el, az egyik legnagyobb lehúzás az oem.
22.
22.
Quent1n
#20: Tökéletesen megvagyok mindhárom Winemmel support nélkül is :) Sztem ezzel átlag Pistabá is így van. Update megvan az a lényeg. Szerintem.
21.
21.
Quent1n
#18: Csak proci és lapcsere a gáz, de pont az előbb írtam, hogy ha annyi pénzem lenne, hogy évente cserélgetem a dolgaimat akkor megvenném a dobozost. Továbbra sem értem, hol itt a lehúzás?
20.
20.
dareal
ja, arról nem is beszélve, hogy oem telepítő mellé supportot sem kapsz (nem windows update-re gondolok!), mivel az telepítői licensz, azaz a telepítőnek (személy, nem a win7 fizikális telepítője :)) kell nyújtani a supportot.

ezzel nagyon sok embert behúztak, várhatóak is a perek (németeknél asszem már mennek efféle pereskedések, ugyanis a gyanútlan vásárló ezt nem igen látja, még apró betűs részeknél sem)
19.
19.
Quent1n
#5: Aki 130ért vesz full pakkot az meg is érdemli, nem tudom sajnálni. Ha ennyi pénzt kiadott egy oprendszerért akkor tájékozódhatott volna a várható élettartamáról stb, mert a Vista megjelenésekor már tény volt, hogy hegesztik az újat. Az OEM-el meg nem tudom mi a bajod. Nálunk itthon 3 is van 2XP (egy Home és egy Prof) és egy Vista Home Basic. Mind tökéletesen fut. Az igaz, hogy ha új deszka van akkor ugrik a dolog, de nincs ebben semmi nem árulnak zsákbamacskát mert világosan le van írva minden. Én most tervezek gépet cserélni és bizony 3évre egy OEM Win7 20-30 ért BŐVEN MEGÉRI. Akinek meg annyi pénze van, hogy állandóan procit meg deszkát cserélget, az ki tudja pengetni a dobozos árát. Nem tudom mi a pofátlanság az OEM-el kapcsolatban... Azt is vedd, figyelemebe, hogy sok háztartásban a PC évekig változatlan marad csak netezésre stb. veszik. Oda meg az OEM szintén tökéletes választás. És az OEM árával nincs semmi gond, két prémium játék ára, ennél olcsóbb nem lehet. A dobozos verziók árait még lehetne csiszolni de sztem az OEM az átlagembernek bőven elég.
18.
18.
dareal
#15: az oem a világ legnagyobb lehúzása. majd rájössz, amint kicserélsz valami komolyabb alkatrészt a gépedben, számolj vele, hogy veheted az új windowst az alkatrész mellé :)
17.
17.
dareal
igen, csak nem a játékosok felől kell közelíteni.

jó hogy említetted egyébként az openoffice.org-ot!

no igen! pl desktop térnyeréshez elengedhetetlen egy jó office. az oo.org önmagában remek, imádom. de! olyan szinten vannak kompatibilitási problémái, hogy az hihetetlen.

azóta említeni sem merem a cégnél az oo.org-ot, mert kb 2 éve azt használtunk páran, egészen addig, míg ki nem derült, hogy bezony a sok cellás, egyesített cellás beágyazásokat nems szereti, doc-ba mentve word-el megnyitva szétesett (hogy most hogy van, azt nemtom).

így konkrétan elestünk egy 20 milliós munkától, mivel nem tudták helyesen megnyitni a beadott ajánlatot (ajánlatadásnál elvárás, hogy vagy pdf-ben vagy doc-ban szolgáltasd be), így érvénytelen lett a beadott, egyébként jó ajánlatunk.

egy cég vezetőségének nem lehet azt mondani, hogy ez működni fog, az nem, ezzel baj lehet, de ingyé' van. pont nem érdekli, ha amiatt viszont nincs nyeresége.



ugyan ez igaz a játékosokra. remek, hogy wine-al elindul a mondjuk legújabb trendi játék, de ha akad, crashel, grafikai glitchek jelentkeznek, akkor pont nem fogja érdekelni, hogy húúúú, wine-al megy, inkább az fogja érdekelni, hogy nála kula, másnál jó.

persze ez nem minden játék esetében igaz, de eléggé jellemző, hogy valami nem lesz jó, valahol hibázni fog, illetve hogy sokat kell vele szívni, állítgatni és próbálgatni (tudom, hisz elég sokat hackeltem wine-t, a világon talán én voltam az első aki sikeresen, full-duplex-ben üzemelt be ventrilot wine-al, msgsm codec-el, közel 10 éve. azóta is az én leírásaim keringenek a neten :D)



ha a pc-n való játékra azt mondják, hogy macerás (szerintem nem, persze minimal hozzáértés kell), mert drivereket kell frissítgetni, ezt azt telepítgetni (dx runtime stb), akkor a linuxon való játék egy horror, mert ezeket még tetézi az, hogy ott van kapsából 2 mainstream hang api (oss, alsa), van ami ezzel megy, van ami azzal (fura, de való igaz, hogy pl alsa-val jobb a hang ventrin, de azzal duplex problémák adódtak, oss-en tényleg full duplex a full duplex, de a hang nem olyan jó és idő után kussolt), ott van még számtalan, csak a wine.conf-ban állítható opció, amik nélkül lehet, hogy el sem indul a játék, viszont, ha tudod, hogy mit kell beírni, milyen hibaüzenet mit jelent és mi rá a gyógyír, akkor az jó.

de a játékosok zöme nem azt tekinti játéknak, hogy azzal játszik, hogy maga a játék elinduljon. ez itt a nagy bökkenő! ráadásul a kiadók sem akarnak azzal szívni, hogy a különféle linux disztribekre fentartsanak 1-1 support csapatot, mert a suse-s emberke az ubuntu-s hibára lehet, hogy nem tud mondani semmit, és vica versa (mondjuk ez annyira nem jellemző, de előfordul)
16.
16.
pjoco
Megcsinálták ezt a szar vistát aztán meg leszarják mi lesz vele! Igazuk van!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...